Steve Wozniak: Η Apple πρέπει να φτιάξει κινητό με Android

Δεν ειπα οτι αυτοι που εκτιμουν την apple μονον για το hardware της εχουν δικιο. Απλα ειναι μια μεριδα κοσμου με αυτην την πεποιθηση.

Και εγω αν με ρωτας εκτιμω τον συνδυασμο τους.

αν και θεώρησα οτι εχει πάθει καποιο εγκεφαλικό οταν διάβασα τον τίτλο, προχωρώντας πιο κάτω θεωρώ οτι δεν ειναι κακή η ιδέα του!

Σαν δεύτερη πλατφόρμα, με την ωραία κατασκευή, ποιότητα και design της Apple σίγουρα θα έχουν μεγάλη επιτυχία. Φανταστείτε για πόσους το ιδανικό τηλέφωνο θα ηταν ενα apple design / ποιότητα με android λειτουργικό. Πραγματικά θα μονοπωλούσε!

Υπάρχει και λέγετε HTC One M8. Αλλά για τους οπαδούς της Apple, μόνο το iphone κάνει. Ο Wozniak ξέρει πολύ καλά τι λέει, απλά το λέει λάθος εποχή. Δεν αργεί πάντως η ώρα που η Apple θα ανοίξει το περιβάλλον της και γίνει πιο android.

Όσο για το IOS, ας μην αρχίσω καλύτερα, γιατί θα ξεφύγουμε τελείως. Ένα λειτουργικό που η επιτυχία του στηρίζεται στο ότι δεν σε αφήνει να κάνεις τίποτα με στόχο να σου πάρει όσο πιο πολλά λεφτά γίνεται. Και για αυτό το λόγο το έχουν προμοτάρει όλοι οι software και accesories makers. Αν μη τι άλλο και εγώ το ίδιο θα έκανα στην θέση τους. Money rules baby.

Το ότι δεν σε αφήνει να κάνεις τίποτα φίλε pontios δεν είναι ακριβές. Τα περισσότερα iPhone είναι Τζέϊλμπρεϊκ (για Έλληνες χρήστες μιλάω)
Αλλά το θέμα δεν είναι εκεί ...αλλά στο ότι "χρειάζεσαι πραγματικά να κάνεις κάτι περισσότερο από αυτά που σου δίνει" ???
Τους κατόχους Iphone τους θεωρούσα "ψώνια".... μέχρι που πριν μερικά χρόνια βρέθηκα με ένα iPhone 3G και άρχισα να χρησιμοποιώ το λειτουργικό τους.
Από εκεί και πέρα δεν μπορούσα να δεχθώ άλλης φιλοσοφίας τηλέφωνο. Ακολούθησε ένα 4s με το οποίο είμαι μέχρι σήμερα. Εξακολουθώ να είμαι απολύτως ικανοποιημένος με το συγκεκριμένο τηλέφωνο.
Όσον αφορά το θέμα περί android δεν το καταλαβαίνω.Η εντύπωση που έχω από την εμφάνιση του μέχρι σήμερα είναι ότι πρόκειται για καθαρή αντιγραφή του λειτουργικού της Apple ...προς τι λοιπόν το δίλημμα. Η Apple ήταν και θα είναι πάντα χρόνια μπροστά (όπως και με τα Windows).

Είχα HTC και πήγα στο iPhone 4. Το κόστος ήταν το ίδιο και στα δύο τηλέφωνα αν και το HTC είχε βγει πριν το iPhone 4, περισσότερο σαν ανταγωνιστής του iPhone 3GS με την τιμή ενός iPhone. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι, αλλά το HTC δεν αναβαθμιζόταν και έδειχνε σημάδια κόπωσης και δυσλειτουργίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν η μία αγαπημένη μου εφαρμογή (Aldiko) μου ζήτησε να την αναβαθμίσω, όπως και έκανα, και πλέον δεν λειτουργούσε γιατί δεν υποστήριζε την έκδοση Android που είχα, που δεν μπορούσα να αναβαθμίσω. Το HTC το χάρισα, καθώς η τιμή του είχε πέσει στα τάρταρα. Αντίθετα το iPhone το έχω ακόμη και τώρα, μετά από τόσα χρόνια έχει πάρει όλες τις αναβαθμίσεις, η μπαταρία δεν έχω καταλάβει αν έχει πέσει σε απόδοση, έχει πολύ καλύτερο ήχο , το HTC είχε τραγικό ήχο, και το λειτουργικό μου αρέσει πολύ περισσότερο, όχι οτι είχα και μεγάλο πρόβλημα με το Android σαν χρήση, απλά ήθελε περισσότερο να ασχολείσαι μαζί του και για να κάνεις τα ίδια πράγματα ήθελε λίγο περισσότερο κόπο και η φιλοσοφία ήταν διαφορετική.
Πλέον το iOS8 δεν θα τρέξει στο iPhone 4 , αλλά δεν υπάρχει λόγος να το δώσω, λειτουργεί ακόμη άψογα. Με την ησυχία μου όταν μπορέσω θα πάρω ένα πιο καινούριο iPhone.

Με το iPhone, (όπως και το iPad 2 που πήρα αργότερα), αισθάνομαι οτι δεν πέταξα τα λεφτά μου.

Last edited:
Mπορεί να έχει κάποιο νόημα πρακτικά, αλλά το να βγάλει με android θα είναι αυτοκτονία σε επίπεδο marketing. Και είναι προφανές...

Το να βγάλει ένα lower budget για να χτυπήσει τη μεγάλη μερίδα του android αυτό είναι μια άλλη ιστορία, αλλά και πάλι είναι πολύ αντίθετο με τη φιλοσοφία και την εικόνα της εταιρείας...
Σα να περιμένεις από την BMW ή την Audi να βγάλει budget πολυμορφικό...

Νομίζω ότι παρότι ο Wozniak έχει δίκαιο σε αυτό που λέει, μια τέτοια κίνηση θα ήταν αυτοακύρωση της Apple και αυτή η σκέψη είναι πρακτικά ανεφάρμοστη.

Παρότι πάρα πολλά χρόνια linux user, η πρώτη μου επαφή με smartphone ήταν με ένα iphone 3gs. Το έκανα jailbreak από την πρώτη στιγμή γιατί δεν μπορούσα να κάνω αυτονόητα πράγματα, όπως πχ να δει ο δίσκος μου το κινητό σαν usb stick, να αποθηκεύσω τα pdf της δουλειάς μου ή τη μουσική μου χωρίς να χρειάζεται να συγχρονίσω με το itunes και άλλα πολλά.

Έπειτα από ένα χρόνο ευτυχούς συμβίωσης έκανα τη μετάβαση σε ένα nexus (το samsung nexus s). Ήταν πασιφανές από τα πρώτα δευτερόλεπτα ότι δεν υπήρχε επιστροφή για μένα. Η apple έχει προαποφασίσει τι σου επιτρέπει να κάνεις στο τηλέφωνό της και ποντάρει στο να σε πιέσει να το χρησιμοποιήσεις με το οικοσύστημα software/hardware της. Ένα android κινητό ακόμα και unrooted ουδεμία σχέση έχει σε επίπεδα ελευθερίας του χρήστη με ένα iphone. Το iphone είναι μια συσκευή όπου μόνο αν σου αρέσουν (και αν σε καλύπτουν) αυτά που σου προσφέρει η apple θα σε αφήσει ευχαριστημένο, ενώ μια καλή συσκευή android (υπάρχουν και άπειρες σαβούρες) θα σε αφήσει να κάνεις ότι σκεφτεί ο νους σου. Ειδικά αν προχωρήσεις σε root (το οποίο δεν έχει και μεγάλη σχέση με το jalibreak) είναι σαν να τρέχεις ένα linux desktop σύστημα.

Η apple ποντάρει στο ότι το iphone θα συνεχίσει να αποτελεί ένα αντικείμενο πόθου, με σοβαρό design και σύμβολο status. Γι αυτό ο Wozniak με την πρότασή του αυτοαναιρεί την Apple. Η Apple πάντοτε ήταν μια ελιτίστικη εταιρία που δεν απευθυνόταν στο ευρύ κοινό. Μπορεί να έχει ένα πολύ μικρό μερίδιο αγοράς πλέον, αλλά πουλά με τεράστια ποσοστά κέρδους. Αν μπει στο παιχνίδι του android θα χάσει, γιατί πλέον θα χτυπιέται με εταιρίες των οποίων οι συσκευές έχουν ανώτερο hardware και χρηστικότητα. Ακόμα και σημειολογικά αν κάνει κάτι τέτοιο θα είναι μια ήττα γι' αυτήν.

Προσωπικά είμαι biased εναντίον αυτής της εταιρίας, γιατί αρνείται αν ακολουθήσει παγκόσμια πρότυπα και γιατί επιμένει να στοχεύει στην προώθηση του κλειστού της οικοσυστήματος. Επίσης η συσκευή που έχω τώρα και απέκτησα καινούρια 340 ευρώ (Samsung note II), πέρα από την κτηνώδη διαφορά σε οθόνη (την οποία χρειάζομαι για τη δουλειά μου), μου έχει προσφέρει επίπεδα χρηστικότητας τα οποία δεν μπορούν να συγκριθούν ούτε κατά διάνοια με ένα iphone.

Δεν προσπαθώ να αποδείξω ότι το iphone δεν είναι ένα καλό τηλέφωνο, απλώς θέλω να τονίσω ότι στο έτος 2014 η Apple έχει έναν πολύ σοβαρό ανταγωνισμό και ήδη έχει χάσει ένα μεγάλο μερίδιο χρηστών το οποίο απλά δεν καλύπτεται με το προιόν της. Σε πρώτη φάση λοιπόν δε χρειάζεται να γίνει αυτό που προτείνει ο Wozniak, αρκεί το δικό της προιόν να προσπαθήσει να φτάσει στα νέα standards που έχει θέσει το android.