Τα καλύτερα progressive albums

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Ως progressive θεωρω τα έργα της χρυσής εκείνης εποχής , όπου η φαντασία , η δημιουργικότητα ,η τόλμη , η ανάγκη για εξερεύνηση νέων πεδίων αχαρτογράφητων στο ροκ , σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνική κατάρτιση των συμμετεχόντων , έγραψε μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες σελίδες της ροκ ιστορίας .

Ας δούμε λοιπόν ορισμένα αριστουργήματα του είδους ( μιά και μας έπιασε και πάλι η μανία με τις λίστες )

Απάντηση: Τα καλύτερα progreesive albums

51uBLv3FBkL._SL500_AA240_.jpg

31226JB5FYL._SL500_AA240_.jpg

51Z9YHZa2PL._SL500_AA240_.jpg

41144N09T5L._SL500_AA240_.jpg

41R2BAQMZ2L._SL500_AA240_.jpg

Re: Τα καλύτερα progreesive albums

Πολλά μπράβο για το νήμα, καθώς και για όλα τα νήμματα "Τα καλύτερα..."!

Βοηθούν εμάς τους πιο άσχετους να έχουμε ένα μπούσουλα.-bye-

λίστες....λίστες.....:violent-smiley-030:

δε λέω, σωστά είναι αλλά λείπουν αρκετά:grinning-smiley-043

γιά....να συσκεφθώ μετά του εαυτού μου....και επανέρχομαι:grandpa:

Δεν τους θεωρώ progressive τους Soft Machine.
Μόνο το Softs ίσως. Για το Thirds ειδικά ούτε που το συζητώ. Είναι σαν να λές τον Ντύλαν folk.
Oύτε για τα 2 πρώτα τους ισχύει κατ εμέ: ναί μεν έχουν χροιές Canterbury αλλά, πιστεύω, είναι τελείως αλλού. Πόσω μάλλον μετά που πήρε το πάνω χέρι ο Ratledge.

μπορούμε να βάλουμε και εμείς 2-3 που μας έμειναν χαραγμένα στην μνήμη??:guitarist:
βέβαια για να μην γίνει μπέρδεμα θα είναι από πιο πρόσφατες εποχές

τώρα που τα βλέπω....
το ommadawn....με τίποτα.

επίσης μιλάμε γιά προοδευτικά συγκροτήματα και κάποιους δίσκους τους στην τύχη ή γιά προοδευτικούς δίσκους καθ εαυτούς ?

Απάντηση: Re: Τα καλύτερα progreesive albums

Δεν τους θεωρώ progressive τους Soft Machine.
Μόνο το Softs ίσως. Για το Thirds ειδικά ούτε που το συζητώ. Είναι σαν να λές τον Ντύλαν folk. Ετσι τον λέω :flipout::flipout:
Oύτε για τα 2 πρώτα τους ισχύει κατ εμέ: ναί μεν έχουν χροιές Canterbury αλλά, πιστεύω, είναι τελείως αλλού. Πόσω μάλλον μετά που πήρε το πάνω χέρι ο Ratledge.

Και που θα το βάλω ; Ολα τα σάιτς άλλωστε , τα σχετικά με το progressive το έχουν μέσα. Αλλοιώς δεν θα μπορούμε να συνεννοηθούμε . Εγώ θα έβαζα και τους Can μέσα , αλλά είχα έναν ψιλοενδοιασμό. -bye-

Από τα λίγα(σχετικά) που έχω ακούσει ως τώρα ξεχωρίζω τα:

Van der Graaf Generator - H to He

album-h-to-he-who-am-the-only-one.jpg

Gentle Giant - Free Hand

ggiant-free-hand.jpg

Supertramp - Crime of the Century

Supertramp_-_Crime_of_the_Century.jpg

(Για το πόσο prgressive ειναι ειμαι ο πλέον αναρμοδιος να απαντησω. Επίσης, βαζετε και κανενα τιτλο κάτω από τα εξώφυλλα να μαθαινουν και οι μικροι...)

τώρα που τα βλέπω....
το ommadawn....με τίποτα.

επίσης μιλάμε γιά προοδευτικά συγκροτήματα και κάποιους δίσκους τους στην τύχη ή γιά προοδευτικούς δίσκους καθ εαυτούς ?

έβαλα ένα δίσκο από κάθε γκρουπ . Αυτον που θεωρώ εγώ καλύτερο ( ή μου αρέσει περισσότερο ) . Ειδ' άλλως θα βάζαμε 5 Yes , 5 Genesis και πάει λέγοντας ....

πολλά από τα γκρουπ του prog ξεκίνησαν ως άλλο είδος και μεταλλάχτηκαν.
Με το σκεπτικό αυτό σε αρκετές περιπτώσεις αληθινά prog είναι άλλα.

Βέβαια αυτά είναι γνώμες...

Re: Απάντηση: Re: Τα καλύτερα progreesive albums

Και που θα το βάλω ; Ολα τα σάιτς άλλωστε , τα σχετικά με το progressive το έχουν μέσα. Αλλοιώς δεν θα μπορούμε να συνεννοηθούμε . Εγώ θα έβαζα και τους Can μέσα , αλλά είχα έναν ψιλοενδοιασμό. -bye-

Σωστά δεν έβαλες τους Can.
Το Thirds κατ εμέ στέκει επάξια δίπλα στα καλύτερα άλμπουμς του Coltrane τα οποία, αν θέλεις τη γνώμη μου, τα βλέπει και λίγο αφ υψηλού.
Είναι αλλού οι Soft Machine σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους: ολόκληρα έτη φωτός μακριά. Δεν λέω καλύτεροι ή χειρότεροι: λέω Αλλού.

Από τα λίγα(σχετικά) που έχω ακούσει ως τώρα ξεχωρίζω τα:

(Για το πόσο prgressive ειναι ειμαι ο πλέον αναρμοδιος να απαντησω. Επίσης, βαζετε και κανενα τιτλο κάτω από τα εξώφυλλα να μαθαινουν και οι μικροι...)

Λέγε τι θές ;:flipout::flipout: