Τα φώτα σας για συγκεκριμένη εφαρμογή

nicksoti

AVClub Addicted Member
14 April 2013
1,911
Καλημέρα και χρόνια πολλά.

Γράφω 1η φορά στην κατηγορία μιας και δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με τα προβολικά. Χρειάζομαι τα φώτα σας για ένα μικρό project.

Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες, χρειάζομαι έναν προτζέκτορα μικρού έως πολύ μικρού μεγέθους που να μπορεί να προβάλλει αξιοπρεπή εικόνα (αν είναι δυνατόν 720p) από απόσταση περίπου 70εκ 30 ίντσες βίντεο 16 προς 9. Θα το χρειαστώ για 2-3 μέρες. Ο θεατής θα στέκεται λίγο πιο μακριά, πάνω 1 μέτρο, εμπρός από το κουτί.

Ουσιαστικά θα είναι ένας σκοτεινός θάλαμος μήκους περίπου 70 εκ το ένα άκρο ανοικτό για τον θεατή, στο άλλο το πανί. Θα υπάρχει και περιθώριο γύρω από το πανί/άνοιγμα θεατή (πόσο αλήθεια δεν ξέρω, το μικρότερο δυνατό ώστε να μην είναι εντελώς "τούνελ" και να υπάρχει καταλληλη γωνία θέασης για 2 άτομα στο 1 μέτρο). Στο ανοικτό άκρο θα υπάρχει πλαίσιο περιμετρικό πίσω από το οποίο θα "κρύβεται" ο προτζέκτορας, στο άνω μέρος, άρα χρειάζεται και keystone correction.

Οι διαστάσεις δεν είναι απόλυτα δεσμευτικές, η κατασκευή θα γίνει εξ αρχής από εμένα. Δηλ αν δεν μπορεί να προβάλει 30 ίντσες και μπορεί 35 ή 28 δεν χάλασε ο κόσμος. Επίσης και τα 70 εκ απόστασης ούτε αυτά, κάθε τι κοντύτερο ευπρόσδεκτο, δεν θα ήθελα ωστόσο να περάσουμε το 1 μέτρο (μαζί με το μήκος της συσκευής).

Επίσης λόγω "σκοτεινού" θαλάμου φαντάζομαι δεν θα παίζει τόσο ρόλο η ένταση του προτζέκτορα, ο περιμετρικός φωτισμός εξάλλου δεν θα είναι έντονος για να μπαίνει πολύ φως από το άνοιγμα, ωστόσο δεν γνωρίζω ποιό είναι το κάτω όριο σε Lumen ακόμα και σε τέτοια περίπτωση. Για να ρίξω την ένταση αν είναι πολύ δυνατός, φαντάζομαι με κάποιο ND φίλτρο ή ζελατίνα στον φακό αντιμετωπίζεται?

Υπάρχει και η εναλλακτική μιας LCD οθόνης 32 ιντσών, ωστόσο πιστεύω ότι από τόσο κοντά θα κουράζει και θα έχει μια πιο "Digital" αίσθηση στον θεατή που δεν την επιθυμώ. Το υλικό προβολής θα είναι FHD, χωρίς σκηνές δράσης. Θέλω η θέαση να διαρκεί 5-10 λεπτά χωρίς να απωθήσει ή να κουράσει με σωστά χρώματα και ομαλή κίνηση.

Επικοινώνησα με 1-2 εταιρίες ενοικίασης αλλά έχουν ογκώδη μοντέλα που δεν είναι καν short throw προβάλλουν 20 ίντσες από μικρή απόσταση. Κάποιος μου ανέφερε και για κάποιο ύφασμα ή film που ίσως μπορεί να μπει εμπρός από την οθόνη της τηλεόρασης και να "μαλακώσει" λίγο, να μοιάζει με πανί προβολής.

Έχω δει κάποια μοντέλα pico με ανάλυση 840 Χ 480 που πλησιάζουν τις απαιτήσεις μου σε απόσταση/μέγεθος προβολής, με κόστος 150-200 ευρώ που θα το σκεφτόμουν για αγορά ακόμα κι αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για 2 μέρες (δεν νομίζω να νοικιάζει κανείς κάτι τέτοιο). Ωστόσο δεν έχω ιδέα τι λένε από ποιότητα χρωμάτων, κίνηση εικόνας, επίσης δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη ανάλυση είναι ικανοποιητική. Έχω δει φυσικά και κάποιους sony μικρούς short throw αλλά είναι ακριβοί για την σύντομη χρήση που θα κάνω.

Θα εκτιμούσα τις σκέψεις σας και τις συμβουλές σας.

Last edited:
Συμπαθάτε με που επαναφέρω το θέμα αλλά τα χρονικά περιθώρια στενεύουν οπότε αν κάποιος έχει κάποια συμβουλή / άποψη επί του θέματος θα ήμουν υπόχρεος.....

Μάλλον η επιλογή της τηλεόρασης είναι πιο ασφαλής, εφόσον μιλάμε για τόσο μικρό μέγεθος...