Θόρυβος ανεμιστήρα σε netbook

kostis

AVClub Enthusiast
26 January 2007
899
Κόρινθος
Γεια σας,
έχω ένα netbook 10' στην κατοχή μου. Αγορασμένο πριν 2 χρόνια ακριβώς από το e-shop. Είναι innovator. Δεν είμαι ευχαριστημένος γιατί έχει συγκεκριμένα προβλήματα που δεν περίμενα.

1. Το touchpad του είναι απαράδεκτο. Όταν έχεις ακίνητο το δάκτυλο πάνω, ο δείκτης του ποντικιού τρεμοπαίζει στην οθόνη και ότι και ρυθμίσεις να έχω δοκιμάσει για ταχύτητα δείκτη, ακρίβεια κλπ, δε γίνεται τίποτα.

2. Όταν είναι κλειστό με τη μπαταρία πάνω του φορεμένη και φορτισμένη και το αφήσω κάνα δυο μέρες χωρίς να το ανοίξω, όταν πάω μετά να το ανοίξω δεν ανοίγει γιατί η μπαταρία έχει πέσει εντελώς και θέλει πάλι φόρτιση.

3.Το βασικό όμως πρόβλημα είναι ότι ο ανεμιστήρας του είναι ενοχλητικά θορυβώδης. Λειτουργεί πολύ δυνατά ακόμα και όταν δεν εκτελείται κάποια εργασία.

Έχω σκοπό να το χρησιμοποιώ στο εξής για αναπαραγωγή μουσικής (σαν transport δηλαδή) με εξωτερικό dac. Έτσι ενώ τα δύο πρώτα προβλήματα μπορώ να τα παραβλέψω, δε μπορώ να συμβιβαστώ με το τρίτο.

Υπάρχει περίπτωση να κάνω κάτι γι' αυτό (το θόρυβο); Μήπως έχετε και καμιά ιδέα για τα δύο άλλα;

Θα πρέπει να το ανοίξεις για να εντοπίσεις το μοντέλο από το ανεμιστηράκι.
Αν δεις τα νούμερα που συνήθως είναι τυπωμένα πάνω του, το πιθανότερο είναι πως θα καταφέρεις να το βρεις πολύ φθηνά στο ebay, για να το αντικαταστήσεις. Μόνο αυτό το blower μινιατούρα, όπως στο παράδειγμα που σου δίνω παρακάτω (είναι μόνο ένα παράδειγμα, πρέπει να εντοπίσεις τον κωδικό για το δικό σου και να κάνεις με αυτόν μια αναζήτηση):
http://www.ebay.com/itm/HP-Pavilion...773?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item41517449ad

Συνήθως τα ανεμιστηράκια αυτά είναι κοινά σε διάφορα μοντέλα κατασκευαστών, ξεβιδώνεις 2-3 βιδάκια και ξεκουμπώνεις το μικρό καλωδιάκι για να το αλλάξεις. Συνήθως το πρόβλημα είναι από το μικροσκοπικό φτηνιάρικο ρουλεμανάκι που προκαλεί το θόρυβο.
Δεν πρέπει/χρειάζεται να πειράξεις τα heat pipes, αλλά μόνο το πλαστικό ανεμιστηράκι. Δες επίσης αν στο eshop service μπορούν να το κάνουν με λογικό κόστος.

Πιστεύεις ότι η αντικατάσταση με ίδιο ανεμιστηράκι θα λύσει το πρόβλημα;

Μήπως πρέπει να βρω ένα ίδιου τύπου αλλά άλλης μάρκας ενδεχομένως που να είναι αθόρυβο;

Ο κανόνας ειναι πως με αντικατάσταση του ανεμιστήρα λύνεται το πρόβλημα. Το φυσημα που σου εγραψαν τα παιδια πρεπει να το κανεις για να σιγουρευτείς αλλα και με τα μικροσκοπικα χνουδια που απομακρυνει, ψυχει καλυτερα και πεφτουν οι στροφες και ο θορυβος. Προσπαθησε επισης να πιεσεις ελαφρα κατα τον αξονα του ανεμιστηρα, να δεις αν αλλοιωνεται ο θορυβος.

Το καθαρισμα της φτερωτης απο το ανεμιστηρακι ειναι επιβεβλημενη,γιατι μαζευει ανομοιομορφα σε καθε φτερο βρωμια με αποτελεσμα να περιστρεφεται ετεροβαρως και να ακουγεται θορυβος.Βεβαια καποια ανεμιστηρακια κανουν θορυβο ακομη και καινουργια [π.χ σε καινουργιο H.P λαπτοπ ανηψιας μου ακουγεται υπερβολικα],ενω τα asus ειναι σαφως πολυ πιο αθορυβα

Προσπάθησα να το ανοίξω αλλά με τίποτα. Έχει περίεργο κλείσιμο. Ένα λαπτοπ fujitsu που έχω το χω κάνει βίδες.

Λέω να τους το πάω μια και πρέπει να 'ναι στην εγγύηση ακόμα (έχει 3 χρόνια). Το θέμα είναι τί να τους πω; καθαρίστε το;

εκτός από τις περιφερειακές βίδες που τις ξεβίδωσα όλες, έχει και κάτι καπάκια μικρότερα (μπορεί να είναι για αλλαγή RAM ή σκληρό) που δε τα πήραξα γιατί πρέπει να ξεκολήσω και κάτι αυτοκόλητα μικρά που είναι στις άκρες για να βεβαιώνουν ότι δεν έχει ανοιχτεί (για την εγγύηση μάλλον).

Εφόσον έχει ακόμη εγγύηση κακώς παιδεύεσαι μόνος σου.
Πήγαινέ το τους και επέμεινε για διόρθωση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζεις, ανεμιστήρα και touchpad.
Φαντάζομαι πως αναφέροντας ότι η ποιότητα κατασκευής αυτών των ανώνυμων λαπτοπ-νετμπουκ είναι χάλια σε σύγκριση με ένα επώνυμο προϊόν δεν σε βοηθάω, αλλά ελπίζω να το θυμάσαι για την επόμενη αγορά σου.
Επίσης και το πρόβλημα της μπαταρίας που αδειάζει από μονη της σε 2 μέρες δείχνει "ηλεκτρολογικό" πρόβλημα. Γιατί περιμένεις 2 ολόκληρα χρόνια να ζητήσεις αντικατάσταση για ένα ελαττωματικό προϊόν;

Last edited:
Γιατί περιμένεις 2 ολόκληρα χρόνια να ζητήσεις αντικατάσταση για ένα ελαττωματικό προϊόν;

Δεν έχεις άδικο, απλά είναι της γυναίκας μου και δεν έχω ασχοληθεί καθόλου μ' αυτό. Τώρα που το χρειάστηκα, το θυμήθηκα.

Σιγά μη το αντικαταστήσουν. Εγώ πιστεύω θα το πάρουν να το δουν και θα επιστρέψει στην ίδια κατάσταση. Αυτοί όταν δε θέλουν να δουν πρόβλημα δε βλέπουν.