Τι λάμπες να βάλω;

gkon961

Established Member
1 February 2011
165
Αθήνα
Σας χαιρετώ!

Ευτύχησα (μάλλον) και απέκτησα τα μονομπλόκ της Audio Research, τα VM220 δεύτερο χέρι.
Είναι λαμπάτα τελικά με 200+Watt ανά κανάλι, με σκοπό την οδήγηση των Magnepan 1.7

To ερώτημα και προβληματισμοί τώρα..
Δεν ξέρω με ποιο τρόπο (ξέρω αλλά δύσκολο, λυχνιόμετρο) μπορώ να μάθω πόσα 'χιλιόμετρα' έχουν κάνει οι λάμπες του.. (6550C),
και αν χρειάζονται αλλαγή.
Μου αρέσει αυτό που ακούω αλλά ξέρετε τώρα.. το μικρόβιο της αναζήτησης!

Υπάρχει κάποιος εμπειρικός/πρακτικός τρόπος να μάθω, να δω, σε τι κατάσταση είναι οι λάμπες του; και κατά συνέπεια, αν αυτό που ακούω είναι εκείνο που είναι οι ενισχυτές, ή, εκείνο που ακούω είναι γερασμένες λάμπες και θα πάρω κάτι τελείως διαφορετικό προς το καλύτερο αν τις αλλάξω;

Και εδώ ερχόμαστε στον δεύτερο και ίσως πιο σοβαρό προβληματισμό.
Αντε και βλέπουμε ότι θέλουν αλλαγή.. (προς τα εκεί κλίνω αν κρίνω από το γεγονός ότι τα γράμματα επάνω τους είναι ξεθωριασμένα, σβησμένα και με το ζόρι κατάφερα και είδα ότι είναι της wing C.

Να πάρω τις ίδιες που φοράει; Να κάνω παραγγελία μέσω δικτύου; (πολύ πιο φτηνά), και ποιές; από πού;
Εχω βρει της ElectroHarmonics αλλά ο τύπος είναι 6550ΕΗ και όχι C.. έχω μπερδευτεί! Δε ξέρω τις διαφορές στο τελευταίο γράμμα του τύπου.
Εχω βρει επίσης της Tung Sol. Ας μη λάβω υπόψιν το χαμό με τις εταιρίες.. (εξαγορά η μία, θυγατρική η άλλη κλπ)

Και επίσης, να πάρω τις ίδιου τύπου ή να πειραματιστώ με τις kt120 που τις δέχεται; Διάβασα παράλληλα ότι αυτές ζητάνε περισσότερο ρεύμα από τη τροφοδοσία. Και αν επιλέξω αυτές, δύο τα ερωτήματα. (σας πρήζω, το ξέρω! :( )
Θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής με δεδομένο ότι είναι σχεδιασμένες για πιο ψηλά ρεύματα, άρα στον δικό μου θα λειτουργούν στο 'ρελαντί';;

Επίσης (επιτέλους, τέλος οι απορίες μου!) έχω διαβάσει ότι οι 120 έχουν καλύτερο ήχο. Ναι, οκ, το δέχομαι..
Και αν δεν 'κάτσουν' στον συγκεκριμένο, είναι σώφρων κίνηση να διακινδυνεύσω κοντά 800 ευρώ και να μη 'απολαύσω' τη διαφορά στο κόστος;; Να το διακινδυνεύσω; Διάβασα ότι οι 6550 διακρίνονται για το 'γεμάτο' μπάσο τους, κάτι που με τα magnepan σε μικρό χώρο μου αρέσει. Αν είναι πιο σωστά με τις 120 αλλά στο χώρο μου δεν κάτσει τι κάνουμε;

Help!!! Νέος στον (μαγικό) κόσμο των λυχνιών! Σας ευχαριστώ. :operator:

Καλημερα, πηγαινε με οτι λει ο κατασκευαστης , ασε τα πειραματα μπορει να μπεις σε περιπετειες!
Εαν ο κατασκευαστης σου προτεινει να βαλεις και ΚΤ120 χωρις πειραγματα καντο αλλα εαν οχι dont do it!
6550 υπαρχουν πολλες αλλα ο κατασκευαστης θα σου φερει ματσαρισμενες για τις αναγκες σου ετοιμες οποτε εαν δεν ειναι ακριβες χτυπα τες.

Στις παρακάτω προδιαγραφές,που είναι απο το σάϊτ της εταιρείας,αναφέρονται μόνο 6550 λυχνίες...δεν γράφει για χρήση άλλων...

Οπότε δεν πειράζεις τίποτα και πάς όπως λέει ο κατασκευαστής.
Σε σχέση με την αλλαγή λυχνιών,επειδή είναι πολλές και θα κοστίζουν αντίστοιχα-ακόμη κι οι φθηνότερες ματσαρισμένες,καλό είναι να απευθυνθείς σε κάποιον να στις μετρήσει.Δεδομένου ότι δεν έχεις εμπειρία πρίν-μετά στο μηχάνημα,αλλά και στις λάμπες γενικότερα,καλό είναι να είσαι πολύ προσεκτικός κι επιφυλακτικός σε κάθε σου επόμενο βήμα,μέχρι να εξοικειωθείς με τα νέα σου μηχανήματα.Οι λυχνίες σου πρέπει να είναι Winged C SED,βέβαια δεν ξέρω άν είναι οι αρχικές της εταιρείας ή έχουν αλλαχθεί...Καλές κι ακριβές σχετικά...http://thetubestore.com/6550types.html
Στο μέλλον,μπορείς να βάλεις όποια μάρκα θέλεις απο ΚΤ6550.

Καλή συνέχεια και καλές ακροάσεις.

VM220 Specifications:
POWER OUTPUT: 200 watts per channel continuous from 20Hz to 20kHz. 1kHz total harmonic distortion typically 0.5% at 200 watts, below .05% at 1 watt. Approximate actual power available at "clipping" 230 watts (1kHz). (Note that actual power output is dependent upon both line voltage and "condition" i. e.: if power line has high distortion, maximum power will be affected adversely, although from a listening standpoint this is not very critical.)
POWER BANDWIDTH: (-3dB points) 10Hz to 100kHz.

FREQUENCY RESPONSE: (-3dB points at 1 watt) 1.0 Hz to 140 kHz.

INPUT SENSITIVITY: 1.8V RMS Single-ended or balanced for rated output. (26.7 dB gain into 8 ohms.)

INPUT IMPEDANCE: 100K ohms Single-ended, 200K ohms balanced differential
OUTPUT TAPS: 8 ohms, 4 ohms.

OUTPUT REGULATION: Approximately 0.8 dB 8 ohm load to open circuit (Damping factor approximately 12).

OVERALL NEGATIVE FEEDBACK: 14dB.

SLEW RATE: 25 volts/microsecond.

RISE TIME: 1.5 microseconds.

HUM & NOISE: Less than 0.2mV RMS - 106dB below rated output (IHF weighted, input shorted).

POWER SUPPLY ENERGY STORAGE: Approximately 332 joules.
POWER REQUIREMENTS: 105-125VAC 60Hz (210-250VAC 50Hz) 620 watts at rated output, 900 watts maximum, 400 watts at "idle".

TUBES REQUIRED: (4 ) Matched pair 6550C - Power Output; (4) 6N1P input and driver.

DIMENSIONS : 17.5" (44.5 cm) W x 7.9" (20.1 cm) H x 19" (48.3 cm) D. Rear connectors extend .88" beyond chassis.

WEIGHT: 54.7 lbs. (24.9 kg) Net; 63 lbs. (28.6 kg) Shipping.

Specifications subject to change without notice.

Last edited:
Δεν υπάρχει εμπειρικός τρόπος να μάθεις σε τι κατάσταση είναι οι λάμπες σου. Μόνον αν είχες καιρό τους τελικούς και παρατήρησες κάποια αλλαγή στον ήχο τότε ίσως θα μπορούσες να πεις ότι οι λάμπες χρειάζονται αλλαγή. Το σαράκι όμως για το αν οι τελικοί θα μπορούσαν να παίξουν καλύτερα δεν λύνεται παρά μόνο με αντικειμενική μέτρηση με λυχνιόμετρο.
Επειδή έχω τους ίδιους τελικούς και επειδή είμαι άσχετος με τα τεχνικά αυτό που θα κάνω είναι να πληρώσω έναν τεχνικό που γνωρίζω να φέρει το λυχνιόμετρο στο σπίτι (είναι βαριά βαλίτσα), ή να μεταφέρω τις λάμπες στο εργαστήριο του και να τις μετρήσει. Αυτό δεν έχει ιδιαίτερο κόστος και αυτό σκοπεύω να κάνω πριν ξεκινήσω κάποια αντικατάσταση.
Οι Ref τελικοί της εταιρίας έχουν ρολόι μέσα στην συσκευή κάτι που δεν έχουν οι δικοί μας. Σκέπτομαι όταν αντικαταστήσω τις λάμπες να ψάξω στα βιομηχανικά είδη για αγορά ρολογιού που μετρά ως 4000-5000 ώρες. Μήπως μπορεί κάποιος από το forum να με βοηθήσει;
Πάντως οι VTM 220 είναι εξαιρετικά μηχανάκια που οδηγούν τα BW 802 μου ανετότατα σε οποιαδήποτε στάθμη. Η αγορά σου είναι πολύ καλή.

Η αντικατάσταση λυχνιών για να είναι ασφαλής με ματσαρισμένες λάμπες και εγγύηση 90 ημερών, πρέπει να απευθυνθείς στο Genesis που τα αντιπροσωπεύει. Αν η τιμή είναι μεγαλύτερη (που θα είναι) από αυτή μέσω e bay δεν ξέρω τι θα έκανα. Μάλλον θα προμηθευόμουν τις νέες λάμπες από την Ελληνική αγορά (εκτός αντιπροσωπίας) με επιπλέον έλεγχο από τεχνικό της εμπιστοσύνης μου.
Οι 6550ΕΗ μάλλον ταιριάζουν για τις KT120 δεν μπορώ να σου πω. Τα μάλλον όμως δεν είναι απάντηση. Καλό είναι να μην φεύγεις από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Έγραφα ταυτόχρονα με τον Dipie

Last edited:
Καλορίζικα να είσαι καλά να τα χαρείς, καλές ακροάσεις εύχομαι.

Ως χρήστης ενισχυτικού της ARC όταν ήρθε η ώρα για την αλλαγή λυχνιών (οι αρχικές από το εργοστάσιο αλλάχτηκαν στις 2200 ώρες μετρημένες) μετά από σκέψη προτίμησα να αγοράσω από εδώ τις συγκεκριμένες και μόνο καλά λόγια έχω να πω κυρίως!!! ως σταθερότητα - απόδοση αλλά και ως κόστος εντέλει:

http://tubedepot.com/bsct-6550c-sed.html

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά, πολύτιμες οι απόψεις σας!
Για εκεί προσανατολίζομαι και γω, για της αντιπροσωπείας wing C ή svetlana. (φέρνει και τις δύο, και ας 'έφυγε' ο καλός μας ο Ζωδιάτης.. :( )

Special thanks στο φίλο Κώστα Γκαβάκο.
Δεν έχω κοιτάξει τα λινκς ακόμα μα θα το κάνω εν ευθέτω χρόνω, οπότε τα ευχαριστώ μου δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένα!

Θα πω περαιτέρω όσο εξελίσσεται το θέμα. :) Ετσι για αρχή, δε θέλω να είναι αυτά τα μόνα ενισχυτικά του συστήματος. 800w σε αναμονή (iddle power) είναι πολλά για σιγανές ακροάσεις τις μικρές ώρες που θες μουσική για 'χαλί'..

Re: Απάντηση: Τι λάμπες να βάλω;

Svetlana 6550 C και καθάρισες.

Εκτός από κάτι μυστήριες στρατιωτικές όντως είναι οι καλύτερες αλλά οι παρτίδες που κυκλοφορούν τώρα πια δεν παίζουν το ίδιο, τουλάχιστον όσες έχω δοκιμάσει εγώ.
Πρόβλημα...

Έχω στρατιωτικό λυχνιόμετρο το AVO MKIV και κάνω μετρήσεις. Όποιος θέλει μου τις στέλνει Θεσ/νίκη χωρίς χρέωση. Λ.Σ.

Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου Λουκά, αλλά για να τις στείλω Θεσσαλονίκη θα πρέπει να μείνω μια εβδομάδα τουλάχιστον χωρίς μουσική. :(
Βέβαια, 'παίζει' το ενδεχόμενο να βρεθώ για άλλους λόγους στην πανέμορφη Θεσσαλονίκη, και αυτό θα ήταν το καλύτερο!

Οποιος φίλος εδώ έχει αυτό το όργανο, με χαρά μου να γνωριστούμε και να το δούμε από κοντά! :)

Re: Απάντηση: Τι λάμπες να βάλω;

Svetlana 6550 C και καθάρισες.

Αν εννοεις τις WINGED-C συμφωνω οτι ειναι εξαιρετικες. Το ονομα Svetlana ομως σημερα δεν ειναι το ιδιο με τις winged-c οπως ηταν παλια.
Σημερα το ονομα svetlana ανηκει στην new sensor και οι 6550 που προσφερουν δεν ειναι οι ιδιες με την winged-c.

Πάνω που νόμιζα ότι ξεμπερδεύτηκα.. ήρθαν οι αμφιβολίες για svetlana.. που καλά έκαναν και ήρθαν βέβαια!

Το ερώτημα παραμένει μετά απ αυτά.. Πάνω που είχα 'καταλήξει' στις 6550 έρχονται οι αμφιβολίες, για μια λάμπα που κυκλοφορεί χρόνια.

Τόσο δύσκολο είναι γμτ; Τέλος πάντων, θα πάω στου Ζωδιάτη και ότι μου προτείνει αυτός, όπως μου είπε ένας φίλος εδώ.
800 για αλλαγή όλου του σετ, μαζί με τις λάμπες οδηγούς (6N1P, μια οκτάδα).

Ακριβό 'σπορ' οι λάμπες..

Και μία παρατήρηση για το φίλο που είπε ότι δεν αναφέρονται οι κτ120 στις προδιαγραφές:
Φαντάζομαι πως τα τεχν. χαρακτηριστικά που παρέθεσε ήταν από το arcdb.ws.

Λογικό να μην αναφέρονται, είναι αρχείο το συγκεκριμένο, όταν κυκλοφόρησε το μηχάνημα οι κτ120 δεν υπήρχαν!

Συμφωνώ με τον Νίκο και τον Παναγιώτη για τη νέα γενιά. Δεν είναι και πολύ δύσκολο να βρεις τις παλιότερες. Είχα χρόνια Audio Research και είχα δοκιμάσει ότι κυκλοφορούσε.
Βέβαια τον συγκλονιστικότερο ήχο τον είχα πάρει από κάτι general electric nos αλλά εδώ μιλάμε για άλλα πράγματα.
Ιδιαίτερα στα παλιότερα μηχανάκια της εταιρείας, οι Ρωσίδες ήταν το απόλυτο ταίρι.
Μία δωδεκάδα Svetlana φοράω και στον Cary σήμερα.