Τεχνικές και προβλήματα για φωτογράφηση άγριας ζωής και σπορ

Είναι καλύτερη κατά τη γνώμη μου η τελευταία επεξεργασία αν και ξυρίζει και λίγο λεπτομέρεια, λίγος θόρυβος εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί αλλα ήταν too much στην αρχική για τα δικά μου γούστα που χάλαγε το τελικό αποτέλεσμα.

Πλέον σημαντικό ρόλο παίζει και η ανάλυση του φακού στο πόσο αντέχει το αρχείο στο καθάρισμα του θορύβου που έδωσε η επεξεργασία με την αύξηση της οξύτητας. Θέλει μια ισσοροπία και πάντα αυτό μου μετρά είναι η δική σου προσωπική άποψη και οι δικές σου ανοχές.

Οι λεπτομέρειες στο πρόσωπο του αθλητή πάνω στην έκρηξη και την προσπάθεια είναι πολύ σημαντικές ειδικά σε τόσο κοντινό κάδρο όπως αυτό που είχε η τελευταία.

Την ίδια ισσοροπία θέλεις επίσης όταν προσπαθείς να αναδείξεις με επεξεργασία και όξυνση το φτέρωμα ενός πουλιού κλπ. Δεν πρέπει ο θόρυβος να ξεπερνά σε ποσότητα τη λεπτομέρεια.

Μετεφερα τα τελευταία ποστ εδώ στο νήμα που αφορά τεχνικές και επεξεργασία για σπορ και wild life , εινι πιο κατάλληλο.

Last edited:
Αν επιχειρεις sharpening σε κατι που θεωρεις οτι ηθελε παντα λιγο σπρωξιμο αυτα θα τα ανιτμετωπιζεις.

Ισως ειναι καλυτερα σε τετοιου ειδους ληψεις να τραβας σε burst και σε υψηλες ταχυητητες ωστε να αποτυπωνεις στο μεγιστο την οξυτητα που μπορει να αποδωσει ο φακος και η καμερα για να μην καταφευγεις σε λυσεις τετοιου ειδους μετα.

Αυτα βεβαια οταν υπαρχει αναγκη μεγαλης μεγεθυνσης.....γιατι η φωτογραφια αν δεν την μεγεθυνεις φαινεται εξαιρετικη ετσι κι αλλιως (δηλαδη κουβεντα να γινεται ολα αυτα) ;)

Ειναι σύνηθες όταν κάποιος ασχολείται με την φωτογραφία άγριας ζωής να καταφεύγει σε κροπαρισμα της αρχικής εικόνας γιατί δεν μπορεί να έρθει πιο κοντά στον στόχο του.

Ενα κομμάτι μετά το crop της επεξεργασίας του είναι να αυξήσει το μέγεθος της εικόνας κάνοντας upscale με τις τεχνικές που έχουν τα προγράμματα επεξεργασίας.

Μια ενδιαφέρουσα σύγκριση στις δυνατότητες τριών προγραμμάτων περιγράφονται στο κάτωθι άρθρο

Up-scaling Raw Files 1: High quality cropped images with Lightroom, ON1 and Topaz

Στο τέλος του άρθρου γίνεται και μια σύγκριση των πλεονεκτημάτων που έχει μια crop μηχανή σε σχέση με μια FF όταν και οι δύο μηχανές κάνουν χρήση φακού ίδιας εστιακής.

• Like
Reactions: cacau
Εκτός από την τεχνική στην επεξεργασία χρήσιμο είναι να έχεις και τα κατάλληλα βοηθήματα για να πετύχεις τον στόχο σου ειδικά αν κινείται γρήγορα

Ένα τέτοιο βοήθημα είναι το παρακάτω accessory, υπάρχουν και άλλα πιο ακριβότερα όπως το ΕΕ-1 της Olympus

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Εκτός από την τεχνική στην επεξεργασία χρήσιμο είναι να έχεις και τα κατάλληλα βοηθήματα για να πετύχεις τον στόχο σου ειδικά αν κινείται γρήγορα

Ένα τέτοιο βοήθημα είναι το παρακάτω accessory, υπάρχουν και άλλα πιο ακριβότερα όπως το ΕΕ-1 της Olympus

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Μάλλον από πιο υπερτιμημένα εξαρτήματα για το "σπορ".
Δεν χρειάζεται τίποτα πέρα της σωστής εξάσκησης και να ξέρεις τον εξοπλισμό σου για να βγάζεις BiF.
Κανένα μπλιμπλίκι δεν αντικαθιστά την ενασχόληση και δεν χρειάζεται καν.
Δεν έχεις όπλο για σκοποβολή.

Προσωπικά δεν έχω δει κανέναν να έχει αγοράσει τέτοιο πράμα.
Ή τουλάχιστον κανένα ή καμία να έχει τέτοιο πράμα στη μηχανή και έχω συναντήσεις πολλές δεκάδες άτομα σε Δρυμούς και λίμνες.

Δεν χρειάζεται τίποτα πέρα της σωστής εξάσκησης και να ξέρεις τον εξοπλισμό σου για να βγάζεις BiF.

Ή τουλάχιστον κανένα ή καμία να έχει τέτοιο πράμα στη μηχανή και έχω συναντήσεις πολλές δεκάδες άτομα σε Δρυμούς και λίμνες.
Υπάρχει εξήγηση γιατί δεν είναι πολύ διαδεδομένα. Καταρχην δεν τα βγάζουν πολλές εταιρίες και οι περισσότεροι που τα χρησιμοποιούν είναι μόντες από τα αντίστοιχα στα όπλα που είναι βαριά και δύσχρηστα.

Επισης οι μεγάλης εστιακής φακοί σε FF δουλεύονται σε τρίποδο ή μονόποδο όπου το συγκεκριμένο accessory είναι ψιλοαχρηστο για στατικές λήψεις πουλιών

Τα συγκεκριμένα βοηθήματα αφορούν αυτούς που κάνουν BIF σε κινούμενα πτηνά και χρησιμοποιούν κροπ μηχανές μεγάλης εστιακής που είναι πιο δύσκολο να κρατήσεις τον στόχο σου μέσα στο EVF ειδικά αν είναι ταχύτατος και μικρός

Βλέποντας με τα δύο μάτια όλο το κάδρο με το dot μπορείς να οδηγήσεις την μηχανή πιο γρήγορα.

Αν δεν το δοκιμάσεις δεν μπορείς να ξέρεις αν θα βοηθήσει τη δική σου ή κάποιου άλλου τεχνική. Ισως έτσι μάθει και τις κινήσεις των συγκεκριμένων πτηνών γιατί το να κάνεις BIF δεν είναι μόνο να ξέρεις τον εξοπλισμό σου και να κάνεις εξάσκηση αλλά να μάθεις και τα χούγια του πτηνού που παρακολουθείς

Mωρε και εγω εχω παρει τετοιο πραγμα (και προφανως ανωτερο ολων των παλιοτερων υπολοιπων μιας και φτιαχτηκε ως dedicated photography ) αλλα αναθεμα και αν τολμαω να ρισκαρω να το χρησιμοποιησω εναντι του ματιου μου που "κρινει" ανα περισταση που θα κινηθει το καδρο μου, αν ειναι σωστο και ποσο πλατος θα δωσω για να ειμαι μεσα στο καδρο.

Ισως αν ξαναβρεθω σε κανα ραλλυ μιας και στιβο και πτησεις μαχητικων που τραβαω απο γρηγορες ληψεις το θεωρω δυσκολο.

Υπάρχει εξήγηση γιατί δεν είναι πολύ διαδεδομένα. Καταρχην δεν τα βγάζουν πολλές εταιρίες και οι περισσότεροι που τα χρησιμοποιούν είναι μόντες από τα αντίστοιχα στα όπλα που είναι βαριά και δύσχρηστα.

Επισης οι μεγάλης εστιακής φακοί σε FF δουλεύονται σε τρίποδο ή μονόποδο όπου το συγκεκριμένο accessory είναι ψιλοαχρηστο για στατικές λήψεις πουλιών

Τα συγκεκριμένα βοηθήματα αφορούν αυτούς που κάνουν BIF σε κινούμενα πτηνά και χρησιμοποιούν κροπ μηχανές μεγάλης εστιακής που είναι πιο δύσκολο να κρατήσεις τον στόχο σου μέσα στο EVF ειδικά αν είναι ταχύτατος και μικρός

Βλέποντας με τα δύο μάτια όλο το κάδρο με το dot μπορείς να οδηγήσεις την μηχανή πιο γρήγορα.

Αν δεν το δοκιμάσεις δεν μπορείς να ξέρεις αν θα βοηθήσει τη δική σου ή κάποιου άλλου τεχνική. Ισως έτσι μάθει και τις κινήσεις των συγκεκριμένων πτηνών γιατί το να κάνεις BIF δεν είναι μόνο να ξέρεις τον εξοπλισμό σου και να κάνεις εξάσκηση αλλά να μάθεις και τα χούγια του πτηνού που παρακολουθείς
Δεν διαφωνώ ότι ίσως βοηθήσει ένα πολύ μικρό ποσοστό, αλλά όπως είπα έχω δει πάρα πολύ κόσμο με μεγάλους τηλεφακούς (μιλάμε για 500αρια και πάνω).
Πολλοί (πες χοντρικά 50%) είναι χέρι και κανείς δεν έχει τέτοιο πράμα.

Δεν ξέρω, δεν με έχει πείσει ότι είναι καλύτερο από το εξασκημένο μάτι και χέρι.

Φυσικά, ο καθένας κρίνει και αγοράζει ότι θέλει.
Καμία ένσταση επ' αυτού.

Η γνώση του εξοπλισμού και η συνεχής εξάσκηση είναι το Νο1 σε αυτά τα σπορ , πολλές δοκιμές και άριστη επεξεργασία τα συμπληρώνουν.

Το παραπάνω accessory δεν είναι πασπαρτού να σου λύσει τα χέρια, ίσως κάποιους τους βοηθήσει να ξεκινήσουν και να μην νιώσουν απελπισία από τα πρώτα αποτελέσματα. Είναι φθηνό accessory για ένα τόσο ακριβό σπορ. Το δοκιμάζει κάποιος και κρίνει.

Δεν ξέρω, δεν με έχει πείσει ότι είναι καλύτερο από το εξασκημένο μάτι και χέρι.

Πιθανον να μην ειναι αλλα η παλια γενια δυσκολα θα εμπιστευτει τετοια βοηθηματα ευκολα.

Αυτο βεβαια ειναι και φθηνοπροιον το συγκεκριμενο και μονο που το οπτικο στοιχειο κινειται κατα την αναδιπλωση του με κανει να αμφιβαλλω αν ειναι να το εμπιστευτεις οτι οταν ανοιξει θα ειναι στην σωστη θεση και ρυθμιση.

Δεν διαφωνώ ότι ίσως βοηθήσει ένα πολύ μικρό ποσοστό, αλλά όπως είπα έχω δει πάρα πολύ κόσμο με μεγάλους τηλεφακούς (μιλάμε για 500αρια και πάνω).
Πολλοί (πες χοντρικά 50%) είναι χέρι και κανείς δεν έχει τέτοιο πράμα.

Φυσικά, ο καθένας κρίνει και αγοράζει ότι θέλει.
Καμία ένσταση επ' αυτού.
To artisan Red dot accessory μπορείτε να το προμηθευτείτε από Γερμανία με 69 ευρώ συν μεταφορικά

Αν δεν θες να δώσεις χρήματα υπάρχει και το αυτοσχέδιο accessory με ένα συνδετήρα απλά δεν βγάζει κόκκινη κουκκίδα :ROFLMAO:

Γενικά τέτοιες λύσεις βοηθούν αν υπάρχει στην μηχανή καλή αυτόματη ΑΙ αναγνώριση θέματος, κανείς χοντρική στόχευση με το εξάρτημα και αφήνεις την μηχανή να κάνει τα υπόλοιπα

1745050839186.jpeg

Last edited:
To artisan Red dot accessory μπορείτε να το προμηθευτείτε από Γερμανία με 69 ευρώ συν μεταφορικά

Αν δεν θες να δώσεις χρήματα υπάρχει και το αυτοσχέδιο accessory με ένα συνδετήρα απλά δεν βγάζει κόκκινη κουκκίδα :ROFLMAO:

Γενικά τέτοιες λύσεις βοηθούν αν υπάρχει στην μηχανή καλή αυτόματη ΑΙ αναγνώριση θέματος, κανείς χοντρική στόχευση με το εξάρτημα και αφήνεις την μηχανή να κάνει τα υπόλοιπα

View attachment 250877
Εντάξει, iron sights και έτσι.
Τουλάχιστον δεν έδωσε 100αρου.

Πιθανον να μην ειναι αλλα η παλια γενια δυσκολα θα εμπιστευτει τετοια βοηθηματα ευκολα.

Αυτο βεβαια ειναι και φθηνοπροιον το συγκεκριμενο και μονο που το οπτικο στοιχειο κινειται κατα την αναδιπλωση του με κανει να αμφιβαλλω αν ειναι να το εμπιστευτεις οτι οταν ανοιξει θα ειναι στην σωστη θεση και ρυθμιση.
Όχι ρε, πια παλιά γενιά.
Εδώ μιλάμε για 20αρηδες με 40αρηδες.
Ακόμη και οι birders που είναι εκεί για τη παρατήρηση, όχι για ιδιαίτερες φωτο, έχουν διάφορες παλιές κάμερες (και πολλές, πάρα πολλές bridge Nikon) μαζί με τα πανάκριβα Zeiss τηλεσκόπια, αλλά κανένας δεν έχει τέτοια πράματα.
Όπως έγραψα, προσωπικά δεν έχω δει κανέναν με τέτοιο σκόπευτρο.
Ίσως είναι χρήσιμο, αλλά με λίγη προσπάθεια όλοι τα καταφέρνουν με το χέρι δίχως να δίνουν λεφτά.

Δεν ειναι τα λεφτα το θεμα για τετοιους φωτογραφους με πανακριβους τηλεφακους νομιζω αλλα η συνηθεια της τεχνικης και πως να προσαρμοστουν σε κατι τελειως διαφορετικο απο αυτο που ξερουν οτι δουλευει.

Δεν ειναι τα λεφτα το θεμα για τετοιους φωτογραφους με πανακριβους τηλεφακους νομιζω αλλα η συνηθεια της τεχνικης και πως να προσαρμοστουν σε κατι τελειως διαφορετικο απο αυτο που ξερουν οτι δουλευει.
Επίσης το πανάρχαιο αξίωμα "keep it simple". Στα σπορ δεν υπάρχει περίπτωση στον αιώνα τον άπαντα να χρησιμοποιήσει κάποιος τέτοια εξαρτήματα.

Σχετικά με τις φωτογραφίες του Γύρου Ελλάδας από το ετάπ του Αγρινίου παραπάνω, αυτή με τον Gleb Syritsa (κράνος Astana) και αυτή με τον Zoidl (μαυρο κράνος με Bergs logo) είναι ελαφρώς out of focus, και επίσης είναι εμφανείς οι περιορισμένες δυνατότητες του φακού, αν θέλουμε να τις "ψειρίσουμε". Η άλλη με τον αθλητη της XSpeed είναι μια χαρά. Όπως και να χει, διυλίζουμε τον κώνωπα, δεν πρόκειται να ασχοληθεί απολύτως κανένας με αυτά τα θέματα, δηλαδη κουβέντα να γίνεται, όπως έγραψε και ο Ναθ.
Το "πρόβλημα" των φωτο είναι ότι είναι αδιάφορες, καθώς εκτός από τη φωτογραφία του σπριντ για τη νίκη και του πανηγυρισμού του νικητή, όλες οι άλλες στον τερματισμό ενός ποδηλατικού αγώνα, έχουν μόνο αρχειακή αξία, να θυμόμαστε δηλαδή ότι έτρεξαν οι συγκεκριμένοι αθλητές.

• Like
Reactions: kbouk and Kosh
Ενα off the record σχολιο follow up σε αυτο

Οταν στην εικονοληψια με την πρωτη RedΟne που εννοειται οτι δουλεψαμε πρωτοι στην Ελλαδα κληθηκαμε να εστιασουμε παθαμε ενα τεραστιο σοκ.

Ηταν θυμιζω η πρωτη καμερα 4k και η διαφορα στην αναλυση με τις εως τοτε καμερες 1080p ηταν τεραστια ( σχεδον τετραπλασια

1745059498536.png
)

Οτι νομιζαμε κατα την ληψη οτι ειναι εστιασμενο με μεγαλη μας απογοητευση οταν ειδαμε τα πρωτα υλικα ΔΕΝ ΗΤΑΝ. Αυτοματως η εστιαση σε υλικο 4k (ισχυει το ιδιο και στην φωτογραφια φυσικα) απαιτησε νεα εργαλεια (focus assist, εξελιγμενα focus peaking με μεγαλες ζωνες ) με αποτελεσμα να αλλαξει ΕΝΤΕΛΩΣ το focus pulling στην εικονοληψια για τους βοηθους καμερας.
Πλεον δεν μπορουν να δουλεψουν αν δεν εχουν dedicated super bright μονιτορ με ολα τα software για focus επανω.

Τετοια εργαλεια για να επιστρεψω στο θεμα μας θα γινουν πιο απαραιτητα οταν μεγαλωσουν και οι αποδοσεις των καμερων μας . Ειτε σε φακους ειτε σε αισθητηρες ειτε σε απαιτησεις πελατων μας .

Εως τοτε κραταμε οτι κανει την δουλεια, οταν αυτη το απαιτησει θα αλλαξουν οτι ξερουμε .

• Like
Reactions: NassosT
Δεν διαφωνώ Ναθ, θεωρώ όμως ότι το AF θα εξελίσσεται πολύ γρηγορότερα από τις οποιες εξελίξεις σε αισθητήρες και φακούς. Είναι κατά τη γνώμη μου και θέμα εμπορικής στρατηγικής των εταιριών, καθώς βοηθά στον περαιτέρω... εκδημοκρατισμό της φωτογραφίας: sharp photos για όλους, με ό,τι εξοπλισμο κι αν έχουν, ανεξαρτήτως τεχνικής επάρκειας ή εμπειρίας.
Πιο πιθανό βλέπω πάντως να βγουν ας πούμε auto tracking κεφαλές για τρίποδα που θα ακολουθούν τα bif και θα τα κρατάνε πάντα στο κάδρο (όπως δουλευει το τρακινγκ σε ένα gimbal δηλαδη), παρά να αποκτήσει μεγαλύτερη απήχηση το laser που σημαδεύει το θέμα.

Δεν διαφωνώ Ναθ, θεωρώ όμως ότι το AF θα εξελίσσεται πολύ γρηγορότερα από τις οποιες εξελίξεις σε αισθητήρες και φακούς. Είναι κατά τη γνώμη μου και θέμα εμπορικής στρατηγικής των εταιριών, καθώς βοηθά στον περαιτέρω... εκδημοκρατισμό της φωτογραφίας: sharp photos για όλους, με ό,τι εξοπλισμο κι αν έχουν, ανεξαρτήτως τεχνικής επάρκειας ή εμπειρίας.
Πιο πιθανό βλέπω πάντως να βγουν ας πούμε auto tracking κεφαλές για τρίποδα που θα ακολουθούν τα bif και θα τα κρατάνε πάντα στο κάδρο (όπως δουλευει το τρακινγκ σε ένα gimbal δηλαδη), παρά να αποκτήσει μεγαλύτερη απήχηση το laser που σημαδεύει το θέμα.

Δες εδω και ετοιμασου....να βγαλουν τετοια και για φωτογραφικη καλυψη... ( εν ευθετω χρονω φυσικα)

Εγω εβγαλα ενα δακρυ :ROFLMAO:

• Love
Reactions: NassosT