Τεχνικές φωτογράφησης για Έργα τέχνης - Πίνακες

jhal

Senior Member
7 February 2007
566
Πρόσφατα μου ζήτησαν να φωτογραφήσω δυο πίνακες ζωγραφικής.

Ευτυχώς την ημέρα της φωτογράφισης δούλεψα με φυσικό φως και προσπάθησα να μην χαθεί η αυθεντικότητα (αλλαγή χρωμάτων κλπ).

Δεν έχει γίνει καμιά επεξεργασία πλην ισιώματος και resizing για το web

Re: Έργα τέχνης - Πίνακες

ΠΟλυ ομορφα !!

( αν κ συγχωρεσε με εχω μια μικρηηηηη υπονοια οτι ειναι λιιιιγο σκοτεινα.Δεν εχω δει βεβαια τους πινακες μπροστα μου να μαι σιγουρος.)

ειχα βγαλει κατι εικονες για το πατερα μου προσφατα, εβαλα ομως 2 ομπρελες, και νομιζω βγηκαν πολυ καλα, μια φωτο εχω ανεβασει στα small lights big lights, αν θες μπορω να ανεβασω και αλλες για να δεις...

Παιδιά σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας.. Όοχι δεν είναι υποφωτισμένες , αυτό ακριβώς προσπάθησα να μην αλλοιωθούν.

Δοκίμασα και μεγαλύτερη έκθεση αλλά τα χρώματα άρχιζαν να ξεθωριάζουν, δοκίμασα και μικρότερη έκθεση αλλά έδειχαν πιο έντονα (πιο ωραία βέβαια για το μάτι μου) και όλα αυτές οι δοκιμές με 1/3 stop διαφορά.

Όμως το αυθεντικό (αυτό ήταν το ζητούμενο) ήταν αυτό το αποτέλεσμα που ανέβασα..

Στο photoshop που "έπαιξα" μπορούσαν να γίνουν και πολύ καλύτερες (για το δικό μου το μάτι) αλλά ο καλλιτέχνης έτσι τα ζωγράφισε και έτσι έπρεπε να αποτυπωθούν.

@paulmarinis.. Ναι τις είδα τις εικόνες πολύ καλή δουλειά με εξαίρεση τα highlights αριστερά και δεξιά (αν θυμάμαι καλά).

Σας ευχαριστώ και πάλι...-bye-

Δύσκολο, εκτός των άλλων, και γιατί στις περισσότερες εκθέσεις απαγορεύεται η φωτογράφηση... Οπότε, μόνο κατα παραγγελία ή σε έργα που είναι στην κατοχή μας.

Παιδιά σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας.. Όοχι δεν είναι υποφωτισμένες , αυτό ακριβώς προσπάθησα να μην αλλοιωθούν.

Δοκίμασα και μεγαλύτερη έκθεση αλλά τα χρώματα άρχιζαν να ξεθωριάζουν, δοκίμασα και μικρότερη έκθεση αλλά έδειχαν πιο έντονα (πιο ωραία βέβαια για το μάτι μου) και όλα αυτές οι δοκιμές με 1/3 stop διαφορά.

Όμως το αυθεντικό (αυτό ήταν το ζητούμενο) ήταν αυτό το αποτέλεσμα που ανέβασα..

Στο photoshop που "έπαιξα" μπορούσαν να γίνουν και πολύ καλύτερες (για το δικό μου το μάτι) αλλά ο καλλιτέχνης έτσι τα ζωγράφισε και έτσι έπρεπε να αποτυπωθούν.

@paulmarinis.. Ναι τις είδα τις εικόνες πολύ καλή δουλειά με εξαίρεση τα highlights αριστερά και δεξιά (αν θυμάμαι καλά).

Σας ευχαριστώ και πάλι...-bye-

Μπράβο, εφόσον ικανοποιήθηκε ο ζωγράφος :SFGSFGSF:

Το θέμα "φωτογράφιση ζωγραφικής" το θεωρώ οχι απλώς δύσκολο, ισως ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ !!. (Είναι και ο χαρακτήρας των καλλιτεχνών στη μέση ... ).

Πάντως και εμένα μου φαίνονται σκοτεινούλικες. Και το ότι κατέληξες σε αυτή την φωτεινότητα (που σε μερικούς - ίσως και σε σένα - δεν άρεσε) αποδεικνύει το ποσο δύσκολη είναι η φωτογραφική απόδοση πινάκων ζωγραφικής.

Πέφτεις σε δύσκολα θέματα που αφορούν τον περιοριμένο χρωματικό χωρο του sRGB - της οθόνης - του εκτυπωτή κλπ σε σχέση με τις μπογιές. Αυξάνοντας την φωτεινότητα φθάνεις σε κορεσμούς χρωμάτων που δεν χωράνε στον χρωματικό χώρο της οθόνης και χαλάνε (ξεθωριάζουν-αλλάζουν τιντα) τα χρώματα που βλέπεις. Είναι το ίδιο πρόβλημα που συναντάς στη φωτογράφιση λουλουδιών. Αδύνατο να αποδοθούν στην οθόνη ταυτόχρονα και τα χρώματα-κορεσμός και η φωτεινότητα ενος π.χ. κοκκινο-πορφυρού τριαντάφυλλου που φωτογραφίζεται σε δυνατό φως.

Αν ο σκοπός είναι μια ιντενετική γκαλλερι η λύση που διάλεξες είναι μονόδρομος (λογω SRGB).
Αν πρόκειται να εκτυπωθούν ισως σε παίρνει να αυξήσεις την φωτεινότητα (χρησιμοποιώντας ProphotoRGB or AdobeRGB). Oι εκτυπώσεις έχουν ευρύτερο χρωματικό χώρο απο τις οθόνες. Θα δείξουν αλλιώς, και μαλλον πιό σωστά την αναλογία κορεσμού - φωτεινότητας.

Μόλις είδα τον τίτλο του νηματος είπα "ενα σχεδόν άλυτο προβλημα".
Εχοντας κατα νού οτι χρειάζεται τουλάχιστον
- μηχανή με καλό δείκτη μεταμερισμού (δες στο DxOmark),
- καλιμπραρισμένο για χρωματική πιστότητα, χρωματικό προφιλ της μηχανής (όσα προφίλ ξέρω στο ACR απέχουν παρασσάγκας)
- και καλιμπραρισμένη οθόνη με χρωματικό χώρο που καλύπτει επαρκώς SRGB - AdobeRGB - ECI ....

Για γράψε αν θέλεις λιγα πράγματα για την διαδικασία που ακολούθησες.

Ουπς.. καλά τώρα και ειδικά ο Ηλίας με άγχωσε..:bigcry:

Να διευκρινήσω ότι όταν μια φωτό αναβαίνει στο web δεν έχει και πολύ σχέση με την original. Να διευκρινήσω επίσης ότι ως γνωστόν ειδικά στο web μια φωτογραφία "παίζει" πολύ και σε ποιο μόνιτορ θα το δούμε. Π.χ. τις συγκεκριμένες που ανέβασα αλλιώς φαίνονται απ'το monitor που τις δούλεψα και αλλιώς απ'το monitor που στο γραφείο. Καλά αν πάμε και σε εκτύπωση άλλο χάος.. Αλλά ας μην μπούμε στη διαδικασία του calibration monitor printer.

Επίσης να διευκρινήσω ότι δεν πήρα το οκ για το αποτέλεσμα του ζωγράφου, αλλά του ιδιοκτήτη ο οποίος αφού είδε και τις άλλες(με διαφορετικές εκθέσεις) παραδέχτηκε και αυτός ότι αυτές είναι οι πιο πιστές.

Τώρα στο τεχνικό μέρος , παρά το ότι είχα μαζί μου φλας και ομπρέλα όπως έγραψα κατάφερα και δούλεψα μόνο με φυσικό φως αποφεύγοντας έτσι κάποια σημεία του πίνακα να φωτιστούν πιο πολύ ή να έχω highlights.

Η άλλη δυσκολία που ανιμετώπισα ήταν ο χώρος της φωτογράφισης καθότι βάζοντας τη μηχανή στο τρίποδο ειδικά στον ένα πίνακα (τον μπλε) υπήρχε ένας πολυέλαιος που έμπαινε στη φωτογραφία. Έτσι αναγκάστηκα να δώσω κλίση στο τρίποδο κάτι που χρειάστηκε να διορθώσω στο Photoshop.

Τέλος η φωτογραφίες βγήκαν σε AdobeRgb και σε αυτό ελέχθησαν(στο monitor), απλά για λόγους web άλλαξαν σε sRGB.Όπως λέω και ποιο πάνω δεν έχει πολύ σχέση το AdobeRgb με το sRGB ( και ειδικά απο συμπίεση, sharpening κλπ)

Εξοπλισμός... μια "ταπεινή" Canon 500d,τρίποδο , φακός Tamron 17-50 2.8 VC.

Ααα.. και όλες οι λήψεις έγιναν με αντίστροφη μέτρηση 10 δεπ.

Τέλος η φωτογραφίες βγήκαν σε AdobeRgb και σε αυτό ελέχθησαν(στο monitor), απλά για λόγους web άλλαξαν σε sRGB.Όπως λέω και ποιο πάνω δεν έχει πολύ σχέση το AdobeRgb με το sRGB ( και ειδικά απο συμπίεση, sharpening κλπ)

Εξοπλισμός... μια "ταπεινή" Canon 500d,τρίποδο , φακός Tamron 17-50 2.8 VC.

Σημαντικό το AdobeRgb, έχει σαφώς περισσότερο "χώρο" από το sRGB. Επίσης εκτός από το καλιμπράρισμα, έχετε υπόψη σας ότι κυκλοφορούν τα ICC profiles για οθόνες-εκτυπωτές, τα οποία βοηθάνε πολύ. Όσο για την "ταπεινή" 500d υπάρχουν επαγγελματίες που δουλεύουν με ταπεινότερες, από άποψη ή επειδή έτσι τους βολεύει...

@cacau,

Αν έχεις κανένα λινκ με icc profiles για οθόνες - εκτυπωτές και δωρεάν .. καλοδεχούμενο. Είναι όμως δουλεμένα με γνώμονα την πιστότητα στη χρωματική απόδοση ??.

Ομοιως και πιο καλοδεχούμενα για icc/dcp profiles για φωτογραφικές μηχανές (χρήση απο τον raw decoder). Ομοιως δουλεμένα-εξελιγμένα για χρωματική πιστότητα, όχι σαν τα portrait, Landscape κλπ. που έχουμε.

@Jhal,
σε RAW αποθήκευσες ??. Ποιο profile χρησιμοποίησες ??.

Απάντηση: Έργα τέχνης - Πίνακες

Η δυσκολίες στην φωτογράφιση έργων τέχνης ήταν ανέκαθεν η χρωματική πιστότητα και δευτερευόντως ο φωτισμός. Το δεύτερο λύνεται εύκολα σχετικά με δύο φωτα υπο γωνίαν 45 μοιρών συνήθως.
Τα παλιά εκείνα χρ'ονια των φίλμς (sic :D) χρησιμοποιούσαμε μηχανές μεσαίου ή μεγάλου φορμά. Σε ένα σημείο του κάδρου εξωτερικά τοποθετούσαμε την χρωματική κάρτα της Kodak ώστε το εργαστήριο που θα αναλάμβανε την εκτύπωση να έχει ένα σημείο αναφοράς όπως είναι αυτή η κάρτα.Νομίζω πως αν ψάξει κανείς μπορεί να την βρεί ακόμη.

attachment.php

Attachments

• kodak_color_chart.jpg
    kodak_color_chart.jpg
    58 KB · Views: 93

Ωραια το ετοιμα profile για καθε ηλεκτρονικο μεσο αλλα παντα ειναι καλυτερο να κανουμε (αν ειμαστε γνωστες κ με σωστο εξοπλισμο) δικα μας καλιμπραρισματα με custom profiles για καθε συσκευη ξεχωριστα.

Ωραια το ετοιμα profile για καθε ηλεκτρονικο μεσο αλλα παντα ειναι καλυτερο να κανουμε (αν ειμαστε γνωστες κ με σωστο εξοπλισμο) δικα μας καλιμπραρισματα με custom profiles για καθε συσκευη ξεχωριστα.

Σωστός, αλλά για τους ερασιτέχνες:

οθόνες http://www.tftcentral.co.uk/articles/icc_profiles.htm

http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4075

εκτυπωτές http://www.ilford.com/profiles/index_en.asp?type=profile

γενικές γνώσεις http://www.color.org/index.xalter

και πολλά άλλα googlάροντας ανάλογα με τον κατασκευαστή του hardware που έχετε, για οθόνες ψάχνουμε τις οθόνες, για εκτυπωτές το ίδιο και ανάλογα με το χαρτί κ.λ.π. Βεβαίως η απόλυτη λύση είναι τα custom profiles, αλλά θέλουν εξοπλισμό... Τι θα λέγατε όσοι έχετε να "χτίζατε" μερικά για κανέναν πτωχό γείτονα?

Και δυο ακομα με το φωτισμο που περηγραφει ο Billy πιο πανω (για γωνιες δεν ειμαι ακριβως συγουρος).
p9260596a.jpg

p9260591a.jpg

Τι θα λέγατε όσοι έχετε να "χτίζατε" μερικά για κανέναν πτωχό γείτονα?

Για μενα προσωπικα , αν θελετε πολυ ευχαριστως αλλα εξ αποστασεως δε γινεται , αυτο γινεται μονο "on location", με συγκεκριμενες ρυθμισεις-καλιμπραρισμα γιατι ολοι εχουμε αλλες καρτες γραφικων - αλλες ρυθμισεις χρωματικες-τονικες-φωτεινοτητας στην οθονη μας , αλλες στα προγραμματα μας , στους εκτυπωτες αλλα μελανια , αλλα χαρτια, αλλες ρυθμισεις οποτε καταλαβαινετε, γι αυτο λεγονται "custom" απο αποσταση δεν μπορει να γινει.

Δε μπορω δηλαδη να κανω εγω στον δικο μου υπολογιστη ενα profile οθονης ας πουμε με τη δικια μου καρτα γραφικων-οθονη-ρυθμισεις-color management και να το στειλω σ ενα φιλο να βλεπει το ιδιο.-bye-

Με βιτρώ είμαστε εντός θέματος;

Μια παλια φωτογραφία από σκαναρισμένο θετικό.

vitro.jpg

Είχε ξεκινήσει πριν κανα χρονο μια κουβέντα με τον Βλάση για συνεταιρική (μεταξύ μελών του φορουμ) απόκτηση πακετου καλιμπραρίσματος οθόνης. Δεν το προχωρήσαμε δυστυχώς.

Νομίζω η ιδέα του Cacau έχει εφαρμογή για profiling φωτογραφικών μηχανών, αυτά που χρησιμοποιούν οι RAW converters.
Η Adobe για ACR-Lightroom δίνει την δυνατότητα αυτή με δικό της utility (Dng profile editor). Φωτογραφίζεις μια καρτα σε 2 φωτισμούς (Daylight - Tungsten) φορτώνεις τα raw στο utility και παίρνεις τα profile *.dcp.

Με το utility dcp2icc μπορούν να μετατραπούν σε icc profiles για χρήση απο άλλους converter (dcraw, Rawtherapy, ...).

http://dcp2icc.sourceforge.net/

Επίσης κυκλοφορεί το utility dcptool για μετατροπή-βελτίωση των dcp profiles σε untwisted - invariable. Διορθώνει το κουσούρι των dcp profiles να αλλάζουν τιντα οταν πειράζουμε το EV. Δεν το δοκίμασα ... Πάντως πρέπει να κάνει διαφορά οταν χρησιμοποιηθεί με ETTR, ή και στην περίπτωση του jhal.

http://dcptool.sourceforge.net/Introduction.html

Για παλιότερες Canon-Nikon βρήκα έτοιμα αλλά δεν δουλεύουν πιά τα λινκ. Θα ψαξω να τα βρώ σε Backup δισκο και αν τα θέλει κάποιος ...

http://chromasoft.blogspot.com/2009/10/another-happy-dcptool-user.html

Για μενα προσωπικα , αν θελετε πολυ ευχαριστως αλλα εξ αποστασεως δε γινεται , αυτο γινεται μονο "on location", με συγκεκριμενες ρυθμισεις-καλιμπραρισμα γιατι ολοι εχουμε αλλες καρτες γραφικων - αλλες ρυθμισεις χρωματικες-τονικες-φωτεινοτητας στην οθονη μας , αλλες στα προγραμματα μας , στους εκτυπωτες αλλα μελανια , αλλα χαρτια, αλλες ρυθμισεις οποτε καταλαβαινετε, γι αυτο λεγονται "custom" απο αποσταση δεν μπορει να γινει.

Δε μπορω δηλαδη να κανω εγω στον δικο μου υπολογιστη ενα profile οθονης ας πουμε με τη δικια μου καρτα γραφικων-οθονη-ρυθμισεις-color management και να το στειλω σ ενα φιλο να βλεπει το ιδιο.-bye-

Για αυτό κι εγώ αναφέρομαι σε γείτονες. Δηλαδή αν τύχει και έχει εξοπλισμό και κέφι κάποιος που μένει Αθήνα - Β.Προάστια μου φτιάχνει, μαζί με πρόσκληση για μεζέ και κρασί ή μπύρα. Ο Σαλονικιός του Σαλονικιού κ.λ.π. :party: