Συντήρηση air condition

kostis

AVClub Enthusiast
26 January 2007
899
Κόρινθος
Γεια σας παιδιά έχω ένα fujitsu 9000btu αγορασμένο προ 7ετίας περίπου.

Δεν του έχω κάνει ποτέ συντήρηση πέρα από το καθάρισμα των φίλτρων που βγαίνουν εύκολα (τα πλένω με νερό στη μπανιέρα).

Λειτουργικά δεν έχει προβλήματα. Όμως φέτος αισθάνομαι ότι δεν αποδίδει όπως παλιότερα.

Σκέφτομαι να φωνάξω ένα ψυκτικό να του κάνει κάνα service (συντήρηση). Αξίζει αυτή η κίνηση ή να κάνω κάτι από μόνος μου; Μήπως του λείπει ψυκτικό υγρό από το κύκλωμα του; (μήπως λέω μπούρδες;)

Και πόσα λεφτά περίπου κοστίζει ένα τέτοιο service από την εμπειρία σας;

Οπωσδήποτε πρέπει να του κάνεις συντήρηση για τους παρακάτω λόγους.
α) Τυχόν συμπλήρωση φρέον που απ´ότι λες το χρειάζεται και β)Καθαρισμός εσωτερικής/εξωτερικής μονάδας για μύκητες.
Το κόστος θα είναι ανάλολο του φρέον που θα σου συμπληρώσει ο τεχνικός και θα στοιχείσει από 40 - 60 (αν δεν έχεις κάποια ζημιά βέβαια)

Μάλλον δεν καπνίζει κανείς στον χώρο που βρίσκεται, άρα, καθάρισμα των κυψελίδων της εσωτερικής μονάδας απο ψυκτικό κάθε 2 χρόνια και είσαι ΟΚ. 40-60 Ε όπως είπε και ο parist. Το συχνό καθάρισμα των κυψελίδων της εσωτερικής μονάδας (πάνω απο 2 φορές τον χρόνο), δεν κάνει καλό στο μηχάνημα.

40-60 ευρώ είναι εκτός πραγματικότητας πλέον !!!!

Μάλλον έχεις δίκιο. 20-40 είναι λογικότερο τώρα πιά. Βέβαια, παίζει ρόλο και η εποχή που θα την κάνει κανείς.

60 Είχα δώσει εγώ για τοποθέτιση. Τωρα για συντήρηση....... Ετσι που μας κατάντησαν είναι ακριβά.

Εμενα παιδια στην Κερκυρα στα ενοικιαζομενα διαμερισματα που διαθετω το κοστος ανερχεται στα 10 ευρω το κομματι συν χρεωση φρεον αν χρειαζεται.Η τιμη αυτη γιατι διαθετω 10 κλιματιστικα.Για μεμονωμενα κλιματιστικα 15-20 ευρω.

Λοιπόν να σας δώσω και εγώ τα φώτα μου.

Έχω 5 κλιματιστικά στο σπίτι, όπου και τα έχω συντηρήσει αρκετές φορές εδώ και χρόνια με εξωτερικούς συνεργάτες.
Πλέον τα πλένω μόνος μου, διότι το να βρείτε το υγρό που χρειάζεστε, όπως και το να βγάλετε τα πλαστικά του κάθε κλιματιστικού δεν είναι δα και επιστήμη.

Μία φορά το χρόνο τα πλένω όλα (ψεκασμός στις κυψέλες & πλύσιμο των πλαστικών στη μπανιέρα με το ίδιο υγρό plus Σουάζ), εκτός 2 κλιματιστικά που χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά το καλοκαίρι, όπου αυτά τους κάνω και ένα 2ο πέρασμα τέλος Ιουλίου.

http://www.tepse.gr/E95A9E18.el.aspx
http://www.ggshop.gr/katharistikaspiti/17722-bioclean-aircondition.html

Επίσης στο Praktiker υπάρχουν πολύ όμορφα ψεκαστικά (υπό πίεση) για να βάλετε το υγρό και να το ψεκάσετε.

Θεωρώ πλέον τις τιμές των συντηρητών απλά ΤΡΑΓΙΚΕΣ, ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχουν παραπάνω από 3 air-conditions για service, όπως και όταν δε χρειάζεται κανένα από αυτά φρέον.
Αν έχεις 1-2 κλιματιστικά για service, λογικό είναι το να σου πάρει κάποιος 40 -50 το κομμάτι, διότι θα ασχοληθεί 2-3 ώρες (μαζί με τη μετακίνηση) και θα χρειαστεί να εκδώσει και παραστατικά (αν δεν εκδώσει παραστατικά και τα 40 -50 είναι πολλά).

Δε γίνεται σε μία ημέρα κάποιος να κάνει service 15 κλιματιστικά και να βγάζει 600 ! Για όνομα
Πάντως αν δε θέλετε να ασχοληθείτε εσείς, προσέξτε καλά τι μάστορας θα έρθει σπίτι σας. Έχουν δει τα ματάκια μου, όλα τα περίεργα και ο καθένας έκανε service με διαφορετικό τρόπο.
Αφήστε που μερικοί σου σπάνε και τα πλαστικά των εσωτερικών μονάδων, επειδή βιάζονται.

Καλή συνέχεια

Μαλλον χρειαζεται συμπληρωση με υγρα περα απο το καθαρισμα.Θεωρω οτι η εποχη δεν ειναι καλη οχι λογω φορτου εργασιας ,αλλα λογω θερμοκρασιακων συνθηκων.Υπαρχει μια βαλβιδα που ανοιγει ζεστο -κρυο και χρειαζεται να συμπληρωθουν τα υγρα και να υπαρχει συγκεκριμενη αποδοση ,με την επιλογη ψυξης -θερμανσης.Οποτε με 30+ βαθμους στο περιβαλλον πιθανον δεν θα γινει η σωστη ρυθμιση της θερμανσης αυτη την εποχη.

Εμενα παιδια στην Κερκυρα στα ενοικιαζομενα διαμερισματα που διαθετω το κοστος ανερχεται στα 10 ευρω το κομματι συν χρεωση φρεον αν χρειαζεται.Η τιμη αυτη γιατι διαθετω 10 κλιματιστικα.Για μεμονωμενα κλιματιστικα 15-20 ευρω.

Μια χαρά και φυσιολογικές τιμές.

Έχω 5 κλιματιστικά στο σπίτι, όπου και τα έχω συντηρήσει αρκετές φορές εδώ και χρόνια με εξωτερικούς συνεργάτες.
Πλέον τα πλένω μόνος μου, διότι το να βρείτε το υγρό που χρειάζεστε, όπως και το να βγάλετε τα πλαστικά του κάθε κλιματιστικού δεν είναι δα και επιστήμη.

Μία φορά το χρόνο τα πλένω όλα (ψεκασμός στις κυψέλες & πλύσιμο των πλαστικών στη μπανιέρα με το ίδιο υγρό plus Σουάζ), εκτός 2 κλιματιστικά που χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά το καλοκαίρι, όπου αυτά τους κάνω και ένα 2ο πέρασμα τέλος Ιουλίου.

Επίσης στο Praktiker υπάρχουν πολύ όμορφα ψεκαστικά (υπό πίεση) για να βάλετε το υγρό και να το ψεκάσετε.

Θεωρώ πλέον τις τιμές των συντηρητών απλά ΤΡΑΓΙΚΕΣ, ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχουν παραπάνω από 3 air-conditions για service, όπως και όταν δε χρειάζεται κανένα από αυτά φρέον.
Αν έχεις 1-2 κλιματιστικά για service, λογικό είναι το να σου πάρει κάποιος 40 -50 το κομμάτι, διότι θα ασχοληθεί 2-3 ώρες (μαζί με τη μετακίνηση) και θα χρειαστεί να εκδώσει και παραστατικά (αν δεν εκδώσει παραστατικά και τα 40 -50 είναι πολλά).

Δε γίνεται σε μία ημέρα κάποιος να κάνει service 15 κλιματιστικά και να βγάζει 600 ! Για όνομα
Πάντως αν δε θέλετε να ασχοληθείτε εσείς, προσέξτε καλά τι μάστορας θα έρθει σπίτι σας. Έχουν δει τα ματάκια μου, όλα τα περίεργα και ο καθένας έκανε service με διαφορετικό τρόπο.
Αφήστε που μερικοί σου σπάνε και τα πλαστικά των εσωτερικών μονάδων, επειδή βιάζονται.

Καλή συνέχεια

Νάσαι καλά για την ενημέρωση. Το θέμα είναι για κάποιους που δεν ξέρουν ούτε τα φίλτρα να καθαρίσουν. (Εχω εγω γειτόνους που τους τα καθαρίζω.) Εκει λοιπόν υπάρχει εκμετάλευση απο τους τεχνικούς.......

Φίλοι μου υποκλίνομαι από τις άμεσες απαντήσεις. Ξάπλωσα μια ωρίτσα και όταν σηκώθηκα είχατε γράψει πάνω από μία σελίδα απαντήσεις.

Σας ευχαριστώ. Έλεγα να πάω σήμερα το απόγευμα να συννενοηθώ με κάποιον να έρθει αλλά με προβλημάτισε ο φίλος που είπε ότι μπορεί να μη γίνει σωστή ρύθμιση λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Και κάτι ακόμη. Κατά τη συντήρηση θα πέσουν υγρά κάτω από την εσωτερική μονάδα; Το ρωτώ γιατί από κάτω είναι ο πολυκάναλος το media player το subwoofer και 1,5 μέτρο δίπλα η tv.

Απάντηση: Re: Συντήρηση air condition

Φίλοι μου υποκλίνομαι από τις άμεσες απαντήσεις. Ξάπλωσα μια ωρίτσα και όταν σηκώθηκα είχατε γράψει πάνω από μία σελίδα απαντήσεις.

Σας ευχαριστώ. Έλεγα να πάω σήμερα το απόγευμα να συννενοηθώ με κάποιον να έρθει αλλά με προβλημάτισε ο φίλος που είπε ότι μπορεί να μη γίνει σωστή ρύθμιση λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Και κάτι ακόμη. Κατά τη συντήρηση θα πέσουν υγρά κάτω από την εσωτερική μονάδα; Το ρωτώ γιατί από κάτω είναι ο πολυκάναλος το media player το subwoofer και 1,5 μέτρο δίπλα η tv.

Λογικα ναι ,γιατι θα πρεπει να ψεκασει τις εσωτερικες κυψελες [που ειναι σαν του ψυγειου αυτοκινητου] και να καθαρισει και το λουκι διαφυγης,ετσι οσο και να προσεχει καλο ειναι να σκεπασεις οτι εχει απο κατω με καποιο ναυλον.
Κοιταξε αν ειναι να περασεις ολο το καλοκαιρι χωρις να εχεις τη σωστη αποδοση στη ψυξη ,τοτε τον φωναζεις σου κανει συντηρηση και τον Σεπτεμβριο-Οκτωβριο τον ξανακαλεις και του λες οτι δεν δουλευει σωστα η θερμανση.Δεν σε συμφερει να ψηνεσαι τοσους μηνες νομιζω

Κάποια tips και από εμένα.

Βάζουμε το κλιματιστικό να δουλεύει στο κρύο βάζουμε ή ανοίγουμε το πλαστικό προστατευτικό κάλυμμα και αφαιρούμε τα φίλτρα, παίρνουμε την τρόμπα πίεσης αφού έχουμε τοποθετήσει το κατάλληλο καθαριστικό για εσωτερική μονάδα και εξωτερική μονάδα, προσοχή σε ότι αφορά την εξωτερική εφόσον έχουμε αφαιρέσει τα πλαϊνά γαλβανιζέ τμήματα ξεπλένουμε με άφθονο νερό, μέσα σε 5-10 λεπτά.

Εάν τώρα θέλουμε απλώς να συμπληρώσουμε μια μικρή ποσότητα ψυκτικού ρευστού στο κλιματιστικό μας μετά από μερικά χρόνια τότε θα πρέπει να μάθουμε πρώτα από όλα με τι ψυκτικό ρευστό λειτούργει το κλιματιστικό μας για να μάθουμε θα πάμε στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού μας και θα διαβάσουμε την ταμπέλα που έχει η εξωτερική μονάδα μας, στην ταμπέλα αυτή θα βρούμε ένα από τα παρακάτω υγρά:

1) R410 εάν στην ταμπέλα σας γραφεί R410 τότε το κλιματιστικό σας λειτούργει με αυτό το ψυκτικό ρευστό διπλά ακριβώς θα αναφέρει και την ποσότητα που χρειάζεται το κλιματιστικό σας πχ. 0,780kg.
Υπάρχουν επίσης και τα παρακάτω υγρά 2) R407 3) R22.

images_thumb%5B7%5D.jpg

Τώρα για να συμπληρώσουμε υγρά στο κλιματιστικό μας στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού μας έχουμε 2 βάνες μια χονδρή και μια ψήλη η χονδρή είναι για την χαμηλή πίεση και η ψηλή για την υψηλή πίεση ακριβώς κάτω από την χονδρή βάνα υπάρχει ένα βαλβιδική όπως και στα λάστιχα του αυτοκινήτου εκεί συνδέουμε τα μανόμετρα μας ( αφού έχουμε βάλει μπρος το κλιματιστικό) με το που συνδέσουμε τα λάστιχα αμέσως το μανόμετρο θα μας δείξει την πίεση που έχει το ψυκτικό ρευστό το ψυκτικό ρευστό R410 δουλέψει περίπου στις 95 Psi εάν είναι λιγότερο τότε συμπληρώνουμε πχ εάν είναι 70 μετά από 10 λεπτά λειτουργιάς του κλιματιστικού τότε θέλει συμπλήρωμα σημειώνω ότι μόνο στην ψύξη μπορούμε να συμπληρώσουμε υγρά στο κλιματιστικό μας, εάν έχουμε το R407 τότε η πίεση μας λογικά θα πρέπει να είναι περίπου στου 65-75 Psi εάν έχουμε R22 η πίεση μας θα πρέπει να είναι περίπου από 55-65 Psi εάν το μανόμετρο μας δείχνεi αυτές τις πιέσεις τότε δεν κάνουμε τίποτα εάν είναι λιγότερες οι πιέσεις, τότε και μόνο τότε θα πρέπει να συμπληρώσουμε.

Αυτά τα ολίγα και από εμένα.

Last edited:

Καλή συνέχεια
To υγρο κοστιζει γυρω στα 10 ευρω και πλεον τα κανω μονος μου,αλλα πρεπει να πιανουν τα χερια σου.Υπαρχει και κοσμος που δεν μπορει να τηγανισει αβγα

Παιδιά εμείς τα γράφουμε για αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν και να γλιτώσουν κάποιο κόστος ή επειδή μπορεί να μην έχουν να πληρώσουν χρήματα για συντήρηση air condition. :)
Όταν θέλεις όλα γίνονται.

Θα κοιτάξω την επόμενη φορά να τραβήξω video και να το ανεβάσω στο Youtube ώστε να το έχουν ως μπούσουλα, έστω για το πλύσιμο των εσωτερικών-εξωτερικών μονάδων, τουλάχιστον έτσι όπως το κάνω εγώ.
Πιστεύω να βοηθήσω κάποιους. :)

Παιδιά εμείς τα γράφουμε για αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν και να γλιτώσουν κάποιο κόστος ή επειδή μπορεί να μην έχουν να πληρώσουν χρήματα για συντήρηση air condition. :)
Όταν θέλεις όλα γίνονται.

Θα κοιτάξω την επόμενη φορά να τραβήξω video και να το ανεβάσω στο Youtube ώστε να το έχουν ως μπούσουλα, έστω για το πλύσιμο των εσωτερικών-εξωτερικών μονάδων, τουλάχιστον έτσι όπως το κάνω εγώ.
Πιστεύω να βοηθήσω κάποιους. :)

:award: