Φίλε billytsik,
Βασικά να ρωτήσω και εγώ πάνω από όλα τι προβολέα έχεις (μοντέλο) ??
και εάν είναι 720 ή 1080 ???
Ο προβολέας που έχω είναι της παλιάς, καλής και πασίγνωστης τεχνολογίας CRT. Είναι Electrohome, μοντέλο Marquee 8110 plus.
Για την προβολή χρησιμοποιεί 3 λυχνίες/οθόνες (RGB) 8 ιντσών έκαστη.
Συνεπώς δεν έχει native ανάλυση αλλά παίζει οτιδήποτε (με τις κατάλληλες ρυθμίσεις) με κάθετο ρυθμό ανανέωσης από 38-180Hz και οριζόντιο ρυθμό ανανέωσης εώς 110KHz. Αν και μπορεί να προβάλλει αναλύσεις άνω των FullHD, προσωπικά (το τονίζω: προσωπικά και για ν' αποφύγω overlapping γραμμών) θεωρώ το βέλτιστο να τον τροφοδοτώ με ανάλυση μεταξύ 840p και 960p και ως καλή εναλλακτική θεωρώ την 1080i (i σημαίνει interlaced/πλεκτό σήμα το οποίο εμφανίζει εγγενώς επειδή είναι CRT). Σε περίπτωση που θέλω ένα πρόχειρο setup χωρίς scaler μία απλή λύση είναι το 720p.
Σε καμιά περίπτωση δεν θέλεις να σου κάνει scale ούτε ο projector ούτε ο A/V σου. Αυτοί θα κάνουν scale και to Desktop. Δεν το θέλουμε αυτό.
Το σωστό είναι να δουλεύει όλο το σύστημα στην ΣΩΣΤΗ ανάλυση (NATIVE) του προβολέα και το scaling του βιντέου να γίνετε από τον υπολογιστή.
Σωστό point με το scale όσον αφορά το desktop. Στην περίπτωσή μου, ο προβολέας ΔΕΝ έχει scaler. Ότι σήμα του δώσεις το παίζει, εκτός κι αν είναι εκτός του bandwidth και των προδιαγραφών οπότε δε δείχνει τίποτα... Επίσης όπως προανέφερα το θέμα της σωστής ανάλυσης (Native) δεν υπάρχει στην περίπτωση των CRT αλλά υπάρχει μόνο το θέμα της χρυσής τομής μεταξύ ανάλυσης/refresh rate/bandwidth ώστε να πάρεις την καλύτερη δυνατή εικόνα. Οπότε θα συμφωνήσω ότι το scaling του βίντεου γίνεται από τον Η/Υ ή αν κάποιος έχει άλλη πηγη χρησιμοποιεί εξωτερικό scaler.
Φίλε Γιάννη,
Φίλε μου Θανάση (??), κάπου σ' έχασα. Τι εννοείς είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς όσο το δυνατόν μικρότερο refresh rate? Το refresh rate το ορίζουμε ανάλογα με την ''ταχύτητα'' του υλικού μας (για τις τανίες μιλάω) ώστε να έχουμε τη δυνατόν καλύτερη κίνηση. Αν έχουμε υλικό 24άρι, κλειδώνουμε τον προβολέα μας στα 24 Hz και αν έχει τη δυνατότητα το μηχάνημα να κλειδώσει αλλού (π.χ. 48, 72,96 Hz), το κάνουμε. Αν το υλικό μας είναι 25, τότε πάμε στα 50-75-100 Hz, όπως σωστά έγραψες για τα ακέραια πολλαπλάσια...
Το όνομά μου είναι όντως Θανάσης.
Θεωρώ πολύ πιθανόν να μην εκφράστηκα σωστά.
Σαφώς θεωρώ κυρίαρχη προϋπόθεση για μία σωστή προβολή το refresh rate να είναι κάποιο ακέραιο πολλαπλάσιο των καρέ της ταινίας.
Παρένθεση: Σε περίπτωση που η ταινία είναι πλεκτή (σπάνιο) εφ' όσον κάνουμε απόπλεξη/deinterlace, το refresh rate πρέπει να είναι πολλαπλάσιο των προοδευτικών καρέ (που προήλθαν από την απόπλεξη)
Αν έχουμε υλικό 24 καρέ (native BlueRay) μπορούμε να κλειδώσουμε τον προβολέα μας στα 24Hz.
(Στην περίπτωσή μου δε γίνεται διότι υποστηρίζει από 38Hz και άνω οπότε αναγκαστικά πάω στα 48Hz/κινηματογραφική αίσθηση ή στα 72Hz/λιγότερο τρεμόπαιγμα/φωτεινότερο αποτέλεσμα)
Επίσης συμφωνώ απόλυτα σ' αυτό: Αν το υλικό μας είναι 25, τότε πάμε στα 50-75-100 Hz.
Αυτό που εννοούσα ως προς τη χρήση μικρότερου δυνατού refresh rate είναι ότι αν μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ 24/48/72/96Hz, επιλέγουμε τα 24Hz. Ομοίως αν μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ 50/75/100Hz, επιλέγουμε τα 50Hz.
Στην ιδιάζουσα περίπτωσή μου επιλέγω το μικρότερο δυνατό αρκεί το flickering να είναι υποφερτό. Σε περίπτωση που αναφερόμαστε σε προβολέις ΜΗ CRT, δεν είναι το καλύτερο να επιλέγουμε το μικρότερο (ακέραιο πολλαπλάσιο φυσικά); Δηλαδή να επιλέγουμε 24Hz για ταινίες 24καρέ και 50Hz για ταινίες 25καρέ και 60Ηz για βίντεο 30καρέ. Κάνω λάθος σε αυτό;
Μ' ενδιαφέρει η άποψή σου! Ειδικά σε περίπτωση που θεωρείς την βέλτιστη έξοδο των ταινιών 24καρέ στα 48/72Hz, θα εκτιμούσα μία πρόχειρη επιχειρηματολογία.