Σύνδεση 2 πολυκάναλων πηγών σε σύστημα προ / τελικού ενισχυτή

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
17,717

Δεν ξέρω αν ο τίτλος είναι ο αντιπροσωπευτικότερος αλλά ας περιγράψω το θέμα και ακούω γνώμες.

Setup:

Πηγή 1: Marantz 9600 Universal Player: Χρήση για DVD AUDIO / SACD / CD μέσω σύνδεσης ilink (firewire) (στην αντίστοιχη είσοδο του προ που αναφέρεται παρακάτω)

Πηγή 2: HTPC με κάρτα ήχου Meridian και αναλογικές εξόδους (για σήματα DD PLUS, DD TRUE HD, DTS HD) – δεν μας ενδιαφέρει η SPDIF

Ενισχυτής / Προ: DENON A11XV

Τελικός: Parasound A51 (5καναλος)

Ηχεία: 7.1 (τα 5 στον τελικό και τα 2 στον Denon)

Σημείωση: Ας θεωρήσουμε ότι το θέμα χρήσης του Denon ως τελικού για τα 2 Surround Back ηχεία δεν υφίσταται (μπορεί να αγοραστεί πρόσθετος τελικός έτσι ώστε το σύνολο 7.1 να τροφοδοτείται μόνο από τελικούς).

Μέχρι τώρα το Marantz παίζει κανονικά στην είσοδο ilink του Denon και η κάρτα ήχου στα EXT IN (7.1) του Denon.

Ο τελικός είναι προφανώς συνδεδεμένος με unbalanced με τα preout του Denon.

Το θέμα / πρόβλημα:

Παρατήρησα ότι συνδέοντας το HTPC απευθείας στον τελικό ο ήχος βελτιώθηκε σημαντικά.

Το πρόβλημα είναι ότι με αυτή την σύνδεση προφανώς χάνω την δυνατότητα χρήσης του Denon ως προ με αποτέλεσμα πχ να μην μπορώ να ακούσω τα SACD μου.

Εκτός αυτού το software control από το PC είναι πρόβλημα καθώς πχ με ρύθμιση πάνω από 10% κινδυνεύω να πάρω το σύστημα στο χέρι λόγω εκκωφαντικής στάθμης (μου κάνει εντύπωση πόσο ρεύμα μπορεί να δίνει η Meridian στις αναλογικές της εξόδους).

Ο Δημητρακούδης ανέφερε λύσεις όπως switcher (για αλλαγή των εισόδων στον τελικό) καθώς και κάτι για παθητικά volume με ladder ποτενσιόμετρα κτλ (για το θέμα του hardware volume control).

Μία άλλη σκέψη είναι η δυνατότητα χρήσης των ‛2’ εισόδων balanced και unbalanced του τελικού με balanced εξόδους (με την λογική αγοράς άλλου pro καθώς ούτε Denon ούτε η κάρτα ήχου του HTPC δεν έχουν balanced εξόδους) αλλά σύμφωνα με αυτό:
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=14248
βλέπω ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα.

Ποιος όμως είναι το πρόβλημα να παίζεις τον τελικό μία από balanced και μία από unbalanced (εννοείται όχι ταυτόχρονα) δεδομένου ότι η μία εκ των αντιστοίχων εξόδων της πηγής (αυτή που δεν θα παίζει εκείνη τη στιγμή προφανώς) θα είναι ανενεργή;

Με τον Denon είμαι ικανοποιημένος και λόγω υψηλού κόστους δεν θα ήθελα να τον στείλω.

Παρόλ’ αυτά το ζητούμενο καταρχήν είναι η καλύτερη λύση ποιοτικά και πρακτικά αφήνοντας το θέμα του κόστους σε 2η μοίρα.

Μη έχοντας γνώσεις επ’ αυτών θα ήθελα τις σκέψεις / γνώμες σας για την καλύτερη συνολικά αντιμετώπιση του θέματος.

Ας σημειωθεί ότι προτιμώ έτοιμες λύσεις και όχι DIY με την λογική της υψηλότερης ποιότητας. Επειδή όμως δεν έχω πείρα επί του θέματος, εννοείται ότι δεν αποκλείω τίποτα και είμαι ανοικτός σε όλες τις απόψεις.

Υπάρχουν πολυκάναλοι προενισχυτές χωρίς επεξεργαστές. Δεν είναι πολλοί...

Εγώ περιμένω να έρθει για να ακούσω τον νέο Parasound P7, αλλά ακόμα υπάρχουν οι Aaron Cineast και ο Copland CVA 306 (λαμπάτος). Όλοι αυτοί έχουν 2 πολυκάναλες εισόδους. Υπάρχει και ο Audio Refinement, ή o Densen, άλλα έχουν μόνο μία είσοδο. Ο Parasound είναι 8κάναλος, οι άλλοι 6κάναλοι.

Σε αυτή την περίπτωση η επεξεργασία των φορμάτ γίνεται από το player (ή το PC) και οι ενισχυτές δουλεύουν μόνο στο αναλογικό πεδίο.

Μια και που έχεις ήδη τελικούς Parasound, δες τον P7. Ο οποίος φαίνεται ότι θα έχει και tuner και phono.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Κοίταξα τον P7 και, αν καταλαβαίνω καλά, πρακτικά απλώς θα λειτουργεί σαν switch και μόνο με αναλογικές και μόνο εισόδους (από το HTPC ή το Universal player στην περίπτωσή μου) και έξοδο προς τον τελικό.

Όμως:

1. Έτσι χάνω το πλεονέκτημα τις ψηφιακής σύνδεσης για SACD / DVD AUDIO (εκτός αν περάνω πάλι μέσω denon αλλά εκεί νομίζω με 2 αναλογικά ενδιάμεσα σκαλοπάτια θα χάνεται η μπάλα όσον αφορά την ποιότητα και το πλεονέκτημα της ψηφιακής εξόδου της πηγής σε SACD / DVD AUDIO)

2. Πάλι παρεμβάλω ένα αναλογικό στάδιο μεταξύ κάρτας ήχου και τελικού (ότι δλδ κάνει ο Denon τώρα και θέλω να αποφύγω).

Θα μου πεις ζητάω πολλά….

Μου διαφεύγει κάτι;

ΥΓ Η λύση της σύνδεσης 2 πηγών (μία balanced και μία unbalanced) στον τελικό και επιλογή μέσω του διακόπτη του τελικού έχει κάποιο πρόβλημα (ρωτάω σε περίπτωση που πάω σε προ με επεξεργαστή και balanced εξόδους) (εκτός φυσικά του software volume); Μου φαίνεται η πιο ʽκαθαρήʼ λύση.

ΥΓ 2 Κάτι σε απλό (και φθηνό; ) switcher (ανεξαρτήτως volume control) απλών unbalanced σημάτων δεν παίζει;

Last edited:
ΥΓ Η λύση της σύνδεσης 2 πηγών (μία balanced και μία unbalanced) στον τελικό και επιλογή μέσω του διακόπτη του τελικού έχει κάποιο πρόβλημα (ρωτάω σε περίπτωση που πάω σε προ με επεξεργαστή και balanced εξόδους) (εκτός φυσικά του software volume); Μου φαίνεται η πιο ʽκαθαρήʼ λύση.

Αυτό είναι το πιο σωστό για την περίπτωσή σου, μιας και είναι ο μόνος τρόπος να συνδέσεις κατ' ευθείαν την Meridian στον τελικό, αλλά θα πρέπει να βάζεις το χέρι σου βαθιά πίσω από τον ενισχυτή για να φτάνεις τον διακόπτη..

Και πάλι θα σου περισσεύει ο Denon και το Universal Player θα είναι ασύνδετο μέσω firewire..

Ίσως έχει νόημα να σκεφτείς την πιθανότητα να χρησιμοποιήσεις μετατροπέα (όσο καλύτερης ποιότητας γίνεται) unbalanced σε balanced για την Meridian ώστε να την συνδέσεις κατ' ευθείαν στον τελικό, και να αφήσεις τα Denon & Universal Player όπως είναι..

Αυτό είναι το πιο σωστό για την περίπτωσή σου, μιας και είναι ο μόνος τρόπος να συνδέσεις κατ' ευθείαν την Meridian στον τελικό, αλλά θα πρέπει να βάζεις το χέρι σου βαθιά πίσω από τον ενισχυτή για να φτάνεις τον διακόπτη..

Και πάλι θα σου περισσεύει ο Denon και το Universal Player θα είναι ασύνδετο μέσω firewire..

Ίσως έχει νόημα να σκεφτείς την πιθανότητα να χρησιμοποιήσεις μετατροπέα (όσο καλύτερης ποιότητας γίνεται) unbalanced σε balanced για την Meridian ώστε να την συνδέσεις κατ' ευθείαν στον τελικό, και να αφήσεις τα Denon & Universal Player όπως είναι..

Το θέμα του διακόπτη ας πούμε ότι λύνεται με κάποια (μηχανική) πατεντούλα.

Γιατί όμως λες ότι το Universal δεν θα παίζει με 1394; Υποθέτω ότι οι σοβαροί προ θα έχουν είσοδο 1394 (ilink).

Το τελευταίο που λες είναι μία πολύ καλή λύση! Έχεις κάτι συγκεκριμένο υπόψιν; Ή έστω από πού μπορώ να ξεκινήσω τα ψάξιμο.

Χμ.. Αν όντως υπάρχουν επιλογές pro με ilink, θα είναι βολικό.. Απλά θα σου μείνει ο Denon..

Κάτι συγκεκριμένο (έτοιμο) σε 6κάναλο δεν έχω κατά νου, τουλάχιστον με καλή ποιότητα, αλλά όποιος ψάχνει βρίσκει..

Edit: δες αυτό

Ναι, το να διώξω τον Denon δεν είναι η προτεραιότητα προφανώς. Γι αυτό κοιτάω την λύση που είπες.

THX για το link.

Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια, το θέμα είναι κατά πόσον αυτή η μετατροπή (Unbalanced to Balanced) θα οδηγήσει σε πτώση ποιότητας (aka θα ακυρώσει το κάτι καλύτερο που προσφέρει η απευθείας σύνδεση καρτας – τελικού) με αποτέλεσμα να καταλήξω στην υφιστάμενη ποιότητα (κάρτα μέσω denon και μετά σε τελικό).

Αυτό είναι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.. και το "πείραμα" είναι αρκετά τσουχτερό..

Αν αντέχεις / έχεις βασικό knowhow/υπομονή ίσως είναι καλή ιδέα να δοκιμάσεις και κάτι σε DIY.

Υπάρχει η δυνατότητα να πάρεις πολύ καλή ποιότητα χωρίς να δώσεις πολλά χρήματα.. και αν γουστάρεις ενσωματώνεις και ένα volume control. :smile:

Γιατί θέλεις να έχεις ψηφιακή σύνδεση από το Universal; Δεν έχει καλά DAC το player και έχει καλύτερα ο ενισχυτής;

Και αν σε βολεύει η λύση του Parasound, ο μεταχειρισμένος Denon είμαι σίγουρος ότι θα πιάσει πολύ καλή τιμή.

Last edited:
Σκέψη (αν και νομίζω ότι ίσως έχει επί της ουσίας απαντηθεί εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=14248) :

Αν συνδεθούν απλώς και οι 2 πηγές (pro – κάρτα ήχου) με ένα απλό διακλαδωτήρα RCA σε 2 RCA στις εισόδους του τελικού και μία παίζουμε με την μία πηγή και μία με την άλλη (με την μία πάντοτε κλειστή) θα υπάρχει πρόβλημα;

Αν κατάλαβα καλά, ναι θα υπάρχει λόγω μεταβολής της αντίστασης εισόδου η οποία μεταβάλλεται λόγω της σύνδεσης 2 πηγών ακόμα και εάν η μία είναι κλειστή.

Σωστά;

Γιατί θέλεις να έχεις ψηφιακή σύνδεση από το Universal; Δεν έχει καλά DAC το player και έχει καλύτερα ο ενισχυτής;
Θέλω και τις ευκολίες ισοστάθμισης (THX, Audyssey κλπ) που δίνει ο Denon μόνο μέσω της ψηφιακής σύνδεσης.

Last edited:
Το θέμα / πρόβλημα:

Παρατήρησα ότι συνδέοντας το HTPC απευθείας στον τελικό ο ήχος βελτιώθηκε σημαντικά.

Το ερώτημα απλό. Εαν ακούσεις δικάναλο πρόγραμμα μεσω της κάρτας και μέσω του Denon με αναλογικές εισόδους και σε direct mode και κατόπιν το pc απευθείας με τον τελικό έχει τόσο μεγάλη διαφορά στον ήχο?

Καλημέρα Μανώλη,

Δεν το έχω ψάξει πολύ να πω την αλήθεια.

Ήταν η πρώτη αίσθηση που είχα (σε πολυκάναλο υλικό - το οποίο σαφώς και ενδιαφέρει).

Το θέμα το έκανα για να ξέρω, αφού το ελέγξω ενδελεχώς, τι επιλογές έχω.

Το direct mode ʽπαίζειʼ στην περίπτωση των EXT IN στον Denon; Γιατί έχω την εντύπωση ότι εκεί δεν παίζει καμία ρύθμιση του Denon;

Επίσης για αυτό που ρώτησα 1 post πάνω ποια η γνώμη σου;

Δεν ξέρω αν ο τίτλος είναι ο αντιπροσωπευτικότερος αλλά ας περιγράψω το θέμα και ακούω γνώμες.

Setup:

Πηγή 1: Marantz 9600 Universal Player: Χρήση για DVD AUDIO / SACD / CD μέσω σύνδεσης ilink (firewire) (στην αντίστοιχη είσοδο του προ που αναφέρεται παρακάτω)

Πηγή 2: HTPC με κάρτα ήχου Meridian και αναλογικές εξόδους (για σήματα DD PLUS, DD TRUE HD, DTS HD) – δεν μας ενδιαφέρει η SPDIF

Ενισχυτής / Προ: DENON A11XV

Τελικός: Parasound A51 (5καναλος)

Ηχεία: 7.1 (τα 5 στον τελικό και τα 2 στον Denon)

Σημείωση: Ας θεωρήσουμε ότι το θέμα χρήσης του Denon ως τελικού για τα 2 Surround Back ηχεία δεν υφίσταται (μπορεί να αγοραστεί πρόσθετος τελικός έτσι ώστε το σύνολο 7.1 να τροφοδοτείται μόνο από τελικούς).

Μέχρι τώρα το Marantz παίζει κανονικά στην είσοδο ilink του Denon και η κάρτα ήχου στα EXT IN (7.1) του Denon.

Ο τελικός είναι προφανώς συνδεδεμένος με unbalanced με τα preout του Denon.

Το θέμα / πρόβλημα:

Το πρόβλημα είναι ότι με αυτή την σύνδεση προφανώς χάνω την δυνατότητα χρήσης του Denon ως προ με αποτέλεσμα πχ να μην μπορώ να ακούσω τα SACD μου.

Εκτός αυτού το software control από το PC είναι πρόβλημα καθώς πχ με ρύθμιση πάνω από 10% κινδυνεύω να πάρω το σύστημα στο χέρι λόγω εκκωφαντικής στάθμης (μου κάνει εντύπωση πόσο ρεύμα μπορεί να δίνει η Meridian στις αναλογικές της εξόδους).

Ο Δημητρακούδης ανέφερε λύσεις όπως switcher (για αλλαγή των εισόδων στον τελικό) καθώς και κάτι για παθητικά volume με ladder ποτενσιόμετρα κτλ (για το θέμα του hardware volume control).

Μία άλλη σκέψη είναι η δυνατότητα χρήσης των ‛2’ εισόδων balanced και unbalanced του τελικού με balanced εξόδους (με την λογική αγοράς άλλου pro καθώς ούτε Denon ούτε η κάρτα ήχου του HTPC δεν έχουν balanced εξόδους) αλλά σύμφωνα με αυτό:
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=14248
βλέπω ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα.

Ποιος όμως είναι το πρόβλημα να παίζεις τον τελικό μία από balanced και μία από unbalanced (εννοείται όχι ταυτόχρονα) δεδομένου ότι η μία εκ των αντιστοίχων εξόδων της πηγής (αυτή που δεν θα παίζει εκείνη τη στιγμή προφανώς) θα είναι ανενεργή;

Με τον Denon είμαι ικανοποιημένος και λόγω υψηλού κόστους δεν θα ήθελα να τον στείλω.

Παρόλ’ αυτά το ζητούμενο καταρχήν είναι η καλύτερη λύση ποιοτικά και πρακτικά αφήνοντας το θέμα του κόστους σε 2η μοίρα.

Μη έχοντας γνώσεις επ’ αυτών θα ήθελα τις σκέψεις / γνώμες σας για την καλύτερη συνολικά αντιμετώπιση του θέματος.

Ας σημειωθεί ότι προτιμώ έτοιμες λύσεις και όχι DIY με την λογική της υψηλότερης ποιότητας. Επειδή όμως δεν έχω πείρα επί του θέματος, εννοείται ότι δεν αποκλείω τίποτα και είμαι ανοικτός σε όλες τις απόψεις.
Καλημέρα,ο προ P7 Parasound-Halo,όταν βγεί στην παραγωγή και έρθει στην
Ελλάδα,θα απευθύνεται σε όσους θέλουν να συνδέσουν αναλογικά το DVD/UNIVERSAL τους στον προ,πράγμα που το προτειμούν αρκετοί,λόγω καλλίτερης ποιότητας ήχου,δεν θα έχει ψηφιακό τμήμα.Οσο για εσένα προτείνω ανεπειφύλακτα την αντικατασταση του Denon με έναν προ/av,όπως Rotel RSP-1068 ή για ακριβότερο Parasound-Halo C-2 ή Parasound new classic-7100,διότι οι μεσοβέζικές λύσεις εκ πείρας πάντα φέρνουν πρoβλήματα με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα και προκαλούν νευρικότητα.