Συζήτηση περί ποιότητας εικόνας των δεκτών

Πολύ ενδιαφέρον. Ελάχιστοι δέκτες υπάρχουν με επεξεργαστή Novatec, και ένας δέκτης με Novatec που είχε κυκλοφορήσει παλιά υπάρχουν πληροφορίες για κακή εικόνα. Θα θέλαμε να ξέρουμε αν έτυχε ή ήταν θέμα λογισμικού, και τι εικόνα έχει ένας σύγχρονος Novatec. Κυρίως αν μπορεί να δοκιμαστεί σε σύνδεση HDMI.

Με αφορμή κάτι που έγινε χθες, ξαναθυμήθηκα ένα πολύ βασικό για την ποιότητα εικόνας, το μέσο προβολής.

Βρέθηκα λοιπόν, για αρκετή ώρα, μπροστά σε μια 42ρα LED 2~3ετίες, μια LG μεσαίας κατηγορίας, η οποία είχε δικό της δέκτη MPEG4. Έπαιξα πολύ ώρα με τις ρυθμίσεις της εικόνας, προσπαθώντας να φτιάξω τις αποχρώσεις και να "εμφανίσω" τις χαμένες λεπτομέρειες. Με τα χρώματα κάτι έγινε, με τις λεπτομέρειες όχι. Και το κατάλαβα "μεγαλοπρεπώς" όταν γύρισα στο σπίτι μου και ξαναείδα την δική μου παλιά καλή Pani.
Αν λοιπόν επρόκειτο να συγκρίνω κάποιους δέκτες στην άλλη τηλεόραση, το πιο πιθανό είναι ότι θα έβλεπα ελάχιστη ή και καθόλου διαφορά στην εικόνα, γιατί πολύ απλά η "μεσαία" LED 3ετίας δεν μπορεί να δείξει τις διαφορές.

Last edited:
Re: Απάντηση: Συζήτηση περί ποιότητας εικόνας των δεκτών

Μιας και ανοιξα τον Funai DTR2205PVR για να κανω συγκριση ειδικα σε προγραμμα που δεν εχει και την καλυτερη ποιοτητα η διαφορά ειναι η εξης:

Λινκ εικονας σε πληρες μεγεθος

Η οποια διαφορα ειναι εντονως διακριτη σε κανονικη αποσταση θεασης και υπαρχει ακομα και αν η εκπομπη προβαλλεται σε καλη ποιοτητα.
Ο θορυβος που εμφανιζει ο DTR2205PVR ειναι εντονος σε οποιοδηποτε καναλι και εκπομπη.

Ο Opticum STB HD N1 απο την αλλη δεν εχει καθολου θορυβο αφου σιγουρα επεμβαινει κυκλωμα φιλτραρισματος της εικονας.
Η εικονα του ειναι λεια και παραπεμπει σε εικονα αναλυσης ανω των 720Χ576.
Βεβαια αυτο το φιλτρο πρεπει να ειναι το ενοχο για αλλου ειδους προβλημα σε εκπομπες που προβαλλονται σε πολυ κακη ποιοτητα.

Last edited:
Παντως ειναι και το καναλι που βλεπω την μεγαλυτερη διαφορά αναμεσα στους δυο δεκτες μου (τον 2205 τον αποχωριστηκα προσφατα). Με μεγαλη διαφορα ο STB HD N1 δινει καλυτερη εικονα απ`οτι ο T650i, βασικα δινει τελεια εικονα στα ορια HD εικονας, αν και ο δευτερος δινει λιγο καλυτερη στο STAR.
Για τον DTR2205 που αναφερθηκε δεν το συζητω. Πολυ πισω σε σχεση με τους δυο. Καποτε ισως ηταν καλος σε ποιοτητα, τωρα βγηκαν αλλοι νεοτεροι.
O STB HD N1 σου πρέπει να είναι ο ΚΙΤ. Δηλαδή όπως ήταν ο ΚΙΤ ένα μοναδικό αυτοκίνητο καλύτερο από όλα τα υπόλοιπα. Δεν έχω ξανακούσει άλλον να λέει τόσο καλά σχόλια για την εικόνα ενός ALI 3601, ούτε ειδικά για τον STB HD N1.
Ο 2205 ήταν από τους δέκτες με την καλύτερη ποιότητα εικόνας σύμφωνα με την γνώμη όλων των κατόχων του. Ο δικός μου 2205 έχει καλύτερη εικόνα από όλους τους ALI 3601 που έχω, λίγο καλύτερη από τον M-Star 7828 που έχω, και χάνει μόνο από τον A1 με ALI 3801. Γενικά όλοι οι ALI 3801 έχουν πολύ καλά σχόλια για την εικόνα τους. Ευτυχώς που έδωσες τον 2205 σου γιατί φαίνεται ήταν προβληματικός, αφού είχε τόσο χάλια εικόνα όπως λες.
Γενικά η εικόνα είναι και λίγο υποκειμενικό θέμα, και η αντίληψη της διαφέρει από άτομο σε άτομο. Καλό είναι να μην είμαστε δογματικοί σε αυτό, όπως πχ το πόσο καλή εικόνα έχει ο STB HD N1. Όταν αυτό επαναλαμβάνεται συνέχεια, και δεν επαληθεύεται κιόλας και από άλλες γνώμες, γίνεται λίγο κουραστικό, και μπορεί να παρασύρει και άλλους.

Last edited by a moderator:
Δεν θελω να σε στεναχωρησω λεγοντας πως απο αυτα που λες εχεις μαζεψει δεκτες της πλακας, αλλά δεν μενει κατι αλλο.
Ολοι σου οι 3601 δεν εχουν καθετο EPG, δεν εχουν DTS passthrough, δεν εχουν Dolby Digital Plus, πολυ πιθανο να μην εχουν καν AC3 downmix, ενω ο STB HD N1 τα εχει ολα αυτα μαζι με αλλα πολλα. Το μονο που εχουν οι 3601 σου ειναι αστεια τηλεχειριστηρια. Και σε εικονα που ουτε καν σωστα χρωματα - φωτεινοτητα και αντιθεση δεν εχουν.
Πολυ αμφιβαλλω αν οι 3601 που εχεις και πιθανο και ο 3801 να μπορουν να παιξουν m2ts 30Mbps αρχειο.
Πως τοτε τολμας να συγκρινεις τους 3601 δεκτες σου που δεν εχουν καμια σχεση με τον STB HD N1 και χωρις καν να τον εχεις δει;
Απλα μαλλον τον τσουβαλιαζεις μαζι με τους κακους 3601 που εχεις για να δικαιολογησεις τις πολυ κακες επιλογες σου. Ουτε καν σωστο τηλεχειριστηριο δεν εχουν και απο αναβαθμιση ουτε με το κυαλι. Ενα κουτι με δυο πυκνωτες ειναι.

Βαλε μεσα και την γρια-απολιθωμα τον 2205 που ακομα και συγκριση με τα ιδια λογισμικα του αναμφιβολα η ποιοτητα εικονας ειναι κατωτερη με τα 2.04, 2.06, 2.07 σε σχεση με την 2.02 που ομως δεν μπορει να περαστει απαξ και εχει μπει η 2.04 και πανω. Που το μονο που λειτουργει στον 2205 ειναι η αλλαγη καναλιων, μιας και αποδεδειγμενα δεν λειτουργει σωστα τιποτα αλλο.
Το θεμα υποβαθμισης της ποιοτητας εικονας με την 2.04 το εχουν αναφερει πολλοι κατοχοι 2205.

Για να γραφω περι ποιοτητας ενος καναλιου σιγουρα δεν εχω βασιστει σε εναν δεκτη/τηλεοραση μονο. Εκτος των δυο USB δεκτων μου, ο ενας με Realtek και ο αλλος με διπλο tuner και AFA9035, και οι δυο με καλο τσιπσετ και οχι της πλακας που εχει η πλειοψηφια USB δεκτων, και προβολη και σε μονιτορ υπολογιστη εχω δει και συγκρινει την εικονα του καναλιου και σε τηλεορασεις με ενσωματωμενο ψηφιακο δεκτη.

Αν λοιπον εσυ ερωτηθεις που βγαζεις τον 2205 καλυτερο απ`ολους σχεδον τους δεκτες της αγορας για την ποιοτητα εικονας του ΑΝΤ1 τοτε δεν θα μπορω να ξερω που εχεις βασισει το συμπερασμα αυτο.

Όλα αυτά που λες για τον δέκτη σου ισχύουν. Αλλά δεν έχουν σχέση με την ποιότητα της εικόνας. Πήρα 3 δέκτες με ALI 3601 γιατί έβλεπα το ίδιο πρόβλημα στην εικόνα, και έψαχνα τον ALI 3601 που δεν θσ το έχει. Όταν το είδα και στον τρίτο κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Άρχισα να ψάχνω στα threads των ALI 3601 και να ρωτάω για το θέμα αυτό. Σε ένα τόσο υποκειμενικό θέμα δεν βασίζεσαι σε μία μόνο γνώμη, αλλά στον μέσο όρο. Και σε όλους τους ALI 3601 το συμπέρασμα ήταν το ίδιο, και η ύπαρξη των ιδίων ακριβώς προβλημάτων στην εικόνα. Δυστυχώς εκτός από την δική σου γνώμη που διαβεβαιώνει για την καλή εικόνα του δέκτη, ο μέσος όρος των σχολίων δείχνουν τα ίδια θέματα στην ποιότητα εικόνας. Και δείχνουν πρόβλημα στον πυρήνα του αρχικού λογισμικού των ALI 3601. Η Opticum όντως έχει προσθέσει πολλά στον δέκτη, αλλά η πλειοψηφία των απόψεων δείχνουν ότι κσι εδώ υπάρχει το ίδιο πρόβλημα στην εικόνα, και η Opticum δεν έχει φτάσει στον πυρήνα. Θα μου άρεσε και εμένα να έχει όντως των τέλεια εικόνα,γιατί θα τον έπαιρνα κσι εγώ.Όπως είπα δεν έχουν όλοι την ίδια αντίληψη και δεν μπορούν όλοι να τα δουν όλα. Αλλά όπως είπα μετράει ο μέσος όρος, και όχι η μία μόνο γνώμη. Και ο μέσος όρος δεν συμφωνεί μαζί σου, όπως δεν συμφωνεί και για τον 2205 που όλοι λένε πόσο καλή εικόνα έχει.

Οσο για τους δεκτες και την εικονα που βγαζουν και ποσο αυτη επηρεαζει το αποτελεσμα. Ο 2205 εχει πολυ θορυβο. Ο STB HD N1 δεν εχει ιχνος θορυβου και ο T650i εχει πολυ λιγο θορυβο. Σε ενα καλο καναλι οπως το Nickelodeon η εικονα επηρεαζεται παρα πολυ απο τον δεκτη και με βαση τα παραπανω περι θορυβου το τελικο αποτελεσμα εχει μεγαλη διαφορά.
Αν ο tolias επιμενει πως η εικονα του 2205 θεωρειται καλη για τα σημερινα δεδομενα, δυο χρονια μετα την εμφανιση του δεκτη που τοτε μονο κατι απλοι δεκτες κυκλοφορουσαν, δεν εχει παρα να δοκιμασει.
Αλλο το θεμα που θεωρει πως υπαρχει αδυναμια, η κινηση, και αλλο η ποιοτητα εικονας.

Κάτι έχει γίνει εδώ. Έχω να μπω στο forum από την Κυριακή το πρωι και τα 4 προηγούμενα μηνύματα έχουν μεταφερθεί από αλλού. Και το τελευταίο μήνυμα δεν ξέρω αν είναι ολόκληρο, γιατί ξεκινάει λίγο περίεργα, σαν να λείπει κάτι. Πάντως το νόημα είναι για τον 2205 από ότι βλέπω. Δεν ξέρω τι πρέπει να δοκιμάσω, αλλά τον 2205 τον δουλεύω και φυσικά τον έχω δοκιμάσει. Κοίτα και το μήνυμα που είχα γράψει για την εικόνα του Lifeview A1, που έχω σύγκριση μεταξύ Α1 και 2205. Μήνυμα 118.
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/101831-Lifeview-LV6TBOXHDA1/page12
Ο 2205 έχει τον ίδιο ψηφιακό θόρυβο στις i αναλύσεις και λιγότερο στις p. Γιατί οι ALI κάνουν κακό upscaling και μετατροπή από i σε p. Πχ από 1080i σε 1080p. Και η εικόνα του έχει πιο βάθος από των ALI 3601, αλλά λιγότερο από του ALI 3801 που έχει τρομερό βάθος στην εικόνα. Όχι μόνο ο Α1, έχει γραφτεί για όλους τους ALI 3801.
Το πρόβλημα δεν είναι ο 2205. Οι ALI έχουν πολύ έντονα χρώματα, και έχουν γραφτεί παράπονα για τα υπερβολικά χρώματα και την σκοτεινή εικόνα που έχουν. Αλλά κρίνοντας από την παρουσίαση του Τ650i εσένα σου αρέσουν οι υπερβολικές ρυθμίσεις των ALI. Οι ALI 3801 έχουν και ρυθμιστικά για να αλλάζεις τις αρχικές ρυθμίσεις σε ότι θέλει ο καθένας. Ο Τ650i φαίνεται είχε πιο ήπιες αρχικές ρυθμίσεις, και εσύ ανέβασες την ένταση των χρωμάτων, γιατί σου φαίνονταν ξεθωριασμένα. Δηλαδή στον Opticum είχες συνηθίσει τα έντονα χρώματα. Άρα έχεις διαφορετικά γούστα από τον μέσο όρο που ανέφερα στα προηγούμενα μηνύματα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι M-Star και οι NEC έχουν διαφορετικές ρυθμίσεις και λιγότερο έντονα χρώματα. Αν βάλεις και ένα εργαλείο καλιμπραρίσματος εικόνας που είχα αναφέρει και παλιότερα, θα δεις πόσο υπερβολικοί είναι οι ALI. Το κακό είναι ότι οι ALI 3601 δεν ρυθμίζονται, ενώ οι ALI 3801 έχουν ρυθμιστικά εικόνας και λύνεται το πρόβλημα, ή οι ίδιοι οι κατασκευαστές έχουν αλλάξει εκεί τις αρχικές ρυθμίσεις. Στους ALI 3601 (όπως στον Opticum) πρέπει να σου αρέσουν η υπερβολική εικόνα, ή να ρυθμίσεις αλλιώς την τηλεόραση για αυτούς.
Οι ALI κάνουν κακό upscaling και μετατροπή από από i σε p. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε ανάλυση πάνω από 576i η κίνηση είναι περίεργη, σαν να κάνει σπασίματα και να χάνει frames, το λεγόμενο judder που αναφέρουμε και σε άλλα threads. Δυστυχώς το έχει και ο Opticum.
Δηλαδή οι ALI 3601 έχουν κακή εικόνα, και ενώ είναι φανερό από όλα τα άλλα σχόλια ότι ισχύει και στον Opticum, έχεις διαφορετικά γούστα στην εικόνα. Αυτό δεν είναι κακό, μην παρεξηγηθούμε. Απλά όταν κάποιος ζητάει τον δέκτη με την καλύτερη ποιότητα εικόνας, δεν είναι δυνατόν να του προτείνεις δέκτη με ALI 3601. Εκεί είναι πάντα η ένσταση μου και αντιδρώ πάντα. Χωρίς να εξαιρώ τον Opticum γιατί εγώ από τα σχόλια των υπόλοιπων έχω καταλάβει ότι έχει τα ίδια θέματα με τους άλλους ALI 3601. Απλά δεν έχουν όλοι την ίδια αντίληψη και γούστα στην εικόνα.
Το καλό με τους καινούριους ALI 3801 είναι ότι έχουν ρυθμιστικά για την υπερβολική εικόνα, έχουν τρομερό βάθος στην εικόνα, και έχουν λύσει το πρόβλημα του judder των ALI 3601. Γιαυτό εγώ τους βάζω στην κορυφή της ποιότητας εικόνας.

Κάτι έχει γίνει εδώ. Έχω να μπω στο forum από την Κυριακή το πρωι και τα 4 προηγούμενα μηνύματα έχουν μεταφερθεί από αλλού. Και το τελευταίο μήνυμα δεν ξέρω αν είναι ολόκληρο, γιατί ξεκινάει λίγο περίεργα, σαν να λείπει κάτι.

To συγκεκριμένο μήνυμα είναι μέρος αυτού.
Ο ίδιος ο audiov το είχε χωρίσει σε δύο κομμάτια και μετέφερα το δεύτερο εδώ επειδή δεν είχε σχέση με την εικόνα του ΑΝΤ1.

Αν ηταν να βαθμολογησω την ποιοτητα εικονας ως φωτογραφια (και σαν κινουμενη) σε δεκτες που εχω, ο STB HD N1 παιρνει αριστα. Ο T650i παιρνει 9,5 και ο DTR2205 παιρνει 8.
Με την σειρα εχουμε:
1. Διχως ιχνος θορυβου σε οποιαδηποτε αναλυση σε HDMI, λεια γυαλιστερη εικονα με βαθος και λεπτομερεια.
2. Πολυ λιγο θορυβο σε 720p50, λιγο σε 1080p50 και εικονα με βαθος και λεπτομερεια. Βελτιωνεται καπως με την ρυθμιση sharpness στο 3 αντι για 5 που ειναι η εργ. ρυθμιση.
3. Πολυ θορυβο ανεξαρτητως αναλυσης (2.04 λογισμικο και πανω), και εικονα που μοιαζει με αυτη του m.tv. Το αντιθετο της λειας με βαθος εικονας. Θα ελεγα οτι για ψηφιακη εικονα δεν ειναι καλη. Για τοτε που εγινε η μεταβαση καλη ηταν σε σχεση με τα αναλογικα.

Σαν χρωματα, φωτεινοτητα, αντιθεση:
1. Πολυ καλα χρωματα και φυσικη φωτεινοτητα/αντιθεση.
2. Πολυ καλα χρωματα ειδικα αν ρυθμιστει ο κορεσμος στα 48-50 αντι για 45 και φυσικη φωτεινοτητα/αντιθεση ενω ειναι ελαχιστα πιο φωτεινος απο τον πρωτο.
3. Καλα χρωματα και ελαχιστα κακη αντιθεση, υπερβολικη θα ελεγα που εξαφανιζει λεπτομερειες σε σκοτεινα πλανα. Η εικονα του ειναι πιο σκουρα απο τους δυο.

Εχουμε περασει σε ψηφιακη εποχη. Παει η εποχη που τα ξεπλυμενα χρωματα κυριαρχουσαν. Βλεπεις τωρα ειδησεις και το μπλε ειναι μπλε και πρεπει να δειχνει μπλε, οχι θαλλασι. Το κοκκινο, κτλ.

Σαν κινηση.
1. Σε καναλι HD, mkv και γενικα ταινιες τελεια. Ουτε καν προβλημα στις 24p ταινιες. Σε καναλια SD με καλη ποιοτητα εικονας παλι δεν εχει προβλημα. Σε καναλια SD με κακη ποιοτητα εικονας παρουσιαζει μια μικρη υστερηση, οχι judder ομως.
2. Καλη κινηση ανεξαρτητως καναλιου αλλά οχι τελεια. Αρκετα ομως καλυτερη του πρωτου σε καναλια SD με κακη ποιοτητα εικονας.
3. Τελεια κινηση.

Τον DTR2205 τον θεωρω ξεπερασμενο αφου η εικονα που δινει δεν ειναι τοσο καλη.
Αυτα με βαση δεκτες που εχω, δεν μπορω να ξερω για αλλους αλλά σιγουρα μετα απο δυο χρονια απο την εμφανιση του DTR2205 θα εχουν βγει αρκετοι δεκτες με καλυτερη εικονα.

Ανεβασα δυο τριλεπτες εγγραφες απο το Nickelodeon - ληψη απο Υμηττο. Μιας και δεν ειναι σε ολα τα κεντρα εκπομπης η ιδια ποιοτητα εικονας τα ανεβασα για να μην υπαρχει συγχυση.
Θεωρειται πολυ καλο σε ποιοτητα εικονας, οποτε εκει μπορει να γινει και μια συγκριση τελικης εικονας βαση του δεκτη μας (και η τηλεοραση παιζει ρολο).
Για να μην επηρεαστει το αποτελεσμα πρεπει να ρυθμισουμε την τηλεοραση να εχει ανενεργα ολα τα φιλτρα. Κατι που θα επρεπε να κανουμε ετσι και αλλιως. Σε τηλεορασεις που εχουν ρυθμιση για 1:1 να ενεργοποιηθει.

http://www.sendspace.com/file/n4am3n
http://www.sendspace.com/file/4jwix2

Ειναι οι ιδιες εγγραφες και απλα αλλαζει ο δεκτης για ευκολια. Η πρωτη εγγραφη απο δεκτη με 3601, η δευτερη απο δεκτη με 3801.
Κανονικα παιζουν και οι δυο εγγραφες σε ολους τους δεκτες με ALi. Ισως χρειαστει να μετονομασετε τον φακελο εγγραφης στον τυπο που γραφει ο δεκτης σας.

Μιλωντας για θορυβο.
Αν κανει καποιος συγκριση του δεκτη του με εναν αλλο ή ακομα και να δει τον δεκτη του τι βγαζει θα πρεπει να προσεξει:

α) θορυβος γυρω απο το λογοτυπο του καναλιου. Ειδικα οσο η εικονα δεν ειναι στασιμη αλλά αλλαζει φοντο γυρω απο το λογοτυπο.
β) θορυβος ειδικα σε σκοτεινες σκηνες (κοκκοι διαφορων χρωματων που δεν ανηκουν στο φοντο)
γ) θορυβος ειδικα σε σκηνες που το περιγραμμα με το φοντο εχει εντελως διαφορετικο χρωμα.

Παμε στο πως κατεληξα στο συμπερασμα του μηνυματος #30.

Υλικο που χρησιμοποιησα.
Τηλεοραση Samsung LE40F86BD 40" LCD Full HD με 1:1, ανενεργα ολα τα φιλτρα πλην του χρωματος, του DNIe και του μαυρου.

Η τηλεοραση ισως ειναι η καλυτερη LCD 40" που εχει κυκλοφορησει. Με Clear Panel για λεια και γυαλιστερη εικονα, απιστευτο μαυρο σχεδον τελειο και οχι μωβ υπο γωνια που εβγαζαν οι LE40A656 για παραδειγμα και πολυ καλη αποδοση κλιμακας του γκρι οπου η Α656 επασχε και εδειχνε μαυρο σε χαμηλου φωτισμου σκηνες. Χρωματα πολυ καλα με το ασπρο να ειναι ασπρο και οχι θαλλασι ή κιτρινο. Και απο γωνιες θεασεις, ακομα και απο το πλαϊ δειχνει σωστα χρωματα και φωτεινοτητα.

Στις φωτο ειναι και οι ρυθμισεις που παιζουν ολες οι συσκευες. Δεν αλλαζει καμια ρυθμιση.
HTPC με ATi HD4350, DTR2205, STB HD N1, T650i

Παμε τωρα σχετικα με τον θορυβο.
Απο οσο εχω δει ο DTR2205 παρουσιαζει εντονο θορυβο και δεν φαινεται να εχει καποιο κυκλωμα επεξεργασιας μειωσης θορυβου. Γι`αυτο και το φτωχο αποτελεσμα που εχει ανεβει και σχετικη φωτο που φαινεται ο θορυβος στους υποτιτλους απο ταινια που παιζει καποιο καναλι.
Ο STB HD N1 παρουσιαζει μειωση θορυβου και ειδικα στις εγγραφες που ανεβασα ειναι ευκολα αντιληπτο, αφου αλλαζοντας το φοντο γυρω απο το λογοτυπο βλεπουμε οτι εχει μια υστερηση μεχρι να ενεργησει το φιλτρο και μολις πιασει εξαφανιζεται καθε ιχνος θορυβου. Το ιδιο αποτελεσμα υπαρχει ειτε αναπαραγοντας μια εγγραφη ειτε βλεποντας ζωντανο προγραμμα.
Ο T650i παρουσιαζει το ιδιο φαινομενο, να επιδρα φιλτρο μειωσης θορυβου απλα οχι σε τοσο μεγαλο βαθμο. Και εδω αλλαζοντας το φοντο γυρω απο το λογοτυπο βλεπουμε οτι εχει μια υστερηση μεχρι να ενεργησει το φιλτρο και μολις πιασει εξαφανιζεται ο πολυς θορυβος αλλά οχι εντελως. Ειναι λιγο πιο light. Ισχυει και εδω το ιδιο πραγμα ειτε σε αναπαραγωγη εγγραφης ή ζωντανο προγραμμα. Ειναι πιο ευκολα αντιληπτο αν πλησιασουμε στην τηλεοραση μας.
Το HTPC ειναι αλλη κατηγορια. Παντως δεν εχει θορυβο και αυτο. Και εδω επεμβαινει φιλτραρισμα.

Παμε στα χρωματα. Υποψη παει περασε η αναλογικη εποχη. Μπορεις να εχεις χρωμα χωρις artifacts.
Οι DTR2205, STB HD N1 & T650i πανω - κατω ιδια χρωματα εχουν και αποδιδουν σωστα κινουμενα σχεδια, προσωπα, και ολα τα υπολοιπα. Στον T650i χρειαστηκε να αυξησω ελαχιστα τον κορεσμο.
Το HTPC διαφερει στα χρωματα αρκετα. Δεν δειχνει τοσο φυσικα τα προσωπα και υπαρχει διαφορά στο κοκκινο και σε αλλα χρωματα. Εδω ισως εχει να κανει το windows media center που πολλοι το κατηγορουν για τα χρωματα που βγαζει.

Παμε στην φωτεινοτητα - αντιθεση.
Ο DTR2205 βγαζει την πιο σκουρα εικονα απο τους δεκτες (μου) και εχει κακη αντιθεση που ειδικα σε χαμηλου φωτισμου σκηνες χανεται πληροφορια και εμφανιζει μαυρο.
Για τους αλλους ειπα.
Το HTPC εχει την πιο σκουρα εικονα ειτε σε windows media center ειτε σε KMPlayer, κατι που ευθυνεται η ATi και ενω εχω αυξησει την φωτεινοτητα απο τις ιδιοτητες της καρτας γραφικων.

Στην κινηση.
Ο DTR2205 που εχει την τελεια κινηση ανεξαρητως καναλιου δεν εφαρμοζει ειπαμε κανενα φιλτρο μειωσης θορυβου. Ετσι ο επεξεργαστης του στελνει την εικονα ως εχει.
Ο STB HD N1 με το ισχυρο φιλτραρισμα χανει πολυ σε κινηση οταν το καναλι δεν εκπεμπει καλη ποιοτητα εικονας και ο επεξεργαστης εχει δυσκολοτερο εργο.
Ο T650i ειπα οτι εχει καλη κινηση αλλά οχι τελεια. Μαλλον ειναι το ενδιαμεσο με τους αλλους δυο σε φιλτρισμα/κινηση.
Το HTPC εχει τελεια κινηση.

Δυστυχως δεν εχω στην κατοχη μου αλλους δεκτες να δοκιμασω.
Σιγουρα καποιοι θα εχουν την ιδια ή καλυτερη εικονα.
Εγω μπορω να ξερω μονο για αυτους που εχω.

Προσωπικα πηγαινοντας απο αναλογικη ληψη σε HTPC DVB-T και μετα σε DTR2205, σε STB HD N1 προτιμουσα την εικονα του τελευταιου. Πιο σωστα χρωματα απο το HTPC, πιο λεια και γυαλιστερη με βαθος εικονα απο τον DTR2205.
Τωρα με τον T650i τα πραγματα ειναι αμφιρροπα. Θα ηθελα να εχει πιο λεια και γυαλιστερη εικονα για να εχω τον τελειο σε εικονα.

ΥΓ. Ναι, μου αρεσει η λεια και γυαλιστερη εικονα. Γι`αυτο και πηρα τηλεοραση με Clear Panel και οχι π.χ Sony KDL-40W4000 ή Plasma
Η διαφορά που εχει το Clear Panel ειναι οχι απλα μεγαλη, χαοτικη. Αν εχετε δει λαπτοπ ή οθονη HP θα καταλαβετε τι εννοω...

Δοκιμαζοντας να εξαλειψω καθε ιχνος θορυβου στον T650i εβαλα το φιλτρο μειωσης θορυβου της τηλεορασης στην θεση ελαχιστο.
Εξαφανιστηκε καθε ιχνος.
Το περιεργο ομως ειναι οτι οταν το εθεσα παλι στο ανενεργο η εικονα εμεινε ιδια.
Αυτο βεβαια κρινει αναξιοπιστη την συγκριση των δυο δεκτων αφου ο επεξεργαστης της τηλεορασης κατι μαλλον θα ειχε κολλησει για αυτη την θυρα HDMI αν και προηγουμενως ειχα συνδεσει τον STB εκει και επαιζε οπως παιζει παντα (στον 2205 ειχα κανει αλλαγες και σε αυτη την ρυθμιση αλλά δεν αλλαζε τιποτα).
Επιπλεον τωρα εγινε τελεια και η κινηση, αφου το προβλημα ηταν ο θορυβος γυρω απο το περιγραμμα.

Επεξεργασια:
Εγω εγραφα αυτο που εβλεπα. Που να ξερω πως η τηλεοραση εχει bug. Οπως ειπα στην συγκεκριμενη θυρα HDMI 3 ειχα συνδεσει για πρωτη φορά εκει εναν STB εκει και επαιζε οπως παντα και σε αλλες θυρες. Βαζοντας τον T650i αλλαξα την ρυθμιση απο "απλη σαρωση" σε 16:9 και αλλαξα και αναλυσεις στον T650i και εβαλα ξανα "απλη σαρωση". Υπεθεσα οτι ειχε "διαβασει" σωστα την συσκευη.
Μαλλον ομως βρηκα τον ενοχο. Το πιο πιθανο να ειναι αυτο:

Samsung DNIe
Φιλτρο βελτιωσης εικονας τεσσαρων σταδιων.
Motion Optimiser: eliminates noise, even in moving pictures (αυτο πρεπει να ειχε παρει τιμες για τον STB και μετα απο αλλαγη μιας παραμετρου για την HDMI να πηρε νεες τιμες βαση της νεας συσκευης)
Contrast Enhancer: increases the contrast
Detail Enhancer: sharpens pictures and makes details visible
Color Optimiser: provides natural and vibrant colours

http://skp.samsungcsportal.com/integrated/popup/FaqDetailPopup.jsp?cdsite=uk&seq=56878
http://birds-eye.net/definition/acronym/?id=1186098127

Last edited: