Θερμοκρασίες..

28 June 2006
2,941
Τα φώτα σας συνάδελφοι: Μετά από 2 ώρες CPUburn+ATItool, οι 2 πυρήνες της CPU έχουν 65 και 66 βαθμούς και οι 2 της GPU 61 και 63.

Θερμοκρασία χώρου 21.
Στον ίδιο χώρο, η μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχω μετρήσει ποτέ είναι 32 βαθμοί μεσημέρι στον παρατεταμένο καύσωνα του 2007. Κανονικά δεν περνάει τους 30-31 ακόμα και με 40 έξω.

Μπορώ να είμαι ήσυχος, ανεξαρτήτως εποχής-καιρού?

Πρόκειται για Η/Υ που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως HTPC.

Ευχαριστώ, καλό βράδυ.

και των 2(cpu/gpu) οι θερμοκρασιες,μου φαινονται πολυ νορμαλ και μαλιστα μετα απο μεγαλο ζορι του benchmark.
εαν παραυτα θελεις να ριξεις την θερμοκρασια της cpu,"καρφωσε" ενα zalman 9500 και θα πεσεις τουλαχιστον 10 βαθμους κατω.

ποιος επεξεργαστής? με τη μαμίσια ψυκτρα? κανονικα πρεπει να ειναι 30-40 idle και μεχρι 65 περιπου full load

Re: Απάντηση: Θερμοκρασίες..

Μετά από 2 ώρες CPUburn+ATItool, οι 2 πυρήνες της CPU έχουν 65 και 66 βαθμούς και οι 2 της GPU 61 και 63.

Θερμοκρασία χώρου 21.
Στον ίδιο χώρο, η μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχω μετρήσει ποτέ είναι 32 βαθμοί μεσημέρι στον παρατεταμένο καύσωνα του 2007. Κανονικά δεν περνάει τους 30-31 ακόμα και με 40 έξω.

ποιος επεξεργαστής? με τη μαμίσια ψυκτρα? κανονικα πρεπει να ειναι 30-40 idle και μεχρι 65 περιπου full load

αυτο ακριβως αναφερει:μετα απο benchmark που γονατιζει την cpu,οι κορυφες που επιασε ειναι 65-66 βαθμους.
απολυτως φυσιολογικες τιμες,που μπορουν ομως να βελτιωθουν αισθητα, μ`ενα καλυτερο cpucooller.

Ποιος επεξεργαστής, ποια ψύκτρα, σε τι κουτί, και με τι ανεμιστήρες, καθώς και ποια κάρτα γραφικών θα έλεγα εγώ...

Μια σκέτη απάντηση είναι ότι "είσαι άνετα" δεδομένου ότι σαν χρήση htpc ίσως να παίζει το cpu μεταξύ 30% - 50%, και η GPU στο... 0%, όμως έτσι θα χαθεί η περαιτέρω κουβέντα για ένα ποιο αθόρυβο - ψυχρό σύστημα, που σχεδόν πάντα υπάρχει δυνατότητα να φτιαχτεί...

Ποιος επεξεργαστής, ποια ψύκτρα, σε τι κουτί, και με τι ανεμιστήρες, καθώς και ποια κάρτα γραφικών θα έλεγα εγώ...

Μια σκέτη απάντηση είναι ότι "είσαι άνετα" δεδομένου ότι σαν χρήση htpc ίσως να παίζει το cpu μεταξύ 30% - 50%, και η GPU στο... 0%, όμως έτσι θα χαθεί η περαιτέρω κουβέντα για ένα ποιο αθόρυβο - ψυχρό σύστημα, που σχεδόν πάντα υπάρχει δυνατότητα να φτιαχτεί...

CPU: dual core 2,5 GHZ. Ψύκτρα Skythe orochi (ψιλοσακατεμένη) με το δικό της ανεμιστήρα στις 500 στροφές.

Κάρτα γραφικών ASUS 4670. Ψύχεται από έναν nexus 1000 rpm τοποθετημένο με "πατέντα" σε μια παραδιπλανή pci θύρα.
Ο δικός της ανεμιστήρας ήταν απαράδεκτος.

Κουτί big tower χωρίς case fans (έχει 2, αλλά ήταν εκτός λειτουργίας στη δοκιμή). θόρυβο δεν έχει, στήνεις αυτί σε ήσυχο δωμάτιο για να ακούσεις κάτι στο 1 μέτρο απόσταση.

Θέλω να λειτουργεί απρόσκοπτα ακόμα και κάτω από ακραίες συνθήκες, να μη με απασχολήσει ποτέ η ψύξη του (για κολήματα και συναφή δεν το συζητάμε καν).

ε αμα με orochi ανησυχείς και εσύ... τι θα έπρεπε να πούνε οι "τυπικές" aftermarket ψύκτρες των 20-30 ... :rifle:

Πάντως μπορείς να ενεργοποιήσεις τους ανεμιστήρες του κουτιού (κυρίως για το καλοκαίρι) με χρήση κάποιου fan controller (αν είναι απλοί - 3πινοι, η προτίμηση μου είναι το zalman fanmate2), στα 6~7V επίσης δεν θα ακούγονται... Και δεν θα παραμένει και η θερμότητα μέσα στο κουτί (το οποίο συνολικά θα είναι ευεργετικό για το σύστημα σου).

Οσο για την gpu, εφαρμόζω και στις δύο που έχω παρόμοιο σύστημα: αγοράζω fanless κάρτες (για τις ικανότερες ψύκτρες τους), και παραδίπλα στερεώνω με πατέντες 8ρηδες αθόρυβους με μειωμένες στροφές... Από αυτά που έχω δει (αν και με nvidia 8500/9600 είναι οι δοκιμές μου), επίσης δεν πιστεύω να έχεις πρόβλημα. -bye-

τελευταία σκέψη, ένας ελάχιστα πιο γρήγορος ανεμιστήρας για την orochi...

Last edited:
Τα φώτα σας συνάδελφοι: Μετά από 2 ώρες CPUburn+ATItool, οι 2 πυρήνες της CPU έχουν 65 και 66 βαθμούς και οι 2 της GPU 61 και 63.

Θερμοκρασία χώρου 21.

Μπορώ να είμαι ήσυχος, ανεξαρτήτως εποχής-καιρού?

Πρόκειται για Η/Υ που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως HTPC.

Ευχαριστώ, καλό βράδυ.

καυσωνα με burntool αποκλείεται να μέτρησες 32 βαθμους, εννοείς σε normal state? Αν ναι ειναι απόλυτα φυσιολογικό να είδες 60+ με burn tool.

500 στροφές είναι λίγες, δωσε 1000 και πάλι δεν θα ακούγεται τίποτα.

Απάντηση: Re: Θερμοκρασίες..

καυσωνα με burntool αποκλείεται να μέτρησες 32 βαθμους, εννοείς σε normal state? Αν ναι ειναι απόλυτα φυσιολογικό να είδες 60+ με burn tool.

500 στροφές είναι λίγες, δωσε 1000 και πάλι δεν θα ακούγεται τίποτα.

Όχι, ο χώρος έχει φτάσει μια φορά στους 32. Το γράφω γιατί η δοκιμή έγινε με θερμοκρασία χώρου 21 βαθμούς.

Αν θέλω να κατεβάσω κι άλλο τη θερμ. της CPU, θα πρέπει να αυξήσω - έστω λίγο- το θόρυβο. Γι αυτό ρώτησα, αν το αφήσω έτσι, εκτιμάτε ότι σε ακραίες συνθήκες (καύσωνας) μπορεί να υπάρξει πρόβλημα??

Θα κάνω και τη δοκιμή που πρότεινε ο lykman.
Θα "τρέξω" και τον πίσω ανεμιστήρα στις 500-600, να δω τι μείωση θερμοκρασίας θα έχω και πόσο θα αυξηθεί ο θόρυβος.

Παρεμπιπτόντως : Φανταστικός ο Νέξους! Δεν είναι μόνο που έχει ελάχιστο θόρυβο (οι περισσότεροι 12άρηδες στις 1000 στροφές ακούγονται πολύ λίγο), είναι και η χροιά του θορύβου που δεν είναι καθόλου δυσάρεστη

Επιπλέον κάνει μόνο 6 ευρώ.

Όσο για την orochi, υπερτερεί από τις άλλες μεγάλες aftermarket μόνο σε fanless λειτουργία (μεταξύ μας ήταν λάθος αγορά). Με τους ανεμιστήρες στις 500 στροφές μένει αισθητά πίσω σε απαγωγή θερμότητας (λογικό, έχει σχετικά λίγα και αραιά fins για να κυκλοφορεί ο αέρας χωρίς ανεμιστήρα)

Κωνσταντίνε ΙΜΗΟ όπως είσαι βγάζεις 24/7/365 χωρίς πρόβλημα full load … ακόμα και με καύσωνα.
Δεν έχεις καν κάνει κάτι overclock. (εκτός εάν θές να δοκιμάσουμε που φτάνει…)

τώρα που ειπώθηκε για overclock... μήπως με λίγο undervolt θα περιορίσεις θερμοκρασίες οπότε και δεν θα χρειαστεί να πειράξεις τίποτα? Ετσι έχεις κυρίως βελτίωση στο load (μειωμένη κατανάλωση και μειωμένη θερμοκρασία)

Στην πραγματικότητα 6 μήνες τώρα δούλευε απροβλημάτιστα (και καλοκαίρι).

Ήταν όμως ενεργοποιημένοι και οι 2 12άρηδες του κουτιού, στα 6-6,5 περίπου βολτ. Από τη θέση θέασης (4 μέτρα από το pc) και σε ήσυχο περιβάλλον δεν ακουγόταν σχεδόν τίποτα. Μόνο σε απόλυτη ησυχία, πολύ αργά τη νύχτα, ένα ανεπαίσθητο χαμηλόσυχνο βούισμα

Όμως, επειδή έκανα "αναβάθμιση" των catalyst της Ati (όπως συμβουλεύουν στα φόρα) και έγιναν όλα μπάχαλο, το έβγαλα από τη θέση του και το πήγα στο γραφείο για συμμάζεμα.

Επί τη ευκαιρία, είπα να βελτιστοποιήσω και τον - όποιο εναπομείναντα- θόρυβο (κοινώς "να ψειρίσουμε τη μαϊμού" @morfeas)

Γι' αυτό άρχισα να ψάχνω τις θερμοκρασίες χωρίς τους ανεμιστήρες του case.

Έκανα δυο ακόμα δοκιμές , για να αποφασίσω αν θα αφήσω ή όχι τους 2 αυτούς ανεμιστήρες στο κουτί:

1) Άλλο ένα 2ωρο Ati tool+CPUburn, μετρώντας και τις θερμοκρασίες πάνω στην
ψύκτρα του chipset και στο εσωτερικό του κουτιού, 1 εκ. πάνω από τη θύρα της κάρτας γραφικών (asus 4670) και περίπου 2 εκ. πάνω από την επιφάνεια της πλακέτας της μητρικής.

CPU 1&2: 65 και 63 βαθμοί.
GPU 1&2: 61 και 63. Μέχρι εδώ δηλαδή τα γνωστά.

Ψύκτρα του chipset: 50 βαθμοί.
Εσωτερικό κουτιού: 33 βαθμοί.
Νομίζω ότι και εδώ δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

2) Το - για μένα- worst case scenario για τον επεξεργαστή: Αναπαραγωγή mkv (vc1) χωρίς hardware acceleration (μέχρι τώρα έπαιζε πάντα με αυτό).

Μετά από σχεδόν 2 ώρες, CPU στους 55 και 56 βαθμούς.
Κάρτα γραφικών 44 και 43, αφού δεν συμμετείχε καθόλου.

Εσωτερικό/ψύκτρα chipset: 48 και 31 βαθμοί.

Όλες οι δοκιμές με θερμοκρασία χώρου 20 βαθμών.

Νομίζω ότι, όπως λέει και ο Τάσος (tmjuju), δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα ούτε και με καύσωνα.

Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια,
χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

Last edited: