Τα ηχεία του newbie! (βοήθεια για αγορά)

gpap21

New member
14 June 2011
11
Καλημέρα σας!

Ήρθε η ώρα να επενδύσω επιτέλους σε ήχο, και χρειάζομαι οπωσδήποτε βοήθεια...

Δεν έχω μουσικό αυτί, επομένως δεν έχω υψηλές προσδοκίες.

Δεδομένα
Budget: 1000 ευρώ για ένα σετ 5.1 νομίζω είναι καλά για αρχή. Λίγο λιγότερα για 3.1...
Υπάρχων εξοπλισμός: Ουδείς, αλλά ψήνω άγρια τον Yamaha RX-V481 (σε ανεξάρτητο budget)
Χρήση: 90% ταινίες, 5% gaming, 5% μουσική
Εμβαδόν σαλονιού: ~12,50 τμ. Συνολικό εμβαδόν υπόλοιπων χώρων που φαίνονται στο πλάνο: ~15τμ. Καμιά πρόταση για τοποθέτηση του subwoofer; Βλέπε επισυναπτόμενο πλάνο.

Αναφορικά με τους πίσω δορυφόρους, δε με ψήνει η ιδέα των καλωδίων (θα έτρεχαν από τη μεριά της μπαλκονόπορτας προφανώς, γιατί δεν έχω χαλί). Για ασύρματα ηχεία δεν έχω ακούσει τα καλύτερα. Σκεφτόμουν να τα βάλω μπροστά και να ενεργοποιήσω το €virtual cinema front€ της Yamaha. Τι λέτε; Ή μήπως δεν αξίζει σε μια τέτοια περίπτωση να πάρω έτσι κι αλλιώς πίσω ηχεία;

Αισθητικό κομμάτι: Δώστε μου μαύρα και μοντέρνα και με έχετε κερδίσει. Επίσης αν πάω στη λύση τα πίσω να τα βάλω κι αυτά μπροστά, μήπως θα έπρεπε να είναι κάπως μικρά για να μπουν στο έπιπλο της TV και να φαίνονται όμορφα;

Τι έχω κοιτάξει μέχρι τώρα: Τίποτα. Ξέρω πως η JBL έχει καλό όνομα, επομένως εντελώς τυχαία χαζοκοιτάω αυτά. Είμαι σίγουρος ωστόσο πως κάτι καλύτερο έχετε να προτείνετε!

Θα σας ήμουν ευγνώμων αν είχα τις προτάσεις σας! Ευχαριστώ!

Attachments

• home.png
    home.png
    18.6 KB · Views: 180
Last edited:
gpap21 Αν θες κανε μια βόλτα από τον Νάκα να ακούσεις ηχεία και να δεις τι ήχο προτιμούν τα αυτιά σου. Με τον ενισχυτή που κοιτάς, 4 ηχεία δυο δρόμων, ένα κεντρικό και ένα ζόρικο sub, πιστεύω θα είσαι εντάξει.

Πάμε τώρα να υπολογίσουμε το κόστος: 300ε περίπου τα 2 μπροστά + αλλά τόσα τα πίσω, πάμε στα 600 + 200 περίπου το κεντρικό, πάμε στα 800 + 400 ένα sub της προκοπής πάμε στα 1200. Με λίγες εκπτώσεις άνετα πέφτεις 100-150 ευρώ

Οικονομικές και καλές λύσεις είναι ηχεία της Dali από την σειρά Zensor, Wharfedale από την σειρά Diamond αλλά το σημαντικό είναι να ακούσεις με τα αυτιά σου γιατί μπορεί να σου αρέσει κάτι που δεν το περιμένεις.

αν μπορείς άκου και ηχεία Acoustic Energy της σειράς Aegis Neo (δεν τα χω ακούσει αλλά διαβάζω καλές κριτικές, και αν ταιριάζουν με τον χώρο σου είναι και πανέμορφα εμφανισιακά)

Θα έδινα μικρότερο ποσό στα surround και θα έπαιρνα κάτι καλύτερο σε ενισχυτή.

Κάπως έτσι:
Eνισχυτής: Denon AVR X2200 (~600 )
front l/r/c: Dali Zensor 3 / Vokal (~550 )
surround: Focal Sib (~150 ) ή κάποιο άλλο όμορφο δορυφορακι με γούφερ 4-5 ίντσες και νορμαλ εμπέδηση (>4Ohm).
sub: με λίγη υπομονή και ψάξιμο, κάποιο 10άρι μτχ με ότι περισσέψει απο το μπάντζετ... Yamaha, Sunfire, Velodyne, JBL, Klipsch, Monitor Audio κτλ (να έχει volume/crossover/phase controls και ισχυρό ενισχυτή οπωσδήποτε)
Όπως είπε και ο teddy, αν τα πάρεις απο το ίδιο μαγαζί και μετρητά με λίγο παζάρι θα βρεις συνολικά καλύτερη τιμή.
Είναι τουλάχιστον 3-4 μαγαζιά που μπορούν να σου τα φέρουν όλα. Πάρε προσφορές.

Τοποθέτηση:
home.png
speakerplacement-5-1.gif

Στο περίπου αυτά, θα το δεις μόνος σου πως σου αρέσει ο ήχος, αλλα ακολούθησε και κάποιους βασικούς κανόνες:
Τα L/R ηχεία να είναι συμμετρικά ως προς τη θέση ακρόασης, το front/R να έχει ικανή απόσταση (min 50cm) απο τον πλαινό τοίχο, τα front να μην κολλήσουν στο πίσω τοίχο (min 30cm) και να έχουν ικανή απόσταση μεταξύ τους (minimum 1,80m), το κεντρικό να είναι σε ικανό ύψος (όσο γίνεται κοντύτερα στο κάτω μέρος της τηλεόρασης, οι δορυφόροι σε ύψος κάτω απο τα δύο μέτρα και όχι μπροστά απο την θέση ακρόασης, το sub αριστερά ή δεξιά / μέσα ή έξω απο τα front μετά από δοκιμές που θα κάνεις και αναλόγως πως θα σε βολέψει (απλή υπόθεση το σημείο που το έβαλα υπάρχει εύκολος τρόπος να βρούμε την ιδανικότερη θέση... στη πορεία αυτά ξαναρωτάς).

Θα χρειαστείς και βάσεις για τα μπροστινά ηχεία (~50-130 /ζεύγος), καθώς και καλώδια για όλα (3-4 /μέτρο είναι αρκετά).
Τα καλώδια για τα πίσω ηχεία μπορείς να τα περάσεις απο την μπαλκονόπορτα, περιμετρικά απο το σοβατεπί. Καλό είναι να βάλεις και καναλάκι με τη βοήθεια κάποιου φίλου θα είναι εύκολο.

Αυξάνουν το κόστος τα τελευταία (βάσεις-καλώδια-καναλια). Αν δεν βγαίνεις τώρα, άσε τα surround για μετά λίγο καιρό που θα περισσέψει κανα 300άρι (surround L/R + καλώδια/καναλια)

Καλή επιτυχία εύχομαι.

ΥΓ. Θα βοηθούσε αν μετακινούσες το καναπέ το δυνατόν μπροστά. Οι αντηχήσεις στο σημείο αυτό θα είναι τύπου τούνελ ;-)