the G amp ....

31 December 2010
1,624
ATHENS - NEA MAKRI
The G amp while G stand s for geriatric ...

Στο ξενο φορουμ ο Nelson Pass παρουσιασε ( μετα απο πιεσεις) ενα κυκλωμα ταξης ΑΒ το οποιο ειναι μακραν παλιας τεχνολογιας και ακομα χειροτερα ειναι και ενα κυκλωμα χτισμενο γυρω απο τα θλιβερα ΤΙΡ-142-147 τα οποια εκτος του οτι δεν ειναι τρανσιστορ για ηχο , εκτος του οτι εχουν μαιμουδιστει απο δεκαδες δευτερους κατασκευαστες , εκτος του οτι δεν υπαρχουν πλεον απο σοβαρους κατασκευαστες ,εκτος του οτι δεν γνωριζουμε εγγυημενες προδιαγραφες ( καθε κατασκευαστης τα "χτιζει" εσωτερικα κατατην κριση του ) τελικα εχουν πολυ συχνα αναφορες για προβληματα σταθεροτητας και ειδικοτερα θερμοκρασιακης σταθεροτητας .

Φυσικα εκθεσα τις αποψεις μου στο νημα ( το οποιο ευτυχως δεν τραβαει ιδιαιτερα ) αλλα ποιος ειμαι εγω που θα σκυψει πανω μου ο μεγαλος να με ακουσει Η εκτιμηση μου ειναι οτι ο κοσμος τον πιεσε και απλα ξεθαψε κατι που ειχε φιαξει το 90 και το εδωσε .... τιποτα παραπανω ..

με τα παραπανω δεδομενα και επειδη αυτες τις μερες κατακλυζομαι απο διαφορα γηριατρικα μηχανηματα σκεφτηκα να παω πισω πολυ περισσσοτερο απο τον Νελσον να ανασχεδιασω ενα τετοιο κυκλωμα με συχρονους γρηγορους ημιαγωγους και με ορισμενες μικρες αλλαγες στο κερδος το ευρος και ην αναδραση .

Αυτη την στιγμη εχω χτισει ενα και μονο καναλι το οποιο αποφασισα να κανω σε μια δοκιμαστικη πλακετα , επελεξα να το τρεξω με σταθεροπιημενη τροφοδοσια 63βολτ στυλ αλλα quad 303 χτισμενη βεβαια γυρω απο το LM 317 με εξωτερικο τρανσιστορ sziklai style που αποδειχτηκε οτι εκτος απο ρευμα τυπου 3,5 Α ανετο και υπερ αρκετο για ενα καναλι ( προθεση ειναι να τρεξει dual mono ) ηταν και αρκετα γρηγορο και ησυχο .

Η θερμικη συζευξητου LM 317 με την εξωτερικη ψυκτρα παρεχει και θερμικη προστασια και η εικονα πουπηρα ηταν εξαιρετικα καθαρος με πολυ ωραια sonics πολυ ιδιορυθμο και γλυκο μπασσο πολυ ομορφα και καθαρα μεσαια και κρυσταλινα πριμα .

Το σχεδιασμα ειναι ελευθερο για κριτικη , συζητηση, προσομοιωση , σχολια ,ερωτησεις απαντησεις αλλα και διορθωσεις ( σε περιπτωση που κατι εχω διατυπωσει λαθος )

Παγεια πρακτικη μου ειναι οτι σε αυτη την φαση απλα και μονο το εχω ακουσει δεν εχει μπει ακομα παλμογραφος η κατι αλλο απανω και αφου εδειξε να παιζει ωραια θα προχωρησω στην κατασκευη μιας ωραιας πλακετας η δυο ωστε απο εκει και μετα να απει για μετρησεις και debugging ωστε αυτο που εχω φτιαξει να μην εχει "δομικα "προβληματα που μπορει να μου επιρεασουν τις μετρησεις αρνητικα .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
G%20AMP.JPG

Last edited:
Δεν είμαι καλός γνώστης των πραγμάτων, αλλά η περίπτωση του Nelson Pass για μένα είναι ιδιάζουσα.

Ως τύπος, χιπίζει λιγουλάκι. Προσωπικά δεν με ενοχλεί και για ποιο λόγο άλλωστε, αλλά συνήθως τέτοια προσέγγιση στη ζωή ακολουθείται και από σχετική προσέγγιση των πράξεων ακόμη και των επαγγελματικών.

Ως κατασκευαστής έχει φτιάξει πραγματικά καλούς ενισχυτές....αλλά για ποιους;
Μάλλον για τυπάδες του hi-end, για αυτούς που ξέρει να τα παίρνει προσφέροντας μεταξωτά μπιμπλίκια!

Προσωπικά δεν τον κόβω να "πεινάει". Τον κόβω ως τύπο, που δεν έχει πλέον ανάγκες, μάλλον ζει σε κάποιο μακρινό μέρος με τη δική του αλλά ελληνικά στάνη (μεταφορικά το λέω...ράντζο μεταφράστε το), που περιστασιακά ξεφεύγει από το δικό του κόσμο και πηγαίνει με τους λοιπούς φίλους του σε συναντήσεις γκουρού του χώρου, εκθέσεις και τα σχετικά.

Για το λαό που "φωνάζει" ή που "πιέζει" όπως γράφεις, ρίχνει που και που και κανένα σχέδιο (προσωπικά πιστεύω μάλλον από αυτά που έχει στο συρτάρι του και γνωρίζει ότι δεν πιάνουν στο hi-end) που δεν πρόκειται να "χάσει" και έτσι "ξεπεινά" ο λαός με το πατεσπάνι, αλλά διατηρεί και τη φήμη του.

Σαφώς δεν είναι επιστημονική η κοσμική προσέγγιση του, τη βλέπω περισσότερο ως εμπορική προσέγγιση με πολύ εμπειρική διαδικασία.

Εγώ πάλι, δεν μπορώ να καταλαβώ αυτή την εμμονή του με τα τρανζιστόρια που είναι είδος προς εξαφάνιση....Εχω βαρεθεί να διαβάζω για τα μοσφετ που άκουγε ο πατέρας μου (toshiba) και τα άλλα που άκουγε ο παππούς μου (hitachi)....

πρεπει να ειμαι πολυ μεγαλυτερος απο οτι λεει η ταυτοτητα μου, ακουω με HITACHI.... ;-)

o Pass στο πρώτο του post για τον ενισχυτή αυτόν το λέει ξεκάθαρα ...

είναι ένα σχέδιο που το είχε φτιάξει πριν πολλάαααα χρόνια ( 13 για την ακρίβεια) ....

δεν μίλησε ούτε για νέο σχέδιο ούτε για καινοτομίες ούτε ξεκίνησε να σχεδιάσει κάτι βασισμένο σε υλικά που είναι πιθανά εξαντλημένα κλπ κλπ , κάποιοι ζητούσαν σχέδιο ΑΒ και το έδωσε (αφού ξεκαθάρισε οτι είναι παλιό σχέδιο)

αυτό λοιπόν που λέει μόνος από την αρχή του δεν είναι θέμα εκτίμησης προθέσεων κανενός .....

και πολύ καλά κάνει imho και δεν απαντά σε ειρωνείες και μικροκακίες ........

ο pass τους κανει λιγο πλακα, ενταξει δεν εγινε και τιποτα....
Σακη τα Q ειναι 2sc5200?

@ DIM_Z

Αρχικα θα παρακαλουσα αν η αναφορα σε μικροκακιες και ειρωνιες ειναι σε αυτα που εχω γραψει στο νημα να το ""ξαναδεις "" λιγακι . Εαν η αναφορα ειναι γενικη τοτε δεν εχω κανενα προβλημα αλλα παραθετω απο κατω την τεκμηριωση των οσων γραφω .

Ειναι προφανες και μαλλον αδυνατον να εχεις παρακολουθησει απο το 2006 και μετα αυτα που εχω γραψει και εχω συγκεντρωσει πανω σε αυτο το θεμα τα οποια φυσικα ειναι συγκεντρωμενα απο την στατιστικη και τα datasheet των κατασκευαστων Εκτος και αν στην κατηγορια αυτη ειναι και αυτα υπο αμφισβητιση . Για να γινω ποιο σαφης παραθετω τους λογους οπου για πολλοστη φορα εχω αναφερθει στο συγκεκριμενο θεμα οπου παραθετω επισης και τα αναλογα λινκ για να ειμαστε σαφεις και ακριβεις .

Οι λογοι που στην ουσια ""κραζω "" την συγκεκριμενη κινηση εχουν καπως ετσι .

1) -- Δεν υπαρχει κανενα μηχανημα παραγωγης απο κανεναν κατασκευαστη το οποιο να εχει σχεδιαστει με παραπανω απο ενα ζευγαρι darlington στην εξοδο . Εαν υπαρχει καποιο ( ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ) θα μιλαμε για ενα και μονον ενα .

2) --Ολα οσα σχεδιασματα υπηρχαν με 2 τρανσιστορ στην εξοδο ηταν μαλλον λιγα μετρημενα στα δαχτυλα δυο χεριων και ολα τους εχουν ιστορικο ασταθειας . Ενδεικτικα τα νταρλιγκτον ειναι σε οικγενειες πλαστικα και πεταλα TIP 142-142 BDV 66-67 BDW 83-84 MJ 11015-11016 Ολες οι σχεδιασεις που εγιναν με αυτα εγιναν κατα κανονα απο Ευρωπαιους σχεδιαστες παραθετω : TIP 142-147 NVA , RED ELECTRONICS -SMART KIT VELLEMAN BDV 66-67 PHILIPS Β&Ο BDW 83-84 ELECTOR ειναι προφανες οτι θα μου εχουν ξεφυγει καποια αλλα ο μπουσσουλας ειναι αυτος . Εξαιρεση αποτελει ενα μηχανημα της MARANTZ το οποιο δουλευε με Ιαπωνικα darligton τα οποια φορεθηκαν μονο σε αυτο το μοντελο και ισως σε εναν ενσιχυτη και μονον της NEC ανθυμαμαι καλα .εΕξαιρεση επισης αποτελουν τα MJ11015-16 τα οποια δουλεουν σε καποια marshal αν θυμαμαι καλα και δεν εχουν ιστορικο προβληματων σταθεροτητας ...Φυσικα ολα τα παραπανω ειναι παντα μονον δυο τρανσιστορ ανα καναλι .

3) Να σημειωθει οτι ακομα και πιο συχρονες εκδοσεις απο την Sanken ta γνωστα SAP 15-16 τα οποια ειναι σαφως πιο συχρονα και εχουν 5 ποδαρακια και τα οποια περιεχουν μεσα τους διοδους για την θερμοκρασιακη αντισταθμιση εκτος του οτι και αυτα πλεον ειναι καταργημενα , ενω παραλληλα εχουν και αυτα ιστορικο προβληματων

4) -- Αν τελικα δεν εχω κανει λαθος και δεν υπαρχει κανενας ενισχυτης με παραπανω απο δυο νταριγκτον στην εξοδο την μια και μονη εξαιρεση αποτελει ο ιδιος ο PASS με τον Α 40 οπου πραγματι εχει 4 νταρλιγκτον στην εξοδο με ενα κατα τα αλλα παρα πολυ ελευθερο κυκλωμα πισω τους πλην ομως τα τρεχει σε ταξη Α ανοιγμενα συνεχως με πολωση 400ma το καθενα ( ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ ) κυκλωμα το οποιο εχω κατασκευασει και ηταν εξαιρετικα ενδιαφερον και σαφως και δεν ειχε θεμα θερμοκρασιακηςασταθειας μια και τα τρανσιστορ ηταν μονιμα στο ψησιμο και απαιτουσαν τεραστιες ψυκτρες .

ΠΙΟ ΤΕΧΝΙΚΑ

1)---Αρχικα δεν υπαρχει σε κανενα απο τα datasheet των TIP 142-147 η λεξη audio αντιθετα χαρκτηρισμοι οπως solenoid driver /low frequency switching application ειναι αυτο που χαρκτηριζει τα εξαρτηματα αυτα .Επιπροσθετως απο το 1970 και μετα δυο πραγματα τα οποια ηταν εξαιρετικα σημαντικα στην σχεδιαση ενισχυτων τα οποια ειναι το cob που εχει να κανει με την χωρητικοτητα που παρουσιαζει το εξαρτημα σαν φορτιο στο υπολοιπο κυκλωμα και μετα το ft το οποιο αφορα το ευρος η την ταχυτητα που μπορει να δουλεψει το εξαρτημα .Σχεδιαση ενισχυτη χωρις αυτα τα στοιχεια δεν ειναι εφικτη .

2) ---Τα τρανσιτορ darlington ειναι δυο εξαρτηματα μεσα σε ενα περιβλημα το οδηγο και το ισχυος η εξοδου . Το παντρεμα αναμεσα τους γινεται με μια αντισταση οπου δυστυχως μεταξυ κατασκευαστων αλλα και μεσα στον ιδιο κατασκευαστη αλλα και αναλογα την εκοδοση του εξαρτηματος η αντισταση αυτη εχει διαφορες τιμες των οποιων η συμπεριφορα σε ενα κατα τα αλλα δεδομενο κυκλωμα του PAss ειναι η απροβεπτη η πρεπει να υπολογιστει ξανα με τα νεα δεδομενα .

3)-- Σημερα τα τρανσιτορ αυτα δεν κατασκευαζονται πλεον απο σοβαρους κατασκευαστες εχουν μαιμουδιστει απο δεκαδες δευτερους και το χειροτερο ειναι οτι μετα datasheet γραμμενα το 1980 ειναι πρακτικα αδυνατον να ξερεις ακριβως τι αγοραζεις και στιριξεις μια σοβαρη σχεδιαση επανω τους .

4) --περα απο ολα τα παραπανω και εξω απο το ""τελειο "" κυκλωμα του PASSσε συνθηκες κατα τα αλλα real life ολα οσα κυκλωματα ειχαν σχεδιαστει γυρω αποα αυτα τα τρανσιστορ παντα στα εξοδου ειχαν τεραστιους πυκνωτες miller μεγεθους μεχρι και 560pf για να μπορεσουν να κρατησουν το κυκλωμα σταθερο αλλα ειναι γνωστο αναμεσα στον κοσμο του audio οτι αυτοι οι πυκνωτες ειναι βαφτισμενοι ως sonic killers .

5) αν καποιος υποθεσει οτι εχει λυσει ολα τα παραπανω ειναι κατα τα αλλα σαφες οτι ενα εξαρτημα με Β 1000-2000 κατα περιπτωση ειναι προφανες οτι θα ειναι εξαρτημενο απο το hfe το οποιο και αυτο παραλληλα ειναι εξαρτημενο απο την θερμοκρασια την ταση την ενταση και την γραμικοτητα του υπολοιπου σταδιου εξοδου .Αυτος ειναι ο κυριοτερος λογος που υπαρχει ασταθεια σε αυτα τα σταδια εξοδου .

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

1) κατασκευαστης MOSPEC
Τιτλος :amplifier /low freq switching application οπου δεν υπαρχει cob δεν υπαρχει ft παρα μονο on και off χαρακτηριστικα .Πρωτη αντισταση στο ντριβερ 10ΚΩ και του εξοδου 150Ω
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/2775/MOSPEC/TIP147.html

2) κατασκευαστης MOTOROLA ( λεμε τωρα )
Τιτλος : general purpose and low frequency switching applications οπου δεν υπαρχει cob δεν υπαρχει ft παρα μονο on και off χαρακτηριστικα .Πρωτη αντισταση στο ντριβερ 8ΚΩ και του εξοδου 40Ω
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/5768/MOTOROLA/TIP147.html

3)κατασκευασης POWER INNOVATIONS
τιτλος : ΑΓΝΩΣΤΟΣ περιγραφη : ΑΓΝΩΣΤΗ στοιχεια εσωτερικης δομησης καθως και cob/ft ΑΓΝΩΣΤΑ
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/20159/POINN/TIP147.html

4) Κατασκευαστης ST
Τιτλος :Linear and switching industrial equipment οπου δεν υπαρχει cob δεν υπαρχει ft παρα μονο on και off χαρακτηριστικα .Πρωτη αντισταση στο ντριβερ 5ΚΩ και του εξοδου 150Ω
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/25373/STMICROELECTRONICS/TIP147.html

5) κατασκευαστης Transys electronics limited ( τους ξερει κανεις ? )
τιτλος : ΑΓΝΩΣΤΟΣ περιγραφη : ΑΓΝΩΣΤΗ στοιχεια εσωτερικης δομησης καθως και cob/ft ΑΓΝΩΣΤΑ
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/32884/TRSYS/TIP147.html

6) κατασκευαστης winshing electronics ( ουτε αυτοι μου λενε κατι )
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/33786/WINGS/TIP147.html

7) κατασκευαστης fairchild ( επωνυμος )
Τιτλος :ΑΓΝΩΣΤΟΣ οπου δεν υπαρχει cob δεν υπαρχει ft παρα μονο on και off χαρακτηριστικα .Πρωτη αντισταση στο ντριβερ 8ΚΩ και του εξοδου 120Ω
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/54795/FAIRCHILD/TIP147.html

8) κατασκευαστης ISC
Τιτλος :Designed for general–purpose amplifier andlow frequency switching applications. οπου δεν υπαρχει cob δεν υπαρχει ft παρα μονο on και off χαρακτηριστικα .Πρωτη αντισταση στο ντριβερ ΑΓΝΩΣΤΗ και του εξοδου ΑΓΝΩΣΤΗ http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/441691/ISC/TIP147.html

Αντιστοιχα χαλια υπαρχουν σε ολες τις λοιπες οικογενειες ολων των μαιμουδισμενων Darlington Αν καποιος πιστευει οτι σημερα στην ψηφιακη εποχη μπορει να στιριχτει σε τετοια δεδομενα για να παραγει ηχο ειναι μακρυα νυχτωμενος .

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τελικα αγαπητε DIMI-Z αν αναφερεσαι σε μενα και σε αυτα που εχω γραψει τελικα δεν εχω γραψει ""Μικροκακιες"" θα ελεγα μαλλον πολυ χοντρες κακιες ( πολυ δικαιολογημενα απο οτι καταλαβες ) και απο σεβασμο στο προσωπο ενος που εχει δωσει αρκετα κατα τα αλλα στην ταξη Α τα Φετ και το DIY κλπ δεν το τραβηξα παραπερα . Οσο για το ειρωνικο μου υφακι ηταν το λιγοτερο που μπορουσα να κανω για να μην τον ψαλω χοντρα που πεταξε ενα ευκολακι στον λαο που περιμενει πεινασμενος ενω ανετα θα μπορουσε να ανασκευασει λιγο τον adcom 555 και να τον δωσει .(Η επιτελουςνα ξεκολησει και να δεχτει οτι υπαρχουν και μουσικες με αλλες απαιτησεις ακροατες με αλλες απαιτησεις κλπ και να παραγει και κατι και για αυτους εαν αυτος πρωτα αλλαζονικα θελει να αυτοαποκαλειται the one and only ) Τελικα το design the one and only δεν ειναι και ακριβως ετσι οπως τα λεει

Ως δεδομενο δεν μπορω να δεχτω κανεναν και την κινηση αυτη απο μερους του την θεωρω πολυ ""φτηνη"" Περα απο αυτο ομως κριτικη στα λεγομενα μου δεχομαι αρκει να ειναι ειναι τεκμηριωμενη .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

τελικα το σχηματικο μου εχει ενα λαθος η αντισταση πισω απο το 2sc3298 την οποια εχω γραψει 47Κ τελικα ειναι 4Κ7 και ειναι τυπογραφικο λαθος . Γενικα παντως με απογοητευει το οτι περα απο την φιλολογια που αναπτυξαμε δεν εχω καποια γνωμη για το κυκλωμα ..

τελικα το σχηματικο μου εχει ενα λαθος η αντισταση πισω απο το 2sc3298 την οποια εχω γραψει 47Κ τελικα ειναι 4Κ7 και ειναι τυπογραφικο λαθος . Γενικα παντως με απογοητευει το οτι περα απο την φιλολογια που αναπτυξαμε δεν εχω καποια γνωμη για το κυκλωμα ..

Για τη φιλολογία, έδωσες αφορμή και εσύ ΙΜΟ.
το ενδιαφέρον για το κύκλωμα δεν έρχεται με το στανιό, εάν κάποιος το θεωρήσει ενδιαφέρον, θα έρθει, μην απογοητεύεσαι :-)