Ταίριασμα κεντρικού με μπροστινά ηχεία και άλλες (αφελειί) ερωτήσεις

Gal'en

AVClub Fanatic
2 July 2012
11,391
Αθηνα
Σε συνεχεια προηγουμενης αποριας μου, προσανατολιζομαι προς την αγορα ξεχωριστου av ενισχυτη και ηχειων για να αναβαθμισω το all-in-one συστημα μου.
Σκοπευω δε να αξιοποιησω τα ηχεια που χρησιμοποιω για τις δικαναλες ακροασεις μου ως μπροστινα (και τον ολοκληρωμενο μου ως τελικο για να τα οδηγει στις ταινιες, αφου διαθετει εισοδο για ht passthrough).

Τα ηχεια μου ειναι αυτα σε cherry...

http://www.cnet.com/products/jamo-d-570-7-6-speakers/specs/

Επειδη απο το αθλημα του home cinema δε σκαμπαζω και πολλα, προσανατολιζομουν προς wharfedale diamond 10.1 ή 10.2 για πισω και το αντιστοιχο (10.cs ή cc ή cm) για κεντρικο. O λογος ηταν οτι ειναι τα μονα που ταιριαζουν αισθητικα και μοιαζουν μαλιστα τοσο με τα δικα μου.

Διαβαζοντας ομως λιγο παραπανω, πετυχα αρκετες αναφορες σε αναγκη ηχητικου ταιριασματος του κεντρικου με τα μπροστινα και κυριως του crossover τους. Βλεπω λοιπον οτι ως προς το κρος, τα δικα μου και το wharfedale δεν εχουν ουδεμια σχεση. Αντιθετα το ομοσταυλο της jamo (d500 lcr) δειχνει να ταιριαζει πολυ περισσοτερο (τουλαχιστον στα specs). Βεβαια παροτι ομοσταυλο η jamo εχει καταφερει να μην εχει την παραμικρη ομοιοτητα με τα δικα μου.

-Θα αξιζει τα παραπανω χρηματα και την οπτικη ανομοιομορφια η (όποια) ακουστικη ομοιομορφια?
-Τελικα τι ειδους ταιριασμα μας ενδιαφερει να γινει? Ως προς τα κρος κυριως? Παιζουν ρολο και τα υπολοιπα specs και αν ναι, ποσο?
-Μηπως υπαρχουν αλλα κεντρικα σε παρομοιο μπατζετ, που να ταιριαζουν σε specs με τα δικα μου?

Re: Ταιριασμα κεντρικου με μπροστινα ηχεια και αλλες (αφελεις) ερωτησεις

-Εγώ πάντως το jamo θα έπαιρνα.
Τώρα το αν αξίζει...

-Το ταίριασμα που μας ενδιαφέρει να γίνει.... χμμμμ... Φαντάσου ότι έχεις στο δεξί ηχείο ένα τρίδρομο atc scm 40 και στο αριστερό ένα τρίδρομο sonus faber venere. Πως το βλέπεις? και βγάζεις το venere και στη θέση του βάζεις ένα atc scm 19. Δε θα είναι πολύ καλύτερα?

- Δ.Γ./Δ.Α.

Βασικά όταν αναφερόμαστε σε ταίριασμα ηχείων – ειδικά κεντρικού αναφερόμαστε συγκεκριμένα στις μονάδες μεγαφώνων οι οποίες πρέπει να είναι πανομοιότυπες. Το cross από μόνο του δεν βλέπω πώς μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ταιριάσματος αφού καμιά σχέση δεν έχει με την απόκριση συχνότητας του ηχείου αλλά κυρίως ούτε και με την φάση που εκπέμπουν οι μονάδες.

όχι διαφορετικό μεσαίο.

Επειδή έχω διαφορετικό μεσαίο και τα ξέρω......μην το κάνεις το σφαλμα:flipout:

Απάντηση: Re: Ταιριασμα κεντρικου με μπροστινα ηχεια και αλλες (αφελεις) ερωτησεις

όχι διαφορετικό μεσαίο.

Μα ουτως ή αλλως διαφορετικο θα ειναι.
Ακομα και το jamo που ανεφερα για κεντρικο, ειναι απο αλλη σειρα, με αλλα χαρακτηριστικα.
Τα δικα μου βγαινουν μονο για δικαναλο, δεν εχουν κεντρικο ασορτι...
Οποτε, τι κανω εν προκειμενω?
Να αλλαξω (για χαρη των ταινιων) τα ηχεια με τα οποια ακουω μουσικη, δεν υπαρχει περιπτωση. Επισης δεν γινεται να παρω αλλα μπροστινα για ταινιες και να κρατησω και τα υπαρχοντα. Δεν υπαρχει χωρος αλλωστε. Αφου ξεκαθαρισαμε αυτο, τι αλλο θα μπορουσα να κανω? Που στο καλο να βρω ας πουμε σε κεντρικο πανομοιοτυπες μοναδες μεγαφωνων με τα δικα μου ηχεια? (οπως προτεινε ο Αντωνης Κ)

Πανομοιότυπες δύσκολα θα βρεις δες λίγο να είναι τουλάχιστον από τα ίδια υλικά και δες και τι παίζει με τα κροσοβερ κατα τα αλλα αν η μουσική είναι η προτεραιότητα μην σκας κιόλας... απλά όταν θα παναρει ο ήχος από άκρη σε άκρη θα το προσέχεις στην αρχή, αλλά μετά απο λιγο καιρο θα το συνηθίσεις.

Εγώ τόσα χρόνια λάθος ακούω και μια χαρά γουστάρω. Απλά πρόσφατα δοκίμασα με ίδιας μάρκας/μοντελου βιβλιοθήκης και η διαφορά ακούστηκε πολύ και μου την έσπασε λιγάκι.....αλλά τι να κάνω και γω ήθελα τους πύργους μου

Αν μη τι άλλο συνδύασε ένα καλής ποιότητας κεντρικό με τα αντίστοιχα περιφερικά.

πάρε ένα ακόμα ζευγάρι.
Θα έχεις μεσαίο + μια ρεζέρβα

Απάντηση: Re: Ταιριασμα κεντρικου με μπροστινα ηχεια και αλλες (αφελεις) ερωτησεις

Πανομοιότυπες δύσκολα θα βρεις δες λίγο να είναι τουλάχιστον από τα ίδια υλικά και δες και τι παίζει με τα κροσοβερ κατα τα αλλα αν η μουσική είναι η προτεραιότητα μην σκας κιόλας... απλά όταν θα παναρει ο ήχος από άκρη σε άκρη θα το προσέχεις στην αρχή, αλλά μετά απο λιγο καιρο θα το συνηθίσεις.

Εγώ τόσα χρόνια λάθος ακούω και μια χαρά γουστάρω. Απλά πρόσφατα δοκίμασα με ίδιας μάρκας/μοντελου βιβλιοθήκης και η διαφορά ακούστηκε πολύ και μου την έσπασε λιγάκι.....αλλά τι να κάνω και γω ήθελα τους πύργους μου

Δεν ειναι τοσο θεμα προτεραιοτητας της μουσικης.
Οσες ωρες περναω ακουγοντας μουσικη, αλλες τοσες ωρες βλεπω ταινιες. Καλα ισως λιγο λιγοτερες, αλλα ο κινηματογραφος ηταν για μενα ανεκαθεν το αγαπημενο ειδος ψυχαγωγιας. Επειδη ομως για τη μουσικη εχω περασει αρκετο χρονο ψαξιματος, λεω να μην ακυρωσω ολο αυτο το χρονο ξεκινωντας το ψαξιμο για πολυκαναλο και περιφερειακα ηχεια, αλλα αντιθετα να αξιοποιησω ο,τι εχω ηδη. Δεν ειμαι για φτου και απ'την αρχη δηλαδη...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αν μη τι άλλο συνδύασε ένα καλής ποιότητας κεντρικό με τα αντίστοιχα περιφερικά.

Εν προκειμενω ειμαι αναμεσα στο jamo που ανεφερα (που υποθετω οτι θα ταιριαζει περισσοτερο με τα μπροστινα μου) και τα whaferdale κεντρικα που θα ταιριαζουν ηχητικα μονο με τα πισω (λογικα).
Αν υπαρχει καποια αλλη προταση για κεντρικο, ειμαι ολος αυτια...:ears::ears::ears::ears::ears:

πάρε ένα ακόμα ζευγάρι.
Θα έχεις μεσαίο + μια ρεζέρβα

Προσπαθω να αποφυγω το να ειναι γεματο το σαλονι με ηχεια.
Ηδη τωρα εχω τα jamo και τα 5.1 του all-in-one μου. Τουλαχιστον ομως τα τελευταια ειναι λεπτα και μικρα και δεν πιανουν τοσο χωρο.
Τι θα μου προτεινες ομως?

Πες στο Μπουλ να σου φτιάξει custom. Τα ηχεία σου το αξίζουν.
Ουγκ.

Παιξε χωρις κεντρικο .

Jamo D5CEN: CENTRE SPEAKER

Jamo D5SUR: SURROUND SPEAKER

http://www.old.qualifi.com.au/index.jsp?page=product_detail&section=fastfind&product=237430

http://www.old.qualifi.com.au/index.jsp?page=1041

Εδώ είσαι. Τότε αυτά ήταν, πολύ καλά για την εποχή τους.

http://www.old.qualifi.com.au/mmbase/attachments/237407/d5_range.pdf

Πες στο Μπουλ να σου φτιάξει custom. Τα ηχεία σου το αξίζουν.
Ουγκ.

!! :idea:

Ενδιαφερουσα ιδεα που δε μου ειχε περασει καν απο το μυαλο!

Jamo D5CEN: CENTRE SPEAKER

Jamo D5SUR: SURROUND SPEAKER

http://www.old.qualifi.com.au/index.jsp?page=product_detail&section=fastfind&product=237430

http://www.old.qualifi.com.au/index.jsp?page=1041

Εδώ είσαι. Τότε αυτά ήταν, πολύ καλά για την εποχή τους.

http://www.old.qualifi.com.au/mmbase/attachments/237407/d5_range.pdf

Παρα πολυ ενδιαφεροντα.
Το μονο που με ανησυχει ειναι οτι προκειται για ηχεια πολλων ετων και με φοβιζει λιγο το τι μεταχειρισης θα εχουν τυχει.
Γιατι να τα βρω καινουρια (οπως τα δικα μου ηχεια), το βλεπω λιγο δυσκολο...

Απάντηση: Ταιριασμα κεντρικου με μπροστινα ηχεια και αλλες (αφελεις) ερωτησεις

τωρα με τις ισσοσταθμισεις των προ λιγο παιζει ρολο το ταιριαγμα που λεμε..

απλα παρε ενα καλο κεντρικο και εισαι οκ

γνωμη μου...

Mε ενα γρηγορο ψαξιμο, βρηκα να κυκλοφορουν στην αγορα τα

-jamo d4cen και
-jamo center 7.2
(και μερικα ακομα που δε μου γεμισαν το ματι...)

Kαι τα δυο λογικα πρεπει να ταιριαζουν μια χαρα ηχητικα.
Ως προς την ποιοτητα τους γνωριζει κανεις κατι παραπανω?
Το 1ο πρεπει να ειναι πιο προσφατο (ισως και να βγηκε αφοτου αγοραστηκε απο την Klipsch). Δεν ξερω ομως τιποτα παραπανω.

A ναι, ξεχασα και το

-JAMO D-500-LCR

που ειναι και το μονο που υπαρχει (?) σε καινουριο.

O κυβος ερριφθη!
Τελικα κατεληξα σε ενα jamo center 7.2, το οποιο και συνδεθηκε.
Πολυ μεγαλυτερο απ'οτι περιμενα σε διαστασεις... Καλοφτιαγμενο... Στιβαρη κατασκευη και αρκετα καλαισθητο φινιρισμα.

Στα ηχητικα, παρολο που δεν εχω προλαβει να δω ταινια, οι πρωτη εντυπωση ηταν παραπανω απο θετικη. Ωραιος ηχος που γεμιζει το χωρο με τα 2 5αρια γουφερ του, αλλα κυριως διαυγης.
...και δειχνει να δενει αρμονικοτατα με τα μπροστινα.
Γενικα απο ολες τις αποψεις η επιλογη φαινεται τουμπανο.

Σειρα παιρνουν τωρα τα πισω και το σαμπ...

Να ευχαριστησω, οσους συμμετειχαν, για τις απαντησεις τους.