Ταινίες και μουσική σε ένα σύστημα

tsafou

New member
13 February 2010
54
Καλημέρα σας! Πρώτη φορά στα νήματα του 'ήχου'. Σκέφτομαι την δημιουργία συστήματος ήχου και η πρώτη μου ερώτηση είναι αν μπορώ, ή μάλλον πόσο καλό αποτέλεσμα θα έχω αν προσπαθήσω να συνδυάσω ενισχυτές-ηχεία για home cinema αλλά και για μουσική. Αυτό που εννοώ είναι να έχω έναν ενισχυτή και ένα σετ ηχείων τα οπόια θα χρησιμοποιώ τόσο για θέαση ταινιών (κυρίως) αλλά και για μουσική (σε μικρότερο ποσοστό). Γενικά είμαι της άποψης ότι ξεχωριστός ενισχυτής και ηχεία δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα και ευελιξια. Άρα ίσως να πρέπει να κοιτάξω να ξεκινίσω με έναν δυνατό ενισχυτη και μετά να συμπληρώσω με ηχεία?
Αν μπορώ να τα συνδυάσω που θα μου προτίνατε να κινηθώ? Βλέπω βασική σειρά πχ Yamaha RX-V377, κάτι καλύτερο όπως RX-A850 ή κάτι άλλο? Από ηχεία βλέπω πακέτα απο 300ε που δεν θεωρω ότι θα αντέξουν ποιοτικα σε βάθος χρόνου (κάνω λάθος?) ή και κάτι ακριβότερα στα 550ε (crystalaudio -> BPT5-8BLA) ή και εδώ θα πρέπει να ανέβω και άλλο? Μέχρι τώρα είχα ένα πολύ απλό σετ 5.1 home theater sony...

Καταλαβαίνω ότι κανείς δεν πρόκειται να μου δώσει στάνταρ απαντήσεις αλλά μια κατεύθυνση ίσως... Α το σαλόνι που θα τοποθετηθούν είναι περίπου 35τμ...

όσο αφορά 5.1 7.1 9.1 τι λέτε? Σκέφτομαι οτι και το 5.1 με καλύπτει αλλα στη λογική παρε κάτι καλύτερο ισως χρειάζεται να πάω σε 7.1 (ή παραπάνω)? Τι άλλα χαρακτηριστικά θεωρείται σημαντικα σε εναν ενισχυτη? πχ δεν καταλαβαινω την χρησιμότητα των πολλών θυρών hdmi...
Επίσης από κωδικοποίηση που υποστηρίζουν...Θα υπάρξουν αντίστοιχες ταινίες ή είναι θεωρητικά ακόμα?

Συγνώμη για το μεγαλο ποστ...Όποια βοήθεια καλοδεχούμενη!

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
9,963
Αθηνα
Καλημερα! Θα κανω την αρχη και οι πιο εμπειροι ας δωσουν περισσοτερη βοηθεια.

α. Δεν μας λες καθολου τι προυπολογισμο εχεις για το ολο εγχειρημα. Το γεγονος οτι συγκρινεις τον 377 με τον α850 δεν βοηθαει καθολου μιας και ο δευτερος εχει πολλαπλασια τιμη (και δυνατοτητες) του πρωτου.

β. Τα ηχεια γενικα δεν εχουν θεμα αναβαθμισης. Ειναι σχεδον σιγουρο οτι (αν δεν υπαρξει βλαβη) ενα σετ ηχειων θα σε καλυψει μεχρι να θελεις εσυ να αγορασεις κατι καλυτερο. 2 απο τα 5 τωρινα μου ηχεια ειναι 20ετιας.

γ. Το BPT5-8BLA μαλλον εχει μικρο subwoofer για το χωρο σου. 10'' θα ειναι το ελαχιστο που αξιζει να ασχοληθεις.

δ. Ο αριθμος των ηχειων που θα βαλεις (5.1, 7.1, 9.1 κτλπ) εξαρταται απο εσενα, τη διαρρυθμιση του χωρου σου, την τσεπη σου και... τη γυναικα σου (!). 5.1 ταινιες και σειρες θα βρεις απειρες. 7.1 και 9.1 δεν υπαρχει πολυ υλικο και η αξιοποιηση των παραπανω ηχειων γινεται συνηθως με διαμοιρασμο του ηχου απο τον ενισχυτη παρά απο την κωδικοποιηση στο δισκακι. Υπαρχει μια ωθηση προς τα dolby atmos και dts x, που δινουν ηχεια "υψους", αλλα δεν ξερω ποσοι θα ειναι διατεθειμενοι να κρεμασουν ηχεια στο ταβανι τους.

ε. Θυρες hdmi ποτε δεν μπορεις να εχεις αρκετες!!!! Απλα και ωραια να σου πω πως γεμιζουν. 1. παιχνιδομηχανη, 2. htpc, 3. blue ray player, 4. chromecast, 5. set top box (ote tv, nova κτλπ). Επισης θα χρειαστεις ενισχυτη με 2 εξοδους hdmi out αν εχεις στα πλανα σου, εκτος απο τηλεορασηνα στησεις και προβολεα.

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,154
Αθήνα
Ο ενισχυτής θα εξαρτηθεί απο τα ηχεία και τα ηχεία απο το χώρο και το προσωπικό γούστο στον ήχο και την εμφάνιση.
Πες μας λίγα πράγματα για το στήσιμο του συστήματος και την απόσταση του ακροατή/θεατή από τα ηχεία (μία πρόχειρη κάτοψη με διαστάσεις θα ήταν πολύ χρήσιμη) καθώς και λίγα πράγματα για τα μουσικά σου γούστα, πχ τι έχεις ακούσει και σου άρεσε (στα μέτρα του εφικτού), ποιες θα είναι οι πηγές, είδη μουσικής που προτιμάς καθώς και σε τι εντάσεις ακούς θα βοηθούσαν.

Φυσικά όπως πολύ σωστά είπε και ο avpap χρειάζεται να ξέρουμε και το συνολικό μπάντζετ.

+++
Στα γενικά, με βάση ότι θες αναπαραγωγή και ταινιών και μουσικής, ο δικός μου μπούσουλας θα ήταν:

- ηχεία: εύκολα (8Οhm) και ευαίσθητα (>89db). 5.1 ή 7.1 μιας και το μπάντζετ όπως φαίνεται δεν αρκεί για κάτι παραπάνω και ταυτόχρονα άνω του μετρίου ποιοτικά.
JBL, Dali, Μonitor Audio είναι απο τις εταιρείες που ξεχωρίζουν imo, για την σχέση τιμής/απόδοσης και συνδυάζουν καλές επιδόσεις και στους δύο κόσμους και έχουν μεγάλη γκάμα επιλογής.

- ενισχυτής: Καλό είναι να επιλέξεις κάτι με pre out, ώστε να έχεις το περιθώρειο προσθήκης τελικού για αργότερα (αν και εφόσον χρειαστεί). Σημαντικά είναι επίσης να υπάρχει η δυνατότητα παράκαμψης των κυκλωμάτων του ενισχυτή σε αναπαραγωγή εικόνα (hdmi passthrough) και ήχου (direct) καθώς και οι είσοδοι - έξοδοι hdmi αν έχεις πλουραλισμό στις πηγές και μέσα προβολής. 6 hdmi in + 2 out μοιάζει να μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γούστο. Απο εκεί και πέρα 3D, 4Κ και δίκτυο αφορούν αποκλειστικά τον χρήστη. Αξιολογείς, μετράς τα γούστα σου και αποφασίζεις.
Η σειρά aventage της Υamaha μοιάζει η καταλληλότερη αν θες και τους δύο κόσμους (cinema-hifi) + vfm + αξιοπιστία + after sales... σημαντικά στις μέρες μας.

tsafou

New member
13 February 2010
54
Ένα πρόχειρο σχέδιο κάτοψης :
DM4rkKP.jpg

1) Η αλήθεια είναι ότι πριν ξεκινήσω ψάξιμο είχα ένα μπάτζετ στο μυαλό μου γύρω στα 500ευρώ. Προφανώς έτσι δεν ξεφεύγεις από ένα σετακι home cinema, οπότε το μπάτζετ ίσως ανέβει αν πρόκειται να κάνω ´σωστές' σε αθος χρονου επιλογές. Πάντως δεν πρόκειται να δώσω με την μία πάνω από 1000ε...
2) Γενικά τους Yamaha τους έχω σε υπόληψη, καθώς έχω πολύ καλή εμπειρία με προηγούμενα Hi-Fi και ενισχυτές. Προηγουμένως για την μουσική είχα έναν 2καναλο Nad...
3) Η τηλεόραση που έχω είναι smart 3d. Αν ο ενισχυτής μου δεν υποστηρίζει 3d, τι σημαίνει αυτο?
4) Αυτή τη στιγμή παίζω κυρίως ταινίες και σειρές από ένα παλιό wd live player. Προτιμώ 1080p και DTS 5.1. Προς το παρόν δεν θα ήθελα να το αλλάξω...
5) Αναφέρω τον Yamaha RX-V377, γιατί απότι διαβάζω είναι πολύ καλός ποιοτικά (ειδικά για τα λεφτά του). Μια σκέψη μου είναι να πάρω τον συγκεκριμένο ενισχυτή που θεωρώ καλό για το σήμερα, και ένα σετ 5.1 ηχείων μέτρια ή άνω του μετρίου ώστε να τα κρατήσω και σε μελλοντική αλλαγή ενισχυτη. Τι μειονεκτήματα έχει αυτή η λύση? Έλειψη δικτύωσης και συγκεκριμένων κωδικοποιήσεων ήχων? Ίσως και μικρότερη δύναμη? θα έχει πρόβλημα να παίξει ικανοποιητικά ένα σετ αρκετά καλών ηχείων?
6) Τα ηχεία σκέφτομαι να είναι στήλες, δεν έχω πρόβλημα όγκου ή εμφάνισης.
7) Επίσης όταν ακούω για atmos και ηχεία απο ταβάνι κλπ. μου φαίνεται υπερβολή και δεν με ενδιαφέρει (τουλάχιστον τώρα και με το μπάτζετ μου)
8) Το pre out τι δουλεία κάνει και γιατι να με απασχολήσει στο μέλλον? Είναι για να συνδέσω και 2ο ενισχυτή με προενίσχυση ή καμια σχέση?

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και περιμένω προτάσεις και τα φώτα σας!!!

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,154
Αθήνα
3) Oι νέοι πολυκάναλοι ενισχυτές υποστηρίζουν 3D, oπότε μην ανησυχείς. Μπορείς να αξιοποιήσεις την tv σου.
6) Ο 377 έχει περιορισμένες δυνατότητες ως εισαγωγικό μοντέλο. Νομίζω πως δύσκολα θα μείνεις ικανοποιημένος, κυρίως στις ακροάσεις μουσικής που θες.
Αλλά το budget είναι budget και οι απαιτήσεις είναι λογικό να πέφτουν. Μοιάζει καλή επιλογή, αν και σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση απο αυτά που έγραψα παραπάνω.
Για μεγάλα ηχεία βέβαια, με αυτό το σκεπτικό ξέχνα το. Θα βρεις κάτι οικονομικό και εύκολο για τον συγκεκριμένο ενισχυτή. Απο την άλλη ο χώρος σου είναι αρκετά μεγάλος.... δεν ξέρω.
7-8) Ξέχνα atmos και pre outs. Mε δυσκολία θα βρεθούν τα 5.1 και για pre outs πρέπει να δεις ενισχυτή αρκετά μεγαλύτερης αξίας (τα pre outs σου δίνουν τη δυνατότητα να συνδέσεις τελικό ενισχυτή και πρακτικά να μπορείς να παίξεις με μεγαλύτερα και δυσκολότερα ηχεία στο μέλλον)

Αν έχω καταλάβει καλά την όλη αναζήτησή σου, θα έλεγα να κοιτάξεις και στα μεταχειρισμένα, τουλάχιστον για ενισχυτή παλαιότερης γενιάς, αν όχι και για 3.1 και βάζεις τα σαράουντ σε δεύτερη φάση , όποτε ευκολυνθείς.

tsafou

New member
13 February 2010
54
1) Για να καταλαβω καλυτερα, αν ανεβει το μπατζετ, ποια θα λεγατε οτι ειναι μια καλη επιλογη για 5.1 και ενισχυτη, σε τι τιμη περιπου και για ποιο λογο? Ρωταω ωστε να δω τι χααρακτηριστικα εχουν οι προτασεις σας και κατι που θεωρείται καλο, και να σκεφτω την περιπτωση να περιμενω καποιο καιρο μηπως μπορεσω να ανεβασω το μπατζετ μου. Φυσικα μιλαω παντα σε πλαισια σχετικα κοντα στο αρχικο μου που ειναι 1000ε (δηλαδη με 1500 ή 2000 παω σε κατι καλο?)
2) Αν καταληψω σε ενισχυτη, τα χαρακτηρηστικα των ηχειων πως περιπου τα κρινω ωστε να ξερω οτι θα ειναι τα καταλληλα για τον συγκεκριμενο ενισχυτη? Κυρίως Ohm , ποσο ευκολα διεγειρονται? Καποιες μαρκες που να κοιταξω αναμεσα τους? Προτιμω να αποφυγω κινεζικα κλπ...

SpyrosKoutsogiannis

Established Member
3 December 2012
257
Πρώτα θα καταλήξεις σε ηχεία και μετά σε ενισχυτή που μπορεί να τα οδηγεί. Δες όπως σου είπαν εύκολα ηχεία, δηλ από 88 db ευαισθησία και πάνω και οκτάωμα. Με 1000 ευρώ πολύ δύσκολα θα καλυφθείς, ειδικά σε καινούρια. Μόνο ένα αξιοπρεπές subwoofer μπορεί να κοστίσει 300 ευρώ καινούριο.
Πχ αυτά εδώ http://www.skroutz.gr/s/93895/Focal-Pack-5-1-Sib-Cub3.html που θεωρώ ότι είναι μέτρια για χρήση δικάναλη και μάλιστα δεν ξέρω αν μπορούν να σε καλύψουν από άποψη στάθμης, έχουν 600 ευρώ. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι το απόλυτο μίνιμουμ, μ' έναν ενισχυτή όπως ο φθηνός yamaha που είπες. Με σχεδόν 1000 ευρώ πακέτο. Ωστόσο η ποιότητα ήχου στο δικάναλο μάλλον θα είναι χειρότερη (σχεδόν σίγουρα δηλαδή) από ένα ζεύγος ηχείων βάσης των 300 ευρώ + έναν φθηνό δικάναλο ολοκληρωμένο περίπου της ίδιας τιμής.
Αυτά http://www.skroutz.gr/s/2833535/Crystal-Audio-T2-5-1.html κι αυτά http://www.skroutz.gr/s/6628200/JBL-Arena-5-1-Set.html είναι σαφώς προτιμητέα, αλλά το μπάτζετ θα ανέβει (με το μεγαλύτερο yamaha). Και πάλι σε μουσική θα είσαι πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα με το δικάναλο των 600 ευρώ που είπαμε πιο πάνω (θα χεις βέβαια πληρέστερα μπάσα και περισσότερες δυνατότητες).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Καλό είναι να ορίσεις πρώτα τις απαιτήσεις σου από τον κινηματογραφικό ήχο. Να ακούσεις δηλαδή πακέτα μικρών δορυφόρων όπως αυτό το focal που ανέφερα, ή κάτι αντίστοιχο με μικρούς πλαστικούς (ή μεταλλικούς αν είσαι τυχερός και βρεις πάνω κάτω σε κείνα τα χρήματα) δορυφόρους και πακέτα με κλασικά ξύλινα ηχεία μεγαλύτερου μεγέθους όπως τα crystal audio, jbl κλπ. Να ακούσεις και klipsh αν μπορείς σε παρόμοια κατηγορία.
Αν σε χρήση home cinema αρκείσαι στους μικρούς δορυφόρους, τότε μπορείς να πάρεις ένα τέτοιο πακέτο με έναν φθηνό av και σε δεύτερο χρόνο να χτίσεις ένα ίσης αξίας αλλα καλύτερης ποιότητας αυστηρά δικάναλο σύστημα. Εάν βέβαια σε παίρνει χωροταξικά κι από άποψη αισθητικής η τοποθέτηση δύο συστημάτων στον ίδιο χώρο. Επίσης, δοκίμασε άφοβα μεταχειρισμένο ενισχυτή av, αν έχει επαρκείς εισοδο-εξόδους hdmi και 3d (πρακτικά δηλαδή μοντέλα 3ετίας περίπου).

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,154
Αθήνα
1) Σαφώς αν δαπανήσεις τα διπλά χρήματα θα πάρεις κάτι καλύτερο. Αυτό ισχύει σχεδόν στα πάντα.
Τόσο τα χαρακτηριστικά των μονάδων όσο και η ποιότητά τους διαφέρει. Ο αγοραστής πρέπει να αξιολογήσει τις απαιτήσεις του και να αποφασίσει.

2)
Τα βασικά που πρέπει να ξέρεις και να προσέξεις είναι:
α) Μέγεθος χώρου και απόσταση ακρόασης / μέγεθος ηχείου
β) Watt ενισχυτή / ευαισθησία ηχείων
γ) Οhm ηχείου / τροφοδοσία (ρεύματα) ενισχυτή.
δ) Χαρακτήρας συστήματος (ενισχυτής-ηχεία-πηγή) / προσωπικό γούστο

Πρακτικά...
α) Σε 40 τμ δωμάτιο, με απόσταση ακρόασης (αυτί έως γούφερ) 4μ, χρειάζεται ηχείο δαπέδου με πάνω απο 7" γουφερ ως μινιμουμ...

β) Ο υπολογισμός της έντασης:
H ευαισθησία του ηχείου δίνεται στα specs του, πχ 88db/1Watt/1μ... δηλαδή αν η θέση ακρόασης είναι στο 1μ και δίνεις 1W απο τον ενισχυτή θα ακούσεις απο το ένα ηχείο 88db.
Επίσης, σε κάθε διπλασιασμό της ισχύος (Watt) προσθέτεις 3db στην ένταση.
Δηλ. 1W->88db/1μ σημαίνει: 2W->91db, 4W->94db, 8W->97db, 16W->100db, 32W->103db, 64W->106db + το δεύτερο ηχείο άλλα 3db... 109db/1μ)
Επίσης ισχύει ότι για κάθε διπλασισσμό της απόστασης ακρόασης αφαιρείς 6db...
Δηλ. 64W->109db/1μ, 64W->103db/2μ... και κάπου 97db/4μ που είσαι εσύ... και είναι σχετικά οριακό μιλώντας για πολυκάναλο που όλοι μας θέλουμε να νοιώσουμε τη στιγμή του εφέ όσο καλύτερα γίνεται. (σε μουσική είναι καπως καλύτερα τα πράγματα... μιας και συνεχόμενες εντάσεις άνω των 90db οδηγούν σε απώλεια ακοής... και 97db είναι αποδεκτά για τους περίσσοτερους σε κορυφώσεις).
Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες/χαρακτηριστικά στους ενισχυτές αλλά ας περιοριστούμε στο παραπάνω απολύτως βασικό, μιας και μιλάμε για πολυκάναλο...

γ) Τα ηχεία επίσης έχουν άλλο ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό... την αντίσταση (4-6-8 Οhm ανάλογα το ηχείο). Δεν είναι το μόνο, αλλα ασ επικεντρωθούμε σε αυτό.
Tα Οhm λοιπόν δεν είναι σταθερά σε όλο το συχνοτικό φάσμα που αναπαράγει ένα ηχείο..., άρα ο ενισχυτής (=ρεύματα / τροφοδοσία) θα πρέπει να μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές τις αυξομειώσεις και να μπορεί να δίνει περισσότερα Watt για χαμηλότερα Ohm. Πχ σε κάποια στιγμή της ταινίας υπάρχουν διάλογoι στα περίπου 2-6ΚΗz όπου το ηχείο έχει 8Οhm και έρχεται και μια έκρηξη στα 50-500Ηz ή σε μουσική αντίστοιχα κάποια όργανα στις πάνω και άλλα όργανα στις κάτω συχνότητες. Το sub πιθανόν να τα κατεφέρει μέχρι τα 80? 100? 150Hz? Παραπάνω δεν έχει... Όταν αναπαράγονται λοιπόν οι παραπάνω συχνότητες στα ηχεία, δεν... τζούφια... Γιατί?

Mε τα 64W που είπαμε στο παράδειγμα παραπάνω μπορείς να έχεις την κατάλληλη ένταση σε κάποιες συχνότητες. Αλλά σε συχνότητες όπου το ηχείο θα πέσει πχ στα 2Οhm (ακραιο παράδειγμα) ο ενισχυτής θα κληθεί να βάλει "φρένο" δίνοντας την τετραπλάσια ισχύ! Δλδ από 64W στους διαλόγους, στην έκρηξη θα κληθεί να δώσει 256W !!! Τα τροφοδοτικά των περισσότερων ΑV ενισχυτών, ειδικά των μικρών, δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Κάνουμε πάρτυ αν μπορούν να φρενάρουν ηχεία μέχρι 4Οhm... Το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό!

Γι αυτό το λόγο όταν θέλουμε να έχουμε και μουσική και ταινίες, η επιλογή καλό είναι να γίνεται σε ενισχυτές ικανούς σε Watt και ρεύματα αλλα και ηχεία ευαίσθητα (>88db) και εύκολοδήγητα (nominal 8Οhm που δεν πέφτουν κάτω απο 4Οhm).
Με αυτό το σκεπτικό imo πρέπει να δαπανήσεις άνω του 1/3 του μπαντζετ στον ενισχυτή και τα υπόλοιπα στα ηχεία δίνοντας μεγάλη σημασία τόσο στα Watt όσο και στα χαρακτηριστικά ευαισθησίας και αντίστασης των ηχείων. Δυστυχώς με 1000 για μηχανάκια ζελατίνα, θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο να καλύψεις σε ικανοποιητικό βαθμό τόσο το χώρο σου, όσο και απαιτήσεις για κάτι σχετικά καλό σε ταινίες και μουσική.

δ) περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Όλοι μας κάναμε λάθη σε αυτό και στη πορεία ανακαλύπτουμε ή αλλάζουμε γούστα. Η πρότερη εμπειρία σου στο θέμα είναι αυτή που πρέπει να εμπιστευτείς για να διαλέξης το "χρώμα" που θα αναπαράγει στο σύστημά σου.

+++
Ως μινιμουμ για το χώρο σου θα έβαζα στις επιλογές τα παρακάτω
Yamaha RX-V 779 ~700
Taga Harmony TAV 606 (F-C-S) ~400
Yamaha YST RSW300 ~300

+ βάσεις σαράουντ ηχείων + καλώδια, όλα μαζί ~100-150 ...

ή χτίζεις σιγά σιγά ξεκινώντας απο τον ενισχυτή και 2 ηχεία κοιτώντας και τα μεταχειρισμένα (εγώ αυτό θα έκανα).

Καλή επιτυχία στις επιλογές σου!
:ernaehrung004:

tsafou

New member
13 February 2010
54
Θα επανέλθω σε λιγο, προς το παρον μια γρήγορη ερώτηση σε οποιον καταλαβαινει. Εχω τωρα αυτο το home cinema ( https://docs.sony.com/release/DAVDZ100.pdf -- DAV-DZ100) το οποιο ομως δεν παιζει καλα. Εχει συνδεση για τηλεοραση μονο με σκαρτ και ενω στην προηγουμενη tv μου ο ήχος ακουγόταν κανονικά, στην καινουρια lg650v παρουσιάζει το εξης πρόβλημα. Σε κανάλια τηλεοπτικά ο ήχος αναπαράγεται κανονικά αλλά σε πηγές hdmi ακούγεται ένα μόνιμο παράσιτο όπως όταν δεν υπάρχει κεραία. Θεωρώ ότι αυτό πηγάζει από συνεργασία tv με home cinema.
1) Αν θεωρήσω ότι αυτό δεν φτιάχνει κάπως (αν φτιαχνει πείτε μου) θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τα 5.1 ηχεία του με έναν καινούριο σχετικα φτηνο ενισχυτή μεχρι να αποφασίσω την μεγάλη κίνηση? Εννοείται μόνο για ταινίες... Και πάλι θα φέρω ώς παράδειγμα τον RX-V377 ....
2) Θεωρείται ότι αξίζει κατι τετοιο εστω προσωρινά? Να σημειώσω ότι για ταινιες ήμουν ικανοποιημένος αρκετά απο αυτο το σύστημα sony...

SpyrosKoutsogiannis

Established Member
3 December 2012
257
Όλα τα σετ που προτάθηκαν ανωτέρω έχουν καλύτερο ήχο σε σχέση με τα δικά σου. Επομένως αν σε ικανοποιεί το δικό σου, θα πρότεινα να πας στη λύση που σε συμβούλεψα ανωτέρω (φθηνό πακέτο 5.1 ηχείων και φθηνός ραδιενισχυτής AV σε συνδυασμό με δικάναλο φθηνό - καλό σύστημα). Μπορείς να αξιοποιήσεις και τα μεταχειρισμένα.

tsafou

New member
13 February 2010
54
Όλα τα σετ που προτάθηκαν ανωτέρω έχουν καλύτερο ήχο σε σχέση με τα δικά σου. Επομένως αν σε ικανοποιεί το δικό σου, θα πρότεινα να πας στη λύση που σε συμβούλεψα ανωτέρω (φθηνό πακέτο 5.1 ηχείων και φθηνός ραδιενισχυτής AV σε συνδυασμό με δικάναλο φθηνό - καλό σύστημα). Μπορείς να αξιοποιήσεις και τα μεταχειρισμένα.

Έχουν προκύψει κάποια έξοδα ανακαίνισης που δεν είχα υπολογίσει, το οποίο σημαίνει ότι σε ήχο θα πάω στα απολύτως απαραίτητα και μόνο για θέαση ταινιών... :bigcry:
Με βάση αυτό, είναι λέτε εφικτό το να αγοράσω μόνο κάποιον ενισχυτή και να αξιοποιήσω τα (πολύ πολύ) βασικά ηχεία του sony συστήματος που προανέφερα? Θα μπορέσω να τα συνδέσω στις υποδοχές του ενισχυτη? Τα ηχεία έχουν 2 λεπτά σύρματα (+ / -) αν αυτό βοηθάει. Εκτός από τη σύνδεση τι άλλο θα πρέπει να κοιτάξω σε σχέση με χαρακτηριστικά ενισχυτή (π.χ. watt, ohm) ώστε και να μην κάψω τα ηχεία και αν είναι δυνατό να κρατήσω τον ίδιο ενισχυτή με μελλοντικό σετ άλλων 5.1 ηχείων? Ο yamaha RX-V377 κάνει γιαυτή τη δουλειά? Θα προτείνατε κάποιον άλλο? Ή θεωρείτε τελείως λαθος μια τέτοια επιλογή?

click

AVClub Addicted Member
27 July 2007
2,367
Τα ηχεία του πακέτου σου είναι 2,7 Ω, που σημαίνει πως πολύ δύσκολα θα ταιριάξουν με κάποιον άλλο ενισχυτή. Γενικά η SONY τα κάνει αυτά, χρησιμοποιεί επίτηδες παράξενες υλοποιήσεις στα προϊόντα της ώστε να μην μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις με άλλα συστήματα. Τα ηχεία αυτά το πιο πιθανό να είναι έτσι κατασκευασμένα που να μην μπορούν να αποδώσουν σε άλλο σύστημα. Από την στιγμή που θα πας για άλλον ενισχυτή θα πρέπει να κοιτάξεις και για νέα ηχεία ώστε να έχει νόημα η αγορά.

SpyrosKoutsogiannis

Established Member
3 December 2012
257
Κατά πάσα πιθανότητα είτε θα είναι ασύμβατα, είτε θα υποαποδίδουν. Μη φανταστείς ότι βάζοντάς τα σε έναν καινούριο ενισχυτή θα ανέβουν ποιοτικά. Αν το καλώδιο σύνδεσης τους είναι "γυμνό" με + - κατά πάσα πιθανότητα θα συνδέονται. Τώρα το πως θα παίζουν.....
Τα 2,7 ωμ μη σε φοβίζουν τόσο, γιατί πχ μπορεί να είναι αρκετά ευαίσθητα ή να έχουν περιορισμό μέγιστης έντασης τόσο χαμηλό που και 15 βατ από τον ενισχυτή να τους φθάνουν. Εάν έχεις οικονομικές δυσκολίες, γιατί δεν αναβάλεις λίγους μήνες το home cinema όνειρο;
Btw Από μακρά πικρή εμπειρία χειρισμού σωρείας υπερχρεωμένων πελατών (είμαι δικηγόρος) θα σε συμβούλευα να μην ασχοληθείς με το χόμπυ εάν τα οικονομικά σου δε σου επιτρέπουν με άνεση να προβείς σε μια αγορά 500 - 1000 ευρώ. Υπομονή και σχέδιο μακροπρόθεσμα δουλεύουν υπέρ σου.

tsafou

New member
13 February 2010
54
Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις σας. ΤΑ ηχεία μου είναι γυμνά με +- και προφανώς συνδέονται σε ενισχυτή. Απλά ρωτάω πώς μπορώ να ψάξω αν ο Χ ενισχυτής κάνει με τα συγκεκριμένα ηχεία. Ποιο ειναι το χειρότερο σενάριο? Να καούν τα ηχεία, ενισχυτής ή απλά να μην αποδίδουν τα μέγιστα?
Το πρόβλημά μου είναι ότι είχα ένα απλό συστηματάκι all-in-one 5.1 τα οποία ηχητικά με κάλυπτε. Υποστήριζε και φορμάτ αρχείων DTS οπότε η θέαση ταινιών ήταν πολυ καλύτερη απότι με μια σκέτη τηλεόραση. (Θεωρώ ότι οι τηλεοράσεις έχουν απαράδεκτο ήχο κυρίως σε θέμα εντασης...) Προφανώς και αν πάω σε ενισχυτή+ηχεία θα είναι κλάσεις ανώτερη η εμπειρία. Απλά λιγο απογοητεύτηκα από τις τιμές γιατί η μικρή μου εμπειρία ήταν σε δικάναλους ενισχυτές και 2 ηχεία στήλες όπου το κόστος για ένα σύστημα είναι πολύ φτηνότερο.
- Αν πάντως κατάλαβα καλα, για ένα αξιοπρεπές προς καλό σύστημα θα πρέπει να δαπανησω τουλάχιστον 1500-2000ευρω, σωστά?
- Προς το παρόν που θέλω να βλέπω καμιά ταινία σαν ανθρωπος, τι λέτε να κάνω? Το μοναδικό που απορρίπτω είναι να αγοράσω καινούριο σύστημα home cinema...
Και μια μεγάλη απορία που έχω για να κλείσω: Η προηγούμενη τηλεόρασή μου ήταν μια panasonic plasma. Το σύστημα ήχου το ίδιο sony. Η σύνδεση και με τις 2 τηλεοράσεις είναι τηλεόραση-σκαρτ-home cinema και τηλεόραση-hdmi-wd media player. Με την Panasonic ο ήχος έβγαινε κανονικά από τα ηχεία ενώ με την καινούρια lg όχι (τα τηλεοπτικά κανάλια ακούγονται κανονικά, ενώ ταινίες από hdmi-wd player δεν έχουν καθόλου σήμα-αυτό το χρατς όπως όταν δεν έχεις κεραία). Είναι λέτε θέμα κυκλωμάτων της τηλεόρασης? Υπάρχει περίπτωση να μπορώ να το διορθώσω με κάποιον τρόπο για προσωρινή λύση?

tsafou

New member
13 February 2010
54
Επισης να ρωτήσω και κάτι άλλο. Αν ο ενισχυτής λέει impedance 6 Ohm αλλά επίσης 'Dynamic Power per Channel (8/6/4/2 ohms) : 110 / 130 / 160 / 180 W', αυτό σημαίνει ότι βέλτιστα θα παίξει ηχεία που είναι 6 Ohm αλλά μπορεί επίσης να αποδώσει και στα υπόλοιπα Ohm με χειρότερες όμως επιδόσεις? Ρωτάω για να μάθω πώς βρίσκω ποια ηχεία είναι ιδανικά για κάθε ενισχυτή και το αντίθετο...

SpyrosKoutsogiannis

Established Member
3 December 2012
257
Πάντως κυκλοφορεί ένα σετ 5.1 ηχείων μεταχειρισμένα http://www.insomnia.gr/classifieds/gadget/hifi/385897-tannoy-fx-51-home-cinema-system/ το οποίο θα έχει οπωσδήποτε καλύτερο ήχο από τα δικά σου. Να σημειώσω ότι δεν γνωρίζω τον πωλητή, ούτε έχω κανένα συμφέρον. Πάντως αν το μπάτζετ είναι σφικτό, ίσως βρεις κελεπούρια στα 300 ευρώ.
Βλέπω ότι ο ενισχυτής που έχεις ήδη στο Sony είναι ισχύος 120 watt music power output στο πεντακάναλο και ... 55watt / stereo DIN στα 3 ωμ. Απ' όσο ξέρω οι προδιαγραφές μετρήσεων DIN είναι πολύ ελαστικότερες από RMS. Μ' αυτά και μ' αυτά, χωρίς να μαι και ειδικός, θεωρώ ότι ένας ραδιενισχυτής av που προδιαγράφεται με τα 5 κανάλια ταυτόχρονα οδηγούμενα πχ στα 5 Χ 80 W RMS στα 8 ή και στα 6 ωμ ακόμα, δεν θα χει πρόβλημα με τα ηχεία σου. 2,5 ιντσών γουφεράκι έχουν, δε νομίζω να αντέχουν και πολύ ισχύ. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως αν το subwoofer σου είναι ενεργό ή παθητικό. Αν είναι παθητικό, θα δυσκολευτείς να το οδηγήσεις.... Γενικά πιστεύω ότι θα μπορούν να συνδεθούν και να παίξουν τα παλιά ηχεία σε νέο ενισχυτή, πιθανόν όμως να μην παίζει το sub (ή να παίζει χάλια).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αν είναι να κάψεις κάτι, θα κάψεις τα ηχεία, όχι τον ενισχυτή. Αλλά γενικά αν είναι να μείνεις με τέτοια ηχεία, δεν παίρνεις καλύτερα μια καλή ηχομπάρα για βελτιωτικό της τηλεόρασης; Έχει κάτι εξαιρετικά ηχητικά και προσιτά μοντέλα η Crystal Audio με 250 και 350 αντίστοιχα. Παίρνεις κι ένα blu ray player και κάνεις το κομμάτι σου.
Αλλιώς ανεβαίνεις στα 500-600 ευρώ σε μεταχειρισμένα (πχ 300 για ηχεία κι άλλα τόσα για ενισχυτή) και παίρνεις καλύτερη ποιότητα και στο home cinema και στη μουσική απ' αυτά που έχεις.

suzukisx4

Banned
15 May 2015
128
Επειδή ενδιαφέρομαι και προσωπικά, θα μπορούσε η λύση στο ζήτημα του φίλου να είναι φθηνά ενεργά ηχεία χωρίς ενισχυτή?

tsafou

New member
13 February 2010
54
Αν είναι να κάψεις κάτι, θα κάψεις τα ηχεία, όχι τον ενισχυτή. Αλλά γενικά αν είναι να μείνεις με τέτοια ηχεία, δεν παίρνεις καλύτερα μια καλή ηχομπάρα για βελτιωτικό της τηλεόρασης; Έχει κάτι εξαιρετικά ηχητικά και προσιτά μοντέλα η Crystal Audio με 250 και 350 αντίστοιχα. Παίρνεις κι ένα blu ray player και κάνεις το κομμάτι σου.
Αλλιώς ανεβαίνεις στα 500-600 ευρώ σε μεταχειρισμένα (πχ 300 για ηχεία κι άλλα τόσα για ενισχυτή) και παίρνεις καλύτερη ποιότητα και στο home cinema και στη μουσική απ' αυτά που έχεις.
Γιατί να πάρω ηχομπάρα? Έλεγα αν ειναι να δωσω κάποια χρήματα, να πάρω έναν ενισχυτή και να δοκιμάσω τα ηχεία τα οποία έχω. Στο μέλλον, θα μπορώ να πάρω ένα σετ ηχείων πολύ καλύτερο που θα παίζουν σωστά με τον ενισχυτή. Άρα γιαυτό λέω να ξεκινήσω αγοράζοντας τον ενισχυτή...
Το ερώτημά μου που δεν έχω καταλάβει ακομα, είναι πώς ταιριαζεις έναν ενισχυτή με ηχεία και το αντίστροφο. Δηλαδή ποια χαρακτηριστικά κοιτάς εκατέρωθεν? (Ωμ, Βατ κλπ.)