Τα πάντα για τα καλώδια....

Κατα την γνωμη μου, καλωδια ρευματος και ηχειων εχουν περιπου την ιδια συμπεριφορα. Τα ιντερκονεκτ ειναι αλλη κατηγορια.
 
Εαν θελετε, μπορω να ανεβασω καποιες ερασιτεχνικες μετρησεις ιντερκονεκτ.
 
Re: Απάντηση: Τα πάντα για τα καλώδια....

Πιστεύω ότι θα ήταν καλλίτερο να διαχωρισθούν τα καλώδια σε ρεύματος, ι/c και ηχείων (αφου αφήνουμε απέξω τα ψηφιακά) γιατί κανένα απο αυτά δεν μεταφέρει το ίδιο πράγμα, οπότε φυσικά δεν ξέρουμε και το βαθμό επιρροής στο εκάστοτε σύστημα. Οταν συζητάμε για καλώδια καλόν είναι να ξέρουμε γιατί πράγμα μιλάμε, δηλαδή κατ' έλάχιστον τα ηλεκτρικά του χαρακτηριστικά και πως συμπεριφέρεται (το i/c και ηχείων) σε ολόκληρο το ακουστό φάσμα. Θα πρέπει να ξέρουμε την συμπεριφορά του συστήματος μας επακριβώς στο ακουστικό φάσμα και κατόπιν να συγκρίνουμε (μετρήσουμε) το υπο εξέτασιν καλώδιο ως σύστημα, μετρώντας φυσικά. Αυτά είναι και τα μόνα αντικειμενικά. Μετά κάνε τεστ ΑΒΧ και βγάλε το διαφορετικό και εφόσον μπορείς το καλλίτερο. Το να βάζεις ένα καλώδιο στο σύστημα και να ακούς και να αποφαίνεσαι ότι είναι διαφορετικό ή καλλίτερο είναι πολύ επικίνδυνο ή με πολύ μεγάλο ρίσκο να ισχύει, στην ουσία δεν έχεις καμμία παράμετρο σταθερή για να ξεκινήσεις απο κάπου. Και φυσικά μιλάω πάντα για το ορθό και όχι το αρεστό. Υπάρχει εμπεριστατωμένη σύγκριση και μέτρηση για ομοαξονικά καλώδια για ψηφιακό σήμα, που μπορεί να δείξει πολλά πράγματα και για τα i/c και ηχείων
http://www.avmentor.eu/forum/content.php/123-Δοκιμή-ομοαξονικών-καλωδίων-για-ψηφιακό-audio-Hors-d-oeuvres...

Αν οι μετρησεις Ευαγγελε ηταν τοσο σημαντικες στα καλωδια(μιλω για LCR) τοτε θα διαλεγαμε πρωτα τα καλωδια και θα κτιζαμε γυρω τους το συστημα.

Δεν λεω οτι δεν ειναι σημαντικες,αλλα δεν ειναι και το παν.Ενα ιντερκονεκτ πχ με 60pf ανα μετρο χωρητικοτητα δεν σημαινει οτι ειναι καλυτερο απο ενα αλλο με 100 pf.Το ιδιο ισχυει για ολες τις παραμετρους των καλωδιων,εκτος κι αν μιλαμε για μηχανηματα με πολυ συγκεκριμενες "απαιτησεις".

Η πραξη παντοτε δειχνει οτι δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα.

Θυμιζει ισχυρισμους κατα τα αλλα "σοβαρων" σχολιαστων που με την ιδια λογικη υποστηριζουν οτι ενας φτηνιαρης ενισχυτης που μετρα καλα θα παιζει καλυτερα απο καποιον κατα πολυ ακριβοτερο που ισως μετρα "χειροτερα"

.....δεν ειναι ετσι ομως...........

Απο την στιγμη που ενα καλωδιο κανει διαφορα σε ενα συστημα,καποιοι θα θεωρησουν την διαφορα αυτη ως βελτιωση,αλλοι οχι.

Τελος,μιλαμε βεβαια για καλωδια με λογικες παραμετρους (LCR) και οχι καλωδια με "αρρωστημενα" LCR..........
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Τα πάντα για τα καλώδια....

Δεν είναι όμως καλλίτερα να ξέρεις πως μετρά το καλώδιο σου, το σύστημά σου και o χώρος σου ώστε να φτιάξεις την καμπύλη απόκρισης όπως σου αρέσει; και να ξέρεις τι κάνεις όταν θέλεις να αλλάξεις κάτι;
 
Ναι καλο ειναι δεν λεω,αλλα οταν εισαι σιγουρος οτι το ιντερκονεκτ σου πχ ευθυνεται για κατι,θα ακουσεις 2-3 και θα αποφασισεις μαλλον,οχι να τα μετρησεις.

Οι μετρησεις ειναι καλες για σκοπους .......μετρησεων
 
Αν είσαι τυχερός και στα πρώτα 2-3 καλώδια που θα δοκιμάσεις βρείς το κατάλληλο τότε τρέξε και αγόρασε λαχείο. Αν όμως νομίζεις ότι το βρήκες και όταν μετά απο κανένα 6μηνο σου φέρει ο φίλος σου ένα φτηνότερο και το ακούς και καλλίτερο τι γίνεται;:bang:
Μην ξεχνάμαι ότι όλα αυτά είναι φυσική, δηλαδή επιστήμη και δεν είναι ούτε μαγεία ούτε δεισιδαιμονία ούτε υπάρχουν τίποτα ανεξιχνίαστα πεδία, άρα λοιπόν οι μετρήσεις είναι ο πιό αξιόπιστος σύμβουλος.
 
Το θέμα όμως δεν είναι το πως μετράει ένα καλώδιο. Είναι το πως επηρεάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά τη συνέργειά του με τις συσκευές που καλείται να συνδέσει.
Σωστο.Γι'αυτο λεω οτι η θεωρια των χαμηλων LCR ειναι καλη,γνωστη,σωστη,οπως θελουμε την λεμε,αλλα η πραξη αλλα λεει.
 
Αν είσαι τυχερός και στα πρώτα 2-3 καλώδια που θα δοκιμάσεις βρείς το κατάλληλο τότε τρέξε και αγόρασε λαχείο. Αν όμως νομίζεις ότι το βρήκες και όταν μετά απο κανένα 6μηνο σου φέρει ο φίλος σου ένα φτηνότερο και το ακούς και καλλίτερο τι γίνεται;:bang:
Μην ξεχνάμαι ότι όλα αυτά είναι φυσική, δηλαδή επιστήμη και δεν είναι ούτε μαγεία ούτε δεισιδαιμονία ούτε υπάρχουν τίποτα ανεξιχνίαστα πεδία, άρα λοιπόν οι μετρήσεις είναι ο πιό αξιόπιστος σύμβουλος.

Ευαγγελε,ποτε ηταν η τελευταια φορα που μετρησες ενα καλωδιο και αποφασισες απο τις μετρησεις να το βαλεις στο συστημα σου και να σου αρεσει περισσοτερο απο αυτο που ειχες προηγουμενως;

Οταν το συστημα μου δουλευει καλα για το τι ζητω,δεν αγχωνομαι αν υπαρχουν καλωδια που μετρανε καλυτερα απο αυτα που χρησιμοποιω.

Οσο για το οτι φθηνοτερα καλωδια μπορουν να ακουγονται καλυτερα σε ενα συστημα(ακομη και ακριβο) απο ακριβοτερα καλωδια,μαζι σου.Oλοι την πατησαμε καπου καπου :laugh:

Δεν νομιζω ομως να "παιζουν" καλυτερα διοτι παντοτε εχουν χαμηλοτερα LCR.
 
Last edited:
Χωρίς να ξέρουμε τα χαρακτηριστικά τους, που τα μαθαίνουμε μετρώντας τα, πώς θα επιτύχουμε αυτήν την πολυπόθητη συνέργεια;
Ακουγοντας τα στο συστημα.

Δεν εχω δει ακομη καλωδιο audio που να εχει ασχετα LCR.

Tετοια καλωδια δεν πουλαει η δεν φτιαχνει κανενας για ηχο.

Για μενα ειναι πιο σημαντικο ας πουμε το καλωδιο ιντερκονεκτ να εχει 19 strands αντι 80 διοτι ξερω οτι θα ακουγεται διαφορετικα το ενα απο το αλλο,κι ας μετρανε το ιδιο λογω διατομης και μηκους......που θα μετρανε το ιδιο............αν εχουν ιδια γεωμετρια,θωρακιση κλπ.....
 
Re: Απάντηση: Τα πάντα για τα καλώδια....

Κάπου διάβαζα ότι κάποιες εταιρίες του χώρου (που το διάβασα αλήθεια) παίζουν με τη ολίσθηση φάσης στα καλώδιά τους (με ποιον τρόπο δεν ξέρω) για να προσδώσουν (λένε) περισσότερο "αέρα" και "βάθος" στο άκουσμα.
Αυτό ξέρεις εάν δεν το ερευνήσεις δεν το βρίσκεις τυχαία και εάν το κάνουν, γίνεται μόνο με πειραματική διαδικασία.

Λοιπόν, δεν το έχω διαβάσει, αλλά θα ορκιζόμουν σε αυτό!

Εδώ και λίγο καιρό 1 μήνα και τώρα, αποφάσισα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό στο δικό μου σύστημα που είχε tune-αριστεί με επώνυμα καλώδια (κατόπιν αρκετών δοκιμών). Είχα καταλήξει σε 2 φίρμες του χώρου και συγκεκριμένα μοντέλα τους εντός του δικού μου budget.

Δε θα σας κουράσω, δοκίμασα αντί αυτών λοιπόν καλώδια Canare και Mogami. Κόστος κάποια λίγα δολλάρια το μέτρο. Δοκίμασα και ICs και ηχείων.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχω ακόμη πετύχει το ιδανικό αποτέλεσμα, αυτό για το οποίο είμαι όμως βεβαιότατος, είναι πως τα "επώνυμα" λειτουργούν ως equalizers.
Ο κατασκευαστής δηλαδή φαίνεται να έχει την τεχνογνωσία να "παράγει" και μάλιστα κατά βούληση συγκεκριμένο ηχητικό αποτέλεσμα και να χτιζει έναν αναγνωρίσιμο ήχο.

Αλλάζοντας στα "επαγγελματικά" η ουδετερότητα κυριαρχεί, χωρίς να λείπουν επιμέρους συχνότητες.

Όσο για το κόστος, η διαφορά είναι της τάξης του x200 και βάλε...
 
Οπου δεις καλωδια με κουτια να κρεμμονται στις ακρες,equalization κανουν...................
 
Οπου δεις καλωδια με κουτια να κρεμμονται στις ακρες,equalization κανουν...................

Θα συμφωνήσω μαζί σου Παναγιώτη. Έχω γνωστό μου, που είναι κατασκευαστής καλωδίων και πριν δύο ημέρες είχαμε τη συζήτηση περί ''equalization'' με καλώδια αλλά και custom κατασκευών στα μέτρα ενός συστήματος. Επίσης μου εξήγησε πως γίνεται αλλά δυστυχώς λόγο έλλειψης γνώσεων από πλευράς μου δεν μπορώ να το μεταφέρω γραπτώς σωστά...