Συμβουλές για τα Emphasis και τοποθέτηση στον χώρο μου

nikosdantegr

New member
9 November 2013
7
Γεια σας παίδες λέγομαι Νικόλαος κι είμαι νέος στο φόρουμ....Θα χρειαστώ την βοήθεια σας σε μερικά θέματα και θα την εκτιμήσω πολύ....

Μετά από λίγο ψάξιμο κατέληξα ή στα Roister Emphasis 25(που μάλλον έγιναν πλέον 24 λόγω της αλλαγής ονόματος) ή στα αντίστοιχα Crystal audio(TX1 νομίζω λέγονται).... με τον αντίστοιχο ενισχυτή http://www.e-sakelaris.gr/sound/av-receiver-home-theatre/strdh540-sony-av-receiver....Ποιο από τα 2 προτιμάτε κι ο ενισχυτής τα σηκώνει αυτά ή θέλει ακριβότερο ή έχετε να μου προτείνετε κάτι καλύτερο σε αυτές τις τιμές...Είμαι τελείως αρχάριος κι δεν ξέρω ποιες μάρκες είναι αξιόπιστες...Το σύστημα θα είναι 5.1 κι το θέλω περισσότερο για gaming και μουσική κι μετά για ταινίες, με μία μεγάλη έμφαση στο μπάσο οπότε θα ήθελα να μου προτείνετε ένα καλό γούφερ(κάτω των 300 ευρώ αλλά αν δεν γίνεται φτάνω μέχρι κι 500 γιατί αυτό είναι που με τρελαίνει στην μουσική).

Κι τώρα είναι που χρειάζομαι πραγματικά την βοήθεια σας.Ο χώρος είναι μια γκαρσονιέρα 20 τ.μ(17 χωρίς το μπάνιο)..To δωμάτιο που θα τοποθετηθούν είναι περίπου 8-10 τ.μ.. αλλά είναι ενωμένο με το υπόλοιπο σπίτι.Ορίστε και 2 εικόνες
2jfej39.jpg

20s7s5v.jpg

(Παρεπιμπτόντως δεν είναι 3.80+380 είναι 3.80 συνολικά) Τα κόκκινα είναι εκεί που σκέφτομαι να βάλω τα ηχεία..Στα μπλε έχουν τοποθετηθεί σπιράλ τα οποία πάνε γύρω γύρω (για να μην φαίνονται τα καλώδια) κι εκεί θα μπουν τα πίσω ηχεία.Οπότε η κύρια ερώτηση μου είναι:

1.Είναι σωστά όπως τα έχω υπολογίσει ή μήπως οι κολώνες θα με εμποδίζουν όταν θα κάθομαι στο PC(επειδή θα είναι δίπλα μου).
2.Μήπως είναι μεγάλο το σύστημα για το δωμάτιο?
3.Στα πίσω ηχεία υπάρχει πρόβλημα που ο καναπές-κρεβάτι θα ακουμπάει στον τοίχο κι σε ποιο ύψος να τα βάλω.
4.Μήπως υπάρχει πρόβλημα που τα μπροστινά ηχεία δεν θα είναι στην ευθεία με τα πίσω(μιας κι ο μπροστινός χώρος είναι μικρότερος).

Το ποστ είναι πάρα πολύ μεγάλο και οι ερωτήσεις αρκετές κι θα το εκτιμούσα πάρα πολύ όποιος μπορεί να με βοηθήσει.

Kι μην ξεχάσετε τα συγχαρητήρια για την ζωγραφική μου...:2thumb22sup:

1. Τα ηχεία δαπέδου είναι σαφώς ακατάλληλα για να κάθεσαι ανάμεσά τους. Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιούνται ηχεία βάσης near filed monitors
2. Πράγματι τα ηχεία θα πνιγούν σε αυτό το δωμάτιο με καταστροφικά αποτελέσματα για τον ήχο. Κανένα ηχείο στριμωγμένο σε γωνία δεν πάιζει καλά.
3. Τοποθέτησέ τα κάπως ψηλά με κλίση προς τα κάτω για να μην τα έχεις μέσα στα αυτιά σου και χάνεται ολότελα η αίσθηση του περιβάλλοντος ήχου.
4. Τα μπροστινά ηχεία πρέπει να τοποθετηθούν σε κάποια απόσταση μεταξύ τους. Για να μη λέω πολλά δες την εικόνα και θα καταλάβεις.
surround-sound-speaker-placement-04.jpg

Θα πρότεινα να πας σε ένα σετ μικρών ηχείων με υπογούφερ, όπως είναι για παράδειγμα αυτό εδώ: http://www.audioshow.gr/e-shop/products/speakers/home-cinema-5-1-2-0/q-acoustics-1010i-5-1-home-cinema-detail

Ωστόσο πρέπει να θέσεις προτεραιότητες. Τι είναι πιο σημαντικό; Η ποιοτική αναπαραγωγή μουσικής ή το surround?

Οτιδήποτε βλέπεις στην εικόνα παίζει ρόλο και μάλιστα σημαντικό. Παρατήρησε την απόσταση των ηχείων μεταξύ τους, από τη θέση ακρόασης, από τον πίσω τοίχο, από τους πλαϊνούς τοίχους.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην εικόνα. Ακόμα και η κλίση των ηχείων προς τη θέση ακρόασης έχει τον λόγο της. Αυτά , γιατί αν τα πούμε θεωρητικά, θέλουμε σελίδες. Είναι πάντως ο ενδεδειγμένος τρόπος τοποθέτησης των ηχείων.
Στη δική σου περίπτωση ενδείκνυνται ηχεία βάσης, ή έστω δορυφόροι.

Artman νομίζω πως με κάλυψες αν κι απογοητεύτηκα λίγο...Για να καταλάβεις τι ζητάω στην αρχή χωρίς να γνωρίζω είχα καταλήξει στα Edifier S550 στα οποία άκουγα καλά λόγια αλλά μετά έμαθα πως το 5.1 δεν είναι για μουσική.Οπότε αυτό που θέλω είναι να πάρω 2 μπροστινά ΒΑΡΒΑΤΑ ηχεία με ένα καλό γούφερ για μουσική και 2 μέτρια πίσω ηχεία για το surround..Γίνεται αυτό ή έχω μεγάλα όνειρα..

Θα μπορούσες επίσης να μου έδειχνες ενα σετ δορυφόρων για να καταλάβω κι γω...

Κι τελευταίο αντί για τα emphasis 25 να τα κάνω emphasis 5...

Αυτό που θέλω είναι ο ήχος να γεμίζει το δωμάτιο κι να έχω το περιθώριο να το δυναμώσω κι άλλο...

Υπάρχουν περιθώρια να "τουμπάρεις" τη διάταξη? Δλδ να βάλεις την ΤV και το σύστημα εκεί που λές ότι θα βάλεις τον καναπέ?

Ξέρω ότι σε απογοήτευσα, αλλά προσπαθώ να σε προφυλάξω.
Δεν χρειάζεσαι τεράστια ηχεία για "βαρβάτο" ήχο, σε ένα μικρό χώρο. Το σετάκι της Q που σου πρότεινα θα σε κάλυπτε σε όλα, χωρίς βέβαια να είναι μονόδρομος.
Δορυφόροι λέγονται τα πολύ μικρά ηχεία που τοποθετούνται συχνά σε διατάξεις 5.1 και χρειάζονται οπωσδήποτε ένα υπογούφερ για να αποδώσουν κάπως σωστά.
Τέλος πάντων πάμε σε καλύτερες λύσεις.
Θα βάλω κάποια λινκ από ένα κατάστημα ενδεικτικά. Ούτε διαφήμιση κάνω, ούτε έχω καμία σχέση μαζί τους, απλά με διευκολύνει γιατί κατηγοριοποιούν όμορφα τα προϊόντα τους. Εσύ δες στο google, απλά προτάσεις είναι.
Μπροστινά ηχεία βάσης.
http://odes.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage-sound.tpl&product_id=7392&category_id=170&option=com_virtuemart&Itemid=5 Dali Zensor1 Μάλλον ό,τι καλύτερο σε αυτά τα χρήματα κατά γενική παραδοχή.
Από την Q Aqoustics ηχεία value for money http://odes.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage-sound.tpl&product_id=7802&category_id=170&option=com_virtuemart&Itemid=5
http://odes.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage-sound.tpl&product_id=7801&category_id=170&option=com_virtuemart&Itemid=5
Tannoy http://odes.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage-sound.tpl&product_id=5649&category_id=170&option=com_virtuemart&Itemid=5

Στον ίδιο ιστότοπο, αλλά και σε πολλούς άλλους, όπως είπαμε, θα βρεις αρκετά ηχεία για τα πίσω κανάλια σε τιμές όπως 88 ευρώ.
Υπογούφερ value for money δεν έχω κάποιο υπόψη που να παίζει καλά μουσική και όχι μόνο σε ταινίες.

Αν είναι για σένα εφικτό, σε κάποια καταστήματα θα μπορούσες να ακούσεις ηχεία , αλλά και 5.1 σετάπ , ώστε να έχεις ο ίδιος αντίληψη, ανάλογα και με τα γούστα σου.

Ρίξε μια ματιά και σε αυτό το νήμα, όπου γίνεται μια προσπάθεια να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους και
να απομυθοποιηθεί το θέμα του μεγέθους των ηχείων. θα καταλάβεις περισσότερα και επίσης θα δεις ότι δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεσαι.
Μπορείς να πετύχεις αυτό που θες, στον χώρο που διαθέτεις και να έχεις ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Λίγη μελέτη θέλει πριν την αγορά.
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/112267-%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B5%CE%B8%CF%8E%CE%BD-%CE%A3%CF%84%CE%B1-%CE%B7%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1

Ευχαριστώ κι πάλι Artman..

Τα Dali Zensor μου φάνηκαν πολύ καλά.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι όταν λέει συνιστώμενη ισχύς 25-100 watt εννοεί πόσα watt σηκώνει ο ενισχυτής??
Δηλαδή πόσα Watt Rms διαθέτουν τα ηχεία κι αν ο ενισχυτής σηκώνει 145 watt και τα ηχεία είναι μόνιμα στα 100 watt θα παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα κάποια στιγμή??
Κι να φανταστώ ότι ο ενισχυτής είναι απαραίτητος...

Last edited:
Τα Zensor3 τα έχει η επίσημη αντιπροσωπεία στους τιμολαταλόγους της (Κινοτεχνική), οπότε ίσως μπορείς να κάνεις ένα τηλέφωνο εκεί.
Ο ενισχυτής είναι απαραίτητος για να παίξει ένα ηχείο. Πηγή-ενισχυτής-ηχεία (η αγία τριάδα του ήχου.)
25-100 σημαίνει ότι το ηχείο χρειάζεται τουλάχιστον 25watt για να παίξει σωστά, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του και ότι μπορεί να παίζει με συνεχόμενη ισχύ μέχρι 100 βατ χωρίς να καεί.
Εάν τώρα στιγμιαία προσλάβει 120 βατ από τον ενισχυτή δεν θα καεί.
Εάν ο ενισχυτής μπορεί να αποδώσει 145 βατ (πράγμα που συνήθως για τους πολυκάναλους μόνο στα χαρτιά ισχύει, στην πράξη αποδίδουν πολύ λιγότερα), θα μπορούσε να κάψει το ηχείο αν
συνεχώς του έστελνε 145 βατ, πράγμα που δεν συμβαίνει. Τα ηχεία καίγονται συχνά από έλλειψη βατ και όχι από τα πολλά βατ. Από έλλειψη γιατί ο ενισχυτής σφίγγεται, ψαλιδίζει το σήμα και παραμορφώνει
άσχημα. Βέβαια ένα ηχείο που αντέχει μέχρι 50 βατ ισχύος δεν θα το συνδυάζαμε με έναν ενισχυτή 250 βατ.
Σε γενικές γραμμές μην πολυασχολέισαι με τα βατ που σηκώνουν τα ηχεία, δεν θα έχεις πρόβλημα με αυτά που κοιτάζεις.

Κάτι ακόμα....Επειδή είσαι αρχάριος και αν σου κολλήσει το μικρόβιο έχεις πολύ δρόμο μπροστά σου, θα σε συμβούλευα να ρίχνεις καμιά ματιά
και στις αγγελίες του φόρουμ. Η αγορά μεταχειρισμένων είναι μια καλή αρχή (και συχνά μια πολύ καλή συνέχεια), αφού μπορεί να αγοράσεις
αξιόλογα πράγματα σε συμφέρουσες τιμές. Οι άνθρωποι συνήθως προσέχουν τις συσκευές τους και τις πουλάνε επειδή αναβαθμίζουν, ή απλά τις
βαρέθηκαν.

Πιστεύω με κάλυψες κι ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

Το μόνο που μένει είναι να βρω ενισχυτή και subwoofer..

Κι τελευταίο τα πίσω ηχεία να τα πάω πιο ψηλά δεδομένου ότι ο καναπές είναι 90 εκ. ύψος(το ύψος της πλάτης οπότε κάθεσαι πιο κάτω) η να τα αφήσω στο 1.80

Βρες τρόπο να βγάλεις κανα μέτρο πιο αριστερά το αριστερό ηχείο γιατί είναι πολύ κοντά μεταξύ τους.Όσο για τα πίσω δες την εικόνα για να καταλάβεις πως
περίπου πρέπει να τοποθετηθούν.Ως προς το ύψος τοποθέτησης των surround ισχύει ότι το tweeter πρέπει να βρίσκεται περίπου 60-70cm πάνω από τα αυτιά του
ακροατή-θεατή δηλαδή κανα 1,6μ (περίπου?)

surround-speaker-placement.jpg