Συμπιεστής ήχου software (βέλτιστες ρυθμίσεις)

aikon

Banned
13 February 2014
2,031
Έχω μερικές ερωτήσεις σχετικά με τις βέλτιστες ρυθμίσεις σε έναν software συμπιεστή ήχου.
Επαγγελματικά στα ραδιόφωνα ή σε εγκαταστάσεις αλλάζουν τα settings ανάλογα με τι μουσική παίζουν;
Παράδειγμα αν παίζουν ρυθμική και μετά μπαλάντες ή soft ακουστική μουσική αλλάζουν τα προφίλ στον συμπιεστή ήχου;
 
Εξαρτάται από το σταθμό του ραδιοφώνου που ακούς και κατά πόσο υπάρχει μηχανικός ήχου – και κατά πόσο είναι μονό Play lists ή υπάρχει και εκφωνητής

Ξέρω μικρά επαρχιακά ράδιο που ο συμπιεστής/limiter είναι μόνιμα στο ίδιο σημείο και παίζει όλη μέρα playlists και διαφημίσεις με τα ίδια settings.

Ξέρω και παραγωγές πιο σοβαρές ακόμα και σε επαρχία, όπου υπάρχει στο στούντιο μηχανικός και ανάλογα προσαρμόζει τα εφέ/φίλτρα

Άρα δεν υπάρχει μια μοναδική απάντηση
Γενικά πάντως θα συναντήσεις αρκετούς μικρούς σταθμούς που έχουν μόνιμα τα ίδια settings και εντολή να μην ‛πειράζει κανείς τα μηχανήματα’. Γιατί μη νομίζεις εάν δώσεις θάρρος σε κάποιους είναι έτοιμοι να πειραματιστούν live – είναι εύκολο και να καταστρέψουν τον ήχο ακόμα περισσότερο…
 
Άρα η καλύτερη λύση είναι ένα προφίλ με soft συμπίεση, όταν ασχολούνται πολλοί με τις ρυθμίσεις, θα ξεχνάει καθένας να αλλάξει ανάλογα με το είδος της μουσικής, και έτσι κι αλλιώς σε ένα πρόγραμμα μπορεί να υπάρχουν εναλλαγές αργών και γρήγορων κομματιών και διαφορετικών ειδών (ακουστικά όργανα, ηλεκτρονικά όργανα, beat κλπ.

Σε hardware συμπιεστή που είχα ακούσει εν λειτουργία, είχε και expander ρυθμίσεις.
Ποιά είνα διαφορά στο compression και στο expansion; Προφανώς είναι αντίθετα τα δύο, αλλά πως συνδυάζονται για πιο "γεμάτο" "πλούσιο" ήχο;
 
Υπάρχουν οικονομικά hardware
Κλασικό παράδειγμα φθηνού και αξιόπιστου τα Behringer MDX στα ~ 100 ευρώ
Σκυλιά, εννοείται ότι χρησιμοποιούνται σε μικρά ραδιοφωνικά στούντιο, σαν τελευταία στην αλυσίδα
Φυσικά και σε μπαράκια, μεχρι και συγκροτήματα θα δείς να το κουβαλάνε με τον εξοπλισμο τους

Γενικά διαγραματακια για expander / compressor
http://www.sae.edu/reference_material/audio/pages/Compression.htm

Dynamic4.gif


Αλλά άλλο να το βλέπεις άλλο να το ακούς
Φυσικά κάθε μηχάνημα έχει το δικό του ήχο και δοκιμές μπορείς να κάνεις με software και δωρεάν εργαλεία.
 
Ευχαριστώ, μένει να δω στην πράξη πως ακούγονται οι διαφορές. Πάντως είναι ατέλειωτο πεδίο για πειραματισμούς.
 
Οι Compressors-Expanders δεν είναι παιγνίδια. Στα χέρια ενός καλού ηχολήπτη παραγωγού μπορεί να βελτιώσουν την παραγωγή σε πολλά σημεία και να δώσουν στην ηχογράφηση το χαρακτήρα που θέλουν.
Μπορούν όμως να καταστρέψουν και τη μουσική απόλαυση, ή την ίδια την παραγωγή, όταν γίνεται κατάχρηση, ή χρήση χωρίς να ξέρει κανείς τι ακριβώς κάνει.

Για μικρό ραδιοφωνικό σταθμό θα συνιστούσα να γίνεται λογική χρήση όταν πρόκειται για Live (ομιλίες, μετάδοση ζωντανής μουσικής) και καμμία χρήση, όταν μεταδίδεται κάθε είδους ηχογραφημένη μουσική. (Ο παραγωγός-ηχολήπτης έχει ήδη χρησιμοποιήσει κατά την παραγωγή του δίσκου όσο χρειάζεται, το επιπλέον θα αλλοιώσει τη μουσική).
 
Φίλε sonus συμφωνώ απολύτως μεν
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί σταθμοί παίζουν Mp3 ότι-να-ναι , αγνώστου πατρός , χωρίς replaygain-tags, με κομμένα τα μπάσα κ.ο.κ. Και άρα υπάρχει μεν κάποιος λόγος για τη χρήση τους, αλλά από την άλλη ατός το γράφω και παραπάνω είναι μέρος του προβλήματος που καταστρέφει ακόμα περισσότερο το αποτέλεσμα.