Thorsten Loesch "El Cheapo" MM/MC Batery phono stage

18 June 2006
523
Την καλημέρα μου σε όλους τους φίλους...

Θέλετε η αγορά του νέου πικάπ θέλετε ότι με έτρωγε το χέρι μου γιά κατασκευή, αποφάσισα να την κατασκευή του Phono MM/MC με τροφοδοτικό μπαταρίας σε σχέδιο του Thorsten Loesch.

Το συγκεκριμένο phono ήταν είχε προταθεί από τον ..δάσκαλο Αργύρη Μ. και μιάς και είχα δανειστεί τον δικό του γιά κάνα μήνα, είχα μείνει με το στόμα ανοικτό και τα αυτία στο πάτωμα. Έτσι αποφάσισα χωρίς πολλά πολλά την κατασκευή του.

Ήταν η πρώτη μου προσπάθεια κατασκευής εξ' ολοκλήρου σε διάτρητη πλακέτα και στην αρχή από το σχέδιο μου φαινόταν βουνό. Τελικά ήταν αρκετά απλό και είχε μεγάλη διασκέδαση η κατασκευή του!

Το phono κάνει χρήση ενός ΟΡΑ637 γιά το στάδιο ΜΜ και ενός SK389 σε τάξη Α γιά το στάδιο MC. Η κατασκευή είναι dual mono με ξεχωριστή πλακέτα ανά κανάλι και τροφοδοτείται από δύο παράλληλα συνδεδεμένες μπαταρίες 12V 2,2Ah.

Πυκνωτές ηλεκτρολυτικοί σειρά SMH της Nippon και παράλληλα Wima 4 MKP (highly recommented από τον σχεδιαστή!!) και άλλος ένας πολυστερίνης 1%.

Παντού αντιστάσεις metal film 1% και στην RIIA αυστηρώς μόνο πυκνωτές πολυστερίνης 1%.

Η πυκνωτές εξόδου επιλέχτηκαν οι Jansten Superior Z-cap στα 2,2 mF. Δεν έκανα πειραματισμούς με άλλους αλλά αυτοί όντως ακούγονται εξαιρετικά. Ίσως κάνω κάποιες δοκιμές και με φθηνότερους Arco ή τους MKP4 της Wima, αλλά ...λυπάμε να ξεκολλάω πάλι!

Κουτί ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ και σε τιμές λογικές από http://www.audiokit.it

Ως συνήθως δεν έκανα οικονομία στα υλικά ούτε στον τρόπο κατασκευής έτσι γιά να βγάλω το άχτι μου!

Το μόνο μου θα αλλάξω στο άμεσο μέλλον είναι η πυκνωτές στην είσοδο του σταδίου ΜC οι οποίοι τώρα είναι mica και θα αλλαχτούν με (τι άλλο) πολυστερίνης 1%.

Οι ενώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της πλακέτας γίνονται πάνω σε μεγάλο χαλκοδιάδρομο που έκοψα και κόλλησα. Χρησιμοποιώ φύλλα χαλκού από το Πλαίσιο.

τώρα στρώνει λιγάκι πρώτα αλλά οι πρώτες ακροάσεις είναι εξαιρετικές! Αν και νομίζω ότι η εκπληκτική τρισδιάστατη σκηνή που ξεδιπλώνει η υλοποίηση του Αργύρη Μ. είναι καλύτερη. Εδώ η χροιές και η απαλότητα δείχνουν σαφώς καλύτερες (από ότι μπορώ να θυμάμε). Ποιός ξέρει ίσως είναι οι πυκνωτές στην έξοδο.

Φυσικά βόμβοι ή άλλοι θόρυβοι είναι παντελώς άγνωστοι (ε μπαταρία είναι αυτή) και μετρητικά και βέβαια ακουστικά. Στεροφωνική εικόνα σώμα, χαμηλό, ανάλυση εξαιρετικές γιά τα (εώς τώρα) γούστα μου.

Και βέβαια ...τρελό κέρδος μερικές φορές νομίζω ότι έχω συνδεδεμένο CD player (γιά το κέρδος που δίνει ενοώ).

Συνολικό κόστος περίπου 300 ευρά (αλλά γίνεται και φθηνότερος χωρίς να χάσει).

Θέλω να ευχαριστήσω τον Αργύρη γιά την υπομονή του να απαντά σε βλάκώδεις ερωτήσεις μου!! :damnyou:

Και βέβαια τον σχεδιαστή που δίνει την γνώση του στον κόσμο..

Να και το άρθρο του γιά όποιον ενδιαφέρετε

http://www.fortunecity.com/rivendell/xentar/1179/projects/aaphono/aaphono.html

Μάλλον το RPM 9.1 δείχνει ευχαριστημένο καθώς βρήκε άξιο παρτενέρ

Attachments

• IMG_0698.jpg
    IMG_0698.jpg
    69.3 KB · Views: 130
  • IMG_0700.jpg
    IMG_0700.jpg
    66.9 KB · Views: 114
  • IMG_0706.jpg
    IMG_0706.jpg
    50.3 KB · Views: 98
  • IMG_0707.jpg
    IMG_0707.jpg
    65.5 KB · Views: 122
Την καλημέρα μου σε όλους τους φίλους...

Το phono κάνει χρήση ενός ΟΡΑ637 γιά το στάδιο ΜΜ και ενός SK389 σε τάξη Α γιά το στάδιο MC. Η κατασκευή είναι dual mono με ξεχωριστή πλακέτα ανά κανάλι και τροφοδοτείται από δύο παράλληλα συνδεδεμένες μπαταρίες 12V 2,2Ah.
............

Αργύρη μάλλον σε σειρά θέλεις να πείς.
Και γιατί 637; Ο 627 δεν κάνει;

Μπράβο πάντως για την κατασκευή! Μου άρεσε που χώρεσες τις πλακέτες πάνω από τις μπαταρίες.

Οι χαλκοδιάδρομοι με τι είναι κολλημένοι πάνω στις πλακέτες;

συνονόματε συγχαρητήρια για το αστεράκι που έφτιαξες :grinning-smiley-043 Καλές ακροάσεις τώρα :music-smiley-004:

...Το συγκεκριμένο phono ήταν είχε προταθεί από τον ..δάσκαλο Αργύρη Μ. και μιάς και είχα δανειστεί τον δικό του γιά κάνα μήνα, είχα μείνει με το στόμα ανοικτό και τα αυτία στο πάτωμα...

καλά, καμία σχέση με ...δάσκαλος ;) Ακόμα και στο εδώ χωριό υπάρχουν παιδιά με πολύ βαθύτερη γνώση στο αντικείμενο

Στο παλιό avforum είχα ποστάρει μετρήσεις όταν είχα φτιάξει το δικό μου, και με είχε εντυπωσιάσει η ακρίβεια της καμπύλης riaa που μέτρησα, +0.2db max σε μια μικρή περιοχή! Και αυτό με πυκνωτές από την standard σειρά. Με τους 1% η απόκριση πρέπει να είναι φωτογραφία της προδιαγραφής!
Πέρα από τις μετρήσεις, είναι η μόνη solid state κατασκευή μου ανάμεσα στα δάση από λάμπες και αυτό λέει κάτι...

@Βαγγέλη, απ´όσο θυμάμαι ουσιαστικά είναι ίδιοι με τη διαφορά ότι ο 627 έχει εσωτερική αντιστάθμιση για να μπορεί να δουλεύει χωρίς πρόβλημα σταθερότητας με κέρδος < 5x (για buffer, line, ). O 637 θεωρείται πιο pureίστικος και προτιμάται σε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται υψηλή αναδραση.

Απάντηση: Re: Thorsten Loesch "El Cheapo" MM/MC Batery phono stage

@Βαγγέλη, απ´όσο θυμάμαι ουσιαστικά είναι ίδιοι με τη διαφορά ότι ο 627 έχει εσωτερική αντιστάθμιση για να μπορεί να δουλεύει χωρίς πρόβλημα σταθερότητας με κέρδος < 5x (για buffer, line, ). O 637 θεωρείται πιο pureίστικος και προτιμάται σε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται υψηλή αναδραση.
Αργύρη οι ΟΡΑ604 κανουν; και με τι αλλαγές;

Στέλιο αν και εγώ είμαι της λάμπας και όχι ο πιο κατάλληλος να απαντήσω, πιστεύω ότι επειδή η riaa υλοποιείται στην ανάδραση και δεν είναι παθητική, δεν θα επηρεάζεται από την διαφορά στη σύνθετη αντίσταση εισ & εξ μεταξύ 604 και 637.

Ξέρω ότι ο thorsten το έχει ψάξει πολύ πριν καταλήξει στον 637, ωστόσο με μια βασούλα για τον τελεστικό μπορεί εύκολα να γίνει η δοκιμή.

Αργύρη μάλλον σε σειρά θέλεις να πείς.
Οι χαλκοδιάδρομοι με τι είναι κολλημένοι πάνω στις πλακέτες;

Σωστά Βαγγέλη μπούρδα έγραψα! Φυσικά όπως δείχνουν και οι σχετικές φώτο είναι σε σειρά συνδεδεμένες.

Τον χαλκοδιάδρομο απλώς τον "ποντάρισα" με μερικές κολλήσεις. Και τα υλικά που είναι κολλημένα σε αυτόν τον σταθεροποιούν πάνω στην διάτρητη.

Απάντηση: Re: Thorsten Loesch "El Cheapo" MM/MC Batery phono stage

Αντώνη καλημέρα. Πολυστερίνης στα 1% έχει το www.mouser.com

Αργύρη, ο mouser στέλνει από ΗΠΑ ή Ευρώπη? Θυμάσαι καθόλου τι ταχυδρομικά έχεις πληρώσει?

Καλοάκουστο :a0210:

Κώστα καλησπέρα,

Νομίζω υπάρχει και το Ευρωπαικό site. Εγώ παράγγειλα από Αμερική με αποστολή USPS (φυσικά). Τα ταχυδρομικά συμφέρουν μόνο αν πάρεις και άλλα υλικά μαζί. Γι'αυτό και εγώ τώρα που θέλω άμεσα κάποιους πυκνωτές πολυστερίνης, περιμένω να μαζευτούν 3-4 πραγματάκια να τα παραγγείλω όλα μαζί.

Να κανονίσουμε γιά κάνα ανοιξιάτικο καφεδάκι!

Αργύρη μπράβο και από εμένα. Για τη φόρτιση των μπαταριών εχεις φτιάξει κάτι ? Στη MOUSER εγώ γιατί δε βρίσκω πυκνωτές πολυστερίνης 1% παρά μόνο 5% ?

Αργύρη και κάτι ακόμα. Το 2SK389 ειναι διπλό FET, γιατι δε χρησιμοποίησες κάποιο από τα αντίστοιχα μονά, αφου φαντάζομαι πως και αυτά τα ταίριαξες?

Χάρη καλημέρα.

Είχα ήδη παραγγείλει 4 SK389 τα οποία δεν ήταν όμως διαθέσιμα και περίμενα λιγάκι. Τελικά μου ήρθαν πριν βάλω κάποια από τα δικά σου.

Γιά τους πυκνωτές πολυστερίνης να ξανακοιτάξω μπάς και οι δικοί μου είναι 5% και όχι 1%. Νομίζω όμως ότι είχα πετύχει κάποιους 1% και τους είχα παραγγείλει. Θα το ξανατσεκάρω να μην ψάχνεις άδικα!