Στον κύριο μας με αγάπη...

jim...

Moderator
Staff member
22 February 2008
24,775
Μπακοτσιάνος...
[FONT=&quot]Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Μάη 1946.


[/FONT] Ο πατέρας του ήταν ιερέας στον Ιερό ναό μεταμορφώσεως (Πλάκα – Αθήνα) και τον μεγάλωσε με την εκκλησιαστική μουσική. Εκεί άρχισε να παίζει αρμόνιο υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Γιάννη Στεργίου ο οποίος γρήγορα τον ξεχώρισε και του ανέθεσε την διεύθυνση της εκκλησιαστικής χορωδίας. Έτσι έκανε τα πρώτα βήματα στην διεύθυνση μουσικού συνόλου.
[FONT=&quot]
Σε μικρή ηλικία, επίσης, διδάσκεται τα πρώτα του μουσικά γράμματα από τον διακεκριμένο Κερκυραίο Μουσουργό Γεράσιμο Ρομποτή.
Στα 18 του σταδιοδρομεί σαν μαέστρος μοντέρνας ορχήστρας, και δύο χρόνια αργότερα, σπουδάζει στο Ελληνικό Ωδείο στην Αθήνα και παίρνει μαθήματα πιάνου από τον διακεκριμένο Γερμανό πιανίστα και μουσικολόγο Αλέξανδρο Τουρνάισεν. Επίσης παίρνει το πτυχίο του στα ανώτερα μουσικά θεωρητικά μαθήματα υπό την καθηγήτρια Μαρία Χατούπη. Το μεγάλο του πάθος, η μουσική μορφολογία και ιστορία της μουσικής του καλλιεργείται από το μαέστρο και συνθέτη Αντίοχο Ευαγγελάτο.
[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]
attachment.php

[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
Έχοντας πάρει τα πτυχία: ωδικής, αρμονίας, και αντίστιξης, το 1975 φεύγει από την Ελλάδα και πηγαίνοντας στο Βέλγιο γίνεται δεκτός στο Βασιλικό (κρατικό) ωδείο των Βρυξελλών όπου σπουδάζει φούγκα, μουσική ανάλυση, ενορχήστρωση, αλλά ιδίως διεύθυνση συμφωνικής ορχήστρας, όπερας, και χορωδίας, έχοντας αντίστοιχα για καθηγητές τους: Marcel Quinet, Frederik Van Rossum, Jaquelline Fontyn και Julien Ghyoros, ο οποίος τον μύησε στους τρόπους διεύθυνσης συμφωνικής ορχήστρας και στα μυστικά του χειρισμού της μπαγκέτας.
[FONT=&quot]
Είναι πια Δεκέμβρης του 1979 όταν τελειώνει τις σπουδές του με έπαινο, και παίρνει τον τίτλο του διευθυντή συμφωνικής ορχήστρας, διευθύνοντας την συμφωνική κρατική ορχήστρα των Βρυξελλών στα έργα: Ηρωική συμφωνία του Μπετόβεν, παραλλαγές του Μπραμς σε θέμα του Χάυδν, συμφωνία του νέου κόσμου (Ντβόρζακ), αποσπάσματα από τον κουρέα της Σεβίλλης του Ροσσίνι, κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα (Μπετόβεν) και Δον Ζουάν, συμφωνικό ποίημα του Ριχάρδου Στράους.
Έχει επίσης διευθύνει την συμφωνική ορχήστρα του ωδείου των Βρυξελλών, τη χορωδία και την ορχήστρα εγχόρδων, καθώς επίσης και την ορχήστρα του πανεπιστημίου της Λιέγης.
[/FONT]


[FONT=&quot]
attachment.php

[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot] Την ίδια χρονιά (1979) ξαναγυρίζει στην Ελλάδα και για λόγους μουσικοπαιδαγωγικούς, καθώς και για παρόμοιους κοινωνικής και οικογενειακής ασφάλισης, διορίζεται (κατόπιν επιτυχών εξετάσεων στο Δημόσιο) καθηγητής μουσικής μέσης εκπαίδευσης, με οργανική θέση στο 1ο γυμνάσιο Κέρκυρας.[/FONT]
[FONT=&quot]
Το 1980 διορίζεται καθηγητής στο ωδείο της Φιλαρμονικής εταιρείας Κέρκυρας, όπου διδάσκει τα ανώτερα μουσικά θεωρητικά, και παραδίδει μαθήματα πιάνου. Διευθύνει επίσης (και παρουσιάζει σε συναυλίες) τη συμφωνική ορχήστρα που ίδρυσε εκεί ο Γεράσιμος Ρομποτής.
Κατόπιν επιτυχών εξετάσεων, γίνεται το καλοκαίρι του 1981 κάτοχος και του ελληνικού πτυχίου φούγκας (Ελληνικού Ωδείου), ενώ την ίδια εποχή σαν καλλιτεχνικός διευθυντής της “Χορωδίας Κέρκυρας” συμμετέχει σε κρατικό συνέδριο διευθυντών χορωδίας με θέμα την χορωδιακή ανάπτυξη. Συμμετέχει επίσης σε συνέδρια του Δήμου Κερκυραίων και πραγματοποιεί δημόσια ομιλίες και εισηγήσεις για μουσικά και διάφορα άλλα πολιτιστικά θέματα.
[/FONT]
[FONT=&quot]
Είναι ο ιδρυτής και διευθυντής της συμφωνικής ορχήστρας του Δήμου Κερκυραίων με την οποία πραγματοποίησε αρκετές συναυλίες, και τις περισσότερες με την από κοινού σύμπραξη μετά της μεικτής χορωδίας του Δήμου Κερκυραίων.
Το 1990, αποχωρεί από την θέση του διευθυντή της συμφωνικής ορχήστρας του Δήμου Κερκυραίων.

[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]
attachment.php

[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]Διετέλεσε αρχιμουσικός της φιλαρμονικής Άνω Κορακιάνας “Σπύρος Σαμάρας”, διευθυντής της εκκλησιαστικής χορωδίας του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος - "Άγιου" - (Σαρόκου), και καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών στο Ωδείο Κέρκυρας.
[/FONT]
[FONT=&quot]Στο συνθετικό τομέα έχει γράψει: Μία λειτουργία (ορθόδοξης εκκλησίας) σε Do ελάσσονα, τρεις φούγκες, μια συμφωνία σε τέσσερα μέρη (Συμφωνία της Κέρκυρας), μερικά τραγούδια, και ένα ημιτελές κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, (συνέθεσε μόνο το πρώτο μέρος).
Στο συγγραφικό τομέα έχει παρουσιάσει: Μια μέθοδο κιθάρας, το μουσικό ημερολόγιο, ομιλίες, διαλέξεις (που έχει πραγματοποιήσει προς το σύλλογο Ελληνίδων επιστημόνων, τη ΧΕΝ Κέρκυρας, τις “Κερκυραϊκές εβδομάδες 1981 και 1982″ και το ΚΕΜΕΔΙ) πολλά άρθρα στον κερκυραϊκό τύπο για μουσικά θέματα και χρονικά, και το ανέκδοτο έως τώρα, λεξικό των Ελλήνων συνθετών.


[/FONT]
attachment.php



Έχουν περάσει 15 χρόνια από τo μοιραίo εκείνo πρωινό που αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του. Μια ζωή γεμάτη χαρά, μουσική αλλά και τραγωδίες. Η είδηση είχε πέσει σα βόμβα στη μουσική ζωή της Κέρκυρας. Κανείς δεν ήθελε να το πιστέψει. Ότι δεν θα ξαναγράψει φούγκα που τόσο λάτρεψε………………

Είχε σίγουρα άλλα τόσα να δώσει σε όλους εμάς που τον γνωρίσαμε. Σε μένα όταν τον πρωτοείδα να μπαίνει στην τάξη του σχολείου, όταν μου χάρισε την πρώτη μου φλογέρα και όταν μετά από καιρό, ενήλικας πια του έκανα secondo[FONT=&quot] στον «Άγιο»
[/FONT]


[FONT=&quot]Δημήτριος Δαπέργολας 1946-1996


Πηγές :
http://www.mykerkyra.gr/modules/articles/article.php?id=7
http://vasectomyreversal.templetexastoday.com/tag/Δαπέργολας
http://el.wikipedia.org/wiki/Δημήτριος_Δαπέργολας
http://www.musipedia.gr/wiki/Δαπέργολας_Δημήτρης_Μ.


http://www.youtube.com/watch?v=e7zjWeWz7c4


[/FONT]