The Pass B1 by A.Papadatos

31 December 2010
1,624
ATHENS - NEA MAKRI
..... Δεν μπορει κανεις να φανταστει ποσοι ανθρωποι μου στελνουν μαιλ η πμ σε μια ημερα .Περα απο τα ""πελατιακα"" ερωτηματα δεχομαι και εναν ογκο μηνυματαων απο ανθρωπους που μου ζητανε δεκαδες πληροφοριες για επισκευες , επιδοσεις , και DIY

Καταβαλω προσπαθειες να απανταω οσο περισοοτερα μπορω αλλα αν μη τι αλλο το ενδιαφερον μου πεφτει στους πιτσιρικαδες και ακομα πιο πολυ σε αυτους που δειχνει να εχουν ταλεντο και ορεξη για να μαθουν ..Ετσι καπως αρχισε και η σχεση μας με τον φιλο Αντωνη ....Ο ...Αντωνης ειναι ενας τυπος που μπορει να σε παρει 5 φορες σε μια μερα .... με τηλεφωνηματα χαλαρα μισαωρα ενω η επισκεψη του στο εργαστηριο μου μπορει να ειναι και τυπου τριωρη ...

Το καλο με τον Αντωνη ειναι οτι οταν παιρνει μια πληροφορια την ακουει , την μελεταει, την φιλτραρει , και μετα αποφασιζει το πως θα λειτουργησει ...μεχρι σημερα το αποτελεσμα τον εχει δικαιωσει μακραν οπου θα θυμησω την κατασκευη προενισχυτη που εκανε η οποια με λιγη καθοδηγηση ξεπερασε καθε προσδοκια απο πλευρας εμφανισης αλλα και απο πλευρας επιδοσεων σχετικο λινκ εδω http://www.avclub.gr/forum/showthre...ισχυτή?p=1056261511&viewfull=1#post1056261511.

Θα ηταν μεγαλη τιμη να πω οτι ο Αντωνης ειναι ""μαθητης "" μου και αισθανομαι πραγματικα περιφανος οταν ανθρωποι που παιρνουν γνωση απο εμενα την αξιοποιουν με τοσο καλο τροπο .

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παρακατω θα δουμε ενα Β1 του Pass κατασκευασμενο σε πλακετα σχεδιασμενη απο κοινου μεταξυ εμενα και του Αντωνη οπου εχουν γινει σοβαρες επεμβασεις στην τροφοδοσια μαθημα που μαθαμε πολυ καλα απο την αποψη του SALAS και την ""σχολη "" που εχει δημιουργησει γυρω απο την τροφοδοσια και την αναπτυξη των Β1, αλλα και απο την πολυ πετυχημενη εφαρμογη της τροφοδοσιας στην δικια μου εκδοση του προενισχυτη ....Θυμιζω οτι σε διαφορες ακοροασεις που εγιναν και μαλιστα ματαξυ μελων ( Ανδρεας - Δημοκηδης ) ο προενισχυτης μου ""πατησε "" χαλαρα οτι υπηρχε εκει δλδ δυο διαφορετικες εκδοσεις του Β1 , εναν λαμπατο, εναν τρανσιστορατο , και εναν ΝΑΙΜ...Σαφως ο λογος ειναι η τροφοδοσια αλλα και η απλοτητα του κυκλωματος του προενισχυτη .

Το συγκεκριμενο Β1 αναπτυχθηκε πανω στο δικο μου τροφοδοτικο , με πολυ καλης ποιοτητας υλικα , σαφως με ολα τα φετ πολυ προσεκτικα επιλεγμενα και ντυθηκε με εναν επιλογεα εισοδου με ρελαι τοπολογιας shunt με αποτελεσμα ενα crosstalk μολις μετρησιμο ( 2mv ) με πηγη 2 Volt που σημαινει οτι μαλλον ειναι στο κατωφλι του οργανου και δεν μπορω πλεον να ξερω εαν μετραω crosstalk η θορυβο ...

ΝΑ θυμησω οτι σκοπιμα εδω και χρονια σε πολυ λιγα μηχανηματα αναφερουν επιδοσεις crosstalk μαλλον γιατι πολυ λιγα εχουν τετοιες επιδοσεις ....Σαφως η υπερπηδηση κατα το ελληνικοτερον απο πηγη σε πηγη μπορει ευκολα να ξεπεραστει οταν εχουμε μονο μια ενεργη πηγη συνδεμενη στο συστημα μας ....Ομως η υπερπηδηση απο καναλι σε καναλι ειναι ενα απολυ κακο πραγμα σαφως οδηγει σε ακυρωσεις φασεις και προσθετει στην παραμορφωση του συνολικου συστηματος ....Σε αυτη την κατασκευη .... η υπερπηδηση ειναιτοσο λιγη που ειναι μολις μετρησιμη με τα υπαρχωντα οργανα .

Με την ιδια λογικη δεν καταφερα να μετρησω απολυτως τιποτα αρνητικο απο πλευρας τροφοδοσιας ....Απο επιδοσεις ...δεν θα σας κουρασω αρχικα υπερκαλυπτει ολες τις μετρησεις που προτεινει ο κατασκευαστης εχει ενα αστρονομικο ευρος τυπου 400 ΚΗΖ ειναι εξαιρετικα γραμμικος +-0,8DB διατρηρει τις επιδοσεις του ακομα και με χωρητικο φορτιο τυπου 200pf /10ΚΩ εμπεδηση στην εξοδο του ...

απολαυστε μερικες φωτο οπου η ταξη και η σειρα στην πλακετα και την καλωδιωση ειναι απλα υποδειγματικη και το επιπεδο κατασκευης του Αντωνη ειναι σχεδον επαγγελματικο Να θυμησω ακομα μια φορα οτι ο Αντωνης ειναι απλα ενας χομπιστας επαγγελμα ψυκτικος ...αυτη ειναι δευτερη τριτη κατασκευη του και δεν εχει παει σε κανενα σχολειο για ηλεκτρονικα ...

DSC00671.JPG

DSC00673.JPG

DSC00671.JPG

Last edited:
Λιγα λογια για το Β1

----------------------------------

Εχω πολλες φορες πει οτι το Β1 δεν μου αρεσει ...( αφορα και την απλη βερσιον αλλα και την Salas) τις εχω ακουσει προσεκτικα και τις δυο .Βρισκω οτι στρογγυλεουν τα ακρα και σαφως σε σχεση με εναν καθαρα παθητικο προενισχυτη εχουν λιγο περισσοτερο τσαγανο αλλα σε καμμια περιπτωση δεν μπορουν να συγκριθουν απο πλευρας δυναμικων σε χαμηλη ισχυ με εναν οποιοδηποτε προενισχυτη που εχει εστω και ελαχιστο κερδος .

Εξ ορισμου με ενοχλει παρα πολυ αυτο το στρογγυλεμα στις ακριες του φασματος χαμηλα και υψηλα και σαφως προτιμαω τον δικο μου προενισχυτη ο οποιος ειναι πολυ πιo upfront και πολυ πιο ""ανοιχτος"" πραγμα που οπως πολυ εχουν δει μπορει να περιεχει τον κινδυνο μια κακη παραγωγη να την αναδειξει σε τετοιο βαθμο που ισως γινει κουραστικη ....Σαφως θα προτιμησω το αληθινο απο το ""στρογγυλεμενο ""

Δεν θα κρυψω οτι αυτη η συμπεριφορα με ξενιζει και θεωρησα αποριας αξιον πως ενας τετοιος κατασκευαστης εχει αφησει αυτο το μικρο ψεγαδακι σε αυτο αλλα και πολλα αλλα μηχανηματα του ....Γεια παραδειγμα ενας ALeph θα μπορουσε καποιος να πει οτι ειναι ενα Β1 το οποιο εχει την ικανοτητα να οδηγαει ηχεια ....

ΣΑφως λοιπον ενα Β1 η ενας aleph θα ελεγα καποιος οτι ειναι Ιδανικα για ελληνικη εντεχνη , κλασσικο ροκ , αμερικανικες παραγωγες ,κλασσικη funk και soul ..αλλα μεχρι εκει ....Εαν ο ακροατης ειναι σε αλλο τριπακι πχ trans , techno , deep house αλλα και πιο ηπια θεματα οπως jazz χωρις φωνητικα , soulful , electronica κλπ τοτε ειναι σχεδον σιγουρο οτι το μηχανημα θα ""κρεμασει""

Αποφασισα λοιπον να το ψαξω λιγακι παραπανω και να προσπαθησω να καταλαβω τα κριτηρια και την σκεψη του κατασκευαστη , το οποιο και τελικα ανακαλυψα μεσω μερικων πμ τα οποια ο αγαπητος Nelson θελησε να απαντησει ( και αυτο φυσικα ειναι προς τιμην του να μιλαει μαζι μου που ειμαι ενας ταπεινος επισκευαστης μηχανηματων ) οπου του εθεσα μερικες ερωτησεις παγιδα : Του εγραψα οτι ακουγα το Χ rock κομματι και ειδα την Χ λεπτομερια και η ερωτηση μου ηταν αν φταιει κατι στον προενισχυτη του η στο υπολοιπο συστημα οπου ελαβα μια πολυ εμπεριστατωμενη απαντηση με απιστευτη λεπτομερια και εξηγηση . Μετα απο λιγες μερες εθεσα ενα παρομοιο ερωτημα μονο που το μουσικο θεμα αφορουσε ενα κλασσικο ελαφρυ house κομματι γνωστο μαλλον σε ολη την υφηλιο . Η απαντηση που πηρα ηταν αποστομωτικη ...Ο Nelson βγαζει σπυρια με αυτες τις μουσικες ...ειναι απλα ενας γερολυκος της rock ....κατα πασα πιθανοτητα δεν μπορεις να μαθεις εναν γερο σκυλο ...νεα κολπα ...

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

DSC00674.JPG

DSC00675.JPG

DSC00676.JPG

DSC00678.JPG

Β1, όμορφα πράγματα :-)

edit: Α μάλιστα πρόκειται για νέα υλοποίηση :-)

Ωραία πράγματα...!
Πιο ωραία αν θα ήθελες να μοιραστείς την συνομιλία με Pass
και ακόμη πιο ωραία αν θα μοιραζόσουν μαζί μας το σχηματικό του προενισχυτή σου....

Η συνομιλια προφανως δεν μπορει να δημοσιοποιηθει εφοσον ειναι Πμ αλλα αν θελεις μπορω να τον ρωτησω επιτουτου και να επανελθω με την αδεια του πλεον . Επισης το σχηματικο του προενισχυτη ουσιαστικα δεν εχω την προθεση να το παρουσιασω για αυτο και δεν εχω κανει και καποια παρουσιαση απο αυτον τον προενισχυτη εδω γιατι προοριζεται ( σε καποια στιγμη ) για εμπορικη χρηση .

Αλλα για να ειμαστε αληθινοι και ουσιαστικοι ειναι πολυ ευκολο να παρουσιασω το σχηματικο ..μονο που το σχηματικο ειναι μολις το 20-30% της δουλειας ... το υπολοιπο ειναι η αναλογη επιλογη και παντρεμα των υλικων ( οπως και για τους ενισχυτες μου οπου επισης δεν εχω παρουσιασει κατι σε αυτη την κατηγορια μια και μακροπροθεσμα ειναι και αυτοι για εμπορικη χρηση ) Σαφως ολο το παραπανω σχολιο θα πρεπει να προστεθει με μια απο τα ιδια για το τροφοδοτικο και ολα μαζι πλεον αν μπουνε κατω απο τον παρονομαστη τυπωμενο ...

Με λιγα λογια μιλαμε για περιπου 5 χρονια δουλειας ...

Σιγουρα ομως και σε αυτη την κατηγορια οποιος ξεκινησει και θελει να παρει βοηθεια απο εμενα θα ειμαι παντα στη διαθεση σας με χαρα.

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Προενισχυτης και ενας τελικος .... ναι ξεκινησαν πριν απο περιπου 5 χρονια αλλα οι οι καλυτερες εξελιξεις εχουν γινει τον τελευταια 2 χρονια μια και υπηρχε λιγη περισσοτερη ανεση χρονου ειδικα για τον τελικο εχω κατασκευασει πανω 15 διαφερετικα τυπωμενα μεχρι να ""μαθω" τα μυστικα του και να φερω το αποτελεσμα που εχω φερει τελικα .... ( 200κηζ ημιτονο και σχεδον 50 τετραγωνο ..... )

περα απο τις μετρησεις οι οποιες γινοται μεσα σε μια δυο ωρες θελω να περναω και λιγο χρονο με τα κατασκευασματα να μαθαινω τα χουγια τους και να προσπαθω να τα διορθωνω στην πορεια ...Το τελευταιο κομματι ειναι και το πιο χρονοβορο .

Ενα απλο παραδειγμα ειναι η εμπεδηση της εισοδου που μπορουσα να την προσαρμοσω απο 22 εως 47Κ πραγμα που θα εκανε το μηχανημα μου πιο φιλικο η οχι σε διαφορους προενισχυτες και ισως Β1 η παθητικους ....φαντασου λοιπον ποσος χρονος χρειαστηκε να τους ακουω και να συνδυαζω πισω τους προενισχυτες μεχρι να καταληξω καπου ....Καπως ετσι εγινε και η επιλογη των οδηγων και των πυκνωτων και των φιλτρων κλπ κλπ Οχι μονο με μετρησεις λοιπον αλλα και με πολυ προσεκτικο ακουσμα ...

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Μπράβο Αντώνη!! Πολύ καθαρή και προσεγμένη δουλειά. Έχεις πολύ μεράκι! Αυτό φάνηκε και από την επίσκεψη μου στο σπίτι σου πριν από μερικά χρόνια. Φαντάζομαι την ίδια προσοχή θα δίνεις και στο επάγγελμα σου.
Ερώτηση προς τον σχεδιαστή:
Από τον συγκεκριμένο προενισχυτη τι δεν μπορεί να δημοσιευτεί. Το κύκλωμα του Pass η το ιδιαίτερο τροφοδοτικό που σχεδιάστηκε από εσάς για το συγκεκριμένο κύκλωμα;
Αν αυτά δεν μπορούνε να δημοσιευτούνε ώστε να γίνει συζήτηση ποιος ο σκοπός του νήματος;
Δεν θέλω να γίνω κακός αλλά νομίζω σε αυτή την κατηγόρια δεν έχουν θέση στεγανά κυκλώματα.

Κατω απο αυτη την λογικη εγω δεν εχω διαφορετικη αποψη ( αλωστε παντα εγω ειμαι αυτος που φορτωνω τα νηματα μου με ενα σορρο τεχνικες πληροφοριες ) απλα δεν θα ειχε νοημα για μενα το να μπω στην συζητηση η καλυτερα στην κριτικη του κυκλωματος που σχεδιασα ... ( αφορα το τροφοδοτικο ) το Β1 ειναι αυτουσιο μαμα εκτος απο ενα η δυο ψιλολογια .

Σαφως μεγαλο ρολο παιζει και το τυπωμενο και ειδικοτερα οχι τοσο κυκλωματικα αλλα περισσοτερο σαν δομηση . Αν συμφωνει και ο Αντωνης τα σχηματικα του τροφοδοτικου ειναι στην διαθεση σας .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

εδω ειναι το σχηματικο του τροφοδοτικου ...εκτος απο ενα η δυο πραγματακια δεν εχει και ουσιαστικα μεγαλες διαφορες απο ενα στανταρ τροφοδοτικο με LM 317 .... στο συγκεκριμενο τροφοδοτικο παντως ολο το ζουμι ειναι η υλοποιηση της πλακετας με σοβαροτερο στοχο την διανομη της γειωσης και την γενικοτερη δρομολογηση της τροφοδοσιας .

Εδω επισης πρεπει να σημειωθει οτι το συνολο της κατασκευης ειναι σε μια πλακετα οπου ο προενισχυτης και το τροφοδοτικο ειναι στην ιδια πλακετα οπου πλεον η απομονωση και η διανομη της τροφοδοσιας ειναι τουλαχιστον δυο φορες πιο σημαντικη .

Πριν αρχισουν καποιοι να ζητανε και την πλακετα να πω οτι επειδη εγω την σχεδιασα σε συνεργασια με τον Αντωνη με αντιστασεις μεταλ φιλμ τεταρτα ο Αντωνης την αλλαξε για να φιλοξενησει εξοτικες αντιστασεις

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

B1%20power%20supply.JPG

Ω ναι και για να ειναι λιγο πιο ξεκαθαρο παραπανω γραφω οτι δεν παρουσιαζω σε αυτη την κατηγορια τον δικο μου προενισχυτη, ενισχυτη και τροφοδοτικα εφοσον δεν ειναι diy και προοριζονται για εμπορικη χρηση .Για την κατασκυη που εκανε ο Αντωνης και την βοηθεια που του εδωσα δεν νομιζω να υπαρχει απο κανεναν κατι κρυφο ....

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

I listen to all sorts of things. Roughly my collection is about 40 feet of
vinyl and about 3,000 CDs. They divide into Jazz, Blues, Rock, Lounge,
Dance, and Classical. There is no Country section, but there is a small
Techno collection. I also have very complete Zappa and Glass collections.

Some of my equipment shines with everything, and the little FW amplifiers
and Full Range Open Baffles tend to prefer simpler sorts of music.

np

-----Original Message----- From: sakis @ diyAudio
Sent: Thursday, September 27, 2012 12:28 PM
To: [email protected]
Subject: pretty straight forward question

This is a message from sakis at diyAudio ( http://www.diyaudio.com/forums/ ). The diyAudio owners cannot accept any responsibility for the contents of the email.

To email sakis, you can use this online form:
http://www.diyaudio.com/forums/sendmessage.php?do=mailmember&u=43396

OR, by email:
mailto:[email protected]

This is the message:

Hello NP ..I know you are busy it will only take a second .

I presume that you listen the things you produce ...Then the question comes very straight : would you like to share what type of music you are listening to ?

Question is tricky in a way since one with a classic rock background will never listen to techno music ...and visa verse i presume

Point is that obviously there will be listeners for all kinds of music

Real question is is it enough to create an image and opinion for a device based on personal listening or actually you need to extend this to more or many kinds of music ?

Did you ever listen a B1 with techno music ? ( for example )

Thanks for your time ...you know that a couple of words from you will help a lot of humble diyers

Kind regards
sakis

"and the little FW amplifiers and Full Range Open Baffles tend to prefer simpler sorts of music"

Λογικό: είναι αμφότερα ψοφίμια με μηδέν δυναμική περιοχή. Γι' αυτό και ακούγονται καλύτερα με "μικρά σύνολα μουσικής δωματίου" τύπου κονσέρτο για 2 σπουργίτια σε φα μείζονα.

Δεν χρειάζεται να το γράψει ο Νέλσον βρε συ Σάκη ότι με 10 βατ και 90 db σε ανοιχτή μπάφλα δεν πας και πολύ μακριά..

Re: Απάντηση: The Pass B1 by A.Papadatos

"and the little FW amplifiers and Full Range Open Baffles tend to prefer simpler sorts of music"

Λογικό: είναι αμφότερα ψοφίμια με μηδέν δυναμική περιοχή. Γι' αυτό και ακούγονται καλύτερα με "μικρά σύνολα μουσικής δωματίου" τύπου κονσέρτο για 2 σπουργίτια σε φα μείζονα.

Δεν χρειάζεται να το γράψει ο Νέλσον βρε συ Σάκη ότι με 10 βατ και 90 db σε ανοιχτή μπάφλα δεν πας και πολύ μακριά..

Λαμβανω το σχολιο ως επιβεβαιωση σε αυτα που λεω και θεωρω επισης ως δεδομενο οτι πολλοι απο τους ακροατες εχουν πεσει στην παγιδα να ακουνε ""ψαγμενες "" μουσικες μαζι με τα ""ψαγμενα"" μηχανηματα τους ενω κανονικα ας πουμε τους αρεσει η Εφη Θωδη .

Αξια παντως εχει αυτο που ακουσα στην βραδυα που βρεθηκαμε ολοι οι καλοι φιλοι του φορουμ οτι """ Το καλο μηχανημα θα παει ντουφεκι οτι μουσικη και να του δωσεις ""

Ευχαριστω για την συμμετοχη και ειναι παντα χρησιμο να ""ακους "" και αλλες αποψεις !!!

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Εξέλαβέ το όπως σου κάνει κέφι, η αλήθεια δεν αλλάζει. Υπάρχουν συστήματα ανοιχτής μπάφλας, στα οποία τα νούμερα "βγαίνουν". εκεί μπορεί κανείς να μιλήσει για υποκειμενικές κρίσεις και γούστα.
Στο κόνσεπτ 10 βατ ενισχυτής με fullrange σε μπάφλα (όχι 3 μέτρων), πάσχει εξαρχής η κεντρική ιδέα, δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι ένα σύστημα συνολικά αποδεκτό.