Συγκριτικο ψηφιακων καλωδιων

DIAMANTIS SVIGOS

AVClub Addicted Member
7 April 2008
2,887
ΕΛΛΑΔΑ
Ανοιγω αυτο το νημα σε συνεχεια παλιοτερου (περι αναζητησης ψηφιακων καλωδιων για χρηση με dacmagic).

Μετα απο ... αρκετο καιρο λοιπον ... βασικα λογω μειωμενου χρονου ... καταφερα χθες και ακουσα τα ψηφιακα καλωδια που ειχα στην κατοχη μου και μεταφερω εδω τις εντυπωσεις μου για να τις μοιραστω μαζι σας.

Στη δοκιμη εκτος απο μενα ελαβαν μερος και αλλα μελη της οικογενειας ετσι για να υπαρχουν κι αλλα αυτια (καποια ακουν σιγουρα καλυτερα απο τα δικα μου:ears:)...

Τα εν λογω ψηφιακα ειναι δυο budget δικα μου και συγκεκριμενα ενα neutrik van damme και ενα belden 1694a canare καθως και ενα stealth varidig που ειχε την καλωσυνη να μου δανεισει ο συνφορουμιτης μας ΚΟΨ το οποιο βεβαια δεν εχει καμμια σχεση κοστους με τ'αλλα δυο. Και τα τρια βεβαια ειναι rca-rca και 75Ω φυσικα.

Το συστημα (κι αυτο budget-bye-) ειναι πηγη pioneer dv-656a, dacmagic, ολοκληρωμενος ενισχυτης dared mp-30b, ηχεια βασης μονοδρομα spicom type 4, ic dnm, καλωδια ηχειων χειροποιητα (δια χειρος studio 845.gr).

Το δισκακι που επαιξε για τη δοκιμη ηταν το BB King & friends βασικα επειδη ξερω τα κομματια του αλλα και επειδη πιστευω οτι ειναι μια αξιοπρεπης εγγραφη. Επισης ακουσαμε αρκετα Ray Charles.

Στο ζουμι λοιπον της υποθεσης:

Αναμεσα στα δυο budget καλωδια (van damme και belden) οι διαφορες δεν ηταν ευκολα διακριτες. Και τα δυο ειχαν παρομοια συμπεριφορα αλλα τελικα, συμφωνα παντα με την πλειοψηφια των ζευγαριων αυτιων, ακουστηκε ελαχιστα καλυτερα το neutrik van damme. Ο ηχος του φανηκε πιο καθαρος... αυτο τωρα -αν μπορω να το μεταφρασω σωστα- θα πω οτι φαινομενικα υπηρχε λιγο μεγαλυτερη συχνοτικη εκταση προς τα πανω, δηλαδη λιγο πιο λαμπρο απ' το belden. Βεβαια εδω μπαινει κι ο παραγοντας γουστο γιατι καποιοι μπορει να προτιμησουν το belden ως πιο σκοτεινο ειδικα αν αυτο μπει σ' ενα συστημα με πιο λαμπρο ηχο. Τελος ν' αναφερω οτι το van damme θεωρειται επαγγελματικο (συμφωνα παντα και με τους δημιουργους του) χωρις να ξερω τι μπορει να σημαινει αυτο για τους πιο μυημενους.

Τωρα να περασουμε στο stealth varidig και να σας πω οτι εδω ακουσα (ολοι ακουσαν) μεγαλυτερες διαφορες. Ακουστηκαν πιο καθαρα σημεια με πιατινια αλλα και με φυσαρμονικα αλλα και στα φωνητικα τα ...'σ'... ηταν αρκετα πιο καθαρα. Επισης τα οργανα ακουγονταν να ... σβηνουν πιο ομαλα η/και προοδευτικα η αν θελετε αυτο το 'σβησιμο' ειχε μεγαλυτερη χρονικη διαρκεια δινοντας ενα μεγαλυτερο βαθος στον ηχο. Τελος σα να επεσημανα και μια βελτιωση στην εικονα των οργανων της ορχηστρας δηλαδη τα οργανα ξεχωριζαν περισσοτερο μεταξυ τους.
Καταληγοντας πιστευω οτι το stealth ειναι πραγματικα καλυτερο αλλα δεν ξερω αν αξιζει αυτη τη διαφορα στην τιμη, που οντως ειναι χαοτικη.
Ευχαριστω το φιλο Γιωργο (ΚΟΨ) για την προσφορα του και μακαρι το budget αλλα και το συστημα μου να επετρεπαν την αγορα του stealth.

Τελος να επισημανω οτι δεν ειμαι απ αυτους που πιστευαν σε 'μεγαλες' διαφορες απο τα καλωδια και ειναι η πρωτη φορα που προσπαθησα να κανω μια συγκριση, αλλα τελικα διαφορες ... βεβαιως και υπαρχουν.

Τα παραπανω θελω να τονισω οτι ειναι συμπερασματα των δικων μας αυτιων και μονον και μονο στο δικο μου συστηματακι. (σ' ενα ανωτερο και πιο αναλυτικο συστημα λογικα θα υπαρχουν αλλες διαφορες). Ο καθενας πρεπει με τα δικα του αυτια και στο δικο του συστημα ν' αποφασισει τελικα τι του κανει...

Τελος συγχωρεστε μου το μακροσκελες ποστ καθως και το αν χρησιμοποιησα καποιους αδοκιμους ορους στην προσπαθεια μου να εκφρασω αυτα που ακουσαμε :BDBDG54:

Φίλε Διαμαντή σε ευχαριστώ για τον κόπο σου αλλά και το χρόνο σου για τις παραπάνω δοκιμές.

Να επισημάνω (και πάλι) μόνο ότι η φιλική συμμετοχή του Stealth ήταν μόνο για χομπίστικη χρήση και για διεύρυνση των εμπειριών.

Καλή συνέχεια στο οπτικοακουστικό σου ταξίδι.

Κάτσε να κλείσω την πόρτα γιατί αν μπω μέσα θα διαφωνήσουμε ΚΑΘΕΤΩΣ! Άντε καλό οπτικοακουστικό ταξίδι και από εμένα.