SVS Ultra Elevation... the story begins

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
7,783
Athens
Dis I Can Tease...

Σήμερα παρέλαβα κάτι ενδιαφέρον για τον περισσότερο κόσμο που λόγω WAF δεν δύναται να βάλει μεγάλα ηχεία στο ταβάνι για δυνατές Atmosφαιρικές απολαύσεις.
Μέχρι πρότινος η "go-to" λύση για οικονομικά συστήματα, με εύκολο installation και καλό Value for Money ήταν τα μικρά, Prime Elevation της SVS. Που μπορείς να βάλεις είτε flush mount στο ταβάνι/τοίχο με το δικό τους mount, είτε να τα βάλεις σε μικρή απόσταση, με δυνατότητα στόχευσης με aftermarket mounts όπως αυτά της Omnimount ή της Audizio.
Με μικρό woofer δυστυχώς (4.25"). Η SVS φέτος ανανέωσε την γκάμα της με νέα ηχεία όλων των τύπων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θα teasάρω απόψε, και θα παρουσιάσω σιγά σιγά τις επόμενες ημέρες σε ετούτο εδω το θέμα, τα SVS Ultra Elevation.

5.25" ιντσών woofer. 1" diamond coated tweeter. Μεγαλύτερη καμπίνα. Καλύτερες και βαθύτερα χωμένες μπόρνες. Συμβατότητα με το υπάρχον multi-angle bracket της SVS από τα πρώτα Elevation. Refined frequency response, νέα υλικά.
Δεν είναι 6.5αρια που θεωρώ πως είναι το... sweet spot για νορμάλ ηχεία οροφής σε διαμέρισμα, αλλά έστω οι 5.25" είναι καλύτερες από τις 4.5" των πρώτων, Prime Elevation.

Stay tuned!

Left: SVS Prime Elevation (4.5", 1") - Right: SVS Ultra Elevation (5.25", 1")
SVS-Ultra-Elevation-vs-Prime-Elevation.jpg

Last edited:

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
17,189
Θεωρείς ότι το μέγεθος του woofer (από περίπου 4αρι και πάνω) είναι τόσο σημαντικό για ηχεία οροφής.......; :unsure:

Εχω την αίσθηση ότι το tweeter ειναι πολύ πιο σημαντικό (γι αυτη τη χρηση, πάντα).

• Like
Reactions: Maestro
Κι εγώ δε νομίζω ότι έχει τόσο μεγάλο νόημα το να κροσάρεις ηχεία οροφής χαμηλότερα. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι ηχεία-κουτιά στο ταβάνι μπαίνουν μόνο σε dedicated rooms, αλλιώς είναι αδύνατον να μη φαίνονται χάλια. Δυστυχώς για σαλόνια η μόνη λύση είναι τα in-ceiling (με ό,τι περιορισμούς βάζουν αυτά στον ήχο λόγω ανεξέλεγκτης καμπίνας στη γυψοσανίδα). Βέβαια, ακόμα και σ'αυτή την περίπτωση, με cross στα 100-120Hz δεν έχεις αντιληπτά προβλήματα στον ήχο, ειδικά με δεδομένο το τι πληροφορία στέλνεται σ'αυτά τα κανάλια.

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
21,612
Αθήνα
Είναι το ηχείο που ζητούσε περισσότερο απ' όλα η κοινότητα της SVS. Και φυσικά είναι της πιο πάνω σειράς από την Prime, γι' αυτό και μεγαλύτερο και πιο πλήρες και πιο χορταστικό. Έχει και διαφορετικές μονάδες.

Το καλό είναι ότι μπαίνει στις ίδιες βάσεις με εκείνες του μικρότερου και έτσι η flush mount τοποθέτηση και το upgrade που ίσως θελήσει κάποιος να κάνει, είναι όσο πιο εύκολο γίνεται. Βγάζεις το ένα και βάζεις το άλλο.
Όντας πιο μεγάλο μπορεί να παίξει και μόνο του πια σε πολλές περιπτώσεις εγκατάστασης. Πέρα από την προφανή λόγω κεκλιμένης μπάφλας θέση σε overhead ή height σε immersive συστήματα.

vlad66

Moderator
Staff member
29 October 2017
17,405
Αγιοι Αναργυροι
Οπτικά μου δίνει την αίσθηση κανονικού ηχείου βιβλιοθήκης ή μικρού βάσης.
Νομίζω άνετα θα μπορούσε να παίξει με έναν 2κάναλο ενισχυτή για στέρεο ακρόαση μουσικής..
1-2 "πονηριές" στην τοποθέτηση και το μπάσο του θα ήταν αρκετό σε νορμάλ καταστάσεις.

Θα ήθελα τις εντυπώσεις σου Βασίλη σε στέρεο ακρόαση πριν τα κρεμάσεις...

Last edited:

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
21,612
Αθήνα
Εν τω μεταξύ ο Βασίλης είναι μάλλον από τους πρώτους παγκοσμίως που το έχει στα χέρια του, φανταστείτε ότι εγώ δεν το έχω ακούσει ακόμα - τι λέω, ούτε καν έχω ανοίξει κάποιο ακόμα. :sneaky:
Οπότε περιμένω με ενδιαφέρον να διαβάσω κι εγώ τις εντυπώσεις του, μόλις πάρει λίγες ώρες στρωσίματος.

• Like
Reactions: vlad66

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
7,783
Athens
Τα έχω στήσει στο desktop για το στρώσιμο.
Δεν θα πω ακόμα εντυπώσεις, too soon.

Για εμένα έχει νόημα και σε οροφής να μπούνε θηρία.
Έχω κάνει δοκιμές στον χώρο μου με διάφορα ηχεία στο duty Atmos/DTS:X top layer speaker, από μικρά κούτσικα με 3" woofer και 0.75" tweeter, μέχρι και 8" woofer 1" tweeter.
Αν πέραν των ταινιών ακούς και μουσική σε upmix ή native (παίζει πολύ Auro-3D και Atmos content σε BR εκεί έξω) έχει πάρα πολύ νόημα, ακόμα και αν έχεις Trinnov και bass managed με subwoofers και στο ταβάνι paired με τα αντίστοιχα atmos/dtsx bookshelves/angled speakers. Άλλο να παίζεις μέχρι τα 80Hz π.χ. στα top layer, και άλλο να τα ξεκινάς στα 120 που θέλουν τα περισσότερα μικρά και μεσαία οροφής για να μην είναι ψόφια και ακούγονται σαν μεγαφωνάκι από walkie talkie λόγω της έλλειψης όγκου στο μπάσο.
Και το να παίζουν τα 80-100Hz με λιγότερη παραμόρφωση, για εμένα είναι σημαντικό.

Σε κάποιες ταινίες, έχει και στα Atmos ηχεία πληροφορία σχετικά χαμηλά. Αν θα είναι πολύ αντιληπτό, λίγο ή σχεδόν καθόλου εξαρτάται από πάρα πολλά πράγματα.

Εγω πάντως θα τα ήθελα 6.5αρια για τον δικό μου χώρο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,037
Λάρισα
Εμένα πάντως η απορία μου παραμένει, γιατι παθητικά? Αφού ο κύριος στόχος είναι το ταβάνι άρα multichannel βάλε και δύο ενισχυτικά μέσα (αφού εχεις ενισχυτες) .............................................

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
21,612
Αθήνα
Ένα ακόμη πράγμα είναι για ηχείο με καμπίνα, με όλα τα προφανη πλεονεκτήματα που έχει κάτι τέτοιο, που απευθύνεται σε living space, εκτός από dedicated rooms, είναι κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματικό χωρίς να χαλάει την αισθητική.
Βασικά για αυτό βγαίνει και σε τρία φινιρίσματα, λευκή λάκα για να χάνεται οπτικά στο χώρο, μαύρη λάκα για όσους δεν θέλουν να χάνεται στο χώρο και να κάνουν statement και φυσικά σε μαύρο χωρίς λάκα για όσους δεν θέλουν ούτε υποψία ανάκλασης από κάποιον π.χ. προβολέα.

Για το μέγεθος του woofer ως γνωστόν εκτός από τη διάμετρο υπάρχει και η διαδρομή για να εξισορροπεί την κίνηση της μάζας του αέρα σε σχέση με ένα μεγαλύτερης διαμέτρου. Έχοντας δει τι flex μπορεί να κάνει ο 5,25 κώνος στα prime wireless πάντως, δεν έχω αμφιβολία για το πόσο αποτελεσματικό θα είναι.
Εδώ βέβαια ο κώνος είναι αναβαθμισμένος με υαλονηματα που σημαίνει ακόμα λιγότερα break ups, και η εξίσωση είναι πως θα γίνουν όλα με τον μικρότερο δυνατό συμβιβασμό που να ικανοποιεί ακουστικά και οπτικά

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
7,783
Athens
Εμένα πάντως η απορία μου παραμένει, γιατι παθητικά? Αφού ο κύριος στόχος είναι το ταβάνι άρα multichannel βάλε και δύο ενισχυτικά μέσα (αφού εχεις ενισχυτες) .............................................

Γιατί και τα παθητικά έχουν ψυχή :D

Δεν έχουν όλοι επεξεργαστές με XLR.
Μακριά loops με RCA και ταξίδια στο ταβάνι με καλώδια ρεύματος δεν είναι η καλύτερη ιδέα (say hello to interference και ground loop feedback).
Επίσης υπάρχουν και πολύ καλά ηχεία που τυγχάνει να είναι παθητικά (Revel, JBL, Kef Reference, Elac, κλπ κλπ).

Και υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, ένας από αυτούς και ο WAF :D

Ενεργά θα εμπιστευόμουν μόνο εταιρίες που έχουν αποδείξει τις ικανότητες τους σε βάθος χρόνου. Hiss, buzzing, και ενισχυτές που πάνε και έρχονται στο service είναι σίγουρα κάτι που δεν θέλω ούτε θα πρότεινα σε κάποιον.

Έχεις δει Genelec στο ταβάνι π.χ. πως φαίνονται; Εμένα θα με σκότωνε η δικιά μου, παρότι ανέχεται πολλά :D

• Haha
Reactions: vlad66