Στροφές στο πικάπ

Crystal

New member
19 March 2007
87
Αθήνα
Πρόσφατα άλλαξα ιμάντα σε ένα παλιό απλό πικάπ SONY.
Πήρα μαζί μου το πλατό και τον παλιό ιμάντα για δείγμα και μου έδωσαν άλλο ιμάντα ακριβώς τον ίδιο.
Όταν το πέρασα απάνω και έβαλα το πικάπ να παίζει οι στροφές ήταν πολύ πεσμένες διότι ο ιμάντας ήταν σφιχτός.
Δεν ξέρω αν ο ιμάντας «στρώσει» με το παίξιμο αλλά δεν γινόταν να το αφήσω έτσι με αυτά τα χάλια.
Έδωσα λοιπόν στροφές στο μοτέρ με ένα βιδάκι που έχει από κάτω από το πικάπ και όλα ήταν εντάξει ή μου φαίνονταν εντάξει. Και λέω μου φαίνονταν διότι όταν ήρθε ένας φίλος που ακούει συνέχεια βινύλιο και τον συγκεκριμένο δίσκο που έπαιζε εκείνη τη στιγμή, μου είπε πως το πικάπ τρέχει.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πως μπορώ να ρυθμίσω τις στροφές σωστά ?
Μόνο με το αυτί ?
Υπάρχει κάτι άλλο ? Διότι έχω χρόνια να ακούσω τους δίσκους μου, οπότε να έχω και σωστή αντίληψη με το αυτί.

Πρόσφατα άλλαξα ιμάντα σε ένα παλιό απλό πικάπ SONY.
Πήρα μαζί μου το πλατό και τον παλιό ιμάντα για δείγμα και μου έδωσαν άλλο ιμάντα ακριβώς τον ίδιο.
Όταν το πέρασα απάνω και έβαλα το πικάπ να παίζει οι στροφές ήταν πολύ πεσμένες διότι ο ιμάντας ήταν σφιχτός.
Δεν ξέρω αν ο ιμάντας «στρώσει» με το παίξιμο αλλά δεν γινόταν να το αφήσω έτσι με αυτά τα χάλια.
Έδωσα λοιπόν στροφές στο μοτέρ με ένα βιδάκι που έχει από κάτω από το πικάπ και όλα ήταν εντάξει ή μου φαίνονταν εντάξει. Και λέω μου φαίνονταν διότι όταν ήρθε ένας φίλος που ακούει συνέχεια βινύλιο και τον συγκεκριμένο δίσκο που έπαιζε εκείνη τη στιγμή, μου είπε πως το πικάπ τρέχει.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πως μπορώ να ρυθμίσω τις στροφές σωστά ?
Μόνο με το αυτί ?
Υπάρχει κάτι άλλο ? Διότι έχω χρόνια να ακούσω τους δίσκους μου, οπότε να έχω και σωστή αντίληψη με το αυτί.
Έκανες 'ρύθμιση' χωρίς στρβοσκότιο, δηλαδή στα τυφλά. Αφού όπως λες μπορείς και αλλάζεις τις στροφές πάρε και ένα στρβοσκόπιο για να ξέρεις τί κάνεις. Φυσικά καλό θα είναι να γίνει επανέλγχος αφού παίξει ο ιμάντας και στρώσει. Λ.Σ.

Να υποθέσω ότι εννοείς κάτι όπως το πιστόλι των ηλεκτρολόγων αυτοκινήτων (στροβοσκοπική λυχνία) για το χρονισμό (AVANS).
Που θα βρω κάτι τέτοιο ? (όχι για τα αυτοκίνητα)
Και επίσης, αυτό απαιτεί σημάδια σύμπτωσης αν δεν κάνω λάθος. Υπάρχουν ανάλογα σημάδια στο πλατό ?

Δεν υπάρχουν.
Καταρχάς θες στροβοσκοπικό δίσκο, ο οποίος λειτουργεί και με το φως της λάμπας του σπιτιού.
Απλά να μη μπαίνει φως της μέρας.

Μετά αν θες παίρνεις και μια λυχνία των 50Hz για πιο ακριβή αποτελέσματα.

Για ακρίβεια χρειάζεται στροβοσκόπιο και στροβοσκοπικός δίσκος.

Για λιγότερη ακρίβεια χρειάζεσαι ένα χρονόμετρο.

Βάζεις ένα σημάδι στο πλατώ (χωρίς δίσκο), το ξεκινάς και μετράς σε πόσο χρονικό διάστημα έγιναν π.χ. 50 ή 100 περιστροφές. Κάνεις αναγωγή στα 60 δευτερόλεπτα και βλέπεις πως είσαι σε σχέση με το κανονικό που είναι 33 1/3 στροφές.

Αν άρχισε να χάνει στροφές με το που έβαλες τον καινούργιο ιμάντα,σου συνιστώ να τον αλλάξεις με τον σωστό! Αυτός ''βασανίζει'' τόσο το ''πηγάδι'' του πλατώ,όσο και το αξονάκι του μοτέρ,με δυσάρεστες συνέπειες στο οχι και τόσο μακρινό μέλλον,άσε που ειναι και ποιο ''επιρεπής'' στους κραδασμούς που μεταφέρει απο το μοτέρ στο πλατό,με οτι συνέπειες έχει αυτο στον ήχο του.... Κατά τα άλλα,θα συμφωνήσω και γω με τους υπόλοιπους...

Re: Απάντηση: Στροφές στο πικάπ

Αν άρχισε να χάνει στροφές με το που έβαλες τον καινούργιο ιμάντα,σου συνιστώ να τον αλλάξεις με τον σωστό! Αυτός ''βασανίζει'' τόσο το ''πηγάδι'' του πλατώ,όσο και το αξονάκι του μοτέρ,με δυσάρεστες συνέπειες στο οχι και τόσο μακρινό μέλλον,άσε που ειναι και ποιο ''επιρεπής'' στους κραδασμούς που μεταφέρει απο το μοτέρ στο πλατό,με οτι συνέπειες έχει αυτο στον ήχο του.... Κατά τα άλλα,θα συμφωνήσω και γω με τους υπόλοιπους...
Μα πήγα με το πλατό και τον παλιό ιμάντα. Ίδια τα βλέπω. Ο παλιός ιμάντας ήταν πιο ελαστικός (χαλαρός). Τώρα όμως όπως και να έχει από τη στιγμή που πείραξα τις στροφές στο μοτέρ και τον «σωστό» να βάλω πάλι ρύθμιση θα θέλει.
Quote:
Originally Posted by ΜΙΧΑΗΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ orpheus
Υπαρχει ενα σετ της clearaudio δισκος+φως

Αυτό χρησιμοποιώ κι εγώ.
Που θα το βρω ? Είναι ακριβό ?

το συγκεκριμένο που αναφέρθηκε παραπάνω μπορεις να το βρεις εδώ
http://www.orpheusaudio.gr/

δεν είναι και φτηνό. Νομίζω αν ακολουθήσεις την λύση με το σημαδάκι στο πλατό και το χρονόμετρο θα είσαι οκ. Για καλύτερα αποτελέσματα, άυξησε τον αριθμό των στροφών που θα μετρήσεις (πχ μέτρα τον χρόνο που κάνει το πλατό σου για να ρίξει 100 στροφές).

Αλήθεια ρε παιδιά γιατί να χρειάζεται ο δίσκος και η λυχνία? Πως ακριβώς λειτουργεί? Μετράς με ακρίβεια τον χρόνο που κάνει και τέλος ή μπορείς να μετρήσεις αν οι στροφές σου δεν είναι σταθερές?

Last edited:
Η λυχνία εκπέμπει σε μια σταθερή συχνότητα.
Ο δίσκος έχει γραμμούλες (σε δυο κύκλους, έναν για τις 33 1/3 κι έναν για τις 45) οι οποίες όταν περιστρέφεται το πλατώ και φωτίζει η λυχνά, δείχνουν να είναι ακίνητες.

Ο καινούργιος δίσκος της Clearaudio, έχει και αυλάκια για να μπορείς να βάλεις τη βελόνα και να βλέπεις πως κινούνται οι γραμμές. Αν οι γραμμές πηγαίνουν προς τη φορά περιστροφής, το πλατώ τρέχει. Αν πηγαίνουν αντίθετα, το πλατώ καθυστερεί. Οπότε, πρέπει να είναι σταθερές.
Επίσης, καλό είναι να προσέξεις αν αλλάζει συμπεριφορά η ταχύτητα του πλατώ. Πολλές φορές, αν το μοτέρ δεν είναι σε καλή κατάσταση, η ταχύτητα μεταβάλλεται. Είναι ίσως καλύτερα να μην έχεις ακριβώς τη σωστή ταχύτητα, παρά να μην είναι σταθερή.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Στροφές στο πικάπ

Μα πήγα με το πλατό και τον παλιό ιμάντα. Ίδια τα βλέπω. Ο παλιός ιμάντας ήταν πιο ελαστικός (χαλαρός). Τώρα όμως όπως και να έχει από τη στιγμή που πείραξα τις στροφές στο μοτέρ και τον «σωστό» να βάλω πάλι ρύθμιση θα θέλει.

Που θα το βρω ? Είναι ακριβό ?

Ναι,θα θέλει ρύθμιση,αλλά δε θα ζορίζονται τα μηχανικά του μέρη.... Πάντως,μπορείς να κάνεις και το άλλο..Να δανειστείς απο κάποιο γνωστό σου ενα πλατώ απο πικάπ και να το βάλεις επάνω στο δικό σου,σαν δίσκο κανονικό,οπου και θα μπορέσεις να ρυθμίσεις τις στροφές... Δοκιμασμένο σαν λύση ανάγκης,λειτουργεί μια χαρά!:music-smiley-005:

Καλή η ιδέα σου αλλά δεν θα υπάρχει διαφορά στα πλατό ?

Όλα έχουν το ίδιο βάρος και κινούνται από ίδια μοτέρ ?

Απάντηση: Re: Στροφές στο πικάπ

Καλή η ιδέα σου αλλά δεν θα υπάρχει διαφορά στα πλατό ?

Όλα έχουν το ίδιο βάρος και κινούνται από ίδια μοτέρ ?

Μα δεν σε νοιάζει αυτό! Εσύ τις στροφές θες να ρυθμίσεις! Θα τοποθετήσεις το ''ξένο'' πλατώ ομόκεντρα επάνω στο δικό σου και την ώρα που θα γυρνάει θα το ρυθμίσεις και...τέλος...:award:
Το μόνο που θα πρέπει να έχεις υπ'όψιν σου,είναι να προσέξεις η ρύθμιση να γίνει στην κλίμακα των 50ΗΖ,γιατί αν ξεχαστείς και κάνεις ρύθμιση στα 60ΗΖ θα είναι εντελώς λάθος οι στροφές...:smash: