Θα μου πει κανεις τι ακουω?

vadergr

Super Moderator
Staff member
17 August 2007
28,174
Μεταμορφωση
Ερωτηση...
Εχω ενισχυτη 3ετιας που δεν υποστηριζει τα νεα φορμα.
Εχω και ενα ps3 το οποιο ειναι συνδεδεμενο στον ενισχυτη μεσω οπτικης...
Βαζω στο ps3 ac/dc donington ενω εχω ρυθμισει την εξοδο του σε pcm και οχι bitstream.
Βαζω την συναυλια να ξεκινησει και εχω ανοικτο το information του ps3.
Απο το μενου του blu ray επιλεγοντας 2.0 (στερεο) εχω ομορφο γεματο ηχο και εχω πληροφορια 2.3mbps.
Επιλεγοντας lpcm 5.1 εχω επισης ομορφο γεματο ηχο με πληροφορια 2.6mbps
Επιλεγοντας dolby 5.1 παιρνω ηχο dolby digital 5.1 με μουντο ηχο ,πληροφορια 640kbps (oποτε λογικο)
Η ερωτηση μου ειναι ΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΚΟΥΩ στην μεσαια ρυθμιση (lpcm 5.1) ?
Υποθετω ειναι το hd της dolby.Ακουω καλυτερο ηχο απο το απλο dolby digital χωρις ομως να εχω ενισχυτη που να κανει decoding...
Ακουω hd format ναι η ου?

ΥΓ. Ελπιζω να μην ειναι ηλιθια η ερωτηση μου...

εχοντας lpcm σαν ρυθμιση γιατι εχω την εντυπωση οτι την (απο)κωδικοποιηση την κανει το ps3 και ο ενισχυτης απλα παιζει οτι παιρνει?

Με LPCM 5.1 + Οπτική λογικά ακούς απλώς τα 2 (stereo) κανάλια του 5.1.

Γενικώς έχε υπόψιν ότι 5.1 μίξεις, ιδιαίτερα αν έχουν προκύψει από απλή ʽδιεύρυνσηʼ του original stereo track (όπως συμβαίνει συχνά σε παλιές ή ʽφθηνέςʼ παραγωγές) ακούγονται γενικά πιο ʽαδύναμεςʼ και ʽμουντέςʼ από το ʽoriginalʼ stereo.

Επίσης στην ʽαίσθησηʼ που αφήνει μία μπάντα, ιδιαίτερα σε ένα ανεκπαίδευτο αυτί, σημαντικό ρόλο παίζει και η στάθμη.

Τέλος στο (L)PCM δεν υφίσταται η έννοια της αποκωδικοποίησης.

Οταν στελνεις LPCM ηχο μεσω ξοδου HDMI σε ενισχυτη που διαθετει αποκωδικοποιηση των νεων format τοτε μονο παιρνεις ηχο σε HD format. Οταν ζητας DD 5.1 ή DTS μεσω coaxial τοτε παιρνεις αποκωδικοποιημενο ηχο απο την πηγη σου ακομα κιαν ο ενισχυτης σου εχει ικανοτητα για τα νεα format.

Οταν στελνεις LPCM ηχο μεσω ξοδου HDMI σε ενισχυτη που διαθετει αποκωδικοποιηση των νεων format τοτε μονο παιρνεις ηχο σε HD format. Οταν ζητας DD 5.1 ή DTS μεσω coaxial τοτε παιρνεις αποκωδικοποιημενο ηχο απο την πηγη σου ακομα κιαν ο ενισχυτης σου εχει ικανοτητα για τα νεα format.
Τα έχεις μπλέξει λίγο (έως πολύ για την ακρίβεια :p)….

Καταρχήν LPCM δεν έχεις πρόβλημα να πάρεις από οποιαδήποτε έκδοση HDMI.

Αν λοιπόν η πηγή σου βγάζει LPCM (κάνει αυτή δλδ, αν χρειάζεται (γιατί πχ υπάρχουν δίσκοι με LPCM μπάντες οι οποίες φυσικά δεν χρειάζονται αποκωδικοποίηση), την αποκωδικοποίηση), μια χαρά HD ήχο παίρνεις.

Για τα DD / DTS προφανώς από coaxial μεταφέρεται κωδικοποιημένο σήμα του οποίου την αποκωδικοποίηση κάνει πλέον ο (σχεδόν κάθε) ενισχυτής.

Τα έχεις μπλέξει λίγο (έως πολύ για την ακρίβεια :p)….

Καταρχήν LPCM δεν έχεις πρόβλημα να πάρεις από οποιαδήποτε έκδοση HDMI.

Αν λοιπόν η πηγή σου βγάζει LPCM (κάνει αυτή δλδ, αν χρειάζεται (γιατί πχ υπάρχουν δίσκοι με LPCM μπάντες οι οποίες φυσικά δεν χρειάζονται αποκωδικοποίηση), την αποκωδικοποίηση), μια χαρά HD ήχο παίρνεις.

Για τα DD / DTS προφανώς από coaxial μεταφέρεται κωδικοποιημένο σήμα του οποίου την αποκωδικοποίηση κάνει πλέον ο (σχεδόν κάθε) ενισχυτής.

Μα δεν λεω κατι αλλο... αυτο που λεω ειναι οτι τα νεα HD format τα παιρνεις μονο μεσω HDMI1.3 συνδεσης. Αν δεν μπορεις να λαβεις τετοιο HD ηχο (γιατι πχ δεν εχεις ενισχυτη με τετοια HDMI εισοδο ή δεν εχεις πηγη με τετοια εξοδο και το PS3 δεν εχει δυνατοτητα για bitstream ηχο) τοτε λαμβανεις ηχο DD5.1 ή DTS μεσω ψηφιακης συνδεσης αποκωδικοποιημενο απο τον ενισχυτη σου.
Το ερωτημα του φιλου φανταζομαι οτι ηταν αν παιρνει True HD ηχο απο το συστημα του και η απαντηση ειναι οτι δεν παιρνει.

Αποκωδικοποιηση true HD εχουν μονο οι νεοι ενισχυτες και τα BR και HD players . Το PS3 μη εχοντας καταλληλη HDMI δεν μπορει να περασει σημα για true HD αποκωδικοποιηση.

Last edited:
αυτο που λεω ειναι οτι τα νεα HD format τα παιρνεις μονο μεσω HDMI1.3 συνδεσης
Όπως προείπαμε, αυτό δεν ισχύει (το player μπορεί να κάνει την αποκωδικοποίηση σε LPCM και να πάρει HD ήχο από οποιονδήποτε ενισχυτή με HDMI).

Αν δεν μπορεις να λαβεις τετοιο HD ηχο (γιατι πχ δεν εχεις ενισχυτη με τετοια HDMI εισοδο ή δεν εχεις πηγη με τετοια εξοδο και το PS3 δεν εχει δυνατοτητα για bitstream ηχο) τοτε λαμβανεις ηχο DD5.1 ή DTS μεσω ψηφιακης συνδεσης αποκωδικοποιημενο απο τον ενισχυτη σου .
Ισχύουν τα ίδια.

Το ερωτημα του φιλου φανταζομαι οτι ηταν αν παιρνει True HD ηχο απο το συστημα του και η απαντηση ειναι οτι δεν παιρνει.
Ο φίλος ήταν ξεκάθαρος και δεν ρώτησε αυτό. Μίλησε για LPCM και μόνο.

Διορθωστε με αν κανω λαθος γιατι δεν εχω PS3 και μπορει να μην ξερω καλα τις δυνατοτητες του.

Διορθωστε με αν κανω λαθος γιατι δεν εχω PS3 και μπορει να μην ξερω καλα τις δυνατοτητες του.
Δινει τα νεα φορμα μονο σε lpcm.
Δεν εχει την δυνατοτητα μεσω bitstream.