Συνδυασμος 4Ω και 8Ω ηχειων γινεται;

Budda

Supreme Member
2 February 2009
3,734
Orc Village(Λουτσα)
Χαιρετω
Εχω εναν 1909 και συνδεδεμενα ενα ζευγος Audio Spectrum LTs-3 μπροστα και ενα ζευγος B&W DM-302(ναναι καλα ο LosT2) ,αυτα παιζουν στα 8Ω ,ψαχνοντας για κεντρικο και διαβαζοντας τα διαφορα τεστ μου αρεσε το CrystalAudio αλλα δεν το πηρα λογω των 4Ω και πηρα Heco που ηταν 4-8Ω
το ερωτημα μου ειναι αν ο 1909 θαχει προβλημα με τετοιο παντρεμα 4Ω και 8Ω (εψαξα για σχετικο τοπικ στο φορουμ αλλα δεν μπορεσα να βρω κατι σχετικο) γιατι και τα Sub( δεν ξερω βεβαια αν το χρειαζομαι τα Audio Spectum εχουν 2x6.5" woofer) που μου αρεσουν στα 4Ω ειναι η να τα αποκλεισω και να ασχοληθω μονο με 8Ω ?

Για τον συγκεκριμένο ενισχυτή δεν ξέρω, αλλά γενικά γίνεται. Ο δικός μου ο ΟΝΚΥΟ για παράδειγμα έχει ρύθμιση ξεχωριστή για κάθε ηχείο ώστε να το δηλώσεις ανάλογα με τα Ω του και να βάλεις ότι συνδυασμό ηχείων θές.

γιατι και τα Sub( δεν ξερω βεβαια αν το χρειαζομαι τα Audio Spectum εχουν 2x6.5" woofer) που μου αρεσουν στα 4Ω ειναι η να τα αποκλεισω και να ασχοληθω μονο με 8Ω ?

Sub θα πάρεις ενεργό (δηλαδή θα έχει δικό του ενισχυτή) που θα το συνδέσεις στην έξοδο pre-out SW. Οπότε δεν ανησυχείς για τα Ohm του.

Thanks Pleo

-click- ναι το κατα ποσο επιβαρυνει τον ενισχυτη ,και αν και κατα ποσο αλλαζει το ακουστικο αποτελεσμα ξερουμε?

Thanks Pleo

-click- ναι το κατα ποσο επιβαρυνει τον ενισχυτη ,και αν και κατα ποσο αλλαζει το ακουστικο αποτελεσμα ξερουμε?

Το κατά πόσο επιβαρύνει έναν ενισχυτή, δεν το γνωρίζει παρά μόνο αυτός που σχεδίασε τον ενισχυτή και τα ηχεία, ή κάποιος που έχει πείρα όπως ένας τεχνικός στην αντιπροσωπεία ή κάποιος ιδιοκτήτης αυτού του συνδυασμού.

Το αποτέλεσμα θα επηρεαζόταν περισσότερο αν τα ηχεία είναι τα εμπρός (εννοώντας ότι ακόμα και στον πολυκάναλο ήχο είναι πιο σημαντικά από τα πίσω).

Σε ό,τι αφορά καθαρόαιμα τετράωμα ηχεία που οδηγούνται από ενισχυτή που δεν κάνει γι' αυτά, ο ήχος που παίρνεις είναι πολύ λεπτός, χωρίς σώμα και γενικώς υπάρχει έλλειψη χαμηλών. Οι εντάσεις είναι υψηλότερες αλλά το ηχείο τσιρίζει.

Εγώ θα ρώταγα στην αντιπροσωπεία του ενισχυτή.

Κάθε κανάλι του ενισχυτή av εχει ανεξάρτητο (ή σχεδόν ανεξάρτητο) ενισχυτή οπότε δεν είναι πρόβλημα διαφορετική ωμικη αντίσταση. Το αν ο ενισχυτής av "σηκώνει" ένα δύσκολο ηχείο 4ωμ ή και λιγότερο, αυτό είναι άλλο θέμα. Συνήθως οι κατασκευαστές αναγράφουν ελάχιστη αντίσταση κοντά στους ακροδέκτες ηχείων και στο εγχειρίδιο.
Αν υπάρχει διακόπτης 4-8ωμ στο πίσω μέρος του av ειναι μόνο για τη ρύθμιση των κυκλωμάτων προστασίας.
Το θέμα της ποιότητας του ήχου τίθεται μόνο αν ο ενισχυτής δεν αντέχει τα υψηλα ρευματα που απαιτούν τα 4ωμ. Στην καλύτερη περίπτωση όπως ανέφερε ο Pleo χάνεις χαμηλά, στην χειρότερη στέλνεις τον ενισχυτή στα...θυμαράκια!
Επίσης το θέμα του sub ειναι υποκειμενικό, αν νιώθεις οτι το χρειάζεσαι το παίρνεις αλλιώς είσαι ΟΚ.

Επίσης το θέμα του sub ειναι υποκειμενικό, αν νιώθεις οτι το χρειάζεσαι το παίρνεις αλλιώς είσαι ΟΚ.

Υποκειμενικο σωστα το λες,ειμαι καλα "χαμηλα" οπως ειμαι οταν παιζω στερεο .αυτο που δεν ξερω ειναι το αν θα μου δωσει το sub κατι παραπανω οταν βλεπω ταινες,και αν για να παρω τελικα κατι παραπανω θα πρεπει να παω σε 10" - 12" - 15" subwoofer(αρκετα ακριβα)

Υποκειμενικο σωστα το λες,ειμαι καλα "χαμηλα" οπως ειμαι οταν παιζω στερεο .αυτο που δεν ξερω ειναι το αν θα μου δωσει το sub κατι παραπανω οταν βλεπω ταινες,και αν για να παρω τελικα κατι παραπανω θα πρεπει να παω σε 10" - 12" - 15" subwoofer(αρκετα ακριβα)

Στις ταινίες θα σου δώσει κατ' αρχάς το LFE (κανάλι χαμηλών) όπως είναι γραμμένο στο δίσκο. Αλλιώς το κατευθύνεις στα Large ηχεία.
Απλά ας πούμε ότι για να αισθανθείς τα εφφέ όπως τα ήθελε ο σκηνοθέτης (ή τέλος πάντων ο μηχανικός ήχου) θα χρειαστείς ένα sub.
Η διαφορά είναι αρκετή όταν χρησιμοποιείς sub στις ταινίες.
Επίσης στη μουσική όταν πρόκειται για ηχογράφηση 5.1
Την ηχογράφηση της Telarc σε SACD της οβερτούρας του 1812 του Τσαικόφσκι, τα 2 εφτάιντσα Tannoy που έχω δεν τη βγάζουν όπως με το sub.

Ένα ενεργό Subwoofer θα σου κάνει μεγάλη διαφορά στις ταινίες δράσης με τα εφέ. Στην μουσική εξαρτάται από το είδος της μουσικής που ακούς. Τώρα για το μέγεθος του sub, αυτό εξαρτάται από τα κυβικά του χώρου σου και από τα υλικά που έχεις στο δωμάτιο.

Στις ταινίες θα σου δώσει κατ' αρχάς το LFE (κανάλι χαμηλών) όπως είναι γραμμένο στο δίσκο. Αλλιώς το κατευθύνεις στα Large ηχεία.
Απλά ας πούμε ότι για να αισθανθείς τα εφφέ όπως τα ήθελε ο σκηνοθέτης (ή τέλος πάντων ο μηχανικός ήχου) θα χρειαστείς ένα sub.
Η διαφορά είναι αρκετή όταν χρησιμοποιείς sub στις ταινίες.
Επίσης στη μουσική όταν πρόκειται για ηχογράφηση 5.1
Την ηχογράφηση της Telarc σε SACD της οβερτούρας του 1812 του Τσαικόφσκι, τα 2 εφτάιντσα Tannoy που έχω δεν τη βγάζουν όπως με το sub.

Thanls Pleo ,θα το φροντισω να χαιρομαι με καλυτερο ηχο τις ταινιες οσο για SACD δεν παιζει ο 1909

- click - τα ηχεια μου τα αναφερω στο αρχικο ποστ ,τωρα ο χωρος γυρω στα 50τμ ενιαιος καθιστικο/κουζινα

Thanls Pleo ,θα το φροντισω να χαιρομαι με καλυτερο ηχο τις ταινιες οσο για SACD δεν παιζει ο 1909

- click - τα ηχεια μου τα αναφερω στο αρχικο ποστ ,τωρα ο χωρος γυρω στα 50τμ ενιαιος καθιστικο/κουζινα

Εννοείς ότι εσύ δεν θα παίξεις.
Γιατί παίζει SACD και DVD-A κανονικά και με το νόμο από την HDMI ο 1909.

Ή μήπως κάνω λάθος;:chinscratch:

Για 50τμ αν ο χώρος σου δεν είναι υπερβολικά ψηλοτάβανος, λογικά ένα καλό ενεργό 12άρι sub θα σε καλύψει μία χαρά.

Εννοείς ότι εσύ δεν θα παίξεις.
Γιατί παίζει SACD και DVD-A κανονικά και με το νόμο από την HDMI ο 1909.

Ή μήπως κάνω λάθος;:chinscratch:

Απο οτι θυμαμαι δεν παιζει SACD ,ευελπιστω πως απο δευτερα-τριτη θα με εχει ενημερωσει το σερβις( ναι η μια εβδομαδα περασε χωρις απαντηση ) οποτε λογικα τελος του μηνος θα τον εχω πρωτα ο Θεος .
Αυτο δεν το ηξερα οταν εσκασα το 600 ευρουλακια ζεστα-ζεστα, οτι δηλαδη για προιον 5 ημερων θα με ειχαν σε 15ημερη αναμονη για διαγνωση και βλεπουμε (και δεν το σχολιασε και σχεδον κανενας στο φορουμ), γιαυτο και ετοιμαζω μια ωραιοτατη επιστολη προς Denon US/EU σχετικα με την πολιτικη της εν Ελλαδι εταιρειας ,διοτι θεωρω απαραδεκτο για προιον 5 μερων να πρεπει καποιος να περιμενει 15 εργασιμες για διαγνωση,μολις εχω απαντηση απο Denon θα σας ενημερωσω

Υ.Γ Θα πρεπει εδω να πω οτι ο Τεχνικος ειχε εξαιρετη συμπεριφορα ( δεν φταιει σε τιποτα ο ανθρωπος) αλλα καποιος κυριος στο τηλεφωνο ο οποιος μολις ρωταγα με ποιον κυριο μιλαω (για να ξερω επωνυμα ποιος μου ζηταει να περιμενω 15 εργασιμες ) με εβαζε σε αναμονη