Θέμα σύγκλισης;

doros

AVClub Addicted Member
19 June 2006
1,411
Ηράκλειο Αττικής
Εϊμαι συνδεδεμένος με vga και παρατηρούσα μια θολούρα στα γράμματα στο desktop σε κάποια σημεία, π.χ. στο κέντρο ψηλά και λίγο δεξιά. Μου είπαν κάποιοι πως μπορεί να είναι θέμα vga. Χτες δοκίμασα με hdmi και δυστυχώς η θολούρα παρέμεινε ακριβώς στα ίδια σημεία.

Τι να σκεφτώ; Σύγκλιση; (Μιλάω για τον Hitachi PJ-TX200)

Τι εννοείς "φακός" Δημήτρη; Κατασκευαστικό πρόβλημα οπότε δεν μπορώ να κάνω τίποτα ή καθάρισμα π.χ. από σκόνη εσωτερικά, εξωτερικά;

'Οντως σε κανονική χρήση (θέαση ταινίας), ούτε εγώ, αλλά ούτε και κανείς που έχει έρθει σπίτι έχει παρατηρήσει τίποτα. Απλώς είναι λίγο σπαστικό...

Kosh, από την αρχή ήταν έτσι, απλώς τον είχα με vga και κάπου μέσα μου ήλπιζα πως ήταν αυτό. Σε πρώτη ευκαιρία πήγα τώρα σε hdmi και παρατήρησα πως παραμένει το πρόβλημα...

Κλασσικό πρόβλημα ανομοιομορφίας φακού. Κάνε φόκους ούτως ώστε να καθαρίσει το σημείο που βλέπεις τώρα θολό, να δεις που θα γίνει το υπόλοιπο θολό.
Λύσεις: τσεκάρεις τον προβολέα να είναι τελείως κάθετος ως προς την οθόνη και να μην προβάλλει υπό γωνία (αν και δεν διορθώνει και πολλά αυτή η λύση).
Κάνεις φόκους ούτως ώστε να είναι νετ όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιοχή.
Οντως το φαινόμενο παρατηρείται σε εικόνα με απαίτηση π.χ. όπως το desktop των windows.
Σε ταινία πρέπει να ξέρεις σε ποιό σημείο είναι θολός, και να έχεις το νου σου όταν δείξει εκεί κάποια σκηνή π.χ. μακρινό πλάνο με πολλούς στρατιώτες...δηλαδή χαιρέτα μας τον πλάτανο...
Αν δεν είναι τόσο χοντρό το πρόβλημα, μην ασχολείσαι. Απλά κάνε ότι δεν υπάρχει.

Ευχαριστώ Τάσο, θα τσεκάρω και αυτά που λες, έτσι για το γαμώτο, αλλά μέχρι εκεί. Σίγουρα το πρόβλημα δεν είναι τόσο ώστε να με ενοχλεί. Θα κάνω πως δεν υπάρχει...