Θόρυβος ενισχυτή

kostis

AVClub Enthusiast
26 January 2007
899
Κόρινθος
Μετά από προτροπή του συνφορουμίτη supersonic μεταφέρω τον προβληματισμό μου στην κατηγορία diy που "κατοικούν" οι ειδικοί.

Εδώ και 15 μέρες έχω παρατηρήσει ένα θόρυβο που μου βγάζει ο ενισχυτής μου από τα ηχεία. Ο ενισχυτής είναι ο Symphonic line RG14 και τα ηχεία τα leema xero. Για να τα βάλω σε μια σειρά, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Είναι συνεχής και χωρίς αυξομειώσεις.

2. Ακούγεται σαν βρρρρρρρρ, κυρίως από το γουφεράκι.

3. Είναι πολύ σιγανός. Δηλαδή πρέπει να πλησιάσεις το αυτί σου στα 5 με 10 εκατοστά από τα ηχεία για να τον ακούσεις.

4. ΔΕΝ ενισχύεται. Με τέρμα το volume παραμένει ίδιος.

5. Χωρίς να είναι συνδεδεμένος με πηγές υπάρχει ακόμη.

6. Ακούγεται και από την έξοδο των ακουστικών όμοιος.

7. Γύρισα το φις του ενισχυτή, ανάποδα στην πρίζα αλλά δεν εξαλείφθηκε.

8. Έβαλα φίλτρο ρεύματος (το furman AC-210A E) αλλά δεν εξαλείφθηκε.

9. Γείωσα με καλώδιο τον ενισχυτή (από την γείωση της phono του ενισχυτή, στη γείωση της σούκο πρίζας) αλλά δεν εξαλείφθηκε.

10. Δεν ξέρω αν επηρεάζει τη μουσική που παίζει, αλλά με το volume στο 1 (όταν παίζει μουσική), δεν ακούς καθόλου το θόρυβο, αλλά μόνο τη μουσική.

11. Παλιά δεν υπήρχε. Είμαι σίγουρος γιατί είναι κάτι που με ενοχλεί ψυχολογικά να έχει θόρυβο ένας ενισχυτής και έτσι όταν τον αγόρασα το πρόσεξα. Αλλά είναι και κάτι που ελέγχω περιοδικά.

12. Τον έχω ηχογραφήσει. Όποιος θέλει τον ακούει εδώ.

Τι λέτε να είναι; Θα ήθελα τη γνώμη σας, αλλά και τη δική σας εμπειρία, ειδικά αν κάποιος από εσάς έχει τον ίδιο ενισχυτή ή άλλον της ίδιας εταιρείας.

Ακούγεται σαν Hiss και όχι σαν βόμβος (βρρρρ).

Δοκίμασε με βραχυκυκλωμένη την είσοδο (RCA) του ενισχυτή να δεις αν συνεχίζει να ακούγεται. Αν ναι τότε με ένα πολύμετρο σε κλίμακα mVDC μέτρα στην έξοδο του ενισχυτή και δες αν βγάζει DC και πόσο, είναι και στα δύο κανάλια το ίδιο?

Μετά βάλε το πολύμετρο στην κλίμακα mVAC και ξανα-μέτρα την έξοδο (η είσοδος πάντα βραχυκυκλωμένη) πες μας τις τιμές που μέτρησες.

δοκιμασε να << βγαλεις >> την γειωση τελειως.... (πολλες φορες καποια μηχανηματα βγαζουν θορυβο οταν ειναι γειωμενα )
εγω για τετοιες περιπτωσεις εχω ενα καλωδιο ρευματος ,αλλα κι ενα πολυμπριζο που δεν εχουν γειωση ,κι ετσι μπορω να πειραματιστω

λαβε υπ οψιν σου ,οτι αυτο μπορει να συμβει σε σενα ,κι οταν φερεις πχ τον ιδιο ενισχυτη σπιτι μου ,να μην κανει καποιο θορυβο αν ειναι συνδεμενος στην γειωση

Last edited:
....σε σπιτι φιλου ,ετυχε να ακουμε μικρο βομβο στον ενισχυτη του ,απο μια συγκεκριμενη πριζα (φυσικα αυτη που ηθελε να συνδεσει το μηχανημα ),ενω οταν συνδεαμε τον ενισχυτη σε οποιαδηποτε αλλη μπριζα του σπιτιου ,μουγκα

Οι προτάσεις που σου δόθηκαν είναι πολύ καλές.

Στην άποψη του Κ. Τυροβολά, σημείωσε την αφαίρεση οποιασδήποτε τροφοδοσίας στις γύρω συσκευές, πιθανότητα ηλεκτρομαγνητικής παρεμβολής.
Oi απόψεις του zackman35, πολύ σωστά τοποθετημένες, πρέπει οπωσδήποτε να εξαλειφθεί η πιθανότητα dc τάσης.
Ο έλεγχος που σου προτείνει το μέλος tdman, μπορεί να επιτευχθεί και με την ήδη καλωδίωση που έχεις καλύπτοντας τη γείωση στο φις που πάει στο τοίχο με αρκετές στρώσεις μονωτικής ταινίας. Οπωσδήποτε έλεγξε εάν στη γραμμή έχει προστεθεί λάμπα φθορίου ή κάτι σχετικό.

Ο θόρυβος που ακούω από το δείγμα σου, περιέχει και Hissss αλλά και χαμηλό βουητό, από όσα γνωρίζω το Hisss προέρχεται από το στάδιο προενίσχυσης.
Το ότι εξαλείφεται όταν παίζει μουσική ακόμη και πολύ χαμηλά είναι φυσιολογικό από τη στιγμή που το κατώφλι της μουσικής ξεπεράσει το κατώφλι του θορύβου (το καλύπτει με λίγα λόγια).

Last edited:
Κατ' αρχήν σας υπέρ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Για τον κύριο Τυροβολά: ναι ο θόρυβος είναι και στα δύο ηχεία, αν και έχω την αίσθηση ότι στο δεξί ίσως είναι κατάτι ασθενέστερος. Συσκευή δεν έχω προσθέσει. Το μόνο που άλλαξα ήταν ένα καλώδιο rca διασύνδεσης του cdp με τον ενισχυτή και το οποίο είναι αρκετά βαρύ και ζόριζε τα rca εισόδου του ενισχυτή και μάλιστα κάποια στιγμή μου έβγαλε ένα πολύ δυνατό θόρυβο (καμία σχέση με αυτό που συζητάμε) και έτσι το απομάκρυνα εντελώς.

Για τον zakman35: πώς να βραχυκυκλώσω την είσοδο; να ενώσω left και right είσοδο του ενισχυτή με το ίδιο καλώδιο rca; Πολύμετρο δε μου βρίσκεται εύκαιρο αλλά τις επόμενες μέρες θα βρω (θα δανειστώ από το εργαστήριο φυσικής του σχολείου).

Για τον tdman: δεν είναι επικίνδυνο σε ολοκληρωμένο ενισχυτή να αφαιρέσω τη γείωση; Και για το μηχάνημα αλλά και για να μη με χτυπήσει κάνα ρεύμα εννοώ;

πώς να βραχυκυκλώσω την είσοδο; να ενώσω left και right είσοδο του ενισχυτή με το ίδιο καλώδιο rca;

Όχι, βραχυκυκλώνεις στο κάθε κανάλι το + με το - του RCA, όχι μεταξύ τους τα κανάλια.

Για ευκολία σύνδεσε ένα interconnect και στην άκρη του που έχει αρσενικά βίσματα βάλε ένα κροκοδείλιο ή ένα γυμνό καλωδιάκη ανάμεσα στο + και στο πλιν ώστε να βραχυκυκλώσουν.

Re: Απάντηση: Θόρυβος ενισχυτή

Κατ' αρχήν σας υπέρ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Για τον κύριο Τυροβολά: ναι ο θόρυβος είναι και στα δύο ηχεία, αν και έχω την αίσθηση ότι στο δεξί ίσως είναι κατάτι ασθενέστερος. Συσκευή δεν έχω προσθέσει. Το μόνο που άλλαξα ήταν ένα καλώδιο rca διασύνδεσης του cdp με τον ενισχυτή και το οποίο είναι αρκετά βαρύ και ζόριζε τα rca εισόδου του ενισχυτή και μάλιστα κάποια στιγμή μου έβγαλε ένα πολύ δυνατό θόρυβο (καμία σχέση με αυτό που συζητάμε) και έτσι το απομάκρυνα εντελώς.

Για τον zakman35: πώς να βραχυκυκλώσω την είσοδο; να ενώσω left και right είσοδο του ενισχυτή με το ίδιο καλώδιο rca; Πολύμετρο δε μου βρίσκεται εύκαιρο αλλά τις επόμενες μέρες θα βρω (θα δανειστώ από το εργαστήριο φυσικής του σχολείου).

Για τον tdman: δεν είναι επικίνδυνο σε ολοκληρωμένο ενισχυτή να αφαιρέσω τη γείωση; Και για το μηχάνημα αλλά και για να μη με χτυπήσει κάνα ρεύμα εννοώ;

σε σχεση μόνο με το θέμα γείωση: καταρχήν θα αφαιρέσεις τη γείωση δοκιμαστικά - για να δεις αν η γειωση σου βαζει θορυβο. Μου ειχε τυχει σε καλωδίωση πολυκατοικιας η γειωση να βαζει θορυβο ο οποιος να σχετίζεται με καποιο τρόπο με τις κεραιες των τηλεορασεων. Αρα και εσυ αν δεν αλλαξες κατι στα μηχανηματα σου μπορει αλλος ενοικος να αλλαξε...
Τωρα το θεμα ασφάλεια: Θεωρητικα υπάρχει πάντα η πιθανότητα η φαση του ρευματος εσωτερικα να ακουμπήσει το σασι ή στις αποληξεις του καλωδιου να γινει επαφη λογω φθορας. Πρακτικα αυτο δεν συμβαίνει λογω του τρόπου συνδεσης των καλωδιων. Ακόμα και στην απιθανη περίπτωση που το σασι παρει ρευμα και εσυ το ακουμπήσεις, το πιο πιθανο ειναι να πεσει το ρελε διαφυγης του πίνακα.
Σκεψου παντως οτι υπάρχουν και πολλοι κατασκευαστες ηλεκτρονικων συσκευων που δεν βαζουν καθολου γειωση ακομα και με μεταλλικο σασι.

.....αλλη πηγη θορυβου στο συστημα ,ειναι φωτιστικο με λαμπα οικονομιας (μου εσπασε τα νευρα μεχρι να το βρω!!!! )

ισχύει το ίδιο και με τις αλογόνου και τις led?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Θόρυβος ενισχυτή

σε σχεση μόνο με το θέμα γείωση: καταρχήν θα αφαιρέσεις τη γείωση δοκιμαστικά - για να δεις αν η γειωση σου βαζει θορυβο. Μου ειχε τυχει σε καλωδίωση πολυκατοικιας η γειωση να βαζει θορυβο ο οποιος να σχετίζεται με καποιο τρόπο με τις κεραιες των τηλεορασεων. Αρα και εσυ αν δεν αλλαξες κατι στα μηχανηματα σου μπορει αλλος ενοικος να αλλαξε...
Τωρα το θεμα ασφάλεια: Θεωρητικα υπάρχει πάντα η πιθανότητα η φαση του ρευματος εσωτερικα να ακουμπήσει το σασι ή στις αποληξεις του καλωδιου να γινει επαφη λογω φθορας. Πρακτικα αυτο δεν συμβαίνει λογω του τρόπου συνδεσης των καλωδιων. Ακόμα και στην απιθανη περίπτωση που το σασι παρει ρευμα και εσυ το ακουμπήσεις, το πιο πιθανο ειναι να πεσει το ρελε διαφυγης του πίνακα.
Σκεψου παντως οτι υπάρχουν και πολλοι κατασκευαστες ηλεκτρονικων συσκευων που δεν βαζουν καθολου γειωση ακομα και με μεταλλικο σασι.

θα συμφωνησω απολυτα με τον φιλο

To φάσμα του βρρρρρρ. Περισσότερο hum και λίγο his. Ισως βοηθήσει κάποιο ειδικό να καταλάβει.

Πάντως με παραξενεύει που η ένταση του βρρρρ μένει αναλλοίωτη με το άνοιγμα του VOLUME. Δεν θα έπρεπε να μεταβάλλεται και αυτή ανάλογα;

με led δεν ετυχε να εχω καποιο προβλημα,παντως καλου κακου δεν ειναι κοπος να το ψαξεις ,ασχετα με το αν τελικα καταργησεις η οχι το φωτιστικο

εγω εχω ενα ορθοστατη με ντιμερ ,ο οποιος με το που θα μπει σε καποια μπριζα του σπιτιου κι ειναι ρυθμισμενος χαμηλα ,τις περισσοτερες φορες μου βγαζει ενα μικρο βζζζ στον ενισχυτη,ακομη κι οταν δεν ειναι στην ιδια γραμμη (για τα μηχανηματα εχω τραβηξει ξεχωριστη παροχη απο τον πινακα του σπιτιου )

Last edited:

Αν οι αλογόνου είναι 220V, σίγουρα όχι. Αν είναι 12V, ίσως, αναλόγως του τροφοδοτικού τους.

Οι LED ίσως (όλες τους έχουν μέσα παλμοτροφοδοτικά).

Πάντως με παραξενεύει που η ένταση του βρρρρ μένει αναλλοίωτη με το άνοιγμα του VOLUME. Δεν θα έπρεπε να μεταβάλλεται και αυτή ανάλογα;

Εξαρτάται που "τσιμπάει" ο ενισχυτής τον βόμβο. Αν τον τσιμπάει μετά το volume control, είναι λογικό να μην μεταβάλλεται αναλόγως του volume.

Αν προέρχεται από την πηγή (ή κάποιο προενισχυτικό στάδιο πριν το volume) θα μεταβάλλεται αναλόγως του volume.

Αν οι αλογόνου είναι 220V, σίγουρα όχι. Αν είναι 12V, ίσως, αναλόγως του τροφοδοτικού τους.

Οι LED ίσως (όλες τους έχουν μέσα παλμοτροφοδοτικά).

Ώρα είναι ν'αρχίσουμε να ξηλώνουμε τις λάμπες!!!:flipout:

μηπως συντονιζεται τιποτα, θεμα εδρασης του ενισχυτη?

οπως εγραψα και παραπανω , καλο ειναι να γνωριζουμε πιο φωτιστικο η συσκευη ,δημιουργει θορυβο στα ενισχυτικα μας ,ωστε οταν ακουσουμε κατι να μην τρελαινομαστε

Έβγαλα όλες τις συσκευές του σπιτιού εκτός λειτουργίας κατεβάζοντας και τους αντίστοιχους διακόπτες στον πίνακα. Ο θόρυβος παραμένει.

Έβγαλα και τον ακροδέκτη της γείωσης και τον συνέδεσα χωρίς αυτήν. Παραμένει.