Συχνότητα cross-over (?)

tasos3147

Established Member
11 February 2011
186
Γειά σας, φίλοι.
Προσπαθώ να ρυθμίσω όσο καλύτερα γίνεται το σύστημά μου, για την απόκτιση του οποίου βοήθησαν πάρα πολύ οι γνώμες σας (Υamaha RX-V466, 5.1 με Eltax και subwoofer Pioneer, Blu ray και ΤV Philips, τελευταία μοντέλα).
Μελετώ πολύ σχολαστικά τα manuals όλων αυτών, όμως "κολλάω" σε σημεία που οι τεχνικές μου γνώσεις δεν επαρκούν.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν καταλαβαίνω
α) Τί είναι η συχνότητα cross-over
β) Στο manual του subwoofer (Pioneer S-21W) λέει "ρυθμίστε τη συχνότητα cross-over ώστε να ταιριάζει με εκείνη που πραγματικά χρησιμοποιούν τα ηχεία" (???)
γ) Το συγκεκριμένο subwoofer δεν έχει τέτοια ρύθμιση. Παίζοντας με τα set ups του Υamaha, βλέπω ότι η συχνότητα cross-over είναι ρυθμισμένη (δεν ξέρω πώς..) στα 110 Hz.
δ) Επειδή υποψιάζομαι οτι αυτή η ρύθμιση έγινε με το YPAO, επιτρέψτε μου και μιά τελευταία ερώτηση:
Μήπως δεν πρέπει να ασχολούμαι με κανενός είδους ρύθμιση μετά το YPAO? Υπάρχουν ρυθμίσεις που δεν τις έχει κάνει αυτό και πρέπει να γίνουν ξεχωριστά?
Σας παρακαλώ για τη βοήθειά σας.
Τάσος

Μιας και έχει ημίχρονο ο τελικός, ας πούμε μερικά πράγματα.

Crossover ή συχνότητα αποκοπής, είναι η συχνότητα εκείνη κάτω απ' την οποία όλες οι συχνότητες οδηγούνται στο υπογούφερ, π.χ. αν ορίσουμε crossover -> 80Hz, όλες οι συχνότητες κάτω απ' τα 80Hz θα αναπαράγονται απ' το sub, ενώ όλες πάνω απ´τα 80Hz απ' τα υπόλοιπα ηχεία του συστήματος.

Το που θα ορίσουμε τη συχνότητα αποκοπής είναι συνάρτηση των ηχείων του συστήματός μας. Αν έχουμε μεγάλα ηχεία δαπέδου που κατεβαίνουν αρκετά χαμηλά, συνήθως ορίζουμε το crossover στα 80Hz. Αν χρησιμοποιούμε ηχεία βάσης ή μικρούς δορυφόρους, ορίζουμε το crossover στα 120Hz ή στα 150Hz.

Κώστα, σ'ευχαριστώ, πες μου όμως κάτι και για "εκτός YPAO" αναγκαίες ρυθμίσεις- εάν πρέπει να γίνουν. Πχ τα 110 Hz που δείχνει ο AV αν μπήκαν λόγω YPAO, μάλλον είναι σωστά. Η μήπως ήταν ενα default μέγεθος?
Τάσος

Mάλλον το YPAO την ρύθμισε έτσι....

Για δες τα specs των ηχείων σου. Ποιο είναι το εύρος συχνοτήτων που αναπαράγουν?

Τα μπροστινά και τα περιφεριακά: 55-20.000 Hz και cross-over 3 KHz
Το κεντρικό: 50-20.000 Ηz
Το sub: 33-700 Hz
Αν έχει κάποια σημασία, τόσο τα μπροστινά όσο και τα περιφεριακά, είναι ίδια, 8Ω, και έχουν όλα bass-reflex στην "πλάτη" τους και διάμετρο woofer 130 mm.
To κεντρικό έχει 2 woofer 10 ιντσών, επίσης 8Ω.
Τί λές?
Τάσος

Με βάση τα νούμερα, μάλλον καλή δουλειά έχει κάνει το YPAO και έβαλε αποκοπή στα 110Hz. Κι εγώ μάλλον κάπου στα 100Hz θα τα ρύθμιζα.....

Πολύ μικρό το subwoofer σου για να ακολουθήσει τα ηχεία σου. Λογικό να ασθμαίνει και το YPAO να του έχει πει να φωνάζει.

Αλήθεια, μηπως αναφέρει το manual των ηχείων στα πόσα dB φτάνουν τα ηχεία εκείνα τα 55Hz;
Γιατί αν ας πούμε λέει ότι είναι -/+3dB πρέπει να τα βάλεις να ξεκινάνε να παίζουν από πιο χαμηλα.

Tip: κράτα όλες τις ρυθμίσεις του YPAO πλην του x-over. Και κάνε πειράματα.

Σας ευχαριστώ, Κώστα και Pleo.
Pleo, το φυλλάδιο γράφει ακριβώς "Απόκριση συχνότητας: +/-4db 55-20.000Hz". Επίσης, μετά την απόκριση συχνότητας, γράφει: crossover 3kHz. Ισχύει το tip που προτείνεις?
Kαι ακόμα, η yamaha συνιστά, πριν ξεκινήσουμε τη ρύθμιση YPAO, να ρυθμίσουμε στο sub την ένταση στα μισά και λίγο πιό κάτω και το crossover στη θέση max. Όμως το συγκεκριμένο sub δεν έχει ρυθμιστη crossover.
Tί να κάνω..?

Διόρθωση: Ο AV είναι ο RX-V467. To 466 δεν ξέρω πώς γράφτηκε.
Τάσος