Τι χάλασε? Ο ενισχυτής ή το sub?

plutonick

New member
4 April 2008
85
Έχω:
Yamaha RX-V 363 Audio/Video Receiver
Sony SA-W3800 15'' 200Watt Subwoofe

Όλα δούλευαν καλά μέχρι μια μέρα που ανακάλυψα ότι η καθαρίστρια έβγαλε τον ενισχυτή από την πρίζα. Δυστυχώς δεν τον είχα κλείσει ούτε τον ενισχυτή ούτε το sub.

Έκτοτε δεν έχω 'ήχο' από το sub.

Συγκεκριμένα
α. Τα άλλα ηχεία δουλεύουν κανονικά
β. Το sub παίρνει ρεύμα (είναι αναμμένο το πράσινο λαμπάκι), αλλά δεν βγάζει ήχο.
γ. δοκίμασα να κλείσω τον ενισχυτή, βγάζοντας τον από την μπρίζα για κανά λεπτό μήπως και 'στρώσει' το τσιπάκι του, αλλά τίποτα.

Και αναρωτιέμαι, χάλασε κάτι από την πλευρά του ενισχυτή (πχ βραχυκυκλώθηκε η έξοδος?) ή κάτι έπαθε το sub?

Δεν έχω 2ο sub για να δοκιμάσω, ούτε κάποιον τρόπο άλλο που μπωρώ να σκεφτώ.
Επίσης είναι ογκώδες το sub και είναι αρκετά δύσκολο να το τρέχω για επισκευές χρονιάρες μέρες... καμία ιδέα?

update:
μόλις δοκίμασα να βάλω το subwoofer μεσολαβητή μεταξύ του ενισχυτή και του ηχείου και το ηχείο δούλεψε κανονικά, άρα να υποθέσω ότι ο ενισχυτής είναι οκ? Και το πρόβλημα είναι είτε σε πρόβλημα του καλωδίου amp-sub είτε σε πρόβλημα στην έξοδο του ενισχυτή?

Μήπως χάλασε κάποια ρύθμιση από τον ενισχυτή όπως έπεσε απότομα το ρεύμα?

Μπορείς να κάνεις κάτι για να το δοκιμάσεις, αλλά με δική σου ευθύνη για όποιες συνπέπειες υπάρξουν, αν υπάρξουν και δεν ξέρω αν θα δουλέψει κιόλας.

Η έξοδος που έχει για το sub ο Yamaha είναι έξοδος προενίσχυσης για να καταλήξει στον τελικό ενισχυτή του sub. Πάρε το καλώδιο RCA του sub και συνέδεσε την έξοδο subwoofer output του Yamaha με την είσοδο Center που βρίσκεται στο πεδίο multi ch input στο πίσω μέρος του ενισχυτή. Αυτές οι είσοδοι είναι λογικά είσοδοι για προενισχυτή από DVD player που έχει ενσωματωμένο αποκοδικοποιητή και απ' ότι καταλαβαίνω καταλήγουν απ' ευθείας στον τελικό ενισχυτή του Yamaha και από εκεί στα ηχεία. Δεν ξέρω αν πρέπει να ρυθμίσεις και κάτι μέσα από το menu για να δουλέψει η συγκεκριμένη σύνδεση, αλλά νομίζω ότι γίνεται αυτόματα. Έχοντας το volume πολύ σιγά στην αρχή, ξεκίνα να παίζεις κάτι και ανέβαζε την ένταση μέχρι να ακούσεις κάτι να βγαίνει από το κεντρικό ηχείο. Μην ανεβάσεις πολύ την ένταση. Αν βγει ήχος, σημαίνει ότι η έξοδος subwoofer output του Yamaha είναι OK. Το κεντρικό σου ηχείο όμως πρέπει να μπορεί να αναπαράγει χαμηλές συχνότητες γιατί μόνο αυτό θα ακούσεις.

Με δική σου ευθύνη έτσι?

Καλή χρονιά και καλή συνέχεια

Last edited:
τα παρακάτω με μια μικρή επιφύλαξη:

η έξοδος του ενισχυτή προς το σαμπ έχει ΗΔΗ περάσει από προενίσχυση όπως σωστά γράφεις

ωστόσο η έξοδος του ντιβιντί προς τον ενισχυτή ΔΕΝ έχει περάσει από προενίσχυση, αφού το ντιβιντί δεν διαθέτει προενισχυτή

με τη μέθοδο που περιγράφεις, ένα σήμα (οι χαμηλές) που έχει ΗΔΗ περάσει από προενίσχυση, θα μπει ΞΑΝΑ στον προενισχυτή

:hmmmm2: δεν το ξέρω αυτό.

Έχω την εντύπωση όμως ότι θα δουλέψει, με τη λογική ότι μπορείς να συνδέσεις το DVD ή το CD player απ' ευθείας πάνω σε τελικό ενισχυτή και να ακούς χωρίς πρόβλημα.

Δε νομίζω να δημιουργηθεί πρόβλημα, ακόμα και στην περίπτωση που το σήμα περάσει 2 φορές από προενίσχυση.

Δεν ξέρω όμως πολλές λεπτομέριες, γι' αυτό είπα με δική του ευθύνη αν θέλει να το κάνει.

Για την ώρα δεν έχω κάνει το τεστ που μου είπες επειδή ομολογώ ότι φοβήθηκα (είμαι και άσχετος με αυτά).

Πάντως αφού περνάει σήμα από τον ενισχυτή στο woofer, και μάλιστα ξυπνάει ο ενισχυτής από το standby mode αλλά απλά δεν βγάζει ήχο, είναι φρόνημο να υποθέσω ότι κάτι έπαθε ο ενισχητής του woofer και άρα να πάω το woofer για επισκευή?

το καλύτερο (και ασφαλέστερο) πείραμα είναι να παρακαλέσεις κάποιο φίλο σου να φέρει τον δικό του ενισχυτή για δοκιμή

Για την ώρα δεν έχω κάνει το τεστ που μου είπες επειδή ομολογώ ότι φοβήθηκα (είμαι και άσχετος με αυτά).

Πάντως αφού περνάει σήμα από τον ενισχυτή στο woofer, και μάλιστα ξυπνάει ο ενισχυτής από το standby mode αλλά απλά δεν βγάζει ήχο, είναι φρόνημο να υποθέσω ότι κάτι έπαθε ο ενισχητής του woofer και άρα να πάω το woofer για επισκευή?

Νομίζω πως ναι. Το sub πρέπει να έχει πρόβλημα λογικά. Συμφωνώ πάντως με τον gdevelek. Πριν πας για επισκευή να το δοκιμάσεις με έναν άλλον ενισχυτή αν γίνεται.

''Χαιδευοντας'' το γυμνο φισακι RCA του sub σου οταν ειναι αναμενο,πρεπει οπωσδηποτε να ακουσεις καποιο βομβο . Αν αυτο δεν συμβαινει,απο την στιγμη που οταν δεχεται σημα το sub σου ''ξυπναει'' αλλα δεν εχεις ηχο,τοτε εχει σιγουρα προβλημα,οποτε το κουβαλημα δεν το γλυτωνεις δυστυχως...
Καλη χρονια-bye-