Συμβουλές για παραγγελία απο Digi Key

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
1,046
Πάτρα
Θα ήθελα τη βοήθεια όσων φίλων έχουν παραγγείλει εξαρτήματα από τη Digi Key. Ειδικότερα αν υπήρξαν προβλήματα με το τελωνείο, για παραγγελίες έως 200 ευρώ. Αν γνωρίζετε με ποιά εταιρία ή οργανισμό γίνεται η αποστολή από Αμερική. Με ποιό τρόπο γίνεται η πληρωμή. Θέλω να παραγγείλω μερικά υλικά, αλλά πριν προχωρήσω θα ήθελα την εμπειρία μερικών φίλων από την παρέα μας.

Υπάρχει αντιπρόσωπος της digikey στην Ελλάδα. Είναι ο Μπακης ηλεκτρονικά. Δεν ξέρω αν συμφέρει αλλά κάνε ένα τηλ.

Αν θέλεις να σου στείλουν με USPS βάλε την παραγγελία σε δολλάρια και ξέχνα τα "δωρεάν μεταφορικά άνω των 65 ευρώ". H "προσφορά" περιλαμβάνει αποστολή με UPS και επί της ουσίας μόνο προσφορά δεν είναι!

Εδώ γράφω αναλυτικά τι συνέβη αλλά η ουσία είναι ότι για παραγγελία 78 ευρώ (σε ευρώ, με δωρεάν μεταφορικά και UPS) μου ζήτησαν 120 ευρώ τέλη εκτελωνισμού (55 ευρώ αν πάω να κάνω εγώ τη δουλειά).
Τελικά το παράτησα εκεί το πακέτο.. Bλέπεις στη UPS ανακάλυψαν ότι και για επιστροφή στον αποστολέα απαιτείται εκτελωνισμός και ζητούσαν 300κάτι δολλάρια από τη Digikey για να της στείλουν πίσω το πακέτο και να πάρω refund...

Αυτό που ήθελε προσοχή παλιότερα σχετικά με τις παραγγελίες από digikey ήταν ότι έστελναν την παραγγελία μέσω UPS και πέρναγε αναγκαστικά από τελωνείο. Η ιστορία ήταν μία βαβούρα , γιατί έπρεπε να πληρώσεις αρκετά για τον εκτελωνισμό ή να χάσεις ένα πρωινό (με αρκετή ταλαιπωρία) αν πήγαινες εσύ στο αεροδρόμιο να κάνεις τον εκτελωνισμό, γλυτώνοντας κάποιο ποσό. Τότε, έπρεπε να ζητήσεις να σου στείλουν την παραγγελία μέσω USPS, που κατά κανόνα δεν σταματάει στο τελωνείο.

Σήμερα, τσέκαρα το site της digikey και είδα ότι για διεθνείς παραγγελίες χρησιμοπιούν USPS, οπότε τα πράγματα δείχνουν εντάξει. Πάντως, για καλό και για κακό, μια ερώτηση δεν βλάπτει, όπως επίσης και τσεκάρισμα στο τέλος της παραγγελίας σχετικά με τη μέθοδο αποστολής.-bye-

Όταν παραγγείλεις σε ευρώ στέλνουν με UPS αποκλειστικά (και δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 65 ευρώ).
Αν παραγγείλεις σε δολλάρια στέλνουν και με USPS.

Αχ... και εγώ καμένος από τους κλέφτες! Αλλά δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς, το ήθελα αυτό που είχα παραγγείλει...
Γιάννης

Τελικά για παραγγελία κόστους περίπου 150$ πλήρωσα 37,7$ μεταφορικά (πάντα USPS) και 3 ευρώ φόρο.
Η παράδοση έγινε στο χώρο μου και πλήρωσα τα 3 ευρώ στον ταχυδρόμο. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα ίδια υλικά
στην Ευρώπη (RS components) κόστιζαν 80 – 90% ακριβότερα, τότε συμφέρει απόλυτα η αγορά από Αμερική
(αν φυσικά τηρείται η ελάχιστη καταβολή φόρου τελωνείου των 3 ευρώ για μικρά ποσά).
Επομένως η συμβουλή είναι απλή::grandpa:
Σχετικά μικρές αγορές (έως 200$), παραγγελία σε δολάριο και μεταφορά με USPS.
Με μεγάλη πιθανότατα θα πάνε όλα καλά και φτηνά.

Τέλος ευχαριστώ όλους τους φίλους που βοήθησαν με τις εμπειρίες τους (καλές και κακές)
σε αυτό το τόσο αστάθμητο παράγοντα των αγορών από Αμερική.:grinning-smiley-043

dinos δεν σε πρόλαβα σε αυτό το θέμα συζήτησης.

Πριν ένα μήνα ήθελα να κάνω μια παραγγελία μέσω digi-key. Κάνω την online παραγγελία μου (με δολάρια) και ως εκ θαύματος, μου έρχεται ένα email από τη digikey, που μεταξύ άλλων μου έλεγαν ότι επειδή βρίσκομαι στην Ευρώπη, θα έπρεπε η παραγγελία να γίνει με ευρώ και όχι με δολάρια. Το χειρότερο ή το καλύτερο όπως αποδείχτηκε ήταν ότι ήταν πρόθυμοι να με εξυπηρετήσουν και να προχωρήσουν την ίδια παραγγελία σε ευρώ αρκεί να τους έστελνα μέσω email (εάν είναι δυνατόν) τα στοιχεία της πιστωτικής μου κάρτας, όπως και το τετραψήφιο νούμερο ασφαλείας.

Φυσικά τους απάντησα ότι δεν είναι δυνατόν να στέλνονται τέτοια στοιχεία εκτός διαδικασίας ασφαλείας και κυρίως με email. Τους παρακάλεσα να διαγράψουν την παραγγελία μου και τελικά κατέληξα να τα παραγγείλω μέσω Μπακή Ηλεκτρονική αρκετά ακριβότερα μεν αλλά ασφαλέστερα δε.

Εν κατακλείδι, έδωσες με email τα προσωπικά σου στοιχεία;

Με Email όχι. Έγινε χρήση της πιστωτικής κάρτας, μέσω του ειδικού πεδίου πληρωμών που έχει η Digi Key (αν θυμάμαι καλά) το οποίο είναι ασφαλές (τουλάχιστον με όσα δείχνει ο browser). Γενικά χρησιμοποιώ τη κάρτα συνεχώς για περίπου 10 χρόνια και η μέχρι τώρα εμπειρία μου είναι θετική. Ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα. Φυσικά ποτέ δεν δίνω ποτέ στοιχεία σε mail ή άλλες παροτρύνσεις από διάφορα μηνύματα. Τα στοιχεία δίνονται μόνο σε μέρη που επιλέγω π.χ όταν έκανα registration στο pay pall, το οποίο παρεμπιπτόντως είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ασφαλή χρήση της πιστωτικής.

Ίσως κάτι να άλλαξαν τον προσεχή μήνα. Όντως την πρώτη φορά έγινε η παραγγελία μέσω πιστωτικής κάρτας σε σύστημα safe card σε δολάρια όπως προανέφερα.
Δεν υπήρχε η δυνατότητα να πληρώσεις μέσω Paypal, παρά μόνο με απευθείας χρέωση της πιστωτικής. Πάντως για να μου στείλουν email (και δεν ήταν απάτη, γιατί υπήρξαν απανωτά 4 email περί του θέματος και στο τέλος με προέτρεψαν να μιλήσω απευθείας (τηλ.) με το τμήμα τους), ότι υπάρχει θέμα με τη χρέωση σε δολάρια, με έβαλε σε υποψία ότι το σύστημά τους δεν είναι απολύτως ασφαλές.
Δηλαδή ναι μεν περνάς τα στοιχεία της κάρτας σου, αλλά δεν γίνεται χρέωση αυτομάτως εκείνη τη στιγμή - έτσι κατάφεραν να ακυρώσουν την παραγγελία, διαφορετικά θα είχα υποχρεωτική χρέωση.

Τελικά, ίσως έχουν διορθώσει όλες αυτές τις ατέλειες παραγγελιών και αυτό φάνηκε στη δική σου παραγγελία που δεν είχες αυτά τα προβλήματα.