Ταξίδι στο κέντρο της Γης

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
101,160
Εκεί ψηλά.....
Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια η ομάδα του Κέντρου Ωκεανογραφίας της Αγγλίας και του Πανεπιστημίου Μονπελιέ της Γαλλίας, θα ξεκινήσει το σκάψιμο στις αρχές του επόμενου μήνα.



Η δουλειά τους βέβαια θα είναι πιο εύκολη, αφού έχουν φί9νει αρκετές προσπάθειες μέχρι στιγμής και το υπέδαφος έχει σκαφτεί ήδη μέχρι το 1,5 χιλιόμετρο κάτω από το έδαφος της θάλασσας, όπου ο φλοιός έχει πάχος 8 με 10 χιλιόμετρα , σε αντίθεση με τα 60 χιλιόμετρα που έχουν οι ήπειροι.

Η προσπάθεια ίσως διαρκέσει περίπου 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί, όπως υπολογίζει η ομάδα των γεωλόγων.

Τρία είναι τα υποψήφια μέρη για να ξεκινήσουν οι εργασίες: Οι ακτές της Χαβάη, της Baja California και της Κόστα Ρίκα.

Και τα τρία βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό, και αυτό γιατί εκεί ο φλοιός σχηματίστηκε γρηγορότερα από όλους τους υπόλοιπους ωκεανούς και άρα έχει μια πιο ενιαία δομή.




http://www.cosmo.gr/Environment/315747.html




Title.JPG







Σκοπός του εγχειρήματος αυτού είναι να πάρουν δείγματα από το μανδύα, που αποτελεί πάνω από το 68% της μάζας της Γης.

«Εάν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία, θα είναι η πρώτη επιτόπια δειγματοληψία του μεγαλύτερου τμήματος του πλανήτη μας,» υποστηρίζει ο Damon Teagle, καθηγητής γεωχημείας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να μελετήσουν το μανδύα της Γης μόνο από δείγματα που βγήκαν στην επιφάνεια εξαιτίας γεωλογικών εργασιών ή από κομμάτια που εκτόξευσαν ηφαίστεια - και των οποίων η σύνθεση ενδεχομένως να έχει αλλοιωθεί λόγω αυτής της δραστηριότητας.

Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί από ένα τεράστιο ιαπωνικό πλοίο βαθειάς γεώτρησης. Εντούτοις, ο Teagle υποστηρίζει ότι η ομάδα θα πρέπει να βρει καινούργια εργαλεία, που θα μπορούν να αντέξουν την έντονη πίεση και τη εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία των 300 βαθμών Κελσίου.




http://news.pathfinder.gr/scitech/697718.html
 
Ενα σχολιο επι του Ιαπωνικου πλοιου:

Εχω την εντυπωση οτι κατα την διαρκεια της γεωτρησης, οι μηχανες του πλοιου θα κουμανταρονται μεσω δορυθορου, προκειμενου να μενει τελειως ακινητο.
Θα το τσεκαρω ομως.
 
Χμ! Αναβίωση της παλαιάς φιλοδοξίας για γεώτρηση στο βάθος της ασυνέχειας Mohorovicic.

H προσπάθεια των Ρώσων στη χερσόνησο Cola το 1970, έφτασε σε βάθος περίπου 12.000 μέτρων.

Για να δούμε τώρα.....