subwoofer, είναι πάντα απαραίτητο ?

pinakas

New member
23 March 2008
8
Καλησπέρα,

Στο home cinema που έστησα πριν 10 μέρες μου έχω σαν βασικά ηχεία τα B&W DM 603.

Ο χώρος είναι γύρω στα 20 m2, και θα ήθελα να ρωτήσω είναι απαραίτητο ένα subwoofer ? Τα ηχεία απο μπάσσα πάνε πολύ καλά όπως και οι χαμηλές τους συχνότητες.

** Θα χάσω τίποτα αν δεν βάλω subwoofer ? Και αν δεν βάλω να αλλάξω την επίλογή στον sony ενισχυτή να περνάει τις χαμηλές LFE απο τα άλλα ηχεία ? Κυρίως βλέπω έργα !!

*** Ξέρετε που θα βρώ σε κατάστημα εδώ στην ελλάδα κάτι παρόμοιο ?

http://www.rocketfishproducts.com/pc-36-5-rocketfish-wireless-rear-speaker-kit.aspx

Σας ευχαριστώ

Εξαρτάται από τα front ηχεία, τον χώρο, τα χρήματα που μπορείς να
διαθέσεις άμεσα και από το πόσο φασαρία θες να κάνεις όταν βλέπεις ταινίες.
Τα front ηχεία σου έχουν μπάσο με το τσουβάλι, δεν σου είναι απαραίτητο το
υπογούφερ.
Ο χώρος σου είναι μέτριος θα μπορούσα να πώ ότι αξίζει να βάλεις υπογούφερ.
Δήλωσε λοιπόν τα front ως large και τα υπολοιπα ηχεία σου ως small και
ξεκίνα συντηρητικά την ρύθμιση του υπογούφερ από το δικό του ρυθμιστικό
και φθάσε σε ένα σημείο που να ακούς ικανοποιητικά το sub (δυνατά,καθαρά αλλά χωρίς να βρομίζει όλο το υπόλοιπο ηχητικό φάσμα).

Κατα την προσωπικη μου αποψη,δεν νοητε home theater,χωρις μπασο.Οσο κ να κατεβαινουν τα μπροστα,το μπασο ειναι αυτο που δινει το κατι παραπανω.Η απουσια του ειναι παντα ακουστη....

Κατα την προσωπικη μου αποψη,δεν νοητε home theater,χωρις μπασο.Οσο κ να κατεβαινουν τα μπροστα,το μπασο ειναι αυτο που δινει το κατι παραπανω.Η απουσια του ειναι παντα ακουστη....
Συμφωνώ.
Παρεπιπτόντως ο δικός μου ΑV (Pioneer 916) δεν - νομίζω -μπορεί να δώσει τα LFE στα μπροστικά ηχεία. Είσαι σίγουρος ότι ο SONY μπορεί ??? (δεν μιλαμε για τα μπάσα - μιλάμε για τα ειδικά Low Frequency Effects...)...
:ernaehrung004:

Mαλλον κανε λιγο υπομονη και μεγαλυτερη οικονομια και πανε για ενα καλο sub ωστε να μην ακους τενεκεδια αλλα... μπασο.

Κανει διαφορα...

Last edited:
Δεν ξερω πολλα απο sub και δεν ξερω αν εισαι στη σωστη κατηγορια για να σε βοηθησουν οσοι γνωριζουν.

Κι εγω παντως αυτο που εχω, ακουγεται πολυ λιγο (σε σχεση με αλλα που εχω ακουσει) οποτε ειμαι κι εγω για αλλαγη μολις το επιτρεψουν τα οικονομικα.

Γι´αυτο σου λεω καλυτερα ενα λιγο καλυτερο και ακριβοτερο παρα ενα απο ... υποχρεωση, αλλωστε δεν υπαρχει λογος να βιαζεσαι...

Πολύ μικρό το υπογούφερ που προτείνεις, τα front σου έχουν ήδη περισσότερο
μπάσο απο το YST-SW012. Κοίτα κάτι μεγαλύτερο και καλύτερο!

Οτι ηχεία και να έχεις ενα subwoofer πάντα θα κάνει τη διαφορά. Μην αγοράσεις low budget sub γιατί δε θα συμπληρώνει τα ηχεία σου που είναι απαιτητικά. Θες ένα αντιστοιχης ποιότητας sub και θα σου πρότεινα να κοιτάξεις κάτι σε Velodyne.

Δεν ισχύει πάντα αυτό.
Τι να το κάνει το sub κάποιος αν έχει λ.χ B&W 800D(λίγο ακραίο) ή
Tannoy D-900 ή άλλα μεγάλα ηχεία που ούτως ή άλλως έχουν κορυφαία
συμπεριφορά και απόκριση στα μπάσα!

Δεν μιλαμε για τα ακρα...Αρα το μπασο ειναι μαντα αναγκαιο για το σινεμα παιδια.Αν ειναι να πιασουμε τα ακρα,τοτε ΝΑΙ!!!Και τα 800D να εχεις,δεν θα αποδωσουν το ιδιο χαμηλο που θα σου αποδωσει ενα Velodyne 1812.Συνεπως επειδη ο φιλος μιλαει απλα για τα 603,το μπασο ΝΑΙ,φιλε μου κατα την ταπεινη μου αποψη ειναι αναγκαιο.Οταν τα ειχα εγω εδεναν αρκετα με ενα Yamaha YST-800 τοτε.Οποτε με ενα αντιστοιχο,η' ενα 1500 εισαι καλλημενος πιστευω.

Γενικά η Yamaha με τον σερβοέλεγχο τα πάει καλά στα σαμπς χωρίς να ζητάει πολλά λεφτά.

Ο.Κ, το Yst-sw800, έχει καταργηθεί.
Γιά να συμπληρώσω τον Κο Ακριβόπουλο, ψηφίζω YST-SW 515 (γιά έως τα 400 ευρώ), ή το YST-SW 900 (γιά έως τα 1000 ευρώ).

Αν αυτό που ψάχνεις είναι το ελάχιστο περισσότερο χαμηλό και όχι μπάσο το οποίο θα το αισθάνεσαι περισσότερο και όχι να το ακούς προχωρά. Γιατί με την σωστή ρύθμιση ελάχιστο θα βγει και όχι πληθωρικό όπως πιθανόν το φαντάζεσαι.

Και αυτό σε σχέση πάντα με τα DM 603. Για μικρά ηχεία θα σου έλεγα ανεπιφύλακτα προχώρα.

Θα παραξενέψει κάποιους αλλά το sub θεωρείται προαιρετικό όσον αφορά το LFE κανάλι.

What is the LFE channel?​
5.1-channel audio consists of five discrete, full range main channels (Left, Center,Right, Left Surround, and Right Surround) plus an optional band-limited Low-Frequency Effects (LFE) channel.​

http://www.dolby.com/assets/pdf/tech_library/38_LFE.pdf

Για μένα με τα Wharfedale Diamond 8 series και τον Yamaha 461 σε χώρο 25τ.μ. είναι απαραίτητο το sub? και αν ναι προς τι sub να κοιτάξω?

Ταινίες 60% Μουσική 40%...

Στα πόσα watts πρέπει να κοιτάξω?

Last edited:
Στην χαμηλή κατήγορία τιμής, <270ε, για συνδυασμό με μικρά ηχεία σε χώρους μέχρι 25-30μ2, υπάρχουν αρκετά sub με αξιόλογες επιδόσεις.

Τα Velodyne VX-10 (~230ε), Yamaha YST-515 (270ε) είναι ίσως οι πιο γνωστές επιλογές.

Σαν ιδιοκτήτης του VX10 είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και για ταινίες αλλά και για μουσική.

Εγω το εχω δει καπως πρακτικα το θεμα: Εφοσον σε σκηνες ταινιων με χαμηλες συχνοτητες τριζουν απο τις ηχητικες δονησεις τα ντουλαπια της κουζινας σε αποσταση 8 μετρων απο τα κυρια ηχεια, .....δεν χρειαζομαι subwoofer!