Θανατηφορο ατυχημα νεαρου στο χιονοδρομικο Μετσοβου

modright

AVClub Enthusiast
31 May 2008
1,104
ΑΘΗΝΑ
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=248396&cid=4

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 23χρονος σκιέρ κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου Μετσόβου, ο οποίος είχε ξεκινήσει με τους φίλους του από την Άρτα για μια κυριακάτικη εκδρομή.

Κατεβαίνοντας τη μεγάλη πίστα του χιονοδρομικού, έφυγε από την πορεία του και με μεγάλη ταχύτητα χτύπησε σε δέντρο. Ο θάνατός του ήταν σχεδόν ακαριαίος, αφού ο άτυχος νεαρός έφερε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι.

Το δυστύχημα αναδεικνύει το σοβαρό ζήτημα της τήρησης των κανόνων λειτουργίας του χιονοδρομικού. Οι μέρες που δούλεψε τα τελευταία δύο χρόνια το χιονοδρομικό στο Μέτσοβο ήταν ελάχιστες και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, κανένας από τους εμπλεκόμενους να μη φροντίσει στον απαραίτητο βαθμό για τη λήψη μέτρων που κάνουν έναν τέτοιο χώρο ασφαλή.

Last edited:
Γι αυτό και γώ το σταμάτησα νωρίς (πριν 30 χρόνια...)
Κρίμα το παιδί...

Στο βουνό θέλει προσοχή. Δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνάς τις δυνατότητές σου, και να έχεις τα μάτια σου 14 για τυχόν αρχάριους - ηλίθιους -μικρά παιδιά που δεν μπορούν να κινηθούν πάντα όπως θα έπρεπε.

Σε κανένα χιονοδρομικό δεν μπορεί κανένας να σου εγγυηθεί ότι δε θα χτυπήσεις πάνω σε δέντρο - εμπόδιο - γκρεμό αν ξεφύγεις από την πορεία σου με πολλά χιλιόμετρα.

Αν δεν διευκρινιστούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος (που στο άρθρο δεν φαίνονται), δεν μπορούμε να πούμε αν έφταιγε ο σκιέρ ή το χιονοδρομικό είχε κάποια σοβαρή παράλειψη.

Δυστυχώς η διαγωγή μας στο βουνό είναι χειρότερη απ' αυτή στους δρόμους...

Re: Απάντηση: Θανατηφορο ατυχημα νεαρου στο χιονοδρομικο Μετσοβου

Ακριβώς! Κανένας δεν δίνει σημασία ούτε στα πλέον στοιχειώδη..

Στο βουνό θέλει προσοχή. Δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνάς τις δυνατότητές σου, και να έχεις τα μάτια σου 14 για τυχόν αρχάριους - ηλίθιους -μικρά παιδιά που δεν μπορούν να κινηθούν πάντα όπως θα έπρεπε.

Σε κανένα χιονοδρομικό δεν μπορεί κανένας να σου εγγυηθεί ότι δε θα χτυπήσεις πάνω σε δέντρο - εμπόδιο - γκρεμό αν ξεφύγεις από την πορεία σου με πολλά χιλιόμετρα.

Αν δεν διευκρινιστούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος (που στο άρθρο δεν φαίνονται), δεν μπορούμε να πούμε αν έφταιγε ο σκιέρ ή το χιονοδρομικό είχε κάποια σοβαρή παράλειψη.

Οι στενοι συγγενεις του νεαρου με πληροφορησαν οτι η πιστα στην οποια
συνεβει το μοιραιο ηταν εντελως καινουργια και μαλιστα μεγαλου βαθμου δυσκολιας
και ο θανατος οφειλεται σε προσκρουση σε δεντρο το οποιο επρεπε να ειχε αφαιρεθει
ή να ειχε καποιου ειδους προστασια.

Δυο φορες κριμα για το παλικαρι και αλλες τοσες γιατι οι αμετρητες
παραληψεις προστασιας των επισκεπτων του χιονοδρομικου ειναι πολυ
πιθανο να δημιουργησουν παρομοια ατυχηματα στο αμεσο μελλον
κυριως λογω ελλειψης χρηματικων πορων
και οσον αφορα τις ευθυνες που αφορουν δημοσιο φορεα...

Τα λογια ειναι περιττά...:huh2:

Κράνος και προστατευτικό μέσης είναι απαραίτητα συνοδευτικά για το βουνό.
Σε χώρες με μεγάλη παράδοση στο σκί το θεωρούν αυτονόητο.

Στα θεματα προληψης και προστασιας ειμαι αρκετα ευαισθητος ισως και
λογω του επαγγελματος του Ασφαλιστη

Το συγκεκριμενο χιονοδρομικο μεταξυ αλλων παραληψεων δεν διαθετει
στον υπο ενοικιαση εξοπλισμο κράνος και προστατευτικό μέσης

Συμφωνούμε απόλυτα. Και πράγματι τα λόγια είναι περιττά. Όμως για να αποφύγουμε νεα ατυχήματα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πρέπει να φροντίζουμε και οι ίδιοι για την ασφάλεια μας εντός πίστας. Μπορεί οι ελλείψεις στα χιονοδρομικά να είναι έως και εγκληματικές, αφού όμως συνεχίζουμε και ασχολούμαστε με το σπορ πρέπει να διαμορφώνουμε την συμπεριφορά μας στην πίστα αναλόγως.

Πάντως το κράνος είναι εκ των ουκ άνευ ... απαράδεκτο να μην περιλαμβάνεται στον προς ενοικίαση εξοπλισμό ...

Εγώ προ διετίας σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Νορβηγία είχα την χαρά να επισκεφθώ ένα εξαιρετικό χιονοδρομικό ... δεν είχα ξανακάνει σκι στην ζωή μου... ήθελα δεν ήθελα από το γραφείο ενοικιάσεων με φασκίωσανε σαν μούμια, εννοείται και με κράνος ... την πρώτη ημέρα βέβαια ήμουν στα παιδικά ... την δεύτερη που 'ξεψάρωσα' δοκίμασα σιγά σιγά, δυσκολότερες καταστάσεις ... προς το τέλος λοιπόν έφυγα με πολλά χλμ προς τον 'τερματισμό' , κατάσταση που δεν μπορούσα να ελέγξω με τους τρόπους που είχα διδαχθεί... στην προσπάθεια να ''γυρίσω'', απογειώθηκα σαν πύραυλος με την πλάτη, σε στάση ''φόσμπερυ'', και τελικά κατέληξα σε πέσιμο με την πλάτη και επακόλουθα ισχυρότατο χτύπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού... φύγανε με το χτύπημα αυτό κράνη/σκουφάκια, κλπ. αλλά τουλάχιστον εγώ σηκώθηκα μία χαρά... χωρίς τον εξοπλισμό αμφιβάλλω εάν θα επεβίωνα ...

Την ίδια βραδιά, πίσω στο ξενοδοχείο μου διάβασα πως είχε σκοτωθεί η σύζυγος του Λίαμ Νίσον σε παρόμοιο ατύχημα, όμως πολύ μικρότερης έντασης... απλά είχε χτυπήσει (σχετικά ήπια) το κεφάλι της ...

Όλα αυτά τα γράφω μπας και τα διαβάσει κανένα πιτσιρίκι και αναλογισθεί πόσο απαραίτητα είναι όλα τα μέτρα ασφαλείας, πριν διασκεδάσουμε ...

δεν ξέρω .. κρίμα στο παλικαράκι ,,,

η τελευταία μου εμπειρία από σκι ήταν στίς Γαλλοελβετικές αλπείς , γκρεμνοί δέντρα ρεματιές δεξιά και αριστερά γύρω από μία κατηφόρα πίστα σχεδόν 90 μοίρες ( έτσι μου φάνηκε )

κατέβηκα στα 4 σαν γρια μέχρι να πιάσω " παράδρομο " και να φτάσω κάτω
στην πίστα των αρχαρίων ,, όπου τσακίστηκα άσχημα σε μια νερολακούβα στη μέση της πίστας ..

και πάλι κρίμα στο παιδί ...

δεν είναι απλή υπόθεση πάντως το σπορ του σκι

[...]
η τελευταία μου εμπειρία από σκι ήταν στίς Γαλλοελβετικές αλπείς , γκρεμνοί δέντρα ρεματιές δεξιά και αριστερά γύρω από μία κατηφόρα πίστα σχεδόν 90 μοίρες ( έτσι μου φάνηκε )
[...]

Όπως το λες είναι. Σε κανένα χιονοδρομικό της Ευρώπης από τα οποία έχω εμπειρία (Δολομίτες, Βουλγαρία, Γερμανία, Γαλλία) δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει κάτι από αυτά που γράφεις. Είναι βουνό, δεν είναι τεχνητή πίστα. Υπάρχει σηματοδότηση για το ποιος είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος αλλά αν φύγεις, κάνεις το σταυρό σου. Απλά ο καθένας είναι υπεύθυνος να τηρεί τους γενικούς κανόνες ασφαλείας, να ακολουθεί τη σηματοδότηση, να έχει τον σωστό εξοπλισμό και κυρίως να μην υπερεκτιμά τις δυνατότητές του.

:a0210::a0210:

υπαρχει χιονοδρομικό στην Ελλάδα που σου δίνει κρανος και προστατευτικό μεσης;
Δε νομιζω...
Σε ενα είχα ζητησει για την κοπελα μου και με κοιταγε σαν χανος ο μαγαζατορας...

υπαρχει χιονοδρομικό στην Ελλάδα που σου δίνει κρανος και προστατευτικό μεσης;
Δε νομιζω...
Σε ενα είχα ζητησει για την κοπελα μου και με κοιταγε σαν χανος ο μαγαζατορας...

:a0210:

Όλα χύμα αρκεί να μην γίνει το κακό... :slapface:

Οι στενοι συγγενεις του νεαρου με πληροφορησαν οτι η πιστα στην οποια συνεβει το μοιραιο ηταν εντελως καινουργια και μαλιστα μεγαλου βαθμου δυσκολιας και ο θανατος οφειλεται σε προσκρουση σε δεντρο το οποιο επρεπε να ειχε αφαιρεθει ή να ειχε καποιου ειδους προστασια.

Δυο φορες κριμα για το παλικαρι και αλλες τοσες γιατι οι αμετρητες
παραληψεις προστασιας των επισκεπτων του χιονοδρομικου ειναι πολυ
πιθανο να δημιουργησουν παρομοια ατυχηματα στο αμεσο μελλον
κυριως λογω ελλειψης χρηματικων πορων
και οσον αφορα τις ευθυνες που αφορουν δημοσιο φορεα...

Τα λογια ειναι περιττά...:huh2:

Συγγνώμη για το άκομψο του πράγματος, αλλά ως συγγενείς, λόγια συγγενών θα πουν. "Πού είναι οι υπεύθυνοι", "γιατί υπήρχε το δέντρο εκεί".

Σπανίως μπορεί να είναι μέτρο για το τι ακριβώς έχει γίνει.

Χωρίς να εκφέρω άποψη αυτό που θέλω να πω είναι ότι και εμείς οι ίδιοι μερικές φορές υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες μας, είναι όπως την οδήγηση σε επαρχιακούς δρόμους, φταίει ο οδηγός που έτρεχε στον δρόμο με τις λακούβες ή οι λακούβες; Και την παθαίνουμε ακριβώς στο σημείο που νομίζουνε ότι πλέον είμαστε ικανοί. Όπως και να έχει πάντως παραμένει ένα τραγικό συμβάν.

Συμφωνώ απόλυτα με αυτόν που έγραψε ότι από την στιγμή που δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες δεν είναι δυνατόν να εκφέρουμε γνώμη.

Από εκεί και πέρα μερικά σχόλια.

1. Προστατευτικά σε δέντρα δεν έχω δει ούτε στο εξωτερικό. Πέρα από το ότι είναι ανέφικτο δεν έχει και πολύ λογική.

2. Το κράνος όντως είναι σημαντικό. Προσωπικά δεν το έχω συνηθίσει και δεν φοράω. Θα προσπαθήσω όμως να το εντάξω στον εξοπλισμό μου.

3. Σε αθλήματα όπως το σκι υπάρχει μεγάλη ατομική ευθύνη. Κάθε μέρα που μιλάμε πάρα πολλοί βγαίνουν εκτός πίστας είτε για να απολαύσουν σκι σε απάτητο χιόνι, είτε λόγω λάθους. Έχω τύχει σε περιστατικό στο Πήλιο όπου παιδάκι έφυγε σε δέντρα. Νωρίτερα είχα δει τον πατέρα του να το πιέζει υπερβολικά προκειμένου να το "μάθει". Το παιδάκι φοβόταν και το ατύχημα συνέβη.

4. Δύο ή τρεις σε αυτό το νήμα περιέγραψαν ότι επιχείρησαν να κάνουν σκι σε πίστες πολύ υψηλότερες από το επίπεδό τους. Αν πάω αύριο να κάνω την μαύρη Στύγα στα Καλάβρυτα 90% θα με μαζεύουν με τα κουταλάκια. Δεν μπορεί να σου απαγορέψει το χιονοδρομικό να πας στην δύσκολη πίστα. Εκεί υπάρχει ατομική ευθύνη.

Επαναλαμβάνω όμως ότι επειδή δεν γνωρίζω τι έγινε ακριβώς στο Μέτσοβο δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Πάντως αυτό για το προστατευτικό στο δέντρο δεν έχει βάση.

Κρίμα, κρίμα, κρίμα...

Παρατηρω οτι ολοι οι αγαπητοι συνφορουμιτες ειναι ιδιαιτερα συγκαταβατικοι με το τραγικο γεγονος εστιαζοντας κυριως στις πιθενες ευθυνες ενος σκιερ χωρις να αναφερεται κανεις ιδιαιτερα στις πιθανες ευθυνες χιονοδρομικου κεντρου

Τα στοιχεια/γεγονοτα που εχω μεχρι τωρα ειναι :

Το χιονοδρομικο ενημερωνε τους επισκεπτες/σκιερ οτι :
η συγκεκριμενη πιστα ειναι ετοιμη προς χρηση (νεα πιστα) και το χιονι πατημενο. Εγω θα θεωρουσα αυτονοητο οτι οι πληροφοριες ειναι εγγυρες και δεν θα ανυσηχουσα για ατελειες που θα μπορουσαν να με οδηγησουν σε καποιο ατυχημα.
Το χιονι δεν ηταν πατημενο

Στο σημειο οπου συνεβη το ατυχημα οι σκιερ επρεπε να περασουν αναμεσα απο δυο δεντρα που απηχαν μεταξυ τους πανω κατω δυο μετρα
Κατα τη γνωμη μου μια πιστα με τετοιες προδιαγραφες δεν ειναι ετοιμη προς χρηση οπως πολυ κακως ενημερωναν το κοινο απο το χιονοδρομικο
και τους οδηγουσαν σε χωρο εστια ατυχηματων

Το χιονοδρομικο κεντρο δεν ειχε κανενα απολυτως γιατρο ή εξοπλισμο που θα μπορουσε να βοηθησει να προσφερθουν οι αυτονοητες πρωτες βοηθειες ωστε να γινει μια ολοκληρωμενη προσπαθεια να σωθει η ζωη του νεαρου
Το σωμα του νεαρου μεταφερθηκε πανω σε μια απλη λαμαρινα απο ανθρωπους που δεν ειχαν καμια απολυτως γνωση απο πρωτες βοηθειες σε συνθηκες ατυχηματων

Ολα τα παραπανω βεβαια απλα επιβεβαιωνουν/θυμιζουν την τραγικοτητα του μοιραιου..., της μοιρας γραπτο...

Και εγω θελω μονο να περιγραψω τη δικη μου οπτικη γωνια βαση γεγονοτων και να ζητησω σε ολους τους ευελπιδες σκιερ να ειναι πιο
απαιτητικοι απο τους παραγοντας ενος χιονοδρομικου κεντρου οσον αφορα
τα θεματα ασφαλειας μηπως και καποια στιγμη φτασουμε σενα πιο αξιοπρεπες επιπεδο αθλητικων/ψυχαγωγικων εγκαταστασεων