Τι phono stage ως τα 1000;

kostependrhs

New member
29 March 2007
31
Καλησπέρα!

Η επιλογή phono είναι κάτι που με προβληματιζει εδώ και δύο μήνες που απέκτησα το πρώτο μου σοβαρό πικάπ (thorens 321 με βραχίονα alphason xenon και κεφαλή denon dl160)
Αυτό είναι το πρώτο πικάπ που έπαιξε με διαφορά καλυτερα από το cd μου (sony xa50es) και είναι ο λόγος γιά τον οποίο άρχισα και πάλι να μαζεύω δίσκους...

Μέχρι τώρα είχα ένα dual 505 αλλά καμμία σχέση. Το cd πάντα ήταν εφάμιλλο ή καλύτερο...

Γιά phono χρησιμοποιώ αυτό που ήδη είχα, το rotel rq 970 το οποίο τα πάει καλά τολμώ να πω, και είναι σχετικά ήσυχο στο mc αλλά να... τώρα που άλλαξα κατηγορία πικάπ φαντάζομαι οτι αν αλλάξω και κατηγορία phono stage θα ακούσω ακόμη καλύτερα...

Τι phono stage λοιπόν, θα μου προτείνατε ως ένα χιλιάρικο γιά το συγκεκριμένο σύστημα και το οποίο να κάνει αισθητή ηχητική διαφορά από το rotel (προς το ρεαλιστικότερο, φυσικά!);

Απόλυτη προτεραιότητα γιά μένα έχει η ουδετερότητα της συσκευής, το να έιναι δηλαδή απούσα από τον ήχο που αναπαράγει, καθώς και η απουσία φυσήματος (κατά το δυνατόν)

Επίσης δε θα ήθελα να μπλέξω με λυχνίες ούτε με μπαταρίες...

(Η κεφαλή που χρησιμοποιώ είναι μεν mc αλλά είναι υψηλής εξόδου 1,3 νομίζω)

Μια καλή λύση είναι το Trigon Vanguard. Αναβαθμίζεται με εξωτερικό τροφοδοτικό μπαταρίας, το Volcano. Μη σ' ανησυχεί το θέμα μπαταρία, επαναφορτίζεται μόνη της.

Κοστίζει κάπου 400 ευρώ, συν άλλα τόσα το Volcano.

Αν θες ολοκληρωμένη λύση σε μια συσκευή, υπάρχει και το Trigon Advance, που συνδυάζει Vanguard και Volcano μαζί.

Αντιπρόσωπος είναι η Mythos Audio.

1000 ευρώ γιά Phono γιά το παραπάνω σύνολο είναι πάρα μα πάρα πολλά.
Δυσανάλογο.
Το trigon είναι καλή πρώτη επιλογή....

Χαίρετε και πάλι, και ευχαριστώ γιά τις μέχρι τώρα απαντήσεις σας!

Εριξα μιά ματιά το μεσημέρι γιά το tango αλλά τo review που βρήκα στο hi fi world δεν ήταν πολύ ενθαρρυντικό. Ούτε και το διάγραμμα του της απόκρισης συχνότητας. (αρκετά τονισμένο μπάσο)

Αργότερα θα δω και γιά το trigon.

Οντως το σύστημα μου πλατω-βραχίονας-κεφαλή αγοράστηκe κάτω από 1000ευ αλλά δεν το κρίνω έτσι. (πάντως μόνο το πλατώ χωρίς βραχίονα το '85 είχε 65.000δρχ. δλδ δύο και κάτι βασικούς μισθούς)

Το κρίνω με κριτήριο τον ήχο που πήρα ο οποίος είναι ο καλύτερος (με διαφορά) που είχα μέχρι τώρα στο σύστημα μου χρησιμοποιώντας το ταπεινό (αλλά ικανό) rotel rq 970.

Ξέρω πως παίρνοντας κάποια άλλη πολύ καλύτερη και ακριβότερη κεφαλή θα έπαιρνα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα αλλά δεν θα το κάνω γιατί δεν θέλω να έχω το στάνταρ έξοδο αντικατάστασης της κάθε 2 χρόνια.
Προτιμώ να δώσω κάτι παραπάνω γιά phono stage...

Από δικό μου ψάξιμο έχω βρεί ενδιαφέρουσα περίπτωση το aqvox γιά το "επαγγελματικό" του προφιλ και τις balanced εισόδους, και το audio analogue aria γιά τις έξυπνες λύσεις του κατασκευαστή στην τροφοδοσία και τον τρόπο προσαρμογής κεφαλών.
Κλίνω προς το πρώτο...

Το aqvox φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Δεν το έχω ακούσει αλλά συμφωνώ με την προτίμηση σου. Έχω και 'γω το ίδιο πλατώ με σένα. Το 'χα αγοράσει από το Ζωδιάτη το '84 114.000 δρχ. με το Rega RB300 και την Grado MF1+. Από αυτά κράτησα μόνο το Thorens.

Με μια καλύτερη κεφαλή μπορεί να απογειωθεί. Δε συμφωνώ καθόλου με το ψυχολογικό φράγμα που υπάρχει στο φόρουμ για τις ακριβότερες κεφαλές - ας πούμε γύρω στο χιλιάρικο. Έχω δοκιμάσει και φθηνές και ακριβές κεφαλές και πίστεψε με, η διαφορά ακούγεται. Αγόρασε πρώτα το phono stage - ας πούμε το aqvox - και κάνε όποτε μπορείς μια αναβάθμιση σε Denon DL-304, ή καλύτερα σε μια Shelter 501 ή Dynavector XX-2 MkII. Αυτές πιστεύω θα ταιριάζουν με το βραχίονα σου. Ίσως και μια Zyx R-100. Δε θα πιστεύεις τ' αυτιά σου! :smile:

Σε ότι αφορά στην αλλαγή λόγω φθοράς, κάτσε και υπολόγισε πότε θα μαζευτούν περίπου τρεις χιλιάδες ώρες λειτουργίας και μου λες αν μέχρι τότε δε θα 'χεις βαρεθεί πρώτα εσύ! ;)

Last edited:
Καλησπέρα!

Η επιλογή phono είναι κάτι που με προβληματιζει εδώ και δύο μήνες που απέκτησα το πρώτο μου σοβαρό πικάπ (thorens 321 με βραχίονα alphason xenon και κεφαλή denon dl160)
Αυτό είναι το πρώτο πικάπ που έπαιξε με διαφορά καλυτερα από το cd μου (sony xa50es) και είναι ο λόγος γιά τον οποίο άρχισα και πάλι να μαζεύω δίσκους...

Μέχρι τώρα είχα ένα dual 505 αλλά καμμία σχέση. Το cd πάντα ήταν εφάμιλλο ή καλύτερο...

Γιά phono χρησιμοποιώ αυτό που ήδη είχα, το rotel rq 970 το οποίο τα πάει καλά τολμώ να πω, και είναι σχετικά ήσυχο στο mc αλλά να... τώρα που άλλαξα κατηγορία πικάπ φαντάζομαι οτι αν αλλάξω και κατηγορία phono stage θα ακούσω ακόμη καλύτερα...

Τι phono stage λοιπόν, θα μου προτείνατε ως ένα χιλιάρικο γιά το συγκεκριμένο σύστημα και το οποίο να κάνει αισθητή ηχητική διαφορά από το rotel (προς το ρεαλιστικότερο, φυσικά!);

Απόλυτη προτεραιότητα γιά μένα έχει η ουδετερότητα της συσκευής, το να έιναι δηλαδή απούσα από τον ήχο που αναπαράγει, καθώς και η απουσία φυσήματος (κατά το δυνατόν)

Επίσης δε θα ήθελα να μπλέξω με λυχνίες ούτε με μπαταρίες...

(Η κεφαλή που χρησιμοποιώ είναι μεν mc αλλά είναι υψηλής εξόδου 1,3 νομίζω)
Πολυ καλα ειναι τα Graham Slee....

Χαίρετεε!

Δαμιανέ, είναι πάντα ευχάριστο να συναντάς άτομα με κοινές προτιμήσεις!

Εγώ βέβαια το '84 είχα ένα χρόνο που είχα αποκτήσει το πρώτο μου πλαστικό πικάπ kenwood και είχα και καμμιά 20αριά δίσκους γιά να πορεύομαι...

Σίγουρα το thorens 321 αναβαθμίζεται με μία πολύ καλύτερη και ακριβότερη κεφαλή.
Εξάλλου είμαι της λογικής που λέει οτι προσοχή πρέπει να δίνεται όταν μιά μορφή ενέργειας μετατρέπεται σε μία άλλη. Δηλαδή στο ηχείο και στην κεφαλή.

Δεν ήξερα οτι λειτουργεί τέτοιο ψυχολογικό φράγμα στο forum. Εμένα πάντως δε με αφορά.
Σκέφτομαι μόνο οτι σε δυό χρόνια και δυό μήνες θα έχω συμπληρώσει τις 3000 ώρες λειτουργίας που αναφέρεις και μετά θα πρέπει να ξαναδώσω ένα ή και δύο χιλιάρικα γιά νέα κεφαλή και δεν ενθουσιάζομαι με την ιδέα.
(το πικάπ παίζει κατά μέσο όρο τρεισήμιση ώρες καθημερινά)

Τα μοντελάκια του Graham Slee είναι ενδιαφέροντα και γιά τα προσωπικά μου δεδομένα το πιό ενδιαφέρον είναι το jazz club, μιάς που ασχολούμαι με περάσματα βινυλίων σε cd.

Τελικά είναι αρκετά δυσκολη η επιλογή!..

Last edited:
πρέπει να ακούσεις οπωσδήποτε το trichord dino dino+ τα έχει πάει άριστα σε σύγκριση με asr basic, naim και να τολμήσω να πώ αρκετά κοντά σε groove....επίσης είναι αναβαθμίσιμο οπότε δεν θα μείνεις ποτέ πίσω,ρίξε μια ματιά στο site,αρχίζεις απο 500ε και φτάνεις στα 1500ε.