σύνδεση στερεοφωνικού ενισχυτή με δυο ζευγάρια ηχεία

auauau

Established Member
10 April 2010
254
Έχω τον ενισχυτή NAD C315 BEE , 2x40 WATT στα 8 OHM, και θέλω να τον συνδέσω σε δυο ζευγάρια ηχεία, που βρίσκονται σε διαφορετικά δωμάτια. Το ένα ζευγάρι ηχείων είναι τα jamo s416 6 OHM και το άλλο ζευγάριο ηχείων είναι Sony SS-F6000 8 OHM.

θα τα συνδέσω παράλληλα.
Πειράζει που τα 2 ζευγάρια ηχείων δεν είναι στα ίδια OHM;

Θα πέσει η ποιότητα του ηχητικού αποτελέσματος;

Να ξεκινήσω τη δοκιμή ή θα κάψω κάτι;

-------
ΥΓ. Το ζευγάρι sony ss-f600, συνδέεται και με άλλον ενισχυτή. Στη δοκιμή που θα κάνω, αν αυτός ο ενισχυτής είναι κλειστός, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. ΟΚ?

Έχω τον ενισχυτή NAD C315 BEE , 2x40 WATT στα 8 OHM, και θέλω να τον συνδέσω σε δυο ζευγάρια ηχεία, που βρίσκονται σε διαφορετικά δωμάτια. Το ένα ζευγάρι ηχείων είναι τα jamo s416 6 OHM και το άλλο ζευγάριο ηχείων είναι Sony SS-F6000 8 OHM.

θα τα συνδέσω παράλληλα.
Πειράζει που τα 2 ζευγάρια ηχείων δεν είναι στα ίδια OHM;

Θα πέσει η ποιότητα του ηχητικού αποτελέσματος;

Να ξεκινήσω τη δοκιμή ή θα κάψω κάτι;

-------
ΥΓ. Το ζευγάρι sony ss-f600, συνδέεται και με άλλον ενισχυτή. Στη δοκιμή που θα κάνω, αν αυτός ο ενισχυτής είναι κλειστός, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. ΟΚ?
Ο ενισχυτής κατά τα φαινόμενα μπορεί, αφού ο κατασκευαστής γράφει μέχρι και τα 2ohms. (Dynamic Power - 90W into 8 Ohms, 120W into 4 Ohms, 180W into 2 Ohms). Τουλάχιστον μπορείς να το δοκιμάσεις προσεκτικά από πολύ χαμηλή ένταση και το βλέπεις. Να έχεις στο μυαλό σου πάντως, ότι αφού ο κατασκευαστής δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, ούτως ή αλλως κάνεις "αλχημείες" και μία απρόσεκτη κίνηση μπορεί να έχει επιπτώσεις. Να παρακολουθείς και πόσο μπορεί να ζεσταθεί.
Κάποιοι φίλοι από εδώ μέσα, μπορούν να στο εξηγήσουν και τεχνικά.
Το σίγουρο είναι όμως ότι πρέπει ν' αποσυνδέσεις τελείως τον άλλο ενισχυτή.
Καλά αποτελέσματα και ... με μέτρο.

Να έχεις στο μυαλό σου πάντως, ότι αφού ο κατασκευαστής δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, ούτως ή αλλως κάνεις "αλχημείες"

Γι αυτό το λόγο δεν θα το δοκίμαζα..Φοβάμαι πως το αποτέλεσμα θα είναι
NAD φλαμπέ...

Γι αυτό το λόγο δεν θα το δοκίμαζα..Φοβάμαι πως το αποτέλεσμα θα είναι
NAD φλαμπέ...
Για να το λες Καπετάνιε, σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρεις. :D Οπότε.... άκυρο.

αν θελει ο φιλος να εχει 2 ζευγαρια ηχεια σε διαφορετικα δωματια κ να μπορει να παιζει το ενα ή το αλλο, μπορει να παει σε μια λυση speaker selector.

Υπάρχει και αυτή η λύση με κύκλωμα προστασίας για έως 6 ζεύγη ηχείων που να παίζουν ταυτόχρονα.

http://www.odes.gr/index.php?option...ypage-ask.tpl&product_id=3174&category_id=732

Από το manual της συσκευής.
Specifications:
Power Handling:
Maximum Amplifier Power with Protection circuit ENGAGED and ALL pairs of speaker s operating:
40 watts RMS per channel

Maximum Amplifier Power with Protection circuit NOT engaged and ONE (1) pair of speaker s operating:
120 watts RMS per channel

Για να το λες Καπετάνιε, σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρεις. :D Οπότε.... άκυρο.

Για να το λέτε όλοι... δε γίνεται ούτε δοκιμή!

Ήδη με τα ηχεία Jamo S416, που είναι 6 ohm θερμαίνεται πάρα πολύ. Αν βάλω το χέρι στην πάνω του πλευρά, η θερμότητα είναι ενοχλητική. Ακόμα και σε sleep κατάσταση είναι πολύ ζεστό, οπότε πρέπει να τον κλείνω από τον διακόπτη στην πίσω πλευρά, τελείως.

Αλλά η δοκιμή δε γίνεται με τη σύνθεση που έγραψα παραπάνω. Αν όμως και τα δυο ζευγάρια ηχείων - που θέλω να παίζουν όλα την ίδια στιγμή- είναι 8 ohm, τότε μπορεί να γίνει δοκιμή; Ή κατάλαβα λάθος;

Κι ακόμα... ο ενισχυτής nad που είναι 2Χ40 στα 8 ή 4 ohm (Continuous Power - 2 X 40 Watts into 4 or 8 Ohms, 20Hz - 20kHz at 0.02%THD - Dynamic Power - 90W into 8 Ohms, 120W into 4 Ohms, 180W into 2 Ohms), αν του συνδέσω τα ηχεία Sony SSF6000, που είναι στα 8 ohm, θα έχω καλύτερο ακουστικό αποτέλεσμα ή θα βοηθήσει μόνο στη μακρόχρονη συντήρηση των εξαρτημάτων του, π.χ. των πυκνωτών του ;

η ποιοτητα του ηχου που μπορει να βγαλει ενα ζευγαρι ηχεια, δεν εχει καμια σχεση με την ωμικη του αντισταση. Υπαρχουν ποιοτικα ηχεια 4ωμα κ 8ωμα. Τα ηχεια σου των 6ω προφανως εχουν καμπυλη ωμικης αντιστασης που κινειται χαμηλα κ "ζητουν" περισσοτερο ρευμα απ τον ενισχυτη σου γιαυτο κ ζεσταινεται.

η ποιοτητα του ηχου που μπορει να βγαλει ενα ζευγαρι ηχεια, δεν εχει καμια σχεση με την ωμικη του αντισταση. Υπαρχουν ποιοτικα ηχεια 4ωμα κ 8ωμα. Τα ηχεια σου των 6ω προφανως εχουν καμπυλη ωμικης αντιστασης που κινειται χαμηλα κ "ζητουν" περισσοτερο ρευμα απ τον ενισχυτη σου γιαυτο κ ζεσταινεται.

Ναι, αλλά ο NAD C315BEE είναι ζεστός (καυτός) κι όταν είναι σε μη λειτουργία, σε κατάσταση off (sleep δηλαδή) - αλλά το κόκκινο λαμπάκι αναμμένο! (είναι μια παραξενιά του nad, από κατασκευής). Πρέπει να το κλείσεις από πίσω με άλλο διακόπτη.

ok θα συνδέσω το 8ωμο ζευγάρι ηχείων στον nad για να δω αν είναι το ίδιο ζεστό με πριν, με τα 6ωμα ηχεία.

Σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, ο ενισχυτής δε δουλεύει πάνω από 25-30 watt (κατ´εκτίμησή μου), σε χώρο σε σχήμα Γ, 7Χ7 το έξω τετράγωνο και 3Χ3 το μέσα μικρό κλειστό τετράγωνο (αυτό που φτιάχνει το Γ).
Πραγματικά με παραξενεύει η θερμική του κατάσταση.

...Αν όμως και τα δυο ζευγάρια ηχείων - που θέλω να παίζουν όλα την ίδια στιγμή- είναι 8 ohm, τότε μπορεί να γίνει δοκιμή; Ή κατάλαβα λάθος;

Βρε λυσσα, να το τιναξει το ενισχυτακι!!

Δεν έχει σημασία αν θα συνδέσεις δύο διαφορετικής ή ίδιας ωμικής αντίστασης ηχεία..Το θέμα είναι πως ο ενισχυτής θα κλιθεί να οδηγήσει μια παράξενη
ωμική αντίσταση, συνδυασμό και των δύο ηχείων και εκεί θα παραδώσει πνεύμα.

Το είπαμε και πιό πάνω:Δεν είναι κατασκευασμένος να οδηγεί ταυτόχρονα 2 ζεύγη ηχείων...

Βέβαια αν σε τρώει τόσο πολύ να δείς τι θα γίνει, μπορείς κάλλιστα να κάνεις
το πείραμα.Ωστόσο μην απορήσεις αν στο τέλος κάνεις auauau!!!!

Τώρα, το ότι ζεσταίνεται μην σε παραξενεύει( πρέπει να ζήσεις με Krell ή λαμπάτο ενισχυτή να δείς τι θα πεί ζέστη) εκτός αν παρατήρησες αλλαγή
της συμπεριφοράς του προσφάτως και βέβαια σε κανονικές συνθήκες από πλευράς καιρικών συνθηκών.Μέρες πχ, με υπερβολική ζέστη, αυξάνουν την θερμοκρασία των μηχανημάτων..

Last edited:
> Το είπαμε και πιό πάνω:Δεν είναι κατασκευασμένος να οδηγεί ταυτόχρονα 2 ζεύγη ηχείων...

υπάρχουν ενισχυτές που οδηγούν ταυτόχρονα 2 ζεύγη ηχείων και από πού το καταλαβαίνουμε;

> Τώρα, το ότι ζεσταίνεται μην σε παραξενεύει( πρέπει να ζήσεις με Krell ή λαμπάτο ενισχυτή να δείς τι θα πεί ζέστη) εκτός αν παρατήρησες αλλαγή
της συμπεριφοράς του προσφάτως και βέβαια σε κανονικές συνθήκες από πλευράς καιρικών συνθηκών.Μέρες πχ, με υπερβολική ζέστη, αυξάνουν την θερμοκρασία των μηχανημάτων..

Το ζέσταμα ήταν αισθητό από την αρχή.

Χτες που του έβγαλα τα 6ωμα και του έβαλα τα 8ωμα, είδα πως ζεσταίνει ακόμα πιο πολύ!

> Το είπαμε και πιό πάνω:Δεν είναι κατασκευασμένος να οδηγεί ταυτόχρονα 2 ζεύγη ηχείων...

υπάρχουν ενισχυτές που οδηγούν ταυτόχρονα 2 ζεύγη ηχείων και από πού το καταλαβαίνουμε;

Από τις μπόρνες σύνδεσης ηχείων, στο πίσω μέρος...Κυρίως, αυτή τη
δυνατότητα θα την βρείς σε πολυκάναλους AV ενισχυτές...

Υπάρχουν πάντως και οι λύσεις που πρότειναν τα μέλη παραπάνω, αν σε
ενδιαφέρει τόσο πολύ, η οδήγηση δύο ζευγαριών ηχείων ταυτόχρονα..

Η πρόταση του Pleo χρησιμοποιείται κατά κόρον σε μπάρ, καφετέριες κλπ.,
που συνήθως υπάρχει πάνω από ένας χώρος, ηχητικής-μουσικής κάλυψης..

> Από τις μπόρνες σύνδεσης ηχείων, στο πίσω μέρος...Κυρίως, αυτή τη
δυνατότητα θα την βρείς σε πολυκάναλους AV ενισχυτές...

Αυτός εδώ... pioneer vsx-520k έχει αυτή τη δυνατότητα (2 ζευγάρια μπροστινά ηχεία);

καλησπέρα,ξέρω οτί είναι εκτός θέματος αλλά ήθελα να ρωτήσω για τα ηχεία sony που έχεις.είσαι ευχαριστημένος;σου έχω στείλει και πμ.