Θα 'θελα τη συμβουλή σας..

jhal

Senior Member
7 February 2007
566
Παιδιά γεια σας και ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας..

Είμαι καινούργιος στο χώρο της φωτογραφίας ακόμα προσπαθώ να μάθω βασικά πράγματα. Τον Αύγουστο πήρα στα χέρια μου την πρώτη μου Dslr (Canon 500d) με τον κιτ φακό 18-55 is.
Είχα προβληματιστεί απο τότε στην επιλογή φακού αλλά είπα να ξεκινήσω με τον κιτ να μάθω δυο πράγματα και μετά προχωράω.

Θα ήθελα τη συμβουλή σας στην επόμενη αγορά φακού-φακών οι οποίοι θα καλύψουν τις εξής ανάγκες που γράφω παρακάτω .

Καταρχάς να ξεκινήσω που δεν με καλύπτει ο κιτ φακός 18-55 .

Λόγω μωρού πολλές απ'τις φωτογραφίες είναι βράδυ εντός σπιτού και απαιτούν γρήγορες ταχύτητες καθότι άντε να πεις στην μπέμπα να μην κουνιέται..:D
Επειδή δεν έχω και μεγάλη αγάπη στο αποτέλεσμα των φωτογραφιών με φλας το απενεργοποιώ και έτσι ανοίγω τέρμα το διάφραγμα αλλά και πάλι ο φακός δεν φτάνει, οπότε αρχίζω ανεβάζω το iso με το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου καλό.

Έχω βάλει στο μάτι τον canon 50mm 1.8 prime ο οποίος είναι φτηνός και μπορεί να μην είναι ζοομ αλλά πιστεύω ότι δεν θα με πειράξει αυτό .Απ'την άλλη είναι πολύ φωτεινός και γενικά έχω διαβάσει πολύ καλές κριτικές.

Να πω ότι στις φωτό εξωτερικού χώρου δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα βέβαια ποτέ δεν λέμε όχι σε κάτι καλύτερο.

Τι λέτε λοιπόν 50 mm 1.8 ή να κρατήσω τα λεφτά και να δω κάποιο λύση ποιο all around ?

-bye-

Ο 50/1.8 για τα λεφτα του ειναι πολυ καλος. Για τη χρηση που θελεις ειναι ο πλεον καταλληλος, εκτος αν πας σε ακομα πιο ανοιχτο (f/1.4) με πολυ περισσοτερα χρηματα.

Ο φακος κιτ, ειναι αρκετα καλος. Θα μπορουσες να τον αλλαξεις με τον TAMRON 17-50/2.8, αλλα και παλι το 1.8 ειναι ενα στοπ πιο γρηγορο.

Εγω θα ελεγα να τον παρεις τον 50αρη. Ενας σταθερος ανοιχτος ποτε δεν θα σου περισσεψει και οταν ερθει η ωρα να αναβαθμισεις το φακο του κιτ, βλεπεις τις επιλογες σου.

Σε πιο πολλά χρήματα και ως στάνταρ φακός, Sigma 30/1.4 (2/3 στοπ πιο γρήγορος από το 1.8). Δυστυχώς η Canon δεν έχει κάτι αντίστοιχο με τον 35/1.8 της Νίκον, δεν ξέρω μήπως βγάλει τώρα. Η Νίκον έχει παρουσιάσει τελευταία καλά δείγματα budget φακών.

Για παιδικό πορτρέτο, μην λυπηθείς τα χρήματα που θα δώσεις για τον EF 85/1.8. Αποδίδει πολύ καλά από το 1.8 (ενώ ο 50/1.8 είναι αρκετά μαλακός τουλάχιστον μέχρι το f/2.5). Βέβαια καμία από τις παραπάνω λύσεις δεν είναι τόσο φθηνή όσο ο 50/1.8, βέβαια και το επίπεδο κατασκευής τους δεν έχει καμία σχέση με τον τελευταίο. Μιλάμε για υπερτριπλάσια-τετραπλάσια τιμή.

Επίσης, δοκίμασε να αγοράσεις ένα εξωτερικό φλας και να στρέψεις την κεφαλή προς τον τοίχο ή το ταβάνι ή να βάλεις κάτι επάνω της για διάχυση, το αποτέλεσμα δεν θα έχει καμία σχέση με το φλασάκι της μηχανής και θα είναι πολύ πιο φυσικό. Με λήψη σε raw και διόρθωση της θερμοκρασίας χρώματος, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι εξαιρετικά.

Last edited:
Σε πιο πολλά χρήματα και ως στάνταρ φακός, Sigma 30/1.4 (2/3 στοπ πιο γρήγορος από το 1.8). Δυστυχώς η Canon δεν έχει κάτι αντίστοιχο με τον 35/1.8 της Νίκον, δεν ξέρω μήπως βγάλει τώρα.

Εχει αυτον.
Canon EF 28mm f/1.8 USM

jhal επειδή έχω και τους δύο φακούς που σου λέει ο send (τον 85/1.8 και τον 50/1.8) o 85άρης είναι σαφώς καλύτερος.
Και με τον 50αρι όμως πιστεύω χωρίς φλας και με ISO γύρω στο 400 θα βγάλεις στο 1.8 πολύ καλές φωτογραφίες.

συμφωνω με τον Τασο για τη λυση του φλας με bounce...τραβας σε shutter priority(βαζοντας ταχ.ας πουμε 1/80) για να παγωσεις την κινηση και εχεις κ την ευκολια του ζουμ του 18-55 για να καδραρεις κ θα εχεις κ χαμηλοτερο το iso σε σχεση με τη λυση του φωτεινου prime...ουτως ή αλλως δεν νομιζω να τραβας σε 1,8 λογω μικρου βαθους πεδιου(το ενα ματι εστιασμενο το αλλο οχι..)..τουλαχιστον απο 2,5 κ μικροτερο...
ενας φωτεινος prime δεν παει χαμενος σε καμια περιπτωση αλλα για την περιπτωση σου νομιζω καλυτερα ειναι η λυση του φλας...

ΥΓ απο συμπερασματα σε αναλογες περιπτωσεις ,με χρηση του 35/1,8

Last edited:
Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τη τις συμβουλές σας. Ήδη έκανα αρχή τραβώντας φωτό σε raw βέβαια μάλλον θα πάω σε ρύθμιση raw + jpeg (λόγω συμβατότητας jpeg αλλά να έχω και τη δυνατότητα επεξεργασίας που δίνει το raw).

Το επόμενο βήμα που είχα αποφασίσει ήταν ο prime 50mm 1.8 αλλά με προβλημάτισε η απάντηση του φίλου soulkeeper...

Μην προβληματιζεσαι και τοσο.

Με 90 ευρω τι κακο μπορει να συμβει?

Εξαλλου ενας φωτεινος prime ποτε δε θα περισσευει.

εχεις συγκεκριμενες απαιτησεις..indoor φωτογραφηση μωρου...
στη θεση σου...δες σε τι εστιακο μηκος "παιζεις" κυριως με τον 18-55 στις φωτο που εχεις ηδη τραβηξει....δες τι διαφραγμα χρησιμοποιεις κ τι αντιστοιχες ταχυτητες παιρνεις και σε ποιο iso....στη συνεχεια δες ποσα στοπ "κερδιζεις" αν θα χρησιμοποιουσες τον 50/1,8 σε f/2,5 ας πουμε....
για παραδειγμα αν υποθεσουμε οτι χρησιμοποιεις τα 50mm πιο πολυ κ συμφωνα με τα γραφομενα σου τον χρησιμοποιεις τερμα ανοιχτο(f/5 ειναι στα 50mm o 18-55?) και με 800 iso παιρνεις ταχυτητα 1/15sec(εντελως προσεγγιστικα τα παραπανω) σκεψου οτι με τον 50/1,8 στο f/2,5 θα εχεις κερδος 2 στοπ...θεωροντας οτι στα 800iso μπορεις να παρεις αξιοποιησιμα αποτελεσματα με την 500d(ειδικα τωρα που θα τραβας κ σε raw οπως αναφερεις) μπορεις τα 2στοπ κερδος να τα "δωσεις" στην ταχυτητα..(πας λοιπον απο 1/15 στα 1/60)...ταχυτητα στην οποια πιστευω πως αυξανεις κατα πολυ το ποσοστο των μη blurry images λογω κινησης του μωρου...
στα θετικα οτι λογικα θα εχεις αρκετα καλυτερη αποδοση με τον 50/1,8 στο f/2,5 σε σχεση με τον 18-55 στα 50mm τερμα ανοιχτο...
με το φλας αυξανεις τον περιβαλλοντα φωτισμο...βασικοτατο το φως και η ποιοτητα του στην φωτογραφια(γιαυτο κ λεω με bounce)...θα εχεις την δυνατοτητα να κλεισεις λιγο τον 18-55(στο f/5.6 ας πουμε για καλυτερη αποδοση) κ να χαμηλωσεις κ το iso στο 400 ας πουμε)
το μονο που χανεις ετσι οπως στο σκεφτομαι με τη λυση του bounce flash ειναι η δυνατοτητα να φλουταρεις το background κατι που στο δινει ο 50/1,8 ας πουμε...
επισης,οπως κ ενας φωτεινος prime δεν παει χαμενος κατι αναλογο ισχυει κ για εξωτερικο φλας με bounce......

μπορεις να παρεις και το 50αρι και το φλας (το 430 ειναι πολυ καλο), και με bounce να εχεις διαφραγμα φ1,8-2,5 ΙΣΟ100, και ταχυτητα κλειστρου 1/100 , 1/125 κτλ.
Πρεπει να εχω καπου τετιες, οχι με παιδια ομως, αμα θες θα ανεβασω 2-3 να δεισ πως θα ειναι περιπου...

Παιδιά τι να πω και πάλι σας ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις σας..!!

Πραγματικά μόνο με το raw κατάφερα (στο photoshop) και:

1) έριξα το temperature οπότε έφυγε η κοκκινίλα

2) ανέβασα το exposure & το brightness και έγιναν πιο φωτεινές

3) έριξα το noise

και πραγματικά έφτασαν σε πολύ καλό σημείο.

Όμως για να μην αναγκάζομαι να κάνω συνέχεια όλα αυτά σκέφτομαι να πάω για τον 50mm 1.8 και εδώ είμαστε να τα λέμε.

Φίλε paulmarinis αν δεν σου κάνει κόπο ανέβασε τις φωτό να πάρω μια ιδέα.

Αυτη ειναι με bounce στο ταβανι φ2,5, iso100, και ταχυτητα 1/100
3257034425_d026348ec9.jpg

αυτη εδω με bounce στο τοιχο απο πισω φ2.2 ισο100. και ταχυτητα 1/100

3401837931_e1865597d0.jpg

Αυτες ειναι απο το φλικρ , πρεπει να εχω και αλλες....
Παντως το φλας ΙΜΗΟ βελτιωνει τις φωτο πολυ περρισοτερο αποτι ενας φακος

Πολύ ωραίες φωτό ...

Τελικά μεγαλύτερη βελτίωση δίνει ο φακός ή το φλας γιατί δεν κατάλαβα..

Πολύ ωραίες φωτό ...

Τελικά μεγαλύτερη βελτίωση δίνει ο φακός ή το φλας γιατί δεν κατάλαβα..

το ιδανικο θα ηταν και τα 2:)
Αλλα εξαρταται απο την χρηση....
Imho ο φακος ειναι πραγματικη ευκαιρια, οποτε παρε αυτον , και αμα δεν θα σου φτανει το φως και θα βγαινουν κουνημενες παιρνεις το φλας.
Ευχαριστω Βλαση!:)
Πολυ τρεξιμο εχει το μοντελο τελευταια, και δεν προλαβαινουμε να βγαλουμε καμια φωτο της προκοπης:)

Λοιπόν θα προχωρήσω με το φακό και όπως λέει και ο φίλος paulmarinis βλέπουμε.

Και πάλι σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθειά σας και θα σας ενημερώσω για τα νεώτερα.

Επαναφέρω το θέμα καθώς πήρα τον 50ρη 1.8 και πραγματικά για τη δουλειά που τον θέλω (και όχι μόνο) είναι απίστευτος. ¨Οσο τον μαθαίνω μάλιστα τόσο και το αποτέλεσμα γίνεται καλύτερο.
Έτσι λοιπόν σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (εντός σπιτιού , με φώτα, χωρίς φλας) αλλά και με το θέμα να κινείται μπορώ πλέον και βγάζω αρκετά καλές φωτογραφίες. Με Iso γύρω στο 800 και διάφραγμα απο 1.8 - 3.5 (απ'οσο θυμάμαι ) έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το ωραίο όμως είναι ότι εχθές τον δοκίμασα και εκτός σε συνθήκες ημέρας (είχε βέβαια συννεφιά αλλά και ήλιο) και πραγματικά είναι πολύ καλύτερος και εκεί απ'τον κιτ 18-55. Δεν με προβλημάτισε καθόλου το ότι δεν έχω το ζοομ , λίγο πίσω λίγο μπρος και είμαστε οκ.

Για ευνόητους λόγους δεν βάζω φωτό του μωρού αλλά μια φωτό απ'τα παπουτσάκια μας.

attachment.php

Iso 800 , διάφραγμα 2.8 ταχύτητα 1/25 (δεν έχει πειραχτεί απ'το photoshop μόνο resize έγινε). Είναι απ'τις πρώτες μου δοκιμές αλλά φυσικά κάθε παρατήρηση δεκτή.

Attachments

• IMG_2266-web.jpg
    IMG_2266-web.jpg
    43.1 KB · Views: 77
Ήδη από το 2.8 βλέπεις το πεντάγωνο στα highlights. Τον έχω κι εγώ και είναι πολύ καλός σε απόδοση φακός από το 2.8 και μετά, αλλά ανοικτοί υπάρχουν μερικοί με καλύτερη απόδοση.