Συμβουλες για DIY DAC / Headphone amp

Καταρχας θελω να σας ευχαριστησω ολους για το ενδιαφερον και την βοηθεια. Να πω οτι δεν ξερω τι ακριβως χρειαζομαι, καθως δεν εχω ιδιαιτερη εμπειρια πανω στο θεμα. Απλα πιστευω οτι η κακη ποιοτητα δεν ειναι μονο θεμα οτι δεν εχω head amp, αλλα και του dac της onboard. Αν παρω μονο head amp, θα βελτιωθει η ποιοτητα του ηχου? Ή θα παραμεινει κακη λογω της onboard? Για αυτο το λογο σκεφτομουν οτι χρειαζομαι και dac. Χρησιμοποιοντας dac παρακαμπτω τελειως την onboard, ετσι δεν ειναι?

Tα amp/dac στην ουσια αυτο που κανουν ειναι να μετατρεπουν το ψηφιακο σημα σε αναλογικο και να το ενισχυουν.
Οταν χρησιμοποιεις ενα amp/dac τοτε οπως ειπες παρακαμπτεις την onboard ωστε να μην κανει αυτην την μετατροπη του σηματος και να το αναλαμβανει το amp/dac.
Απο εκει και περα εξαρταται απο τι chip φοραει κτλ ετσι ωστε να παρεις καλυτερο ηχο.
Εαν παρεις μονο amplifier τοτε θα σταματησει κατα πασα πιθανοτητα ο στατικος ηχος (εαν ειναι καλο amp εννοειται) και θα δεις καποια βελτιωση στην ποιοτητα αλλα καμια σχεση με ενα amp/dac..
Τοσο χαλια ειναι ο ηχος που βγαζει?
Η μουσικη που ακους ειναι απο flac,mp3?
Ειναι καλες ηχογραφησεις?

Last edited:
Οχι παιδια, προς θεου, δεν ειναι τοσο ασχημος ο ηχος. Απλα μου αφηνει την αισθηση οτι χανει. Δλδ τωρα με τα ακουστικα, καταλαβαινω λεπτομεριες που φαινεται να ειναι λογω κακης καρτας ηχου. Μουσικη κυριως εχω mp3 192 και 256 αλλα και καποια flac. Ψαχνομαι να φτιαξω ενα dac/amp, οχι επειδη ειναι χαλια η ποιοτητα, αλλα επειδη ειναι μετρια και θελω να την βελτιωσω...

Οχι παιδια, προς θεου, δεν ειναι τοσο ασχημος ο ηχος. Απλα μου αφηνει την αισθηση οτι χανει. Δλδ τωρα με τα ακουστικα, καταλαβαινω λεπτομεριες που φαινεται να ειναι λογω κακης καρτας ηχου. Μουσικη κυριως εχω mp3 192 και 256 αλλα και καποια flac. Ψαχνομαι να φτιαξω ενα dac/amp, οχι επειδη ειναι χαλια η ποιοτητα, αλλα επειδη ειναι μετρια και θελω να την βελτιωσω...

Εξηγησε μας λιγο το σημειο που χανει...
Θεωρεις οτι ο ηχος ειναι ανεμικος,αχρωμος?
Θελω να πω οτι πιστευεις ειναι κατι που φτιαχνεται εαν κανεις equalise τα ακουστικα σου?
Εκτος απο το να ακους στατικο ηχο που αυτο μπορει και να οφειλεται και σε κακογραμμενα αρχεια..

Εγω π.χ οταν ακουσα για πρωτη φορα ενα μερος απο την μουσικη βιβλιοθηκη μου με τα ακουστικα μου τα οποια ειναι studio monitor τοτε επαθα πλακα γιατι πολλα απο αυτα ηταν τοσο κακογραμμενα που τα ακουστικα μου αποκαλυπταν ολα τα ''στραβα'' της ηχογραφησης τα οποια ποτε δεν ειχα ξανακουσει στο παρελθον..
Αναγκαστικα απο τοτε προσεχω ολα μου τα αρχεια να ειναι mp3 σε 320kbps αλλα απο καλες πηγες ειτε flac.

ας μας πει ο φίλος μας τι ακουστικά χρησιμοποιεί (υποθέτω απ ευθείας από την κάρτα του η/υ)

Superlux HD668B.
O ηχος λιγο μουντος μου φαινεται, και ειμαι σιγουρος οτι φταιει η καρτα ηχου, μιας και τα ακουστικα θεωρουνται αρκετα καλα :)

Superlux HD668B.
O ηχος λιγο μουντος μου φαινεται, και ειμαι σιγουρος οτι φταιει η καρτα ηχου, μιας και τα ακουστικα θεωρουνται αρκετα καλα :)

E δεν θα τα ελεγα και αρκετα καλα..
Ειναι ενα μετριο low end ακουστικο το οποιο ανταγωνιζεται ισαξια αλλα σε λιγο πιο ακριβες τιμες...
Mπορει η πραγματικη αξια του σε σχεση με την αποδοση του να κοστολογειται πιο ακριβα αλλα μην περιμενεις να ακουσεις απο ενα ακουστικο των 25 ευρω την μουσικη σου και να μεινεις με το στομα ανοιχτο...
Εγω παντως πιστευω οτι πιο πολυ πρεπει να ασχοληθεις με ρυθμισεις equaliser ωστε να βρεις το 'sweet spot' των ακουστικων παρα να ψαχτεις για καρτες η dacs απο τωρα..