Συγκριτικο προβολεα φιλμ 35mm - προβολεα ψηφιακου 1k

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
103,341
Εκεί ψηλά.....
Eδω και καιρο εχει πεσει στο τραπεζι ενα συγκριτικο που θελει να πραγματοποιησει το AVCLUB.

Πολυ ενδιαφερον για ολους μας αλλα για να εχει νοημα πρεπει να αποσαφηνιστει πως και τι θα συκρινουμε.

Θα παρακαλουσα να αποφυγουμε τα λοιπα σχολια και να επικεντρωθουμε μονο στο τεχνικο κομματι ετσι ωστε να βγουν καποια συμπερασματα και να μπει στην τελικη του ευθεια το συγκριτικο αυτο.

Κατ'αρχην :
1) απο την πλευρα του ψηφιακου προβολεα πιστευετε οτι ενας home προβολεας 1080 ειναι ιδανικη λυση η θα επρεπε να παμε σε αντιπαραθεση με προβολεα αιθουσης 2k η 4k ?

2) απο την πλευρα του προβολεα φιλμ 35 mm θα επρεπε να παμε σε καποιον προβολεα αιθουσας ,που ομως ειναι σεταρισμενος για να αποδιδει σε μεγαλες ιντσες η σε καποιον μικρο προβολεα για μικρη αιθουσα?

3) ειναι δυνατον να συγκριθουν η απλα δεν γινεται ?

αυτα που περνουν απο το φτωχο μου το μυαλο και μπερδευομαι ειναι σε τι ιντσες θα παιξει καθε κομματι οπως επισης και ο συγχρονισμος τους για να παιξουν παραλληλα.

(Εννοειται οτι η συγκριση θα γινει σε μια ταινια μεταξυ μια HD πηγης και μιας κοπιας 35αριου.)

Ακουμε τις προτασεις σας.

Yπάρχει περίπτωση (έχουμε δυνατότητα) να κάνουμε ποτέ τέτοιου είδους συγκριτικό ή απλά θα συζητήσουμε για το τι θα γινόταν άν;....
icon5.gif

αγαπητοι φιλοι,επειδη εχω ασχοληθει το παλαι ποτε με φιλμ σας λεω οτι το 99% της εικοναςπου θα δειτε εξαρταται απο την κοπια που προβαλει κανεις.Δεν ξερω αν ειναι δυνατον να βρεθει μια κοπια σαν καινουργια που να την αντιπαραθεσουμε με το ψηφιακο.Αν σας ενδιαφερει ομως,εγω δεν εχω ,αλλα μπορω να ρωτησω να μαθω.
Παντως αλλο ειναι η πρακτικη προβολη μιας ταινιας και αλλο η θεωρητικη διαφορα μεταξυ φιλμ 35μμ και ψηφιακου,οπως νομιζω ειναι σαφες.
Η προβολη στον κιν/γραφο γινεται σε τεραστιες διαστασεις με το αναλογο κακο αποτελεσμα.Αν προβαλει κανεις σε δυο μετρα οθονη καταλαβαινετε οτι ειναι αλλο το αποτελεσμα.
Το φιλμ δεν εχει γραμμες αλλα κοκκους οπως ξερουμε ολοι και μονο πρακτικα μπορει να γινει αντιστοιχια.Απ'οτι εχω διαβασει εγω το 35 μμ φιλμ υπολογιζεται περιπου σε 3000Χ2000 πιξελς.
Τωρα αν τα παρουμε ως απολυτη εικονα,δηλαδη να συγκρινω μια εικονα απο ψηφιακο με φιλμ,θαβαλω ενα σλαιντ.Εκει το σλαιντ υπερτερει σαφως ακομα.

Re: Απάντηση: Συγκριτικο προβολεα φιλμ 35mm - προβολεα ψηφιακου 1k

Συγνώμη τι θα συγκρίνουμε; τις 100 ιντσούλες με τις 1000 ; (δεν ξέρω κι εγώ πόσες είναι....)

Tασο γι'αυτο το συζητουμε.

Φυσικα η συγκριση πρεπει να γινει σε ιδιου μεγεθους καδρα αλλιως δεν εχει νοημα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Συγκριτικο προβολεα φιλμ 35mm - προβολεα ψηφιακου 1k

Φυσικα η συγκριση πρεπει να γινει σε ιδιου μεγεθους καδρα αλλιως δεν εχει νοημα.

Είναι αυτό εφικτό σε κινηματογραφική μηχανή; νομίζω ότι δεν υπάρχει zoom , μόνο φακοί για να αλλάζεις τα κάδρα (4:3, 16:9, 2.35:1) . Αν κάνω λάθος διορθώστε με.

δεν υπαρχει προβλημα να προβαλουμε σε οθονη home cinema.Σας ειπα,το θεμα ειναι να βρεθει κοπια της προκοπης που να εχουμε την ιδια σε ψηφιακο.

Eίχα ψαξει και παλαιότερα για μηχανή 35αρα μικρή αλλα δεν είχα καταφέρει να βρώ ωστε να το κανουμε. Αν κάποιο μέλος έχει άκρη για φορητή μηχανή 35μμ ή υλικό σε 35μμ φίλμ ας το πεί. Θα ήταν πολύ καλό ενα τετοιο τεστάκι και ίσως και πρώτο παγκοσμίως.

Eδω και καιρο εχει πεσει στο τραπεζι ενα συγκριτικο που θελει να πραγματοποιησει το AVCLUB.

Πολυ ενδιαφερον για ολους μας αλλα για να εχει νοημα πρεπει να αποσαφηνιστει πως και τι θα συκρινουμε.

Θα παρακαλουσα να αποφυγουμε τα λοιπα σχολια και να επικεντρωθουμε μονο στο τεχνικο κομματι ετσι ωστε να βγουν καποια συμπερασματα και να μπει στην τελικη του ευθεια το συγκριτικο αυτο.

Κατ'αρχην :
1) απο την πλευρα του ψηφιακου προβολεα πιστευετε οτι ενας home προβολεας 1080 ειναι ιδανικη λυση η θα επρεπε να παμε σε αντιπαραθεση με προβολεα αιθουσης 2k η 4k ?

2) απο την πλευρα του προβολεα φιλμ 35 mm θα επρεπε να παμε σε καποιον προβολεα αιθουσας ,που ομως ειναι σεταρισμενος για να αποδιδει σε μεγαλες ιντσες η σε καποιον μικρο προβολεα για μικρη αιθουσα?

3) ειναι δυνατον να συγκριθουν η απλα δεν γινεται ?

αυτα που περνουν απο το φτωχο μου το μυαλο και μπερδευομαι ειναι σε τι ιντσες θα παιξει καθε κομματι οπως επισης και ο συγχρονισμος τους για να παιξουν παραλληλα.

(Εννοειται οτι η συγκριση θα γινει σε μια ταινια μεταξυ μια HD πηγης και μιας κοπιας 35αριου.)

Ακουμε τις προτασεις σας.

Ναθαναηλ, το θεμα το ειχαμε συζητησει πολλες φορες στο παρελθον οπως θυμασαι.
Θεωρω οτι ΑΝ μπορεσουμε να βρουμε μια καλη μηχανη 35αρα για οικιακη χρηση και ΑΝ μπορεσουμε να βρουμε μια καλη "πιτα" συγχρονου φιλμ, θα εχει πολυ ενδιαφερον η συγκριση εστω και ακαδημαικα...
Εχω το εχω σκεφτει ως μια αμεση αντιπαραθεση (διπλα-διπλα) με εναν συγχρονο καλο 1080 ψηφιακο προβολεα με προβολη σε 2 πανια 100-110 ιντσων, με υλικο την ιδια ταινια (στην μια περιπτωση φιλμ στην αλλη HD).
Θα μπορεσουμε να δουμε θεματα οπως χρωμα, μαυρο, ευκρινεια κλπ
Σε καθε περιπτωση δεν εχουμε να χασουμε τιποτα.
Βρες εσυ την μηχανη και την πιτα και τα υπολοιπα τα κανονιζουμε εμεις...

παιδια, μηχανη εχει ενας φιλος που ειναι και τεχνικος,αλλα πρεπει να μιλησω μαζι του πρωτα........για την κοπια πιο δυσκολα τα πραγματα.......

δεν υπαρχει προβλημα να προβαλουμε σε οθονη home cinema.Σας ειπα,το θεμα ειναι να βρεθει κοπια της προκοπης που να εχουμε την ιδια σε ψηφιακο.

Aυτο πες πως εγινε.

Παρακατω παμε.

Πάντως αίθουσα κινηματογραφική και μηχανή προβολής υπάρχει, έστω και αν το πανί είναι απλά χάλια. Αλλά μόνο για πολλές ίντσες...

Έχω όμως την αίσθηση ότι συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Γιατί το φιλμ σαν σύστημα απευθύνεται σε μεγάλη οθόνη ενώ ένας προβολέας 1080 παίζει στις 110"-160". Η αλλιώς, θα είναι σαν να συγκρίνουμε μια φεράρι με ένα skoda, βάζοντας και τα δύο να τρέχουν με 50km/h και να δούμε την οδική τους συμπεριφορά. Πόσο διαφορετική θα είναι; Για εμένα έχει νόημα μόνο ένα συγκριτικό ανάμεσα σε projector film 35mm και projector D-Cinema από 2Κ και πάνω, και με κατάλληλα οπτικά για προβολή σε κινηματογραφική αίθουσα. Αλλιώς αν θέλουμε οικιακή χρήση, ας συγκρίνουμε τα 1080p με ένα 16άρι φιλμ στις 100". Τα χρώματα και το κοντράστ δεν αλλάζει από φορμά σε φορμά όσον αφορά το φιλμ. Μόνο το πανί.

Μιλάμε για σύγκριση αναλογικού σινεμά με ψηφιακού home;

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να έχουμε ίδια γωνία θέασης, δηλαδή η αναλογία απόστασης και κάδρου να είναι η ίδια. Αν π.χ. έχουμε μια κινηματογραφική οθόνη 7,5 μέτρων και παρακολουθούμε από 15 μέτρα, θα πρέπει ο προβολέας μας να προβάλλει σε μία οθόνη 2 μέτρων στα 4 μέτρα μακριά μας.

Κάτι τέτοιο δεν είναι δύσκολο να στηθεί, αλλά δεν είναι δυνατόν να το παρακολουθήσουν πολλοί ταυτόχρονα, καθότι η σωστή θέση θα είναι μία, στην οποία θα εναλάσσονται οι θεατές.

Επίσης, χρειάζεται μια κινηματογραφική αίθουσα με καλό εξοπλισμό. Και εγώ έχω υπόψη μία, αλλά αφενός δεν είναι διαθέσιμη ακόμα, αφετέρου ο εξοπλισμός της είναι παλιός και δεν ξέρω αν είναι δίκαιη η σύγκριση.

Last edited:
ok

Βαζω μπροστα λοιπον το θεμα της μηχανης και της κοπιας.

Παμε για μικρη 35mm λοιπον ετσι?

αν μπορεις να βρεις και μηχανη και κοπια,ποιο ειναι το προβλημα?ετοιμος εισαι.

Re: Απάντηση: Συγκριτικο προβολεα φιλμ 35mm - προβολεα ψηφιακου 1k

Άρα μιλάμε για σύγκριση αναλογικού σινεμά με ψηφιακού home;

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να έχουμε ίδια γωνία θέασης, δηλαδή η αναλογία απόστασης και κάδρου να είναι η ίδια. Αν π.χ. έχουμε μια κινηματογραφική οθόνη 7,5 μέτρων και παρακολουθούμε από 15 μέτρα, θα πρέπει ο προβολέας μας να προβάλλει σε μία οθόνη 2 μέτρων στα 4 μέτρα μακριά μας.

Κάτι τέτοιο δεν είναι δύσκολο να στηθεί, αλλά δεν είναι δυνατόν να το παρακολουθήσουν πολλοί ταυτόχρονα, καθότι η σωστή θέση θα είναι μία, στην οποία θα εναλάσσονται οι θεατές.

Επίσης, χρειάζεται μια κινηματογραφική αίθουσα με καλό εξοπλισμό.

γιατι μπλεκεστε????ειπαμε θα προβαλουμε σε ιδιο μεγεθος οθονη home cinema.

Απάντηση: Re: Συγκριτικο προβολεα φιλμ 35mm - προβολεα ψηφιακου 1k

Πάντως αίθουσα κινηματογραφική και μηχανή προβολής υπάρχει, έστω και αν το πανί είναι απλά χάλια. Αλλά μόνο για πολλές ίντσες...

Έχω όμως την αίσθηση ότι συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Γιατί το φιλμ σαν σύστημα απευθύνεται σε μεγάλη οθόνη ενώ ένας προβολέας 1080 παίζει στις 110"-160". Η αλλιώς, θα είναι σαν να συγκρίνουμε μια φεράρι με ένα skoda, βάζοντας και τα δύο να τρέχουν με 50km/h και να δούμε την οδική τους συμπεριφορά. Πόσο διαφορετική θα είναι; Για εμένα έχει νόημα μόνο ένα συγκριτικό ανάμεσα σε projector film 35mm και projector D-Cinema από 2Κ και πάνω, και με κατάλληλα οπτικά για προβολή σε κινηματογραφική αίθουσα. Αλλιώς αν θέλουμε οικιακή χρήση, ας συγκρίνουμε τα 1080p με ένα 16άρι φιλμ στις 100". Τα χρώματα και το κοντράστ δεν αλλάζει από φορμά σε φορμά όσον αφορά το φιλμ. Μόνο το πανί.

Φωτη, οι αυτοκινητιστικες αναλογιες, εχουν φτωχη εφαρμογη κατα την γνωμη μου οταν μιλαμε για εικονα.
Εδω τα πραγματα ειναι ξεκαθαρα: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ του ποσες ιντσες μπορει να ανοιξει το φιλμ, μπορουμε να εχουμε ξεκαθαρα συμπερασματα για καποιους τομεις της εικονας οπως το ΧΡΩΜΑ και η ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ. Για την φωτεινοτητα και το μαυρο καταλαβαινω οτι παιζουν με τις ιντσες.
Οπως και να ειναι ομως, δεν σε ενδιαφερει να δεις τι παιζει εστω και στις 110 ιντσες βρε αδελφε;:drummer: