Συμβουλή για κάρτα NVIDIA για HTPC

dkazaz

Senior Member
15 August 2007
306
Athens
Καλημέρα σε όλους :)

Επειδή έχω συχαθεί την ΑΤΙ και ειδικά τον τρόπο με τον οποίο το ποιοτικό της hardware σπαταλιέται από τους φτωχούς drivers, καθώς και την εφιαλτική ασυμβατότητα με Linux, σκέφτομαι να πάρω μια κάρτα nvidia για πρώτη φορά στη ζωή μου.

Δεν θέλω την καλύτερη κάρτα για παιχνίδια αλλά κάτι μέσο με cuda accelaration, για video playback/editing.

Το πρώτο πράγμα που θέλω να ρωτήσω είναι αν υπάρχουν κάρτες nvdia με ενσωματωμένο ήχο όπως οι ΑΤΙ (για να τη συνδέσεις με HDMI με την τηλεόραση). Η αν όχι, τότε τι κάνετε για να τις συνδέσετε με LCD TV?

Το δεύτερο ειναι αν έχετε να προτείνετε το καλύτερο μοντέλο για τις ανάγκες μου - 9800GT? GTX? GSO? GTS250?

Δυστηχώς είμαι άσχετος από nvidia.

Ευχαριστώ πολύ για όποια βοήθεια!

Αν τη θες μόνο για HTPC, βολέψου με κάτι πιο low-end (μια 9400 ή 9500). Οι μεγαλύτερες κάρτες και περισσότερο θόρυβο κάνουν και πιο πολύ ρεύμα καίνε.

Για το θέμα του HDMI audio, ας σου απαντήσει κάποιος άλλος γιατί δεν το έχω ψάξει πολύ.

Οτί υπάρχουν υπάρχουν, αλλά πρέπει να προσέξεις στην επιλογή σου καθώς δεν βγάζουν όλες. Kαι μερικές που βγάζουν απαιτούν να έχει εσωτερική θύρα SPDIF η μητρική για να συνδεθούν.

Αυτή είναι σε πολύ καλή τιμή αλλά δεν βγάζει HDMI:

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.513362

Έχω τη GTX285, η οποία απ´ότι φαίνεται υποστηρίζει audio hdmi στο ίδιο καλώδιο με το video, αρκεί όμως να τη συνδέσω με ένα μικρό καλώδιο με την εσωτερική έξοδο SPDIF του Motherboard (Asus P6T6 WS Revolution), πράγμα το οποίο δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη.

Last edited:
Η ταχυτερη fanless nvidia ειναι αυτη . Το καλο με αυτην ειναι οτι μερος της ψυκτρας ειναι οπως βλεπεις απο τη μερια του επεξεργαστη στη μητρικη και οχι των expansion slots, οποτε ακομα και αν δεν επαρκει η fanless ψυξη, δενεις με tie-ups εναν λεπτο 8cm η και μεγαλυτερο fan και εχεις και καλη ψυξη και δεν χανεις και slots.. Εχω κανει κατι παρομοιο με μια msi 7950gt fanless , και εχει πανω εναν zalman 80mm fan στις 1000rpm, αθορυβη και 60-70C under load. Η παραπανω 9800gt ειναι ιδανικη γιατι εχει και hdmi connector και υποστηριζει audio over hdmi με spdif passthrough, αλλα δεν την εχω βρει πουθενα Ελλαδα ομως...

Δεν έχεις δεί ποτέ το μήνυμα "The display driver has stopped working and has recovered" ? Δηλ ότι ο driver έπαψε να λειτουργεί και μετά επανήλθε?
(Catalyst 9.2 με 4870)

Με τον 9.3 άλλο πρόβλημα. Οταν παίζω mkv, η μπάρα των Vista δεν "κρύβεται". Αναγκάζομαι να τη κάνω "Auto hide", αλλά πάλι φαίνεται μια φωτεινή γραμμή στο κάτω μέρος της οθόνης.

Last edited:
Απάντηση: Re: Συμβουλή για κάρτα NVIDIA για HTPC

Για HTPC πρέπει μάλλον να μείνεις στην ATI. Τι στο καλό bugs έχουν οι drivers που είναι τόσο ενοχλητικά; Εμένα δεν μου κάνει κιχ...

+1

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.513386

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.516306

Για καινουργια παιχνιδια σε αναλυση μεχρι 1680x1050 με υψηλες ρυθμισεις ποιοτητας τη πρωτη.
Για καινουργια παιχνιδια σε αναλυση μεχρι 1920x1200 με υψηλες ρυθμισεις ποιοτητας τη δευτερη.

Και οι δυο εχουν εξοδο ηχου απο την HDMI,μεσω εσωτερικης συνδεσης με τη μητρικη.

Δεν έχεις δεί ποτέ το μήνυμα "The display driver has stopped working and has recovered" ? Δηλ ότι ο driver έπαψε να λειτουργεί και μετά επανήλθε?
(Catalyst 9.2 με 4870)

Με τον 9.3 άλλο πρόβλημα. Οταν παίζω mkv, η μπάρα των Vista δεν "κρύβεται". Αναγκάζομαι να τη κάνω "Auto hide", αλλά πάλι φαίνεται μια φωτεινή γραμμή στο κάτω μέρος της οθόνης.

Δεν είναι ο κανόνας τα παραπάνω.
Το δεύτερο δε μου έχει συμβεί ποτέ. Το πρώτο το είχα αντιμετωπίσει όταν δοκίμαζα overclocking όρια.

Αν μπορούσα να βρώ μιά άλλη λύση για HDMI σύνδεση, θα την άλλαζα ευχαρίστως. Είναι συνδεδεμένη με έναν Denon 3808 για εικόνα και ήχο...

Ευχαριστώ πολύ για όλες τις συστάσεις που μου δώσατε. Μάλλον θα δοκιμάσω μια δανική 9600 από ένα φίλο πριν αγοράσω, γιατί βλέπω ότι οι καλές (με cuda για X264) και HDMI είναι ακριβούτσικες.

Όσο για τους φίλους που ρώτησαν τι δε μου αρέσει στην ΑΤΙ:
1. (Σημαντικότερο) Δεν παίζουν καλα με Linux που σταδιακά το κάνω κυρίως λειτουργικό στα συστήματα μου
2. Δεν υπάρχει καλο Hardware Accleration για Χ264 σε ΑΤΙ. Μόνο σε Windows 7 και ο decoder τους είναι κατά τη γνώμη μου κατώτερος και του coreAVC και του ffmpep-ht. Σε nvidia το coreAVC έχει ΗΑ. Σε linux δεν εχεις ανάγκη από ΗΑ αλλά βλέπετε το (1).
3. Συνέχεια βγάζουν νέα χαρακτηριστικά στο hardware αλλά οι drivers κάνουν αιώνες να τα υποστηρίξουν σωστά:rolleyes:

Αν μπορούσα να βρώ μιά άλλη λύση για HDMI σύνδεση, θα την άλλαζα ευχαρίστως. Είναι συνδεδεμένη με έναν Denon 3808 για εικόνα και ήχο...

Γνωρίζετε κάποια τετοια κάρτα οθόνης που να περνάει και ήχο από hdmi και να μην είναι ATI?

Γνωρίζετε κάποια τετοια κάρτα οθόνης που να περνάει και ήχο από hdmi και να μην είναι ATI?

Κοιτα για καρτες που εχουν hdmi connector στο slot bracket τους, και spdif connector onboard, και συνοδευονται απο spdif καλωδιο.. πχ αυτη http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.512724