Τι να προσέξω στα surround.

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,462
Ραφήνα
Θέλω να αγοράσω δύο καλά ηχεία για surround και θα ήθελα να μου πείτε τι πρέπει να προσέξω. Πόσο μεγάλο γούφερ πρέπει να έχουν, από τι συχνότητες να ξεκινούν κτλ. Η τοποθέτηση τους είναι ακριβώς πίσω από τον καναπέ και φυσικά θα οδηγούνται από τον av ο οποίος και καλά είναι 170 watt, σιγά μην είναι....

κι εγώ έχω αντίστοιχους προβληματισμούς. Σε κάποια φάση είχαν περάσει από το μυαλό μου τα μικρά της leema. Θα το κλέψω από τον tzo κάποιο βράδυ, σιγά μη με ακούσει να μπαίνω με τη φασαρία που θα έχει από το κυρίως σύστημα του. Παίζει και το tablette μτχ νομίζω.

κατά THX θα παίζουν από 80 Hz και πάνω, αλλά και 100 να είναι κατά τη γνώμη μου δεν θα χάσεις πολλά.
Πιο σημαντικό ρόλο νομίζω παίζει το που θα τα βάλεις και η γεωμετρία του χώρου παρά το είδος τους...αυτό κατάλαβα εγώ από το πρόσφατο άγχος που είχα.
Νομίζω ότι η καλύτερη λύση για να καταλάβει κανείς τι παίζει και να αποκτήσει λίγο εμπειρία είναι να πάρει 2 μικρά ότι να'ναι και να πειραματιστεί με την τοποθέτηση τους σε διάφορες θέσεις. Τότε θα καταλάβει και όλα αυτά που διαβάσει γύρω γύρω και θα ξεκαθαρίσει τι είναι ικανοποιητικό και τι παραπάνω χρειάζεται και αν.

Θα προτιμούσα ηχεία βάσης αντί για δορυφόρους. Εφόσον υπάρχει και το ανάλογο setup εμπρός βέβαια.

Τα δίπολα δεν είναι σίγουρο πως θα ταιριάξουν. Παίζει σημαντικό ρόλο ο χώρος για την τοποθέτησή τους.

Ο σωστος δρομος ειναι να παρεις τα αντιστοιχα βασης με τα μπροστα ηχεια που εχεις.Οταν ειναι ολα τα ηχεια της ιδιας μαρκας και της ιδιας σειρας εχεις ομοιογενεια στο αποτελεσμα που ακους πραγμα που το καταλαβαινεις καλυτερα οταν ακους πολυκαναλα μουσικη.Οσο για τα βατ των πολυκαναλων ενισχυτων ειναι μια πονεμενη ιστορια.Το μονο σιγουρο ειναι οτι ειναι πολυ λιγοτερα απο αυτα που δινει ο κατασκευαστης.

Τι είναι καλύτερο για ακριβώς πίσω από τον καναπέ? να είναι ηχεία δορυφόροι όπως αυτά

http://www.monitoraudio.co.uk/products/apex/a10/

Η να είναι βάσης με μικρή καμπίνα όπως αυτά

http://www.bowers-wilkins.eu/Speakers/Home_Audio/600_Series/686.html

Αν ψάχνεις για τα surround ηχεία (τα 4 και 5 δηλαδή) τότε προσπάθησε να τα βάλεις στο πλαϊ της θέσης που κάθεσαι και κανά μέτρο πάνω από το αυτί. Αν είναι σαν αυτά που δείχνεις τότε στην ίδια ευθεία στο πλαϊ, αν πας σε bipole τότε μπορείς να πας και πιο μπροστά με την προυπόθεση ότι έχεις τοίχο πίσω από τον καναπέ σχετικά κοντά για να πάρεις τις ανακλάσεις.
Για πίσω από τον καναπέ και κολλητά στην πλάτη που έχω τοίχο όταν δοκίμασα την τοποθέτηση surround δεν μου άρεσε, ήταν πολύ κοντά τα ηχεία και ήταν έντονο το φαινόμενο του localization, δηλαδή εντόπιζες την πηγή του ήχου, πράγμα που δεν το θες στα surround όπου αναζητάς ήχο που σε περιβάλλει από παντού.
Για πίσω από τον καναπέ άσε θέση για πιθανά back surround.