Τι να κάνω με το hi-fi μου;; Να αλλάξω κάτι;;

Kaidan

New member
4 March 2015
27
Καλησπέρα,

Πρόσφατα αποφάσισα να μπω και εγώ στον κόσμο του βινυλίου. Αυτό ήταν μια επιλογή που εδώ και χρόνια είχα σκεφτεί να την κάνω, απλά για κάποιο λόγο είχαν προτεραιότητα άλλα πράγματα στη ζωή μου. Όταν ήμουν μικρός υπήρχε ένα kenwood στερεοφωνικό με πικαπ στο σπίτι, και η μάνα μου έχει μερικούς δίσκους από εκείνη την εποχή. Δυστυχώς όμως έχει ελάχιστους δίσκους που πραγματικά να με ενδιαφέρουν. Οι περισσότεροι δίσκοι είναι pop. Αργότερα (μέσα 90's) μου αγόρασαν ένα μονοκόμματο sony στερεοφωνικό που έπαιρνε cd. Τότε άρχισα να εξερευνώ την μουσική. Αρχικά αγόραζα το περιοδικό ποπ και ροκ, μετά το NME, μετά το γύρισα στο Uncut και τα fanzines, και τέλος κατέληξα στα περισσότερο ώριμα jazz&τζαζ (rip) και the wire. Κάπως έτσι το πήγα και μουσικά, μέχρι την εποχή του internet όπου ούτε μουσική ούτε περιοδικά μουσικής ένιωθα πως πρέπει να αγοράζω πλέον. Εκεί κάπου ξέφυγε το πράγμα, απο'κει που την έψαχνα με το περιοδικό στο χέρι και με το σταγονόμετρο... ξαφνικά ήταν λες και έσπασε κάποιο φράγμα και την λουζόμουν. Μέσα σε μία μέρα με ελάχιστη προσπάθεια μπορούσα να ακούσω μουσικές από όλο τον κόσμο αν ήθελα, και τα εκατοντάδες cd μου είχαν αρχίσει να πιάνουν αράχνες. Το cdplayer του στερεοφωνικού μου χάλασε σε μια φάση και ούτε καν με ένοιαξε ποτέ να το επισκευάσω. Κάπου εκεί έγινα φίλος με ένα παλικάρι που έχει κληρονομήσει εκατοντάδες βινύλια, ενώ ταυτόχρονα ένιωθα πως κάτι είχε χαθεί στον τρόπο που ακούω μουσική. Παρ'ολη την δραματική αύξηση γνώσεων που μου πρόσφερε το internet ένιωθα πως ήταν κάπως fast food η όλη κατάσταση.

Οπότε πήρα τα ηχεία απ'το στερεοφωνικό της μάνας μου, και τον ενισχυτή και το πικαπ από το στερεοφωνικό του πατέρα ενός φίλου μου. Ενώ το μονοκόμματο sony με τα ηχεία του, που τα χρησιμοποιούσα ως ενισχυτή συνδεδεμένο με το pc, τα έστειλα στην αποθήκη. Κάπως έτσι έχω καταλήξει τώρα να έχω...

Kenwood LSK 300 ηχεία.
Pioneer amplifier sa420.
Pioneer PL-4 2-Speed Direct-Drive Turntable.
Το πικαπ δεν έχει την αυθεντική πρωταρχική του κεφαλή αλλά μια άλλη άγνωστης προέλευσης που μου είπαν πως κόστισε ~30 ευρώ.
Αυτά είναι συνδεδεμένα με το pc, το οποίο δεν έχει ούτε dac ούτε dedicated κάρτα ήχου.

Ο χώρος είναι ένα δωμάτιο 5 x 5 μέτρα, και δεν είμαι άνθρωπος που με νοιάζει συχνά να βάλω κάτι να το ακούσω πολύ δυνατά.

Μετά απ'αυτή την, μπορεί, αχρείαστα τεράστια εισαγωγή πάω στις ερωτήσεις...

Λέω να βελτιώσω σιγά σιγά την κατάσταση, αγοράζοντας κάτι ας πούμε best buy κάθε μερικούς μήνες. Τι να αλλάξω ή τι να προσθέσω ώστε να βελτιώσω την κατάσταση;; Απ'αυτά που έχω διαβάσει εδώ στο φόρουμ, αλλά και όχι μόνο, έχω καταλάβει πως τα ηχεία παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο. Απο'δω και απο'κει όλο ακούω καλά λόγια για τα Dali Zensor 3, θα είναι όμως βελτίωση μεγάλη σχετικά με τα Kenwood που έχω;; Σκέφτομαι όμως και μήπως πρέπει να πάρω πρώτα ένα dac/κάρτα ήχου. Βλέπω πως τα αρχεία μεγαλύτερης από απλής FLAC cd-rip ποιότητας αυξάνονται στο διαδίκτυο, τι κάρτα ήχου / dac πρέπει να πάρω για να αναπαράγει σχετικά καλά αυτά τα αρχεία στο μέλλον;;

Συγκρίνοντας τον ήχο του πικαπ μου (της κεφαλής του δηλαδή μάλλον) με τον ήχο του πικαπ του φίλου μου με τα εκατοντάδες βινύλια έχω κάνει κάποιες παρατηρήσεις... Η κεφαλή του πικαπ μου για κάποιο λόγο έχει ΠΟΛΥ μεγαλύτερη ένταση απ'την δικιά του, μιλάμε με την κεφαλή που έχει το πικαπ μου σχεδόν ακούς το τραγούδι χωρίς ενισχυτή. Μετά είχαμε παίξει και στα δύο πικαπ έναν καινούργιο δίσκο που είχα πάρει σφραγισμένο απ'το μοναστηράκι. Στο δικό του πικαπ ακουγόταν λες και η μία πλευρά του δίσκου ήταν μαύρα χάλια ο ήχος, και η άλλη μια χαρά. Στο δικό μου πικαπ ακουγόντουσαν το ίδιο καλά και οι δύο πλευρές! Τι μπορεί να σημαίνουν αυτά;; Μήπως το δικό του σύστημα, για κάποιο λόγο, είναι περισσότερο αναλυτικό, που λένε, οπότε έπιανε όλα τα προβλήματα;; Η πολύ μεγαλύτερη ένταση του πικαπ μου είναι κακό πράγμα;; Μήπως να αφήσω τα ηχεία και τα dac... και να πάρω καινούργιο πικαπ πρώτα;;

Ένα πλυντήριο βινυλίου πόσο σημαντικό είναι να το έχει κανείς;; Έχω δει σε βίντεο στο γιουτιουμπ πως π.χ. το γνωστό χειροκίνητο knosti δεν καταφέρνει να προστατεύσει πλήρως την ετικέτα του βινυλίου, αυτό δεν είναι πολύ κακό;;

Δεν ξέρω. Θέλω γνώμες.

Ευχαριστώ προκαταβολικά για οποιαδήποτε απάντηση.

Είσαι λίγο μπερδεμένος αν κατάλαβα καλά από όσα έγραψες.

Θες καινούργιο σύστημα από την αρχή. Είναι παλιά τα μηχανήματα και ειδικά τα ηχεία. Δεν μπορούν να δώσουν τίποτα καλύτερο πια. Αργά η γρήγορα θα παραδώσουν πνεύμα.
Δεν ξέρω πόσα μπορείς να διαθέσεις αλλά πρέπει να πας στα καταστήματα και να ακούσεις κάποια συστήματα, στο ποσό που διαθέτεις. Ξεκίνα από τα ηχεία και τον ενισχυτή πρώτα (μαζί αυτά) και μετά αλλάζεις και το πικαπ.

Έχεις βινύλια; Έχεις cd; Αν ο υπολογιστής είναι η αποκλειστική πηγή σου να κινηθείς απ' ευθείας στον χώρο του computer audio, με ενεργά ηχεία και ένα USB DAC.

Ξεκίνα από τα ηχεία και τον ενισχυτή πρώτα (μαζί αυτά) και μετά αλλάζεις και το πικαπ.
Αυτό το λες επειδή, όπως έχω διαβάσει και αλλού, πρέπει να ταιριάζουν ηχητικά;;; Με την ίδια λογική δεν θα μπορούσα να βρω ηχεία και ενισχυτή που να ακούγονται καλά μαζί... και να αγοράσω πρώτα τα ηχεία και μετά από κάποιους μήνες και τον ενισχυτή;; Θα προτιμούσα να τα πάρω ένα ένα, δεν θέλω να δώσω π.χ. 1000 ευρώ μαζεμένα.

Έχεις βινύλια; Έχεις cd; Αν ο υπολογιστής είναι η αποκλειστική πηγή σου να κινηθείς απ' ευθείας στον χώρο του computer audio, με ενεργά ηχεία και ένα USB DAC.
Στο pc έχω terrabytes. Το 99% απ'την μουσική μου σε αυτή την φάση την ακούω απ'το pc.
Έχω εκατοντάδες cd, το ένα τέταρτο σχεδόν το έβαλα για πούλημα στο discogs πρόσφατα. Βέβαια είναι μουσικές που είχα αγοράσει όταν ήμουν 15-25 (τώρα είμαι 35), και πολλά cd τα είχα αγοράσει στα τυφλά π.χ. διαβάζοντας μόνο κάποιο review ή βλέποντας πως είναι στην ίδια δισκογραφική με κάτι άλλο που μου αρέσει κλπ κλπ. Με άλλα λόγια... θέλω κάποια στιγμή να αγοράσω ένα cd-player να τα ακούω και αυτά χωρίς να τα βάζω στον υπολογιστή μια στο τόσο, όπως κάνω τώρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι προτεραιότητα μου.
Έχω ελάχιστα δικά μου βινύλια. Έχω σκοπό όμως σιγά σιγά να φτιάξω μια συλλογή. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία αναβάθμισης τώρα, το βινύλιο.

Όπως και να'χει, παρ'ολο που δεν με βλέπω να την εφαρμόζω... μου άρεσε η ιδέα σου, είχε λογική μέσα της. Θέλω να ακούω και τέτοια πράγματα ως απαντήσεις, γι'αυτό μπήκα και στην διαδικασία να γράψω όλα αυτά που έγραψα.

Αυτό που πρέπει σίγουρα να αλλάξεις είναι τα ηχεία. Κάνε ένα ένα τα βήματα. Όταν βάλεις καινούρια ηχεία στο σύστημα θα δεις πως θα διαμορφωθεί. Αργότερα αποφασίζεις για την πηγή.

Εγώ αποθαρρύνω κάποιον να ασχοληθεί με πικάπ αν δεν έχει ήδη αξιόλογη δισκοθήκη. Στις σημερινές συνθήκες είναι λάθος επένδυση. Χρειάζεται πολλά λεφτά το σπορ, και οι εταιρίες εκμεταλλεύονται στο έπακρο την μόδα.

Από τη στιγμή που κατά 99% ακούς από το PC πρέπει να φροντήσεις να πάρεις τον καλύτερο ήχο από το PC σου.
Αν θέλεις να μείνεις στον χώρο του γραφείου πρέπει να βρεις δυο σωστά ενεργά ηχεία και να τα τροφοδοτήσεις με ένα USB DAC από τον PC. Εναλλακτικά, ένα επαγγελματικό monitor που έχει και ψηφιακή και αναλογική είσοδο μπορεί να σε καλύψει μελλοντικά και για προσθήκη πικάπ μέσω εξωτερικού phono stage.
Αν θέλεις να πας στο σαλόνι, παίζει και η λύση ενός ολοκληρωμένου ενισχυτή με ενσωματωμένο USB DAC που να οδηγεί μεγαλύτερα ηχεία. Το πικάπ μπορείς να το προσθέσεις αργότερα, με ένα phono stage (που μπορεί να είναι και ενσωματωμένο στον ολοκληρωμένο ενισχυτή).

Εφόσον δεν έχεις ακόμη συλλογή με βινύλια πρέπει να σκεφθείς μερικά πράγματα πριν κάνεις οποιοδήποτε βήμα και εκταμιεύσεις χρήματα.
Η μουσική που ακούς υπάρχει σε βινύλιο? Εφόσον υπάρχει σύγκρινε το κόστος αγοράς ενός δίσκου βινυλίου για να δημιουργήσεις την δισκοθήκη σου και την αγορά κυρίως άυλης μουσικής απο το δίκτυο ή έστω κάπου κάπου και cd (το οποίο μπορείς να ριπάρεις στον υπολογιστή σου και να το ακούς με player τον υπολογιστή χωρίς να χρειάζεσαι cd player). Αυτά τα συνεκτιμάς και αποφασίζεις.
Τώρα τι συσκευές χρειάζεσαι? για να υλοποιήσεις οποια απόφασή σου και εφόσον απο οσο είπες το σύστημά σου θα παίζει στο χώρο των 50τμ.
Τα ηχεία και εφόσον δεν είναι ενεργά και τα ενισχυτικά είναι κοινά. Για το βινύλιο χρειάζεσαι
1. Πικάπ με μία κεφαλή αξιόλογη, διότι αυτή παίζει τον σημαντικότερο ρόλο εφόσον το πικαπ είναι τεχνικά εντάξει σωστό και στημένο σωστά (πράγμα που μπορεί να το ικανοποιεί και αυτό που ήδη έχεις ή απλά να χρειάζεται κάποιες ρυθμίσεις). Το κόστος μαζί με βραχίονα και χωρίς κεφαλή ξεκινά απο ~250 και οροφή ο ουρανός (Project, Rega, Dual κλπ). Μία αξιόλογη κεφαλή για να ξεκινήσεις ~100 (Ναγκαοκα, Ortophon, ΑΤ κλπ).
2. Ενα phono (το οποίο μπορεί να είναι ενσωματωμένο σε έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή ή προενισχυτή) που ξεκινά για ένα απλό για mm κεφαλές από ~40 και οροφή επίσης ο ουρανός.
Για σύστημα αναπαραγωγής άυλης μουσικής δηλαδή ψηφιακό σύστημα χρειάζεσαι
1. Υπολογιστή με windows ή linux (με οποιαδήποτε διανομή του) ή macOS. Ενα player που να συνεργάζεται με το λειοτυργικό Foobar(δωρεάν), jriver(αγορά), Audirvana + ή 2.0 (αγορά). Εφόσον πας στα λινουξοειδή υπάρχουν διάφορες λύσεις πχ rasberry rp2 κλπ που είναι φθηνότερες απο windows pc.
2. Μία αξιοπρεπή κάρτα ήχου (εδόσον δεν σε ικανοποιεί η ενσωματωμένη στο mobo) κοστος απο ~30 και άνω.
3. Ενα αξιοπρεπές usb dac που να μεταρτρέπει pcm και dsd κόστος απο ~100 και πάνω.
Συν τα αντίστοιχα καλώδια.
Τα ηχεία το αν θα είναι ενεργά ή οχι πρέπει να το δεις γιατί μπορεί τα ενεργά θεωρητικά να είναι καλλίτερα απο τα παθητικά αλλά υπάρχουν θέματα και κυρίως κόστους.
Τα βήματα μπορεί να είναι ένα την φορά και μάλιστα κατά την άποψη μου επιβάλλεται να είναι ένα την φορά για να μπορέσεις να εκτιμήσεις το κάθε βήμα και να το αξιολογείς. Βασικότερο απο όλα είναι να ξεκινήσεις απο τα ηχεία τα οποία θα κοιτάξεις να παίζουν σωστά στον χώρο σου που δεν είναι και μικρός και αυτά θα σε οδηγήσουν μετά τι ενισχυτή χρειάζονται για να οδηγηθούν σωστά και να γεμίσουν τον χώρο σου.
Η προσωπική μου άποψη για το βινύλιο είναι ότι αφού δεν έχεις κάποια αξιόλογη δισκοθήκη απο πλευρά μεγέθους και κυρίως σπανιότητας δίσκων να μην ασχοληθείς βασικά λόγω κόστους και επειδή σήμερα πλέον οτι εγγραφή προυπάρχει σε βινύλιο έχει μεταφερθεί σε ψηφιακή μορφή. Ολα αυτά εφόσον δεν σε φτιάχνει η ιεροτελεστία(μαζοχισμός?) να αλλάζεις βινύλιο και να συντηρείς μια δισκοθήκη βινυλίων και ένα βινυλιακό σύστημα.ΙΜΗΟ

Όπως πρότειναν νωρίτερα και άλλοι φίλοι, άφησε την ενασχόληση με το βινύλιο.
Εάν είχες κάποια αξιόλογη (σε μέγεθος) συλλογή, πιθανόν να ήταν διαφορετική η προτροπή...

Από την πλευρά μου, προκρίνω την επιλογή ενεργών ηχείων και ενός DAC ή μίας καλής κάρτας ήχου. :a0210:

Κατά τη γνώμη μου, ας μην αρχίσουμε τις προτάσεις μηχανημάτων σε αυτό το θέμα.
Ας ανοίξεις ένα νέο θέμα, στην κατάλληλη κατηγορία. ;)

Ευχαριστώ για τις πολλές και χρήσιμες απαντήσεις.

Ο ενισχυτής μπορεί να κρατηθεί με την προυπόθεση να ελεγχθούν οι πυκνωτές
Αυτό θέλει ειδικευμένο τεχνικό για να το κάνει;; Που πάει κανείς για να κάνει κάτι τέτοιο;;

Η προσωπική μου άποψη για το βινύλιο είναι ότι αφού δεν έχεις κάποια αξιόλογη δισκοθήκη απο πλευρά μεγέθους και κυρίως σπανιότητας δίσκων να μην ασχοληθείς βασικά λόγω κόστους και επειδή σήμερα πλέον οτι εγγραφή προυπάρχει σε βινύλιο έχει μεταφερθεί σε ψηφιακή μορφή. Ολα αυτά εφόσον δεν σε φτιάχνει η ιεροτελεστία(μαζοχισμός?) να αλλάζεις βινύλιο και να συντηρείς μια δισκοθήκη βινυλίων και ένα βινυλιακό σύστημα.ΙΜΗΟ
Μπορεί να κάνω λάθος όμως νομίζω πως δεν ισχύει πως "ότι εγγραφή προυπάρχει σε βινύλιο έχει μεταφερθεί σε ψηφιακή μορφή". π.χ. (ένα παράδειγμα που μου ήρθε τώρα στο μυαλό) Απ'τον κατάλογο της actuel (γνωστή δισκογραφική με free jazz κυρίως) αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν ~10 άλμπουμ, αριθμός που αντιστοιχεί στο ~20% απ'τις κυκλοφορίες της, που δεν βρίσκονται αν δεν τα αγοράσει κάποιος σε βινύλιο.

Έχω την εντύπωση πως η ιεροτελεστία είναι ένα καλό κομμάτι της εμπειρίας της ενασχόλησης με το βινύλιο, δεν είμαι της άποψης πως η ευκολία είναι απαραίτητα κάτι καλό στη ζωή. Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση, σίγουρα θα ασχοληθώ με το βινύλιο. Σιγά σιγά... αγοράζοντας 1-2 δίσκους τον μήνα. Δεν υπάρχει βιασύνη.

Από τη στιγμή που κατά 99% ακούς από το PC πρέπει να φροντήσεις να πάρεις τον καλύτερο ήχο από το PC σου. (...) παίζει και η λύση ενός ολοκληρωμένου ενισχυτή με ενσωματωμένο USB DAC που να οδηγεί μεγαλύτερα ηχεία.
Ενδιαφέρουσα ιδέα, θα την έχω στο μυαλό μου ως μια πιθανότητα για το μέλλον.

Παρατηρώ πως υπάρχει μια σύγκληση σχεδόν όλων των απόψεων σε ένα γεγονός... πως θα πρέπει να αλλάξω τα ηχεία. Οπότε εγώ σε πρώτη φάση λέω να δώσω 300-500 euro για ηχεία. Έχω μια προσφορά από έναν φίλο φίλου να μου πουλήσει μεταχειρισμένα ηχεία Klipsch RF10 απ'οτι λέει σε εξαιρετική κατάσταση 300 euro. Βλέπω στο internet πως καινούργια έχουν ~500+ euro, και η ιδανική χρήση τους είναι για home-theater. Εγώ θα τα θέλω κυρίως για να ακούω jazz, progressive rock και μουσικές του κόσμου (που λένε... τσουβαλιάζοντας 100+ είδη μουσικής σε ένα :P ), και δευτερευόντως όλα τα άλλα είδη πλην της pop και των σκυλάδικων. Αξίζουν για την δικιά μου περίπτωση;; Να μπω δηλαδή στην διαδικασία να βάλω φίλο-φίλου να μου κάνει test ήχου;; Αν όχι τότε τι ηχεία να ψάξω να ακούσω;; και που να πάω να τα ακούσω;; Αθήνα είμαι.

ΥΓ. Το δωμάτιο έκανα ένα λαθάκι στην περιγραφή μου... δεν είναι 5x5μέτρα αλλά 3,5x3,5μέτρα δηλαδή μικρό. Μουσική ακούω και απ'την θέση του pc και απ'τον καναπέ.

Last edited:
Klipsch RF10 και 3,5x3,5μέτρα δεν ταιριάζουν. Θέλεις ένα μικρό βάσης και κλειστής καμπίνας ιδανικά. Η με εκτόνωση προς τα κάτω για να μπορείς να το βάλεις <<σχετικά>> κοντά σε τοίχο. Δές σε Chario βάσης, Dali Zensor 1, JBL ES30

Ευχαριστώ για τις πολλές και χρήσιμες απαντήσεις.

Αυτό θέλει ειδικευμένο τεχνικό για να το κάνει;; Που πάει κανείς για να κάνει κάτι τέτοιο;;

Ένας καλός τεχνικός που αναλαμβάνει επισκευές, π.χ. τηλεοράσεων. Συνήθως αντικατάσταση πυκνωτών και καθαρισμός ποτενσιόμετρων/επαφών αρκεί.

Μπορεί να κάνω λάθος όμως νομίζω πως δεν ισχύει πως "ότι εγγραφή προυπάρχει σε βινύλιο έχει μεταφερθεί σε ψηφιακή μορφή". π.χ. (ένα παράδειγμα που μου ήρθε τώρα στο μυαλό) Απ'τον κατάλογο της actuel (γνωστή δισκογραφική με free jazz κυρίως) αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν ~10 άλμπουμ, αριθμός που αντιστοιχεί στο ~20% απ'τις κυκλοφορίες της, που δεν βρίσκονται αν δεν τα αγοράσει κάποιος σε βινύλιο.

Όχι, δεν κάνεις λάθος, υπάρχουν ακόμα εγγραφές που δεν έχουν μεταγραφεί σε ψηφιακή μορφή, ή είναι δυσεύρετες. Αν σου αρέσει αυτή η μουσική και άλλες που έχουν ηχογραφηθεί πριν το 1990 (χονδρικά η χρονιά μετά την οποία δεν υπάρχουν αναλογικές ηχογραφήσεις) προχώρα. Το πικάπ σου είναι καλό για αρχή, θα σου πρότεινα να πάρεις και μιά καινούρια κεφαλή 50-100 ευρώ, όχι τίποτα άλλο, για να μην καταστρέφεις τους δίσκους σου.

Έχω την εντύπωση πως η ιεροτελεστία είναι ένα καλό κομμάτι της εμπειρίας της ενασχόλησης με το βινύλιο, δεν είμαι της άποψης πως η ευκολία είναι απαραίτητα κάτι καλό στη ζωή. Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση, σίγουρα θα ασχοληθώ με το βινύλιο. Σιγά σιγά... αγοράζοντας 1-2 δίσκους τον μήνα. Δεν υπάρχει βιασύνη.

Ενδιαφέρουσα ιδέα, θα την έχω στο μυαλό μου ως μια πιθανότητα για το μέλλον.

Παρατηρώ πως υπάρχει μια σύγκληση σχεδόν όλων των απόψεων σε ένα γεγονός... πως θα πρέπει να αλλάξω τα ηχεία. Οπότε εγώ σε πρώτη φάση λέω να δώσω 300-500 euro για ηχεία. Έχω μια προσφορά από έναν φίλο φίλου να μου πουλήσει μεταχειρισμένα ηχεία Klipsch RF10 απ'οτι λέει σε εξαιρετική κατάσταση 300 euro. Βλέπω στο internet πως καινούργια έχουν ~500+ euro, και η ιδανική χρήση τους είναι για home-theater. Εγώ θα τα θέλω κυρίως για να ακούω jazz, progressive rock και μουσικές του κόσμου (που λένε... τσουβαλιάζοντας 100+ είδη μουσικής σε ένα :P ), και δευτερευόντως όλα τα άλλα είδη πλην της pop και των σκυλάδικων. Αξίζουν για την δικιά μου περίπτωση;; Να μπω δηλαδή στην διαδικασία να βάλω φίλο-φίλου να μου κάνει test ήχου;; Αν όχι τότε τι ηχεία να ψάξω να ακούσω;; και που να πάω να τα ακούσω;; Αθήνα είμαι.

ΥΓ. Το δωμάτιο έκανα ένα λαθάκι στην περιγραφή μου... δεν είναι 5x5μέτρα αλλά 3,5x3,5μέτρα δηλαδή μικρό. Μουσική ακούω και απ'την θέση του pc και απ'τον καναπέ.

θα σου πρότεινα να ακούσεις και τα Triangle Colour. Είναι ηχεία ραφιού με μικρές απαιτήσεις ισχύος, οπότε θα ταιριάξουν ηλεκτρικά με τον Pioneer.