SUBWOOFER SETTINGS

cinephile

Senior Member
7 November 2023
352
Θελω μια διευκρινηση οποιος γνωριζει.Οταν στον ενισχυτη κοβουμε στο 80 hz το crossover των ηχειων στο sub που εχει ρυθμιση απο πισω στην πλατη του που τη βαζουμε ?Στο 80 hz και εκει ή δεν παιζει κανενα ρολο γιατι υπερισχυει η ρυθμιση του avr.Αν γνωριζει καποιος τι να κανω?

Όλα από τον ενισχυτή/επεξεργαστή και απενεργοποιείς φίλτρα κλπ στο sub. Το crossover είτε το απενεργοποιείς με κάποιο διακόπτη απενεργοποίησης, είτε χρησιμοποιείς κάποια είσοδο «άφιλτρη» είτε αν το sub σου δεν έχει κάποιο άλλο τρόπο να το απενεργοποιήσεις, το βάζεις τέρμα δεξιά, στην μεγαλύτερη ρύθμιση, σε κάποια εκεί γράφει LFE.

Όλα από τον ενισχυτή/επεξεργαστή και απενεργοποιείς φίλτρα κλπ στο sub. Το crossover είτε το απενεργοποιείς με κάποιο διακόπτη απενεργοποίησης, είτε χρησιμοποιείς κάποια είσοδο «άφιλτρη» είτε αν το sub σου δεν έχει κάποιο άλλο τρόπο να το απενεργοποιήσεις, το βάζεις τέρμα δεξιά, στην μεγαλύτερη ρύθμιση, σε κάποια εκεί γράφει LFE.
Εχει ενα στρογγυλο κουμπι που μετραει hz απο 0-150 και ενα volume.Οποτε το γυρναω τερμα στο max στο sub και το αφηνω εκει μονιμα?Και με τα settings του avr θα ασχολουμε απο κει και περα.?Δηλαδη εγω παρολο που κοβω στα 80hz στον avr αν το εχω max τα hz οπως μου λες δεν θα μου τα κοψει πιο ψηλα αυτο ?Δεν θα επρεπε να το βαλω στο μηδεν τη ρυθμιση του sub ωστε να απενεργοποιηθ στην ουσια?Οταν το βαλουμε στο max τι σημαινει?Αν μπορεις να μου το εξηγησεις με απλα λογια.

Το ρυθμιστικό του crossover επάνω στο sub σου δείχνει την συχνότητα από την οποία θα παίζει ΚΑΙ ΚΑΤΩ. Θα κόβει δηλαδή από εκεί που θα το θέσεις και κάτω. Όταν θα του στείλεις χαμηλότερη συχνότητα, όπως θα κάνεις αφού έτσι θα έχεις πει στον επεξεργαστή, τότε δεν θα παίζει έτσι κι αλλιώς πιο πάνω.
Το ζητούμενο είναι να μην βάλεις δύο φίλτρα στη σειρά (ένα του επεξεργαστή και ένα του sub).

Ποιο subwoofer έχεις;

Ενα 10 αρι της roister 150watt.Και προσανατολιζομαι για το Pb 1000 pro στο αμεσο μελλον.Οποτε να το βαλω στο max και αφηνω στα 80 hz τα cross στον avr?

Ενα 10 αρι της roister 150watt.Και προσανατολιζομαι για το Pb 1000 pro στο αμεσο μελλον.Οποτε να το βαλω στο max και αφηνω στα 80 hz τα cross στον avr?

Ακριβώς. Και τη φάση αν έχει τέτοια ρύθμιση καλύτερα να τη βάλεις στο 0 και να αφήσεις τον AVR να τη φτιάξει. Έτσι κι αλλιώς η ρύθμιση επάνω στο sub της φάσης δεν λέει και πάρα πολλά, αφού ως γνωστόν αλλάζει με τη συχνότητα.

Αυτο θα ισχυει και στο νεο sub που σκεφτομαι να παρω,το pb 1000 pro,σωστα?Η φιλοσοφια ειναι να βαζουμε το sub να κοβει πιο ψηλα απο τα cross που εχουμε δωσει στον ενισχυτη για να μην συγκρουονται.

Αυτο θα ισχυει και στο νεο sub που σκεφτομαι να παρω,το pb 1000 pro,σωστα?Η φιλοσοφια ειναι να βαζουμε το sub να κοβει πιο ψηλα απο τα cross που εχουμε δωσει στον ενισχυτη για να μην συγκρουονται.

To PB-1000 Pro έχει ρύθμιση να απενεργοποιείται το LPF (Low Pass Filter). Έχει app με πολλές ρυθμίσεις, μέχρι και παραμετρικό ισοσταθμιστή.
Το δικό του φίλτρο μπορείς να το ρυθμίσεις και ως προς την κλίση του σε 6/12/18 και 24dB. Αλλά δεν θα σου χρειαστεί.

Καλησπέρα.Θελω μια διευκρίνηση όσον αφορά την απόσταση που βγάζει η ισοστάθμιση.Απο όσα γνωρίζω την απόσταση που μετράει η ισοστάθμιση αν βγαίνει μεγαλύτερη από την πραγματική δεν την πειράζουμε την αφήνουμε ως έχει.Τι γίνεται όμως όταν πεισματικά οι μετρήσεις της ισοστάθμισης βγάζουν το sub να έχει τιμή ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΗΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ κατά 2 μέτρα περίπου?Τότε την ανεβάζουμε χειροκινητα για να μην έχουμε καθυστέρηση?Αν μπορεί κάποιος γνωστής γιαυτη την περίπτωση με ενημερώνει!Ευχαριστώ.

Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι. Από λάθος μέτρηση, μέχρι λάθος crossover και φάση.

Για αρχή θα ξαναέκανα τη μέτρηση, με το sub σε άλλη θέση εγώ προσωπικά.

Και αν δεν...διορθώνει εσύ τι θα έκανες έστω σαν το λιγότερο κακό.Να το ανεβάσω στη κανονική απόσταση ή ότι έβγαλε?Το ξέρω ότι πρέπει να βρω τι φταίει.Απλως το λιγότερο κακό τι ειναι?Ότι έβγαλε η ισοσταθμιση να μεινω ή να το διορθωσω προς την πραγματική απόσταση?

Το αν... είναι ποίημα του Κίπλινγκ. Ξανακάνε τη μέτρηση από την αρχή σε άλλη θέση και βλέπεις. Αν επαναλαμβανόμενα τα αποτελέσματα ομοιάζουν, σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά στην ισοστάθμιση. Εκεί θα χρειαστείς να επιβεβαιώσεις τι συμβαίνει με άλλο μετρητικό, όπως το REW για παράδειγμα.

Aλλαξα χώρο και όλα είναι ανάποδα.Πρωτη φορά μου βγαίνει λιγότερη απόσταση στο sub .Πάντα έβγαινε περισσότερο που είναι και το ορθοτερο.Αφου στην ουσία η ισοστάθμιση δεν μετράει μέτρα αλλά ανακλάσεις.

ΔΕΝ το πειράζεις.
Το subwoofer σου, SVS δεν είναι; Έχει DSP chip το οποίο εισάγει latency στο σήμα του. Το audyssey κάνει όσο γίνεται "αντιστάθμιση" αυτού.
Αν το βάλεις στην αληθινή απόσταση, θα έχεις παραπάνω delay (άρα και ασυγχρονισμό μεταξύ sub & speakers) από ότι πρέπει (αφού το sub προσθέτει και το δικό του delay).
Η δουλειά που κάνει το audyssey είναι επιεικώς καλή στον τομέα αυτό. Αν έχεις κάποιο calibration/reference μικρόφωνο μπορείς με την βοήθεια του REW να προσπαθήσεις να το κάνεις καλύτερα align, αλλά θα πρέπει και να ξέρεις τι κάνεις, και να είσαι τυχερός ώστε οι ρυθμίσεις που επιτρέπει ο Denon/Marantz (έχει βήματα, όχι και πολύ fine μάλιστα) να σου επιτρέπουν να το φέρεις πιο κοντά.
Για να στο χαλάσω και λίγο (I know, I'm such a downer!), δεν θα έρθει ποτέ τέλεια με τον Denon/Marantz είτε τρέχεις Audyssey είτε Dirac (και για να μην μπεις σε σκέψεις.. ούτε με Yamaha, Pioneer, Onkyo, Integra θα πήγαινες πιο κοντά στο τέλειο) :D

Σας ευχαριστώ.Οποτε το αφήνω ως έχει σαν μέτρηση που έβγαλε η ισοστάθμιση!Εσείς ξέρετε καλύτερα!Ναι ,δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις και το παλεύω μόνος γενικά και με τα tip που μου δίνεται εσείς στο forum.Για ένα περίεργο τρόπο με την αλλαγή του χώρου που προέκυψε δεν δίνει την ανάλογη μέτρηση το sub με τίποτα!Θα κάνω οπότε μπορέσω και άλλες μετρήσεις μήπως το βρω όπως είπε και ο Pleo.Θα το αφήσω έτσι αφού μου λες billpeppas ότι είναι προτιμότερο αυτό!Σας ευχαριστώ και τους δύο!!Συνεχίστε να βοηθάτε όσο μπορείτε!!Απλά μια ερώτηση με τρωει:Χωρίς να έχω αλλάξει κανένα μηχανημα-ηχειο ,παρά μόνο το χώρο που είμαι τώρα,αυτό δείχνει ξεκάθαρα θέμα χωροταξικό?Αυτό αν μπορείτε λόγω πείρας να μου απαντούσατε θα με βοηθούσε!

Αλλαγή θέσης ηχείου ή subwoofer ή της θέσης ακρόασης στον χώρο, αλλάζει την ακουστική.
Και ναι, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές σημαντικές στο φάσμα του μπάσου (και αυτό που βλέπεις εσύ εκ των υστέρων στην μέτρηση του Audyssey/Dirac).

• Like
Reactions: cinephile
Για ένα περίεργο τρόπο με την αλλαγή του χώρου που προέκυψε δεν δίνει την ανάλογη μέτρηση το sub με τίποτα!Θα κάνω οπότε μπορέσω και άλλες μετρήσεις μήπως το βρω όπως είπε και ο Pleo.

Βασικά πήγες σε άλλο χώρο. Πιθανολογώ ότι έβαλες και στον νέο χώρο το sub στην ίδια θέση με τον προηγούμενο χώρο. Στον νέο χώρο όμως έχεις άλλο αποτέλεσμα. Είναι πολύ λογικό αυτό. Γι' αυτό στον νέο χώρο θέλει να πειραματιστείς σε άλλη θέση, αφού δεν παίρνεις το ίδιο αποτέλεσμα.
Το πιο πιθανό είναι σε αυτή τη θέση και σε σχέση με τη θέση του μικροφώνου (που σημαίνει τη θέση ακρόασης) να υπάρχει ακύρωση, και αυτό γενικώς μπερδεύει τα πράγματα.
Εάν δεν αλλάξεις θέση στο sub, θα πρέπει να αλλάξεις τη θέση ακρόασης.
Τις νέες μετρήσεις, δεν τις γλιτώνεις πάντως, εφόσον θέλεις να πάρεις αποτέλεσμα όπως στον προηγούμενο χώρο.
Αν όχι, τότε απλά δεν πειράζεις τίποτε.

• Like
Reactions: cinephile
Και ναι πειραματιστικα στην ίδια σχεδόν θέση(βουλωμένο γράμμα διαβάζεις...)αλλά αμ δεν!Οπότε ψάξιμο!Δηλαδή τα έχω βάλει όλα ίδια, αλλά ο χώρος είναι μεγαλύτερος.Αλλαζω θέση στο sub!Θέση ακρόασης αδύνατον.Αν ήξερα σε τι μπελά θα έμπαινα δεν θα τα πείραζα ποτέ.Βεβαια το αλλάξα σε κάνα δυο νέες,αλλά ηχητικά στο αυτί μου ενώ η μέτρηση αποστασης πλεον μου βγήκε σωστή στη νέα θέση,δεν ακούγεται ωραία,μπουμάρει λίγο.Ενω στην αρχική θέση παρόλο που έβγαζε λάθος μετρική απόσταση, στα αυτιά μου ήταν καλύτερο.Εχετε δίκιο η δεν αλλάζω τίποτα ή εφόσον νέος χώρος, όλα σε νέα διάταξη !Σας ευχαριστώ και πάλι και τους δύο.