Τεχνίκός για vintage Pioneer ενισχυτή ;;;

Tasos_Th

Supreme Member
5 September 2006
3,060
Goteborg, Vastra Gotaland, SVERIGE
Γνωρίζετε κάποιον καλό / αξιόπιστο / γνώστη τεχνικό στη Θεσσαλονίκη για να κάνει ένα service σε vintage ενισχυτή δύο φίλων μου ;;;

Ο ενισχυτής είναι του πατέρα των φίλων μου κι έχει περάσει στα χέρια τους, αλλά έχει εμφανή τα σημάδια του χρόνου. Χρειάζεται οποσδήποτε έναν έλεγχο, καθαρισμό και ότι άλλο κριθεί απαραίτητο.

Αν μπορείτε να προτείνετε κάποιον θα σας ήμουν ευγνώμων.

Αν δουλεύει ο ενισχυτής, τότε είναι σχετικά εύκολο.

Ανοίγουμε το καπάκι και φυσάμε με κάποιο σπρέυ αέρα ή με μικρό κοφλεράκι για να φύγουν οι σκόνες.
Με προσοχή και από μακρυά, μη ξεκολήσουμε τίποτα.

Αν τα ποτενσιόμετρα κάνουν χρατς-χρουτς παίρνουμε το ειδικό σπρέυ για τα ποτενσιόμετρα και τα περνάμε κι αυτά ένα χεράκι (αφού τα φυσήξουμε πολύ καλά πρώτα).

Ποιο μοντέλο είναι???

Στέργίο σήμερα θα μου πει το μοντέλο μάλλον γιατί χθές δεν το ήξερε. Δουλέυει ο ενισχυτής , γκρεμίζει σπίτι. Απλά τον έχουν απο τα τέλη του 70 νομίζω.

Πρέπει να αλλαχθούν όλοι οι ηλεκτολυτικοί πυκνωτές απ' όλα τα στάδια της τροφοδοσίας ( και μετά αν υπάρχει διάθεση και όλοι οι υπόλοιποι ηλεκτρολυτικοί)

Και πόσο θα του κοστίσει αυτή η αλλαγή ; Να το κάνει ο ίδιος αποκλείεται . Οπότε πρέπει να τα αναλάβει κάποιος.

Εξαρτάται από τον αριθμό των πυκνωτών που έχει ο ενισχυτής.
Να αντικατασταθούν με ίδιας ( ή λιγο μεγαλύτερης) DC τάσης λειτουγίας. Το ίδιο ισχύει και με τις χωριτικότητες (μF).

Ενδεικτικά ένας πυκνωτής 10.000 μF στα 63 volts κοστίζει περίπου 15-25 ευρώ (τυπικά καλή ποιότητα).
Την επέμβαση να την κάνει ένας ηλεκτρονικός .

Υ.Γ Mην βάλετε πυκνωτές μεγαλύτερης χωριτικότητας σε ένα μηχάνημα που δεν γνωρίζετε πως θα συμπεριφερθεί. Υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν κι άλλες βλάβες .

Επίσης οι μεγάλες χωρητικότητες στους πυκνωτές δημιουργούν περίεργα φαινόμενα ακόμα και στην ποιότητα του ήχου. Είναι λάθος να χρησιμοποιούνται μεγαλύτεροι πυκνωτές εκεί που δεν πρέπει. Οι άσχετοι βέβαια μόνο αυτό έχουν μάθει να κάνουν, αυτό κάνουν.

Last edited:
Re: Απάντηση: Τεχνίκός για vintage Pioneer ενισχυτή ;;;

Εξαρτάται από τον αριθμό των πυκνωτών που έχει ο ενισχυτής.
Να αντικατασταθούν με ίδιας ( ή λιγο μεγαλύτερης) DC τάσης λειτουγίας. Το ίδιο ισχύει και με τις χωριτικότητες (μF).

Ενδεικτικά ένας πυκνωτής 10.000 μF στα 63 volts κοστίζει περίπου 15-25 ευρώ (τυπικά καλή ποιότητα).
Την επέμβαση να την κάνει ένας ηλεκτρονικός .

Υ.Γ Mην βάλετε πυκνωτές μεγαλύτερης χωριτικότητας σε ένα μηχάνημα που δεν γνωρίζετε πως θα συμπεριφερθεί. Υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν κι άλλες βλάβες .

Επίσης οι μεγάλες χωρητικότητες στους πυκνωτές δημιουργούν περίεργα φαινόμενα ακόμα και στην ποιότητα του ήχου. Είναι λάθος να χρησιμοποιούνται μεγαλύτεροι πυκνωτές εκεί που δεν πρέπει. Οι άσχετοι βέβαια μόνο αυτό έχουν μάθει να κάνουν, αυτό κάνουν.

Mπορεις να γινεις λιγο πιο συγκεκριμένος.....μιλαμε πάντα για solid state ανορθωση και για διοδους που αντεχουν το μεγιστο ρευμα φορτισης.

Ευχαριστω προκαταβολικά

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τεχνίκός για vintage Pioneer ενισχυτή ;;;

Mπορεις να γινεις λιγο πιο συγκεκριμένος.....μιλαμε πάντα για solid state ανορθωση και για διοδους που αντεχουν το μεγιστο ρευμα φορτισης.

Ευχαριστω προκαταβολικά

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις τις διακριτές διόδους ανόρθωσης. Απλώς αντικατέστησε όλους τους ηλεκτρολογικούς πυκνωτές με καινούργιους πυκνωτές καλής ποιότητας ιδίας χωριτικότητας καθώς και τάσης λειτουργίας.

Μη σε πιάνει η μανία της αναθάθμισης από τώρα. Φέρε πρώτα το μηχάνημα στην αρχική καλή λειτουργική κατάσταση.