Σύνδεση ηχείων διπλοκαλωδίωσης σε μονοκάναλο;

soulidimis

Established Member
1 October 2008
107
Αξιότιμοι φίλοι του φόρουμ, γειά σας.
Ζητώ την βοήθειά σας σχετικά με την
δυνατότητα σύνδεσης ηχείων διπλοκαλωδίωσης σε μονοκάναλο ενισχυτή τάξης Α.
Θα ήθελα να μάθω αν είναι αυτό εφικτό και αν θα μπορώ να πάρω το καλύτερο από τα ηχεία.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων όλους όσοι θα ήθελαν να δώσουν τα φώτα τους, Τάσος.

Αφού απαντήσουν επί του γενικότερου ερωτήματος όσοι φίλοι κατέχουν το θέμα, - με την άδεια σου Τάσο μιάς και το συζητήσαμε και χτές μαζί...

ας μας πούν και πιό συγκεκριμένα τι θα γινόταν αν βάζαμε τα ηχεία B&W P5 ( ηχεία διπλοκαλωδίωσης ) πάνω στο συγκεκριμένο μονοκάναλο.

Τα έχετε μπερδέψει λίγο τα πράγματα.Ο ενισχυτής electrocompaniet δεν είναι μονοκάναλος άλλα δικάναλος που απλώς δέχεται μόνο μονοκαλωδίωση.Τα ηχεία b&w p5 δέχονται και μονοκαλωδίωση(με βραχυκυκλωτήρες-μεταλικές λάμες που έχουν τα ηχεία) και διπλοκαλωδίωση.Οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σύνδεσης.Το ζήτημα είναι αν τα 50 watt του ενισχυτή φτάνουν διότι απότι διάβασα τα ηχεία θέλουν ρεύμα για να παίξουν καλά.

Ο ενισχυτής είναι о Electrocompaniet eci-2 με 50 watt σε τάξη Α απότι θυμάμαι...Φαίνεται στην φωτογραφία ότι είναι δικάναλος ολοκληρομένος.Πολύ απλό.Από που βγήκε το μονοκάναλος???

Attachments

• 85a90lz.jpg
    85a90lz.jpg
    54 KB · Views: 47
Last edited:
Φίλε kjohn, γειά σου. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου.
Με τον όρο "μονοκάναλο" (που καταλαβαίνω ότι χειρίστηκα λανθασμένα) αναφέρομαι στο ότι ο ενισχυτής έχει διπλές εξόδους προς κάθε ηχείο και όχι τετραπλές που χρειάζονται τα εν λόγω ηχεία, αν δε κάνω λάθος.
Το θέμα που μένει είναι αν η χρήση γέφυρας στερεί κάτι από τα ηχεία. Τώρα ο φίλος συμφορουμίτης που μου τον πούλησε, οδηγούσε τα B&W 804, αν θυμάμαι καλά. Χαιρετώ.

Last edited:
how-to-bi-wire-speakers-1.gif

how-to-bi-wire-speakers-2.gif

http://www.brilliancehifi.co.uk/how-to-bi-wire-speakers.htm

Το σχήμα που έδωσε ο φίλος παραπάνω δείχνει ακριβώς τι σύνδεση μπορεί να γίνει με τον ενισχυτή σου και τα ηχεία αυτά.Είτε μονοκαλωδίωση με χρήση βραχυκυκλωτήρων είτε διπλοκαλωδίωση όπως φαίνεται στο κάτω σχήμα.Κατά την γνώμη μου η διπλοκαλωδίωση δεν προσφέρει κάτι παραπάνω.Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να χρησιμοποιήσεις αντί για τους βραχυκυκλωτήρες μικρά κομματάκια καλωδίου όμοιο με το υπόλοιπο καλώδιο ηχείων.Άλλα μην το κουράζεις χωρίς λόγο.Δεν υπάρχει κανένα θέμα προβληματικής σύνδεσης.Και η διαφορά που θα εισπράξεις με αλλαγές στα καλώδια είναι πολύ μικρές(όσον αφορά μονοκαλωδίωση ή διπλοκαλωδίωση).Το κύριο ζήτημα είναι αν θα ταιριάξουν ηλεκτρικά(αν δηλαδή θα οδηγηθούν σωστά από τον ενισχυτή),το ταίριασμα στον χώρο και το τελικό ακουστικό αποτέλεσμα.

Cristos και Kjohn, ευχαριστώ για τις κατατοπιστικές σας υποδείξεις. Μπορώ να πω ότι το θέμα, μου ξεκαθαρίστηκε.
Το ζητούμενο τώρα είναι σίγουρα η από κοντά ακρόαση και εξακρίβωση τις καταλληλότητας του κάθε ηχείου με τον τρέχον ενισχυτή μου.
Χαιρετώ και να 'στε καλά. Τάσος.-bye-