Σύνδεση ισοσταθμιστή με ενισχυτή

schubert

AVClub Enthusiast
21 August 2009
914
Θεσσαλία
Αγαπητοί φίλοι,
έχω τον ενισχυτή ΥΑΜΑΗΑ RX-797 και σήμερα προμηθεύτηκα, μετά από συμβουλές που διάβασα στο φόρουμ, τον ισοσταθμιστή Behringer Ultragraf pro FBQ1502. Ως άσχετος τεχνικά και καθώς δεν δίνονται επαρκείς οδηγίες στα εγχειρίδια των δύο μηχανημάτων, δεν γνωρίζω τι καλώδια να αγοράσω για να τα συνδέσω μεταξύ τους. Μάλιστα ο ισοσταθμιστής έχει τρεις διαφορετικές υποδοχές για κάθε κανάλι και αυτό κάνει το πράγμα ακόμη πιο δύσκολο.Ποιες υποδοχές του ισοσταθμιστή λοιπόν και ποιες του ενισχυτή θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω; Σας ευχαριστώ!

Last edited by a moderator:
Re: Σύνδεση ισισταθμιστή με ενισχυτή

Χωρίς να ξέρω τα συγκεκριμένα μηχανήματα, ο ισοστθμιστή γενικά μπαίνει ανάμεσα στον προενισχυτή και στον τελικό. Στην περίπτωση ολοκληρωμένου ενισχυτή συνδέεται στο tape loop. Έχει ο Yamaha tape loop;

Αν δεν απατώμαι είναι ολοκληρωμένος ο ενισχυτής και έχει δύο ζεύγη υποδοχών για σύνδεση με ισοσταθμιστή, που τα ονομάζει coupler jacks. Οι υποδοχές είναι διαμέτρου rca. Το ένα ζεύγος ονομάζεται pre out και το άλλο main in. Ο ισοσταθμιστής έχει διαφορετικές υποδοχές, δύο ζεύγη για κάθε κανάλι, το ένα inputs, το άλλο outputs. Το inputs έχει μία υποδοχή τριπολική αρσενική και μια υποδοχή 6,3 mm. Tο outputs έχει μια τριπολική θηλυκή και μια υποδοχή 6,3 mm. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω!

Το pre out του ολοκληρωμένου πάει στο in του EQ.
Μετά τo out του EQ πάει στο main in του ολοκληρωμένου.
Ουσιατικά δηλαδή παρεμβαλεις το EQ.

Το ίδιο γίνεται και από το tape loop αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τις παραπάνω εισόδους ή αν πάρεις τελικό στο μέλλον που θα τις καλύψει.
Απλά για να βάζεις εντός της αλυσίδας το EQ θα πρέπει να έχεις πατημένο το πλήκτρο tape monitor.

To μπέριγκερ έχει RCA?

Re: Απάντηση: Σύνδεση ισοσταθμιστή με ενισχυτή

Το pre out του ολοκληρωμένου πάει στο in του EQ.
Μετά τo out του EQ πάει στο main in του ολοκληρωμένου.
Ουσιατικά δηλαδή παρεμβαλεις το EQ.

Το ίδιο γίνεται και από το tape loop αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τις παραπάνω εισόδους ή αν πάρεις τελικό στο μέλλον που θα τις καλύψει.
Απλά για να βάζεις εντός της αλυσίδας το EQ θα πρέπει να έχεις πατημένο το πλήκτρο tape monitor.

To μπέριγκερ έχει RCA?

Ευχαριστώ για την απάντηση, διότι τα έκανα θάλασσα, χρησιμοποιώντας μόνο ένα ζευγάρι καλωδίων, πράγμα που δεν έδινε ήχο. Επομένως πρέπει να αγοράσω άλλο ένα ζευγάρι καλωδίων, ώστε να ολοκληρώσω τη σύνδεση. Το μπέριγκερ αντί για RCA έχει μεγάλες υποδοχές, σαν τις μεγάλες για ακουστικά. Οπότε στο κατάστημα ηλεκτρονικών στα Τρίκαλα μου έδωσαν RCA με αντάπτορες για τις μεγάλες υποδοχές. Θα δοκιμάσω αύριο τη νέα συνδεσμολογία και θα γράψω νεότερα.

Προμηθεύτηκα και τα υπόλοιπα καλώδια και έκανα τη σύνδεση. Μου φαίνεται μεγάλη η διαφορά με τον ισοσταθμιστή. Χωρίς να έχω κάνει ιδιαίτερες ρυθμίσεις, μου φαίνεται ότι ο ήχος έχει μεγαλύτερη καθαρότητα, διακρίνονται καλύτερα τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας, ενώ πολύ καλύτερα ακούγονται και οι φωνές.
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές!Ήταν καθοριστικής σημασίας για μένα, υπεύθυνες και ποιοτικές.

Όντως, έτσι έκανα τη σύνδεση. Χωρίς τη βοήθεια του φόρουμ δεν θα τα είχα καταφέρει. Όσο περισσότερο ακούω μουσική, τόσο περισσότερο μου αρέσει. Είναι εντυπωσιακή η διαφορά. Προσεχώς θα πειραματιστώ με ρυθμίσεις που προτείνονται στο εγχειρίδιο του ισοσταθμιστή.
Ευχαριστώ και πάλι!

Όντως, έτσι έκανα τη σύνδεση. Χωρίς τη βοήθεια του φόρουμ δεν θα τα είχα καταφέρει. Όσο περισσότερο ακούω μουσική, τόσο περισσότερο μου αρέσει. Είναι εντυπωσιακή η διαφορά. Προσεχώς θα πειραματιστώ με ρυθμίσεις που προτείνονται στο εγχειρίδιο του ισοσταθμιστή.
Ευχαριστώ και πάλι!

Eχει δηλ προτεινομενες ρυθμισεις ο EQ? Γιατι καλα τον συνδεεις αλλα πως ρυθμιζεις εναν EQ? Εχει σχεση με τον χωρος σου κ το συστημα σου! Για δωσε καμια παραπανω πληροφορια αν θελεις -bye-

Το ποιο εύκολο για να αρχίσει κάποιος με ΕQ, είναι να βρει την καμπύλη απόκρισης των ηχείων του από κάποια μέτρηση που έχει δημοσιεύσει κάποιο περιοδικό ή στο Internet και να την αντιστρέψει. Αν για παράδειγμα έχει +3db στα 63Hz, κατεβάζει τα 63Ηz του EQ κατά 3db. Μετά, πιάνεις επιμέρους συχνότητες και τις αλλάζεις ανάλογα με το τι σου αρέσει να ακούς.

Καλό είναι, το FBQ1502 να είναι στην κλίμακα +/-6db και γενικώς να είναι "τσιγκούνης" κάποιος όταν ανεβάζει κάποια συχνότητα. Και τις συχνότητες 20 και 40Hz κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να τις πειράζουμε καθόλου.

Αν ακούς μπούκωμα στις χαμηλές συχνότητες, δοκίμασε να κατεβάσεις τα 100 ή/και τα 160Hz.

Με γειά φίλε Schubert, καλές ακροάσεις. Θα σου πρότεινα να συνδέσεις το player σου με το FBQ και το FBQ την είσοδο του Yamaha. Νομίζω ότι είναι καλύτερα έτσι, παρά να αφαιρέσεις τα σιδεράκια που συνδέουν το προ με το τελικό στάδιο του Yamaha. Αν βέβαια έχεις και δεύτερη πηγή... τότε δεν θα είναι πάνω στο EQ και δεν θα είναι πάνω στο EQ και το ραδιόφωνο του Yamaha. Εσύ επιλέγεις, ανάλογα με το τι θα ακούσεις.

Καλή συνέχεια.

Last edited:
Το να συνδέσεις απλά ένα EQ είναι εύκολο.. Το να το ρυθμίσεις σωστά είναι δύσκολο.

Δεν υπάρχει κανόνας ή μπούσουλας και δεν γίνεται με το αυτί εκτός αν είσαι μηχανικός ήχου.

Όντως, κάποιες χονδροειδείς ρυθμίσεις του EQ μπορούν να "μαζέψουν" χοντρά προβλήματα του χώρου, για παράδειγμα στις χαμηλές συχνότητες, αλλά για να πούμε ότι γίνεται πραγματική δουλειά απαιτούνται μετρήσεις.

Οι μετρημένες και δημοσιευμένες καμπύλες των ηχείων δεν είναι καθόλου χρήσιμες, γιατί τα +/-3db που θα ειδωθούν σε αυτές έχουν "σκεπαστεί" από αποκλείσεις της τάξης των +/-10db ή χειρότερα σε άλλες συχνότητες λόγω της επίδρασης του χώρου.

Ας πούμε ότι υπάρχει και κάποιο DAC... και παρεμβάλλουμε έναν ΕQ σαν τον FBQ1502 με RCA από το DAC στον ενισχυτή...
Όταν το EQ είναι σε ουδέτερη ρύθμιση πόσο επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα (παραμορφώσεις, διαύγεια κτλ)? :chinscratch:

:nounder:

Αναλόγως το EQ. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να παρεμβάλλεις το EQ μεταξύ transport και DAC, δηλαδή να το συνδέσεις ψηφιακά.

Οι "παλιές καραβάνες" την ξέρουν πολύ καλά αυτή τη δουλειά.. (DEQ2496 :D)

ΟΚ ας πούμε ψηφιακά με coxial μεταξύ πηγής και DAC... παίζει το σήμα να επηρεαστεί? Μη πάμε να φτιάξουμε κάτι και χάσουμε όλα τα άλλα...

Define "αναλόγως το ΕQ" please... ;)

Δημήτρη πάνω από 200-250Ε δεν δίνω για πειράματα... οπότε...

Αν μιλάμε για αναλογικό EQ, θα έλεγα ότι ακόμα και στο μηδέν να τα έχεις όλα κάτι θα σου χαλάσει. Στην κατηγορία τιμής που μιλάμε, αλλά και αρκετά πιο πάνω..

Στο ψηφιακό domain, με ένα DEQ2496, με τα φίλτρα στο μηδέν δεν θα έχεις ακουστές διαφορές.. Εκτός αν έχεις πολύ αναλυτικό σύστημα (που και πάλι.. τεσπα). Η τιμή του είναι κάπως πιο πάνω από το όριο που έχεις θέσει, αλλά έχει το καλό ότι έχει πολύ καλή αξία μεταπώλησης. :smile: