Σύνδεση δικάναλου ενισχυτή με Sub.

lakiss51

Supreme Member
8 December 2006
4,923
Εχουμε τις εξης περιπτωσεις για συνδεση σαμπγουφερ σε ενισχυτη δικαναλο:
α) Ο ενισχυτης εχει 2 διπλες εξοδους για συνδεση sub τυπου line (rca) αλλα το sub (ενεργο) μονο μια rca - τι κανουμε;
β) οι οδηγιες του σαμπ λενε οτι σε δικαναλη ακροαση ειναι καλυτερα να μη συνδεθει στη line εξοδο (οπως παραπανω) αλλα παραλληλα με τα ηχεια, δηλ σε ξεχωριστα καναλια απο τις εξοδους ηχειων στις εισοδους του σαμπ (διαθετει τετοιες).
Αυτη η δευτερη συνδεση δεν θα εχει επιδραση στη λειτουργια του ενισχυτη (λογω φορτισης επι πλεον) και πως θα δουλευει το ολο συστημα, απο τη στιγμη που η αποκοπη συχνοτητων κατω ευρους (αυτες δηλ που δεν θα στελνονται στα κυρια ηχεια) θα επηρεαζουν συγχρονως και τη λειτουργια του σαμπ, που δεν θα δεχεται αυτες τις κομμενες συχνοτητες (αφου θα ειναι συνδεδεμενο στις ιδιες εξοδους με τα ηχεια);
Λιγο μπερδεμενα τα λεω, αλλα πιστευω να βρουμε ακρη.
Τι λετε;
 
Ε ναι τα λες λίγο μπερδεμένα.

Κατ' αρχήν οι έξοδοι του ενισχυτή δεν θα είναι τύπου line αλλά έξοδοι pre-out. Εάν το sub έχει μία είσοδο και σε αποτρέπει από το να συνδέσεις εκεί γεφυρωμένες τις εξόδους (με Y connector προφανώς) πάει να πει ότι το sub είναι φτιαγμένο για LFE από εκεί. Εδώ είναι σημαντικός ο διακόπτης που λείπει από πολλά sub, που εκτός του ότι απενεργοποιεί/ενεργοποιεί το δικό του crossover, μειώνει το εισερχόμενο σήμα για χρήση σε στέρεο. Άρα το σαμπάκι σου καλά τα λέει στο manual.

Εάν πας σε σύνδεση από τις εξόδους ηχείων του ενισχυτή, η επιπλέον αντίσταση είναι αμελητέα. Το (ενεργό) sub απλά μετατρέπει το σήμα σε επίπεδο line και ενισχύει με το δικό του ενισχυτή.

Σχετικά τώρα με την αποκοπή των ηχείων στη δεύτερη περίπτωση με τις μπόρνες. Να σου πω. Στα καλά τα sub, υπάρχει και έξοδος που συνδέεις ηχεία επάνω και αυτή η έξοδος έχει φίλτρο για να στέλνει συχνότητες από τα 80Hz π.χ. κι επάνω.
 
Αυτό που σου είπα για την αμελητέα αντίσταση, το αναφέρει και το manual του sub. Επίσης βλέπω ότι ο 990 έχει και δεύτερο ζευγάρι μπόρνες. Άρα από πλευράς συνδεσιμότητας δεν υπάρχει κανένα θέμα με αυτόν τον τρόπο.

Όμως κατάλαβα ποιά είναι η απορία σου τώρα. Σε περίπτωση που ο 990 κόβει τις χαμηλές των ηχείων για να τις βγάλει από το sub out, πως γίνεται να συνδεθεί στις δεύτερες μπόρνες ένα sub; Καλή ερώτηση. Εγώ όμως θα δοκίμαζα το line in του sub, όπως και να έχει.
 
Πάντως -και μιλώ γενικά- μου κάνει εντύπωση το ότι διίστανται οι απόψεις των κατασκευαστών για την καλύτερη σύνδεση sub με δικάναλο. Στο δικό μου PSB Subsonic 5i, το manual γράφει σαφώς ότι η σύνδεση από το pre out του ενισχυτή είναι προτιμητέα.

Έχει να κάνει αυτό με σχεδιαστικές/κατασκευαστικές διαφορές ή είναι "άποψη";
 
Κι αλλη απορια: αν προσεξετε και στον ενισχυτη και στο σαμπ γραφει "line in - out". τι σημαινει αυτο;
Το απογευμα θα δοκιμασω και τις δυο συνδεσεις, κι αν ακουσετε κανενα...μπαμ, ξερετε τι θα ειναι:)
 
Re: Απάντηση: Σύνδεση δικάναλου ενισχυτή με Sub.

Κι αλλη απορια: αν προσεξετε και στον ενισχυτη και στο σαμπ γραφει "line in - out". τι σημαινει αυτο;
Το απογευμα θα δοκιμασω και τις δυο συνδεσεις, κι αν ακουσετε κανενα...μπαμ, ξερετε τι θα ειναι:)

Για το sub σου σημαίνει πως εκεί μπορείς να συνδέσεις σε σειρά άλλο sub. Loop είναι.

Το πολύ πολύ να μπουμάρει λίγο παραπάνω από το κανονικό άμα το συνδέσεις με RCA και δεν κάνει τον υποδιπλασιασμό που σου είπα.
Όταν στέλνεις από τις εξόδους ηχείων το σήμα στο sub, προστίθεται και ο θόρυβος του ενισχυτή, αλλά σε αυτές τις συχνότητες δεν είναι σημαντικό.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Σύνδεση δικάναλου ενισχυτή με Sub.

Eνταξει για το σαμπ, αλλα ο ενισχυτης γιατι σε καθε εξοδο για σαμπ εχει in και οut; Τι μπαινει στην in αν δεχθουμε πως το δικο του out παει στο in του σαμπ;