Ster Cinemas 4K - Marketing trick?

dimxr

Established Member
3 January 2014
177
Γι' αρχή δεν ήξερα που να το τοποθετήσω το θέμα, οπότε αν το έχω βάλει σε λάθος σημείο, συγχωρέστε με...

Τα Ster Cinemas διαφημίζουν εδώ και πολύ καιρό πως προβάλλουν σε 4K αναλύσεις...
Έχει πάει κανείς σας να μας πει καμιά άποψη για το τι προβάλλουν όντως κι αν έχει όντως 4Κ ανάλυση ή είναι απλά ένα marketing trick;

Έχω τις αμφιβολίες μου διότι ακόμη και οι projectors να έχουν 4k output (εύκολο πλέον αυτό) πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των sources που θα έχουν θα είναι upscaled μόνο και μόνο για το λόγο ότι ακόμη και σήμερα λίγες είναι οι ταινίες που γυρίζονται σε πραγματικό 4k...
Εγώ θα πάω μέσα στη βδομάδα και θα πω απόψεις σύντομα...
Μέχρι τότε έχεις κανείς από σας να μοιραστεί την εμπειρία του;

Μπορεί οι προβολείς να είναι 4Κ, η πλειοψηφία όμως των ταινιών που κυκλοφορούν είναι ακόμα 2Κ (αυτό προφανώς εννοεί ο φίλος).
Φωτεινή εξαίρεση η Sony που στέλνει 4Κ αρχεία (δεν είμαι σίγουρος αν το κάνει όμως για όλες τις ταινίες της).

Όταν πριν από μερικά χρόνια μπήκε η digital προβολή στη "ζωή" μας (εννοώ στους κινηματογράφους), η διαφορά με το analog που προϋπήρχε ήταν θεαματική. Παρόλα αυτά, όταν είδαμε π.χ. το the dark knight, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα σε πανί 20 μέτρων και ήταν εντυπωσιακά καλό. Η συγκεκριμένη ταινία δεν ήταν 4k master. Τότε σχεδόν δε γνωρίζαμε στον ευρύ κόσμο τι πάει να πει UHD...
Και τα 4k masters τον τελευταίο καιρό μπορεί να έχουν αυξηθεί, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ λίγες οι ταινίες που γυρίστηκαν όντως σε 4k...
Απλά για να δώσω ένα παράδειγμα: http://www.avsforum.com/forum/150-b...lists-fake-real-4k-uhd-blu-rays-2k-vs-4k.html

Και τα 4k masters τον τελευταίο καιρό μπορεί να έχουν αυξηθεί, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ λίγες οι ταινίες που γυρίστηκαν όντως σε 4k...
Απλά για να δώσω ένα παράδειγμα: http://www.avsforum.com/forum/150-b...lists-fake-real-4k-uhd-blu-rays-2k-vs-4k.html

Tι λες φιλε μου ?

Οι ταινιες εδω και χρονια - οι περισσοτερες- γυριζονται σε τουλαχιστον 4k.

Σε τι μετατρεπεται αυτο το υλικο στην συνεχεια (Digital Intermediate) και τι μαστερς βγαινουν και διανεμονται ειναι αλλο θεμα.

Ομως μπορουν καλλιστα σε οποιαδηποτε στιγμη να βγουν και μαστερς 4k αφου οι ταινιες γυριζονται σε τουλαχιστον 4k (εως και 8k) .

Ναι, οκ έχεις δικιο... Αυτό που θέλω να πω είναι ότι και να γυρίστηκαν σε 4κ, αν το digital intermediate γίνεται σε 2k, τότε ουσιαστικά ό,τι φίλτρα έχουν πέσει πάνω από την εικόνα είναι upscaled σε 4k, αν εμείς βλέπουμε 4k στον κινηματογράφο...
Άρα αυτό που βλέπουμε είναι υλικό που τραβήχτηκε σε 4κ, έπεσε σε 2κ για να μην πάρει περισσότερο καιρό στο στούντιο να τελειώσει με το digital intermediate και μετά upscale σε 4κ πάλι... Ό,τι να'ναι...
Συμφωνώ με ότι θα μπορούσαν να βγουν και πραγματικά 4k, αλλά εφόσον η διαδικασία είναι σε 2k, η κουβέντα ειναι μ'άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε...
Και μετά έρχεται και άλλο ένα ζήτημα... Αν όντως το στούντιο βγάλει 4κ μάστερ, όντως τα κάθε στερ θα σκάσουν τα φράγκα για το 4κ ή θα δώσουν λιγότερα για το 2κ με τη δικαιολογία του "σιγά και ποιος θα καταλάβει τη διαφορά;"

Οπότε γι'αυτό έρχεται και το ερώτημα... Βλέπει κανείς πραγματικά τη διαφορά στα Ster που υποτίθεται ότι προβάλλει 4k;
(οντεόν τουλάχιστον εδώ στη Θεσσαλονίκη 4k δεν προβάλλει - πάλι καλά που έχει και ψηφιακές προβολές)

Γινονται τετοιες μαιμουδιες στο post-production ? :icon15:

Πρωτη φορα το διαβαζω ..... !
Για κάποιο λόγο δεν είμαι σίγουρος ότι είσαι ειρωνικός... (ελπίζω να είσαι... χαχαχα)

Οχι ... δεν ειμαι.

Νομιζα οτι δεν υπαρχει digital intermediate (και τελωσπαντων επεξεργασια απο 4Κ σε 2K).
Τραβαω στα 4Κ ... προβαλω στα 4Κ ... end of story !

Σε προβολη 4Κ ster τον Γεναρη το star wars ειχε μια διαφορα 20% καλυτερη εικονα απο τις αναλογες ψηφιακες αιθουσες στα village mall ειδα την ταινια 2 φορες , οποτε.......!
Ειναι οντος 4Κ , δεν υπαρχει αμφιβολια!

Πήγα και είδα το καινούριο X-Men... Ο προτζέκτορας όντως ήταν 4k (φαινόταν ξεκαθαρα από το demo που έπαιξε στην αρχή και διαφήμιζε το 4k), αλλά η ταινία αποκλείεται να ήταν 4k... Καθαρό στα μάτια μου 2k source, πολύ ωραία upscaled σε 4k... Γι' αλλη μια φορά θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να δούμε πραγματικό 4k σε κινηματογράφο...
Παρόλα αυτά υπάρχουν οι δυνατότητες, μένει να αποφασίσουν και τα στούντιο να ανταποκριθούν στις προσδοκίες...

Σε προβολη 4Κ ster τον Γεναρη το star wars ειχε μια διαφορα 20% καλυτερη εικονα απο τις αναλογες ψηφιακες αιθουσες στα village mall ειδα την ταινια 2 φορες , οποτε.......!
Ειναι οντος 4Κ , δεν υπαρχει αμφιβολια!

Στην αίθουσα στη Συγγρού πάντως το Δεκέμβρη, σε προβολέα 4Κ, 2Κ κόπια είδαμε. Οι υπότιτλοι βέβαια ήταν rendered σε 4Κ... :laugh:

Δεν είναι μόνο συμβατότητα...
Φαντάσου πόσο ανεβαίνει το κόστος στο να κάνεις render όλα τα cgi που υπαρχουν πλέον στις ταινίες, με 4Κ αναλύσεις...
Γι'αυτό το λόγο όλα γίνονται ακόμη σε 2Κ... Έχουμε λίγη αναμονή ακόμη για να έχουμε σωστό 4Κ...

Δεν είναι μόνο συμβατότητα...
Φαντάσου πόσο ανεβαίνει το κόστος στο να κάνεις render όλα τα cgi που υπαρχουν πλέον στις ταινίες, με 4Κ αναλύσεις...
Γι'αυτό το λόγο όλα γίνονται ακόμη σε 2Κ... Έχουμε λίγη αναμονή ακόμη για να έχουμε σωστό 4Κ...

Δεν μιλαμε για επανεκδοσεις.

Μιλαμε για κυκλοφοριες νεων ταινιων. Αυτες μια χαρα μπορουν να βγουν σε μαστερς 4k εφοσον το στουντιο το εχει προγραμματισει ετσι.

Τι τους νοιαζει τωρα το render δεν μιλαμε για την ψαροκωσταινα....μιλαμε για την Μεκκα.