Thorsten Loesch "El Cheapo" MM/MC Batery phono stage

Για Mouser, είχα μίλησει πριν κανά μήνα μέσω της online υπηρεσίας που έχουν και μου είπαν τα εξής:
Για usps, 20 δολάρια(ή ευρώ δεν θυμάμαι) χωρίς ασφάλεια (αμα χαθεί χάθηκε).
Με κούριερ πάνω από 75 δολάρια (ή ευρώ δεν θυμάμαι :jester:) χωρίς μεταφορικά.
Το κακό είναι πως μου είπαν πως στέλνουν από Αμερική οπότε υπάρχει η περίπτωση να πέσει σφαγή στο τελωνείο.

Πάντως είναι πολύ βολική αυτή η υπηρεσία που έχουν για ερωτήσεις και απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο και όχι μέσω mail κτλ. :operator:

Aργύρη Μπράβο! Πολύ ωραία δουλειά!

Επειδή ισχυρίζεσαι ότι ο δικός σου δεν σου ακούγεται τόσο καλός όσο του συνονόματού σου Αργύρη Μ, να αναφέρω εδώ ότι το layout σε τέτοιου είδους κατασκευές (με πολύ μικρά ρεύματα και τάσεις και πολύ μεγάλο κέρδος) έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς παίζουν μεγάλο ρόλο οι παρασιτικές χωρητικότητες, οι τοπικοί βρόχοι ρεύματος γείωσης κλπ. Και για να αναφέρω και μία προσωπική εμπειρία, θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια έφτιαξα έναν προενισχυτή phono που είχε δημοσιευτεί στο DIY ένθετο του περιοδικού HiFi World. Είχα σχεδιάσει μόνος μου μια πλακέτα και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Ακολούθως, παρήγγειλα μία πλακέτα από το περιοδικό και τον ξαναέφτιαξα ακριβώς με τα ίδια υλικά. Ο ήχος ήταν τελείως διαφορετικός, πολλές κλάσεις καλύτερος.

Καλοάκουστος!-bye-

Βαγγέλη καλημέρα! Όχι παίζει πολύ καλά απλά νομίζω ότι διαφέρει λίγάκι λίγο καλύτερη τρισδιάστατη εικόνα του Αργύρη, λίγο καλύτερες χροιές αυτός που έφτιαξα. Σε γενικές γραμμές πήρα το ίδιο αποτέλεσμα αν και δεν το περίμενα να σου πω την αλήθεια από την δική μου υλοποίηση. Νομίζω ότι και ο πυκνωτής της εξόδου παίζει μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα τι λές? Βέβαια η ακουστική μου μνήμη είναι μικρή..

Απάντηση: Re: Thorsten Loesch "El Cheapo" MM/MC Batery phono stage

Αργύρη μπράβο και από εμένα. Για τη φόρτιση των μπαταριών εχεις φτιάξει κάτι ? Στη MOUSER εγώ γιατί δε βρίσκω πυκνωτές πολυστερίνης 1% παρά μόνο 5% ?

Χάρη καλημέρα. Τελικά οι πολυστερίνης είναι 5%. Αυτοί που είναι 1% είναι οι Mica που χρησιμοποιώ (από το mouser και αυτοί).

Συνάδελφοι εγώ παντως τον El Cheapo τον παράτησα. Μπορεί βέβαια να φταίει και η κατασκευή αλλα το συγκεκριμένο phono δε μου ακούστηκε καλά, λίγο θολό, πνιγμένο, και με χάρτινα πρίμα. Σε κάποια κουβέντα που είχα με τον Τάκη (6c33) υποστήριξε πως κάπως ετσι παίζουν τα phono με ενεργή ισοστάθμιση RIAA. Πάντως όποιος ενδιαφέρετε για phono ας ρίξει και μια ματιά κατά diyaudio / SIMPLISTIC NJFET RIAA, του δικού μας SALAS, το οποίο έχουν φτιάξει πολλοί και εγώ μεταξύ αυτών, το οποίο αν και το έχω ακούσει ελάχιστα, φαίνεται να είναι εκπληκτικό.

Συνάδελφοι εγώ παντως τον El Cheapo τον παράτησα. Μπορεί βέβαια να φταίει και η κατασκευή αλλα το συγκεκριμένο phono δε μου ακούστηκε καλά, λίγο θολό, πνιγμένο, και με χάρτινα πρίμα. Σε κάποια κουβέντα που είχα με τον Τάκη (6c33) υποστήριξε πως κάπως ετσι παίζουν τα phono με ενεργή ισοστάθμιση RIAA. Πάντως όποιος ενδιαφέρετε για phono ας ρίξει και μια ματιά κατά diyaudio / SIMPLISTIC NJFET RIAA, του δικού μας SALAS, το οποίο έχουν φτιάξει πολλοί και εγώ μεταξύ αυτών, το οποίο αν και το έχω ακούσει ελάχιστα, φαίνεται να είναι εκπληκτικό.

υπάρχει πάντα και η πρόταση του jung, με το απλούστατο παθητικό r-c//rc ανάμεσα σε δύο τελεστικούς, όπως εδώ πχ:

http://phonoclone.com/diy-pho2.html

ο πρώτος τελεστικός μπορεί να γίνει instrumentation INA217 (και η σύνδεση με την κεφαλή ενδεχομένως balanced) πχ, με το snr να πηγαίνει στο θεό..

Με οπα134 έχει δοκιμάσει κανείς? Δεν νομίζω ότι χρειάζεται το BW του 627. Εκτός αν η επιλογή έγινε για ηχητικούς λόγους..

Μόνος μου ρωτάω, μόνος μου απαντάω:smile:

Φτάνει το BW του 134, αλλά ο 627 έχει χαμηλότερο θόρυβο. Ακόμα πιο χαμηλό έχει βέβαια ο AD797:

http://www.analog.com/en/amplifiers-and-comparators/operational-amplifiers-op-amps/ad797/products/product.html

Μόνος μου ρωτάω, μόνος μου απαντάω:smile:

Φτάνει το BW του 134, αλλά ο 627 έχει χαμηλότερο θόρυβο. Ακόμα πιο χαμηλό έχει βέβαια ο AD797:

http://www.analog.com/en/amplifiers-and-comparators/operational-amplifiers-op-amps/ad797/products/product.html

Κάπως αποδιοργανωμένο με βρίσκω εσχάτως... Φυσικά ο AD797 δεν κάνει, έχει μικρή αντίσταση εισόδου - διπολικά γαρ.

Παραμένει καλύτερη λύση ο 627 ή ο 637 δυστυχώς... ($$$)
Ο 604 που αναφέρθηκε έχει θεωρητικά το διπλάσιο θόρυβο.

Re: Απάντηση: Thorsten Loesch "El Cheapo" MM/MC Batery phono stage

Κάπως αποδιοργανωμένο με βρίσκω εσχάτως... Φυσικά ο AD797 δεν κάνει, έχει μικρή αντίσταση εισόδου - διπολικά γαρ.

Παραμένει καλύτερη λύση ο 627 ή ο 637 δυστυχώς... ($$$)
Ο 604 που αναφέρθηκε έχει θεωρητικά το διπλάσιο θόρυβο.

Δεν πειραζει, μια χαρα ειναι και ο 637... κι ας μας δαγκωσουν...

Αλλα ειδα στο AD797 ενα πολυ ευκολο κυκλωμα buffer για DAC που εχει ενα ενδιαφερον, οποτε μαλλον θα παω και για αυτο. Μια χαρα!

Και ειδα και απο το αλλο λινκ που εδωσε ο Κωστας Ουστογλου το phonoclone

Ειδωμεν...

βασικά το σχέδιο που έβαλα παίζει με INA217 μπροστά (κέρδοςχ100), παθητική riaa ενδιαμεσα και ad797 μετά.. άκρα του τάφου σιωπή. και δεν έχω συνδέσει ακόμα balanced την κεφαλή (άλλο σύστημα γαρ)..
(υλοποίηση αυτού του σχεδίου εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=7122

απέφυγε την διόρθωση στο κύκλωμα ανάδρασης, ειδικά αν πας σε δύο τελεστικούς στο κανάλι..